Dupa cate am vazut eu, pogacelele cu jumari se fac doar in Ardeal. Noua ni le facea Muni ( bunica mea, i-a ramas numele Muni de la mine, mica fiind ziceam m in loc de b si invers ) cel putin o data cu jumari de la porcul taiat de noi. Apoi daca mai primea de la rude, prieteni, mai facea, dar era indicat sa mananci de prima data cand facea, ca nu se stia daca mai urma o a doua tura. Stiu ca daca cititi doar titlul, unii pot sa spuna bleahhhh, dar dupa ce le gustati s-ar putea sa va schimbati parerea. Noua ne plac mult, mult de tot. Eu nu mai am reteta lui Muni, dar matusa mea care a stat cu Muni, a reusit sa-si aduca aminte de reteta, iar eu ii multumesc, au avut exact gustul cu care eram obisnuita de mica.
- 500 g faina
- drojdia aferenta, un cub de drojdie proaspata sau un plic de drojdie uscata
- o lingura mare de sare
- 70 g untura la temperatura camerei
- chimen macinat
- un ou
- o lingurita rasa zahar
- 250 ml lapte, depinde si de faina folosita
- 250 g jumari macinate
pentru uns deasupra
- un galbenus
- o lingura iaurt
- seminte chimen
Pentru maia se freaca drojdia, eu am folosit proaspata, cu zaharul si se toarna lapte caldut, atat cat sa le acopere. Se lasa intr-un loc caldut pana creste. Faina se amesteca cu sarea, chimenul, untura si oul. Se toarna maiaua la mijloc, apoi se tot framanta cu cate putin lapte. Se framanta un aluat elastic, care sa nu se mai lipeasca de maini, se pune intr-un vas, se acopera cu folie transparenta si se lasa intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul. Cam o ora. Apoi se intinde aluatul intr-un dreptunghi, grosimea aluatului cam 5 mm, se unge toata suprafata cu jumarile macinate, sarate si piperate, apoi se incepe impaturarea. Se aduc cele doua margini, dreapta si stanga, pana la mijloc, apoi se inchide aluatul ca o carte. Se baga pentru 30 min la frigider, invelit in folie. Se scoate din frigider, in dreapta si stanga trebuie sa fie marginile deschise. Se intinde din nou si se impatura aluatul in trei. Se baga din nou la frigider pentru 30 min si se mai repeta inca o data ultima operatie. Apoi se scoate din frigider, se intinde foaie de 8-9 mm, se cresteaza si se taie cu o forma rotunda pogacele. Se ung cu galbenus batut cu iaurt, se presara chimen si se baga la cuptor pana se auresc. Aluatul care ramane se tramanta din nou si se taie din nou rondele. Nu se vor vedea la fel de frumos straturile dar sunt la fel de bune.
aici maiaua, daca nu creste nu mai stric restul ingredientelor
a crescut, asa ca ne apucam de treaba
habar n-am daca e mai buna untura de mangalita, dar am vazut un produs nou si am vrut sa-l incerc
faina cu restul ingredientelor
pusa si maiaua
aluatul pus la crescut
jumarile macinate si condimentate
aluatul dupa ce a crescut
intins
uns cu pasta de jumere
se incepe impaturirea
se scoate aluatul si se pozitioneaza cu marginile desfacute spre stanga si dreapta
apoi se impatura in trei
se mai repeta o data impaturirea in trei
se intinde aluatul se cresteaza si se decupeaza pogacele rotunde
se pun pe tava si se mai lasa la crescut acoperite cu folie transparenta
pogacelele gata coapte
de aproape