joi, 18 noiembrie 2010

Fursecuri tunisiene



Asa cum am spus si la pliculetele cu ton, habar n-am daca reteta e intr-adevar tunisiana, dar asa scrie in " Kiskegyed Konyha ", pentru ca de acolo am pescuit si reteta asta. Am facut fursecurile astea din curiozitate si au iesit, foarte, foarte bune. Ma bucur ca le-am descoperit.


- 1 kg curmale, eu am pus 600 g

- 350-400 ml suc de mere, de portocale, sau alt suc acrisor

- 100 g migdale

- 50 g alune

- 50 g fistic

- 500 g gris

- 100 g unt

- 2 linguri ulei de masline

Se spala curmalele, se taie fiecare in doua, se scot samburii si se pun la fiert cu suc acrisor ( de mere, de portocale ) pana devin ca o pasta ( destul de repede ).
Se lasa sa se racesca. Migdalele, alunele si fisticul se macina si se prajesc intr-o tigaie, fara grasime cam 10 min ( dupa ce s-a infierbantat tigaia ). Tot in tigaia fierbinte se prajeste si grisul, pana capata o aroma de prajit ( cam 10 min ). Se topeste untul si se adauga peste gris. Apoi se adauga migdalele, alunele si fisticul si in final curmalele. Se amesteca, apoi se intinde pe o folie unsa cu ulei de masline. Se fac diferite forme. Trebuie facute formele imediat, intrucat daca se lasa prea mult sa stea, coca se usca si nu se mai poate bine taia.

curmalele puse cu suc de mere, pe foc



dupa foc, trebuia sa le blenduiesc putin sa fie si mai pasta, dar adta viitoare



semintele



macinate



si prajite, si amestecate cu grisul prajit si cu untul



pusa si pasta de curmale



foaia intinsa



fursecurile



si poza pentru Oana



In reteta initiala, curmalele erau macinate si doar atat. eu am vazut schema asta la Anna Olson, care spunea ca atunci cand foloseste curmale in prajituri, le pregateste in felul asta, pentru ca le mai ia din dulceata. Fara sa aiba deloc zahar, fursecurile au fost destul de dulci si asa. Sunt foarte bune, dar nu " to die for ".

15 comentarii:

  1. O RETETA INTERESANTA,AM SA O INCERC.PUPICI SI O SEARA FRUMOASA!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta propunerea, Yvonne! Pai, curmalele puse de tine sunt destul de dulci cred eu, asa ca imi imaginez ca ua un gust excelent. Iar faptul ca nu mai au adaos de zahar ma incanta mult. Numai ca, daca nu se mananca imediat nu se intoresc oare? Nu ca ar fi sansa sa stea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super! Are toate ingredientele unei retete tunisiene. Eu cand am fost acolo, m-am indragostit de Makroud, care se face tot cu pasta de curmale, migdale, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi inchipui ca sunt un deleciu! Yumm

    RăspundețiȘtergere
  5. Excelente fursecuri cu aroma orientala, imi plac de mooor! Mi-a cazut fatza la 1kg de curmale, parca la 600g mai merge...puuup

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult, sunteti foarte dragute, ca de fiecare data de altfel.
    Mirela, ma bucur mult ca vrei s-o incerci.
    Elena, ai dreptate, curmalele sunt dulci, nu mai trebuie zahar deloc.Dupa trei zile tinute neacoperite nu erau tari.
    Criss, stiam c-o sa-ti placa.Astept si reteta makroud.
    Bosco, multumesc mult.
    ChefChilly, sa stii ca sunt tare bune.
    Liana, ma bucur mult ca-ti plac.Si mie-mi cazuse lafel, dar 600 g ag lejer.Cu 1 kg cred ca erau mult prea dulci.
    Va pup pe toate si va doresc weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  7. ce dragute sunt,vreau si eu,mi-ai facut o pofta

    RăspundețiȘtergere
  8. Un alt dulce care ma atrage aici la tine ..of ce ma fac eu!
    Puse pe lista si de sarbatori le fac .
    Acum sunt si la regim...ce sa-i faci..mici probleme de sanatate...nimic dulce :-((
    weekend placut ..ciao!

    RăspundețiȘtergere
  9. Doinitza, cu multa placere pentru tine, cate doresti.
    Nicoleta ma bucur mult ca-ti place.Sanatate multa iti doresc, sunt sigura ca totul va fi bine pentru tine.
    va pup si va doresc o seara cat mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  10. OO Micule iar ceva bun!cand vin aici in casuta ta, nu ma mai satur sa tot privesc.Fursecurile arata atat de bine.Te pup dulce

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumos de tot! :)

    Te rog frumos, daca doresti sa ma ajuti, o sa iti solicit un minim efort, acela de a inlocui in blogroll-ul tau Cuina Banateana cu Retete ca la mama (asa se numeste blogul meu de azi) si linkul este www.retetecalamama.ro. Iti multumesc din suflet. Laura Laurentiu - Retete ca la Mama.ro

    RăspundețiȘtergere
  12. Nela, multumesc mult, ma bucur ca-ti plac, dar pe langa torturile tale......
    Cu multa placere am sa modific Laura.Multumesc ca mi-ai atras atentia.
    Sa aveti o seara frumoasa in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dupa ingrediente cred ca sunt divine aceste fursecuri.
    Sa ai o saptamana cat mai placuta!!
    Pupici si multumesc pentru urari :)
    Cu drag
    Lory

    RăspundețiȘtergere
  14. Lory, esti o scumpete.Multumesc frumos si multi pupici si de la mine.
    Sa ai o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere