joi, 17 iunie 2010
Inimioare de mamaliga, cu capsuni
Inainte de a locui in Moldova, pentru mine mamaliga era de mancat cu branza si smantana, in paturi, asa cum se face la noi. Dupa ce am ajuns in Moldova, am inceput sa vad ca se mananca cu multe altele. Am mancat inclusiv alivanca la Hanul Ancutei. Sarmalele le prefer in continuare cu paine, in loc de mamaliga, dar relatia Micul-mamliga, a devenit mult mai stransa.
Prin urmare cand am vazut reteta asta in " secretele bucatariei "`am si incercat-o.
- 500 ml lapte
- 1 plic zahar vanilat
- 40 g zahar tos
- coaja rasa de la o lamaie
- 80 g faina de malai
- 1 ou
- 2 galbenusuri
- 500 g capsuni
- 2 linguri miere
- 4 lichior de portocale sau rom
- 50 g piscoturi
- putin ulei
- zahar pudra
Se fierbe laptele cu zaharul, coaja de lamaie si zaharul vanilat. Se toarna faina de malai si se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc, se racoreste si se adauga cele doua galbenusuri. Se toarna mamaliga pe o tava clatita cu apa rece, intr-un strat cu grosimea de 1 cm.
Capsunile se curata, se taie felii si se amesteca cu mierea si lichiorul.Se lasa la marinat. Cu ajutorul unei forme, se decupeaza inimioare de mamaliga, care se dau apoi prin ou batut si prin pesmet facut din piscoturi. Se prajesc putin in ulei, apoi se servesc cu capuni marinate.
Mamaliga intinsa pe hartie de copt. Mi se parea mai usor de decupat decat din tava.
Se decupeaza forme. Data viitoare nu pun galbenusurile, pentru ca am impresia ca din cauza lor, mamliga era cam moale, si tare greu am mai taiat formele. Nu mai spun ca am pus mai multa faina de malai decat in reteta, ca altfel ar fi iesit, sos.
Se dau inimioarele prin ou, apoi prin pesmet de piscoturi si se prajesc in ulei. Data viitoare le bag la cuptor.
Se servesc cu capsunile marinate. Is bestiale capsunile cu miere si lichioe de portocale. Eu am avut Grand Marnier.
Si inimioarele.
Mai de aproape.
Cu siguranta am sa mai fac, is foarte, foarte bune. Domnul Mitu a bagat ca Eroul Muncii Socialiste, asa mult i-au placut.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte ingenioasa reteta! Micul, desi eu sunt pe jumatate moldoveanca, (cu tata moldovean si mama unguroaica din ardeal), si pentru mine mamaliga e ceva ce se mananca cu branza, eventual cu ciulama (papricas de pui :D) nicidecum de mancat cu ceva dulce. Oricum arata super reteta si cred ca e si foarte buna. Mama ne facea ceva asemanator cand eram copii, doar ca facea un gris cu lapte mai tare, il intindea pe o folie, il taia in patrate pe care le dadea prin faina si ou, le prajea in ulei si apoi le pudra cu zahar vanilat.
RăspundețiȘtergereMiculina cum arata nici prin cap nu mi-ar fi trecut sa asociez mamaliga cu capsunile .Sunt convinsa ca sunt foarte gustoase
RăspundețiȘtergereInteresanta reteta...
RăspundețiȘtergereCriss, totul tine de obisnuinta, cred eu.Foarte bune trebuie sa fie si din gris.
RăspundețiȘtergereNela, esti draguta multumesc mult.Da tu crezi ca mie da, daca nu vedeam in revista.
Cristina, multumesc, ma bucur ca-ti place.
Sa aveti un weekend cat mai placut, va doresc.
sunt moldoveanca si,cu mana pe inima iti spun ca atunci cand eram mica,bunica ne servea cu o bunatate de capsuni cu smantana,ghici cu ce?cu mamaliga!-bruta,nu asa cu ai "domnit-o " tu,MICULE!Mi-ai amintit de copilarie...multumesc!
RăspundețiȘtergereFoarte interesanta si foarte pofticioasa reteta ta!Eu ma impac foarte bine cu mamaliga,am crescut mai mult cu asa ceva!Desi sant nascuta in Brasov, parinti mei sant moldoveni get beget amandoi si-ti dai seama ca mancam mamaliga cu tot felul de mancaruri pana si cu ciorba!Dar mai ales i-mi aduc aminte cum ne facea mama mamaliga cu visine sau cirese,parca si acum ai mai simt gustul era un fel de prajitura pentru noi foarte buna!Sa ai un weekend frumos!
RăspundețiȘtergereGeta, cu multa placere.Ma bucur ca ti-am amintit de copilarie.Am mai auzit de faza asta cu mamaliga cu capsuni si smantana, dar n-am incercat-o.Dar capsuni cu smantana mananc oricati.
RăspundețiȘtergereGabrilea, ma bucur ca-ti place.Da, am observat ca-n Moldova se mananca mai multa mamaliga, dar e foarte sanatoasa, asa ca de ce nu.
Sa aveti si voi un weekend cat mai placut.
eu sincer n-am mancat niciodata mamaliga ca si desert si sunt moldoveanca .dar omul cat traieste invata.sincer arata delicios si daca nu mi-ai fi spus nici in ruptul capului nu m-as fi gandit ca din mamaliga ai facut asa deliciu.pupici
RăspundețiȘtergereMultumesc mult esti foarte draguta, ca de obicei.
RăspundețiȘtergereN-ai mancat nici alivanca ?
Te pup cu drag si-ti doresc o dupa amiaza placuta.
Ce dragut,cred ca e asa de bun,o reteta de dulce romaneasca get-beget!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult.Ma bucur ca-ti place.
RăspundețiȘtergereO seara faina.
woow ce bine arata..
RăspundețiȘtergereOh, Yvonne, cand eram copil, ne dadea "buna" , adica mama mamei mele patratele de mamaliga rece tavalite prin zahar tos. Felicitari pentru inspiratia de a incerca reteta! Eu am vazut-o, am avut capsuni, dar le-am facut inghetata, ca n-am avut "curaj" sa incerc. O duminica placuta!
RăspundețiȘtergereMichelle, multumesc, esti o draguta.
RăspundețiȘtergereElena, sa stii ca n-o sa-ti para rau dac-o incerci.E tare, tare bun desertul asta.
O duminica placuta va doresc si eu.
Nu mi-ar fi trecut prin cap asa o combinatie!! Superb arata. Felicitari draga mea pt tot ce faci!
RăspundețiȘtergerePupici multi
Vale draga nici mie, sincera sa fiu.Dar e asa de buna.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, tu esti o tare dulce prietena.
Pupici si voua de la noi si o saptamana faina.