luni, 28 ianuarie 2013

Tarta Principelui Puckler



Impropriu spus, intrucat a Principelui Puckler este inghetata. Inghetata in trei culori, vanilie, ciocolata si fructe, capsuni/zmeura. Apoi a aparut tortul Principelui Puckler, un blat maro si trei creme, asa cum am spus la inghetata. Iar ca o derivata e tarta, care ne-a placut foarte, foarte tare.
Reteta din " secretele bucatariei ".

pentru blat

- 200 g faina

- 150 g unt rece din frigider

- 50 g zahar

- un varf de cutit sare

- un galbenus de ou

pentru creme

- 600 g branza de vaci

- 500 g mascarpone

- 5 oua

- zahar dupa gust

- 3 linguri bune amidon

- 200 g capsuni pasate

- 200 g ciocolata, eu am pus 100 g cu lapte, 100 g amaruie

- miezul de la o pastaie de vanilie, eu nu am pus

Pentru blat se amesteca faina cu untul taiat cubulete, cu zaharul, sarea si galbenusul. Se intinde foaie si se pune in tava tapetata cu unt si faina. Se baga tava cu aluatul la frigider, pana cand se prepara umplutura.
Pentru umplutura se amesteca 500 g branza de vaci cu mascarpone, cu zahar dupa gust, cu amidon, si cu cele 4 galbenusuri. Se imparte crema in trei.Intr-o parte se adauga capsunile pasate, in a doua se adauga ciocolata topita, iar in ultima restul de branza de vaci si ultimul galbenus. In crema galbena se pune si miezul pastaii de vanilie.  Se bat spuma albusurile si se impart in trei, adaugandu-se in cele trei creme. Se scoate aluatul din frigider, se presara putin pesmet si se pun cele trei creme. Se baga la cuptor si se lasa pana se coace.


ingredientele pentru aluat



aluatul in tava gata de bagat la frigider


cele trei creme, eu le-am facut separat dar e mai bine sa se faca deodata si apoi sa se imparta


in prima parte am adaugat capsunile pasate, eu le-am pasat cu furculita, dar e mai bine cu blenderul


asa arata crema


in a doua am adaugat ciocolata topita


cam asa arata


iar in ultima parte am pus branza ramasa si un galbenus


asa arata crema de vanilie


aluatul scos din frigider presarat cu pesmet


pusa crema vanilie



apoi cea de capsuni


apoi cea de ciocolata


eu nu am adaugat in creme albusurile batute desi ar fi fost mai bine daca le adaugam, se intindeau mai usor cremele, iar la felie s-ar fi vazut mai frumos

 se baga la cuptor pana se aureste blatul,iar cremele se incheaga

aici tarta gata coapta


felia


si sectiunea




vineri, 4 ianuarie 2013

Cornulete fragede ( reteta copilariei )




Asa a denumit-o Monica, prietena mea de forum. Ca sa fiu sincera ale copilariei mele nu sunt, pentru ca Lucica si nici altcineva din familie nu le facea, dar sunt ale vremurilor de acum, adica eu acum le-am incercat si pot sa spun ca-s minunate. Le-am facut cu 2-3 zile inainte de Craciun, dar n-a ramas niciunul. Poate pentru Craciunul viitor, daca am sa fac altele.
Acum mi-am adus aminte ca m-am mai intalnit uneori cu ele, dar erau cu rahat, iar eu la rahat zic pas. Cu gem insa imi plac la nebunie. Mai ales cu gem de la Alynusa. Multumesc Alynusa. 
Monica, multumesc de reteta, sunt foarte bune.

- 200 g untura, eu am pus unt dar cu siguranta le voi reface si cu untura

- 200 g smantana

- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

- o lingura otet, eu am pus vin alb

- faina aprox. 450 g

- putina sare, asta e de la mine

- cam 50 g zahar, asta e tot de la mine

Se pune intr-un castron untul moale si smantana, se adauga bicarbonatul stins cu vin, putina sare, zaharul si faina, atata cat sa rezulte un aluat nelipicios. Se inveleste aluatul in folie si se baga la frigider pntru 1 ora. Se scoate, se imparte in mai multe bucati si se intind cercuri care se impart in triunghiuri. Se pot umple cu nuca macinata, rahat, gem etc. Se coc la foc mediu pana devin aurii. Se pudreaza cu zahar praf.






si sectiune


luni, 31 decembrie 2012

La multi ani!






