marți, 3 aprilie 2012

Pogacele cu jumari



Dupa cate am vazut eu, pogacelele cu jumari se fac doar in Ardeal. Noua ni le facea Muni ( bunica mea, i-a ramas numele Muni de la mine, mica fiind ziceam m in loc de b si invers ) cel putin o data cu jumari de la porcul taiat de noi. Apoi daca mai primea de la rude, prieteni, mai facea, dar era indicat sa mananci de prima data cand facea, ca nu se stia daca mai urma o a doua tura. Stiu ca daca cititi doar titlul, unii pot sa spuna bleahhhh, dar dupa ce le gustati s-ar putea sa va schimbati parerea. Noua ne plac mult, mult de tot. Eu nu mai am reteta lui Muni, dar matusa mea care a stat cu Muni, a reusit sa-si aduca aminte de reteta, iar eu ii multumesc, au avut exact gustul cu care eram obisnuita de mica.

- 500 g faina

- drojdia aferenta, un cub de drojdie proaspata sau un plic de drojdie uscata

- o lingura mare de sare

- 70 g untura la temperatura camerei

- chimen macinat

- un ou

- o lingurita rasa zahar

- 250 ml lapte, depinde si de faina folosita

- 250 g jumari macinate

pentru uns deasupra

- un galbenus

- o lingura iaurt

- seminte chimen

Pentru maia se freaca drojdia, eu am folosit proaspata, cu zaharul si se toarna lapte caldut, atat cat sa le acopere. Se lasa intr-un loc caldut pana creste. Faina se amesteca cu sarea, chimenul, untura si oul. Se toarna maiaua la mijloc, apoi se tot framanta cu cate putin lapte. Se framanta un aluat elastic, care sa nu se mai lipeasca de maini, se pune intr-un vas, se acopera cu folie transparenta si se lasa intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul. Cam o ora. Apoi se intinde aluatul intr-un dreptunghi, grosimea aluatului cam 5 mm, se unge toata suprafata cu jumarile macinate, sarate si piperate, apoi se incepe impaturarea. Se aduc cele doua margini, dreapta si stanga, pana la mijloc, apoi se inchide aluatul ca o carte. Se baga pentru 30 min la frigider, invelit in folie. Se scoate din frigider, in dreapta si stanga trebuie sa fie marginile deschise. Se intinde din nou si se impatura aluatul in trei. Se baga din nou la frigider pentru 30 min si se mai repeta inca o data ultima operatie. Apoi se scoate din frigider, se intinde foaie de 8-9 mm, se cresteaza si se taie cu o forma rotunda pogacele. Se ung cu galbenus batut cu iaurt, se presara chimen si se baga la cuptor pana se auresc. Aluatul care ramane se tramanta din nou si se taie din nou rondele. Nu se vor vedea la fel de frumos straturile dar sunt la fel de bune.

aici maiaua, daca nu creste nu mai stric restul ingredientelor



a crescut, asa ca ne apucam de treaba



habar n-am daca e mai buna untura de mangalita, dar am vazut un produs nou si am vrut sa-l incerc



faina cu restul ingredientelor



pusa si maiaua



aluatul pus la crescut



jumarile macinate si condimentate



aluatul dupa ce a crescut



intins



uns cu pasta de jumere



se incepe impaturirea



se scoate aluatul si se pozitioneaza cu marginile desfacute spre stanga si dreapta



apoi se impatura in trei



se mai repeta o data impaturirea in trei

se intinde aluatul se cresteaza si se decupeaza pogacele rotunde



se pun pe tava si se mai lasa la crescut acoperite cu folie transparenta

pogacelele gata coapte






de aproape








duminică, 1 aprilie 2012

Ajutati-le pe Gabriela si pe Nicol sa vada

Nimeni nu poate ramane indiferent la suferinta celor care au mai ales probleme de sanatate.
Am sa le ajut si eu, atat cat pot pe doamna Gabriela sa-si vada copiii si pe Nicol sa-si vada parintii. Sper sa o faceti si voi si sper din suflet ca cele doua sa fie sanatoase.
Mai multe despre doamna Gabriela puteti citi aici

http://gabrielatudorache.blogspot.com/

iar despre cazul lui Nicol pe blogul Adelei Zilahi de exemplu.

miercuri, 28 martie 2012

Corabioare de banana cu mascarpone si zmeura




Aveti acasa copii mofturosi ? Eu n-am. In schimb suntem doi adulti, dintre care unul rade tot ce e dulce de fapt ar rade, pentru ca se mai abtine, celalalt e putin mai selectiv in materie de dulciuri, glazuri, alea, alea, nu insa si cand vine vorba de gratare. Cu toata selectivitatea lui a bobinat la greu si tare i-a placut. Asa ca pot sa va spun ca foarte bine functioneaza desertul asta si la adulti, nu numai la copii mofturosi.
Ideea din " blikk nok konyha ".

