marți, 1 iunie 2010
Mancare de dovlecel
Dupa cate am observat, mancarea de dovlecel in felul asta, se face doar in Ardeal. Mie-mi place mult de tot, mai ales cu paine proaspata cu coaja crocanta. Ardeleneste se mananca cu o felie de sunca prajita langa, dar mie nu-mi place.Domnul Mitu o mananca atat cu paine, ca mine, cat si co bucata de carne langa ea.
Asa o facea Muni ( bunica mea ), apoi Lucica ( mami ), iar acum eu.
- un dovlecel mai mare
- o ceapa
- sare
- cimbru
- o legatura de marar
- smantana
- o lingura faina
- putina boia
- o lingura de otet sau zeama de lamaie
Se caleste ceapa in putin ulei, apoi se adauga dovlecelul curatat si dat pe razatoarea mare. Se acopera cu apa, se pune cimbru, sare si se lasa pana se inmoaie dovlecelul. Se face apoi din faina, boia si smantana o ingroseala care se adauga la dovlecel. Se mai lasa putin, se pune mararul tocat si zeama de lamaie.
Ceapa pusa la calit.Se pune sare pe ea, sarea scoate apa din ceapa si astfel ea nu se prajeste ci doar se inmoaie.
Se adauga dovlecelul curatat si dat pe razatoarea mare.
Se acopera cu apa, se pune cimbrul si daca mai trebuie sare.
Se pregateste ingrosala dintr-o lingura de faina, putina boia, si smantana.
Se adauga ingrosala peste dovlecel, se pune mararul tocat si
e gata mancarea de dovlecel.
Mai de aproape.
La noi are mare, mare trecere, eu pun chiar la congelator, dovlecel ras si-l pregatesc iarna.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Suna tare bine.Si eu pun dovlecel pentru ciorbe si mancaruri la congelator,tocat cubulete sau da pe razatoare,dar asa nu am facut pana acum.O sa incerc si eu.
RăspundețiȘtergereMultumesc Victoria.Ma bucur ca vrei sa incerci reteta.Pentru o varianta mai light, poti sa pui iaurt+smantana, sau dacava place, doar iaurt, in loc de smanatana.
RăspundețiȘtergereSa aveti o zi frumoasa si sa-i dai un pupic Smecherasului tau.
Delicioasa mancarica, sigur o incerc!
RăspundețiȘtergereCe bine arata si ce decor fain ai facut.Draga mea eu sunt banateanca 100%si reteta o stiu de la bunica(doar ca cuma nu mai stim gati sosuri,gatim "CREME DE LEGUME" cu niste denumiri de nu stii ce vrea sa fie),in schimb la fosta soacra nici nu stiau de asa mancare pana nu am aparut eu acolo(Bistrita Nasaud),iarta mi rautatea dar ma indigna denumirile care le citesc pe ici pe colo de parca nu mai stim vorbii romaneste.Te pup si o zi placuta.
RăspundețiȘtergereo prezentare foarte frumoasa,eu maninc dovlecel oricum ar fi facut,asa ca multumesc de sugestie!o zi faina sa ai!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, ma bucur ca va place.
RăspundețiȘtergereMirela, nu stiu daca la mine te-ai referit, dar la noi asa i se spune.De fapt denumirea vine din maghiara si ii spune "tokfozelek".
O zi faina sa aveti si voi.
Buna Micule,interesanta reteta. Sunt din Ardeal dar nu am auzit de ea pana acum.
RăspundețiȘtergereEu fac dovlecelul exact ca si conopida cu maioneza...adica dovlecel fiert, putin usturoi si ceapa si maioneza amestecata cu smantana.
Am sa incerc si eu reteta ta sa vedem cum e:)
Iar eu pe a ta, ca sigur e buna.
RăspundețiȘtergereCiao Bianca.Probabil ca nu in tot Ardealul, se face, dar eu am vrut sa spun ca in afara de Ardeal nu am mai auzit de ea.Insa Mirela spune ca se face si in Banat.
Ma bucur ca vrei sa o incerci.
Sa ai o zi frumoasa.
Salutare,
RăspundețiȘtergereScuze ca scriu aici, dar nu am gasit o adresa de contact.Din blog in blog am ajuns pe blogul tau si chiar mi-a placut continutul;delicios de-a dreptul. Mi-ar face placere sa colaboram printr-un schimb de linkuri. Blogul meu il gasesti la http://usadinspate.blogspot.com. Astept un raspuns din partea ta, fie pozitiv, fie negativ.
Numai bine.
Sunt innebunita dupa dovlecei si chiar cum sa ii mai prepar inafara de pane,salata sau ciorba...ehe si cum la combinatia asta nu m=as fi gandit...vreau doar sa iti multumesc!arata grozav si abia astept sa vad si ce gust au:)
RăspundețiȘtergereNu la tine m-am referit draga Yvonne,la faptul ca nu in tot Ardealul,ai dreptate ca vine de la unguri si se mananca doar in zonele apropiate de unguri.Iertare daca nu am fost destul de explicita.Te pup si o zi frumoasa.
RăspundețiȘtergereInca1, am sa-ti trimit un mail.
RăspundețiȘtergerePrimii pasi, ma bucur ca te tenteaza reteta, eu cred ca-ti va place.Cu multa placere imparatasesc cu voi experientele mele culinare si tot ce stiu in materie de culinarit.
Mirela, au chiar ma bucur ca m-ai corectat.Senzatia mea era ca se mananca peste tot in Ardeal, si ma bucur ca am aflat ca nu e asa.Iar faptul ca multe mancaruri ne sunt comune, celor din vest, este asa cum spui, de la unguri, si de la svabi, care au trait in numar mare mai demult, mai mic acum, in vestul tarii.
Stai linistita nu ai de ce sa-ti ceri iertare.
Te pup si eu si va doresc la toti, o zi frumoasa.
Micule, cam asa face si socrela si tot tokfozelek ii zice. pana la ea nu am intalnit-o dar nici nu am cautat, e drept!
RăspundețiȘtergereuna peste alta, arata bine ca e buna? stiu deja
te pup si spor la treaba!
Ralu, asa e, e tare buna.Multumesc pentru apreciere.
RăspundețiȘtergereTe pup si eu si-ti doresc o zi cat mai frumoasa.
dovlecei se gasesc dar sincer nu am facut mancare doar din ei niciodata.este de retinut reteta.o s-o incerc cand pleaca sotul meu pe undeva ca el nu se omoara cu legumele.
RăspundețiȘtergerepupici
Sarah, daca o incerci sa-mi spui parerea ta.
RăspundețiȘtergerete pup cu drag si-ti doresc o duminica placuta in continuare.
e foarte buna .Eu sunt barbat si o gatesc f des si linga ea eu fac sonc prajit usor sau clisa fripta
RăspundețiȘtergereAi dreptate. Mie-mi place cu paine, dar la al meu sot ii fac de fiecare data kaiser prajit langa.
RăspundețiȘtergere