Va doresc un An Nou fericit, plin de impliniri, bucurii, fericire si implinirea tuturor dorintelor !

miercuri, 19 decembrie 2012

Ecler

Stiu ca n-am mai dat de un secol pe aici, dar e din cauza timpului care nu-mi ajunge deloc. Sunt bine si multumesc mult pentru grija. In urmatoarea perioada voi posta tot foarte rar, dar pe urma lucrurile-si vor reveni la normal.
Am facut recent eclerele astea si pentru ca mi-au iesit foarte bune m-am gandit sa le pun, nu-i exclus sa foloseasca cuiva.
Reteta din " kiskegyed konyha ".

- 1/4 l apa

- 70 g unt

- 1 linguritazahar

- un varf de cutit sare

- 150 g faina

- 4 oua mari sau 5 daca-s mici

Apa, untul, zaharul si sarea se pun pe foc si se lasa sa se infierbante. Se adauga faina dintr-o data si la foc mic se amesteca. Se opareste aluatul, adica se lasa pe foc pana cand pe fundul cratitei se formeaza o pojghita alba. Se ia apoi de pe foc si se adauga un ou. Se incorporeaza. Se lasa apoi la racit si se adauga celelalte oua, unul cate unul. Nu se adauga urmatorul pana cand cel precedent nu s-a incorporat. Se formeaza gramajoare pe hartia de copt si se baga la foc mare in cuptor. Se lasa focul mare pana cand se umfla, apoi se reduce putin ( la mine de la treapa 8 la 6 ), si se lasa pana se usca bine de tot si se auresc.
Eu le-am umplut cu crema de vanilie si frisca, iar pentru glazurat am folosit o ciocolata milka, cam 80 ml frisca si 2 linguri ulei. Mi-a placut mult ca a ramas lucioasa si a doua zi.


asa aratau gogoselele



aici umplute si glazurate



iar aici de aproape


duminică, 26 august 2012

Prajitura cu caise si alune




Titlul nu e chiar corect pentru ca in aluat am pus migdale macinate, nu alune, dar pentru ca deasupra am presarat alune, am lasa si titlul cu era. Categoric dupa visine, caisele imi plac cel mai mult in prajiturile astea simple, apoi prunele. A fost delicioasa prajitura si devorata de copiii de la Fundatie, pentru ca lor am avut placerea de a le-o duce.
Reteta din " secretele bucatariei ".

pentru aluat

- 300 g unt moale, eu am adaptat toat cantitatile la 200 g unt, cat am pus eu

- 4 oua, eu am pus 3

- 1 plic zahar vanilat, eu am pus o lingura mare

- 300 g zahar, eu am pus 200 g

- putina sare

- 250 g faina, eu am pus 160 g

- 2 lingurite praf de copt

- 5 linguri lapte batut, eu am pus 3

- 100 g alune macinate, eu am pus migdale

penru umplut

- 1,2 kg caise, eu nu le-am cantarit

- 1-2 linguri aluna tocate

- 75 g gem de caise, eu nu am mai folosit

Se bate unutl moale cu  100 g zahar, zahar  vanilat si sarea. Se adauga cate unul galbenusurile, apoi faina omogenizata cu praf de copt si migdalele mainate, alternativ cu laptele batut.Se bat albusurile cu restul de zahar si se adauga amestecand de sus in jos. Se toarna aluatul in tava pregatita cu hartie de copt, se presara pesmet si se pun jumatatile de caise spalate si curatate de samburi. Se presara alunele si se baga la cuptor pana se coace si trece testul scobitorii. Pentru glazura se fierbe gemul cu 2 linguri de apa, amestecand, se unge prajitura si se las la racit.