- banane, in functie de cat se doreste a se pregati

- 250 g mascarpone

- zahar praf dupa gust

- 200 g zmeura proaspata sau congelata

pentru decor

- cateva boabe de zmeura

- putina ciocolata

Se bate mascarpone cu zahar pudra dupa gust, si se amesteca cu pireul de zmeura care se trece prin sita pentru a indeparta samburii.
Se taie baza la banana astfel incat sa stea bine pe farfurie, se taie putin si pe partea opusa pentru a sta mai bine crema, se pune crema, se orneaza cu zmeura si ciocolata topita.

aici desertul



de aproape



si " sectiune "

luni, 26 martie 2012

Papricas de vitel cu nokedli



Foarte mult ne place papricasul, mancam si cu pui, dar parca asta din carne de vitel, ne place de departe cel mai tare. Si daca langa el sunt nokedli, apoi e clara treaba. Sunt sigura ca fiecare din voi are o reteta de papricas, sau ostropel sau cum am vazut eu ca se mai numesc mancarurile asemanatoare.
Eu fac cum face Lucica si facea Muni, doar ca pun si vin. Am citit eu undeva ca vinul face carnea sa se inmoaie mai repede, desi la vitel nu e cazul, asa ca eu pun si la ciorba cu carne de vita, putin vin, si fie e doar autosugestie, fie functioneaza, dar parca iese carnea mai moale. Iar nokedli i-am facut dupa o reteta pusa de Pupi pe " retete culinare ", cu iaurt, dar de acum asa am sa-i fac pentru ca mi-au iesit tare pufosi, moi si buni.

- carne de vitel

- o ceapa

- doi catei de usturoi

- sare, piper, boia, maghiran, chimin, cimbru ( putin )

- o lingura faina

- 80 ml vin sec, eu am pus rosu

- 300 g smantana

- putin ulei

pentru nokedli

- 150 g faina

- 2 oua

- 2-4 linguri cu varf de iaurt

- putina sare

Se taie ceapa marunt. Se pune uleiul la infierbantat, se adauga ceapa si se lasa sa se inmoaie. Pentru ca ceapa sa nu se prajeasca se adauga sare ceea ce face sa iasa apa din ceapa, si prin urmare nu se prajeste, doar se inmoaie. Se adauga carnea si se lasa pana cand isi schimba culoarea. Se amesteca pentru a nu se arde ceapa. Se pune si usturoiul si se toarna apa, cat sa acopere carnea. Se pun condimentele, vinul si se lasa pana se inmoaie bine de tot carnea. Daca e nevoie se mai completeaza cu apa. Se dizolva faina in putin lapte, se pune smantana si se da drumul la ingrosala peste carne. Se mai potriveste de sare si gata. Daca va place sosul mai gros se pune putin mai multa faina.
Pentru nokedli se bat ouale intr-o farfurie, apoi alternand se pune faina, si iaurtul. Se pune sarea, se omogenizeaza bine si cu o lingura se taie nokedli care se lasa intr-un vas cu apa cu sare, pus la fiert. Se fierb 3-4 minute,a poi se scurg. Se servesc alaturi de papricas.

nu prea am poze, decat cu produsul final, aici aluatul de nokedli



in apa, gata fierti



si papricasul



si una de aproape

vineri, 23 martie 2012

Prajitura cu crema de vanilie



Sau prajitura " Ohhh my God " cum era postata pe culinar, din pacate nu stiu de catre cine. E o prajitura mai " grea " dar e foarte buna la gust. Crema seamana foarte bine cu inghetata de vanilie de pe vremea lui Ceausescu. Si daca ma gandesc ca Miculinul nu prea mananca cu cacao, dar din prajitura asta a bagat tot ce a ramas acasa ( restul s-a dus la colegii lui ), chiar ca e OMG.
Scriu reteta cum o am eu listata de pe culinar, si am sa scriu si ce cantitati am folosit eu.

pentru blat

- 12 oua

- 12 linguri de zahar

- 3-4 linguri cacao

- 12 linguri faina

- 3-4 linguri ulei

scrie ca se fac 4-5 foi pe dosul tavii, eu pentru a-mi fi mai usor, am luat 10 oua si cantitatile aferente, la cacao si la ulei 5 linguri, si am facut 5 foi, fiecare din 2 oua, o lingura zahar, o lingura faina, o lingura cacao, o lingura ulei, eu asa stiu la piscot, cate oua atatea linguri de faina, iar daca se pune cacao, se inlocuieste faina, in reteta de pe culinar e mai multa faina, dar mie imi place asa cum am facut eu

pentru crema

- 12 galbenusuri

- 12 linguri zahar

- 2 pachete unt moale

- 4-6 linguri frisca

- esenta de vanilie, rom sau lamaie

eu am pus 10 galbenusuri, 10 linguri zahar ( de acum pun dupa gust ), un pachet de unt, 200 g frisca, data viitoare pun 400 g frisca

pentru glazurat

- ciocolata topita, sau rasa

in reteta de pe culinar scria ca a insiropat foile cu un sirop de apa cu zahar, eu nu le-am insiropat

