Reteta de la care am pornit, e luata de pe " Pagina Vulpii ", dar e tortul Adrianei Nicoleta. Eu am mai adaugat visinele, si tare bun a iesit.
Tortul l-am facut de ziua Lucicai, l-am inceput in Targu Mures,iar de terminat, l-am terminat in Satu Mare. Partea faina a fost ca din motive tehnice ( "decedarea " bateriei ), a trebuit sa mergem cu microbusul din Tg.Mures in Bistrita, de unde am luat-o pe Catalina, plus masina din dotare, si am pornit spre Satu Mare. Despre calatoriile mele cu microbusul am mai povestit, si pot sa va spun ca nici de data asta nu a fost mai frumos. Lume mult mai multa decat locuri, la vreo patru le-a zis soferul " eu va iau in picioare, nu va tai bilet decat in Bistrita, dar daca ma opreste ARR-ul, va dau jos, nu va suparati asa-i ? ". Macar nu erau " mirositori " de care am mai povestit alta data. In fine, noi am avut loc, in sensul ca eu eram tocazlita de geam si nu stiam cum sa tin blatul + discul de ciocolata sa nu se rupa, iar Omul a prins un scaun al carui spatar, nu statea, asa ca el cu valizuta noastra in brate, se tinea de scaunul din fata, sa nu cada pe spate. Am zis bogdaproste cand am ajuns in Bistrita.
Deci tortul asta, ma rog, blatul lui, e umblat.
Pt. blat
- 4 linguri zahar
- 4 oua
- 4 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita praf de copt
Eu am pus doar 2 linguri faina+ 2 cacao
Pt. sirop
- 250 ml apa
- 250 g zahar
- 1 lingurita cacao
- zeama de pe visine
in reteta era un pic altfel siropul, dar eu am pus cum am facut
Pt. crema
- 750 g branza de vaci
- zahar pudra dupa gust
- vanilie
- 250 ml frisca batuta
- 300 g visine din congelator
- 2 linguri amidon
- 2 linguri zahar
Pt. discul de ciocolata
- 60 g ciocolata, eu am pus de lapte
Se bat albusurile spuma tare impreuna cu zaharul, pana se intaresc ca pentru bezea. Pe rand se adauga galbenusurile, apoi faina amestecata cu cacaoa si praful de copt, si se amesteca de sus in jos. Se toara in tava de fi 26 cm si se coace, pana trece testul scobitorii. Rece se taie in trei, pe orizontala.
Se topeste ciocolata pentru disc, si pe o foaie de copt, se deseneaza din ciocolata un cerc, de marimea blatului. Se lasa la intarit. Dureaza destul de mult.
Pentru sirop se pune zaharul la caramelizat, se stinge cu suc de pe visine, si se adauga o lingurita cacao.
Branza de vaci, se amesteca cu zahar si cu vanilie, apoi cu frisca batuta.
Visinele se pun dinainte cu zahar, sucul se foloseste la insiropat, apoi visinele se pun pe foc, iar pe urma se adauga amidonul dizolvat in doua linguri de apa. Daca nu ma aveti destul suc de pe visine, se completeaza cu apa.
Pentru montarea tortului, se pune discul de ciocolata, o felie de blat, se insiropeaza, visine cu amidon, jumatate din crema de branza, apoi se repeta operatia.
Pentru glazura am folosit ciocolata.
aici am intors discul de ciocolata lipit de blat, ca sa se vada, de fapt discul va veni jos
aici se vede corect, discul meu a fost putin mai gros, am pus mai multa ciocolata
prima felie de blat, insiropata
jumatate din visine
jumatate din crema de branza
blatul doi insiropat, si repetata operatiunea
tortul cu tentativa de glazura de ciocolata
mai de aproape
felie nu am pentru ca nu prea voia sa stea in picioare, si m-am dat batuta, in schimb se vede sectiunea
Combinatia visine, branza sau visine, branza, ciocolata, la noi totdeauna a fost castigatoare. Ne plac in general toate combinatiile branza + fructe, dar visinele cu branza, in special.
Foarte frumos tortul asta "umblat", plimbat sau cum vrei tu. :)
RăspundețiȘtergereTare fain arata,pacat ca nu mai ai,,,,pupci si weekend placut!
RăspundețiȘtergereEXCELENT............salivez, salivez si iar salivez..........cum poate sa arate si ce delicios trebuie sa fie.Ies repede ca nu mai rezist.Pup!
RăspundețiȘtergereCriss multumesc, nu atat de frumos, pe cat de bun.
RăspundețiȘtergereMirela, multumesc.Pai daca vii incoace, mai fac unul.
Maria, nu arata cine stie ce bine, dar e exceptional la gust.
Va pup pe toate si va doresc o seara faina.
hmmm,ce-as mai vrea si eu o felie din "umblatul"asta delicios!
RăspundețiȘtergereWow, sotul meu ar muri de pofta daca ar vedea tortul tau - si el e innebunit dupa combinatia visina+ciocolata! Cred ca o sa incerc si eu :D
RăspundețiȘtergereAlison, stii ca cata placere te-as servi.Pupam Iepu.
RăspundețiȘtergereChefChilly, ma bucur ca vrei sa-l incerci.Sotul tau va fi incantat, pentru ca e tare, tare bun.Cel putin la noi are mare, mare trecere.
Seara faina sa aveti.
O combinatie excelenta si pe gustul meu!
RăspundețiȘtergereo zi buna..te pup!
Nicoleta te pup si eu si-ti multumesc pentru apreciere.
RăspundețiȘtergereO zi faina sa ai si tu.