untul, zaharul, zaharul vanilat si sarea, adaugate apoi galbenusurile pe rand


cu faina, migdalele macinate si laptele batut, eu nu le-am mai alternat



apoi albusurile batute






asa arata in final aluatul





in tava cu caisele, n-am mai pus pesmet


presarate alunele






si prajitura gata de mancat




de aproape





si o muscatura


sâmbătă, 11 august 2012

Crema de mure




Minunata crema asta de mure. Chiar nu ma gandeam ca va fi asa de buna. Eu am tinut neaparat s-o incerc datorita culorii. Mi-a placut mult de tot culoarea de pe pozele din " secretele bucatariei ". Da, eu incerc unele retete si datorita faptului ca arata bine in poza, sau ca apare un ingredient care-mi place, dar multe pur si simplu pentru ca sunt curioasa.

- 650 g mure, la mine a fost mai putin

- 2 plicuri zahar vanilat, eu am facut de mine si am pus doua linguri cu varf

- 60 ml suc de coacaze negre, nu am pus

- 35o g branza de vaci, eu am pus 250 g

- 50 g zahar

- 150 ml frisca, eu am pus 200 ml

- cateva picaturi de zeama de lamaie

- 50 g biscuiti amarettini

Se spala murele si se pun deoparte 125 g pentru ornat. Restul se paseaza cu suc de coacaze. Eu n-am pus mure pentru ornat si am pasat cam 300 g cat am avut eu. Se trece pireul prin sita pentru a indeparta samburii. 1/3 din pireu se repartizeaza in 4 pahare de desert. Eu am adaugat in pireu putin zahar si am pus in trei pahare. Din restel de pireu se pun deoparte 3 linguri. Restul se amesteca cu branza de vaci, zaharul, zaharul vanilat si frica batuta. Eu am pus si putina zeama de lamaie. Peste pireul din pahare se pune crema de branza, apoi cate o lingura din pireul pus deoparte. Se orneaza cu amarettini si boabe de mure.

branza cuzahar, zahar vanilat, si frisca batuta




adaugat pireul de mure, dat prin strecuratoare pentru a indeparta samburii






si crema in pahare









si pentru voi


joi, 9 august 2012

Parmigiana de vinete




Am o reteta tare faina de astfel de vinete, dar putin mai complicata, asa ca varianta asta prinde bine atunci cand timpul e mai putin. Cel mai mult insa m-a incantat faptul ca seamana perfect cu vinetele care mi le comandam mai demult la pizza hut. Acum nu le mai au in meniu, dar atunci cand le aveau, le comandam de fiecare data. Si inca o chestie importanat e ca ii plac si Miculinului.
In revista " secretele bucatariei " reteta are titlul sufleu de vinete cu rosii.


- 2 vinete

- 6 rosii mari, la mine au ajus 2

- 1/2 legatura busuioc, eu am avut doar uscat

- ulei de masline

- 50 g parmezan, eu am pus o branza de napolact

- 1 catel de usturoi, eu am pus doi

- 400 ml smantana, eu am pus 200 g iaurt grecesc

- 2 oua, eu nu am pus

- 50 g cascaval, nu am pus

ce am pus eu in plus si s-a potrivit perfect, a fost cimbru

Se curata vinetele si se taie felii de 1/2 cm grosime. Se sareaza si se lasa sa se scurga aproximativ 30 min. Se sterg apoi si se prajesc in tigaia cu ulei. Se scurg bine de ulei pe prosoape de hartie. Se unge un vas rezistent la cuptor, se presara pesmet, apoi se pun feliile de vinete alternand cu cele de rosii. Se presara busuioc, se pipereaza, se pune usturoi, apoi parmezan si din nou un rand de vinete si rosii. Din nou se pune parmezan, busuioc, usturoi, apoi iaurtul si se baga la cuptor. In reteta se amesteca smantana cu ouale, usturoiul si parmezanul. Peste se presara cascaval ras.


feliile de vinete puse la scurs



vasul uns cu unt si presarat cu pesmet






vinetele si rosiile presarate cu ierburi, eu am pus si cimbru si mi-a placut enorm de mult gustul




presarata si branza





pus al doilea strat apoi iaurtul, aveam niste mozzarella asa ca am ras deasupra


scoase din cuptor



de aproape





si servita cu paine prajita




de aproape