Pentru foi se bat albusurile cu zaharul si putina sare ( asta e de la mine ), se adauga galbenusurile frecate cu uleiul, apoi faina amestecata cu cacaoa. Se omogenizeaza amestecand de sus in jos, apoi se coc foile pe doaul tavii unsa cu unt si tapetata cu faina. Eu pentru a avea foi egale, am facut fiecare foaie separat, dar merge sa fie facute deodata.
Pentru crema se bat galbenusurile cu zaharul pe baie de abur, pana cand zaharul e topit si amestecul arata ca o crema. Se ia de pe foc si amestecand se adauga cate putin din untul moale, pana se omogenizeaza complet. Eu am bagat putin la frigider pana sa bat frisca, si incepuse sa se taie. Noroc ca n-am lasat mult asa ca am adaugat frisca batuta si a fost ok. Data viitoare bat untul moale si adaug crema de galbenusuri complet racita. Poate nici n-am folosit cel mai bun unt, in fine data viitoare bat untul moale ( am sa iau unul de buna calitate ) si am sa adaug galbenusurile racite. Asa apoi se adauga frisca batuta, data viitoare dublez cantitatea si compensez si lipsa celui de al doilea pachet de unt.
Eu oricum multumesc pentru reteta, e foarte buna prajitura si am s-o mai fac.

din pacate n-am multe poze, aici galbenusurile luate de pe baie de abur si adaugat untul moale cate putin



pusa si frisca



pentru montare se pune prima foaie



crema



se tot continua pana obtinem asta



de aproape



si sectiune

joi, 22 martie 2012

Aperitiv cu peste afumat




Am luat de vreo doua ori macrou afumat, dar mie nu-mi place, mi se pare ca nu e afumat la fum normal, ci ca e dat cu aroma de fum, iar mie mi se pare foarte artificiala. Prima data am zis ca mi se pare, am mai luat inca o data, acelasi lucru. Am luat si din Ungaria pastrav afumat, la fel, parca si pe mana imi ramanea mirosul ala de afumat, oricat ma spalam. Dar celorlalti le place si nu li pare nimic anormal. Pastravul l-am facut salata si l-am servit cu castravete, iar Miculinul a fost foarte incantat.
Reteta din " kiskegyed konyha ".

- 1 ou fiert tare

- o ceapa rosie

- 150 g peste afumat ( macrou, pastrav )

- 1 castravete acru

- 1 lingura smantana

- 1 lingura piper verde in otet

- sare, piper, marar ( marar eu nu am pus )

- castravete proaspat

Se fierbe oul tare, se taie marunt, la fel si castravetele si pestele, se omogenizeaza, se adauga smantana, piperul verde si se condimenteaza. Se serveste pe felii de castravete proaspat.

aici ingredientele



iar aici salata



de aproape

marți, 20 martie 2012

Cuburi fine cu nuci



Reteta asta mi s-a potrivit la fix, intrucat mergeam la Catalina iar ei ii plac foarte mult prajiturile cu nuca. In timp ce o faceam ma gandeam ca o s-o pun la checuri pe blog, ca prea seamana la cum se prepara cu " prajiturile din paine ". Mare mi-a fost insa surpriza cand am gustat-o, nici vorba de chec, e fina, buna si aluneca tare, tare bine. Data viitoare insa am s-o glazurez cu ciocolata.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- 250 g unt moale, eu am pus 200 si am redus cantitatile proportional

- 125 g zahar

- 1 plic zahar vanilat, eu o lingura

- putina sare

- 2 linguri lichior amaretto

- 4 oua

- 250 g faina

- 2 lingurite praf de copt

- 125 g nuci macinate

pentru glazura

- 300 g zahar praf, nici vorba sa fi pus eu asa de mult

- un plic de cafea solubila

- 4 linguri apa

- cateva jumatati de nuca prajite in cuptor

data viitoare glazurez cu ciocolata

Se freaca untul moale cu zaharul, vanilia si sarea. Se adauga ouale pe rand, apoi lichiorul. Faina se omogenizeaza cu praful de copt si cu nuca macinata si se adauga la amestecul de unt. Se pune aluatul in tava si se coace pana trece testul scobitorii.
Pentru glazura eu am dizolvat cafeaua in 4 linguri de apa si am tot adaugat zahar praf pana cand a avut o consistenta cremoasa, dar nici vorba de 300 g. Se unge prajitura rece cu glazura si se orneaza cu jumatati de nuca putin prajite in cuptor.

din pacate nu prea am poze, cam asa arata glazura inainte de o intinde pe prajitura



asta e prajitura



de aproape



si sectiunea