sâmbătă, 5 noiembrie 2011
Tort cu fructe si crema de vanilie
Normal ca am dus si un tort la ziua Lucicai, unul simplu cu crema de vanilie si fructe pentru ca stiu ca astea ii plac, si am avut mare dreptate. Ceea ce nu am stiut e ca trebuie sa gusti fiecare fruct, fiecare compot, care il pui in crema, pentru ca s-ar putea ca unul sa fie amarui. Asa ca de acum gust absolut tot. Partea buna e ca pe ansamblu nu s-a simtit si a fost bun.
Ideea din formula as, dar facut dupa cum mi s-a parut mie ca ni se potriveste.
pentru blat
- 8 oua
- 8 linguri faina
- 8 linguri zahar
- putina sare
pentru crema
- 3 linguri amidon
- 2- 3 linguri zahar
- 400 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 50 g unt moale
- putina sare
- zahar vanilat
- un compot de ananas
- 3-4 kiwi
- gem de zmeura
Pentru blat se albusurile cu zaharul si sarea, se adauga apoi galbenusurile si ultima, faina. Se amesteca de sus in jos, se toarna aluatul in tava unsa si tapetata si se baga la cuptor, pana trece testul scobitorii.
Pentru crema se amesteca amidonul, cu galbenusurile, cu zaharul si cu 3-4 linguri de lapte. Restul de lapte se pune pe foc. Se adauga amestecul cu amidon, in laptele care fierbe si se lasa pana se ingroase. In crema racita se adauga untul moale, apoi fructele taiate bucatele.
Pentru asamblarea tortului se taie blatul in trei, partea din mijloc sa fie mai groasa, sa se mai poata taia inca o data in doua.
Se pune primul blat, se insiropeaza cu zeama de pe compotul de ananas, se pune jumatate din crema de vanilie cu fructe, apoi se pune partea din mijloc a blatului taiata in doua si lipita cu gem de zmeura. Se insiropeaza din nou, se pune cealalta jumatate de crema, si apoi ultimul blat. Se imbraca in frisca si se orneaza dupa preferinta. Eu am pus florile primite de la draga de Nela, careia ii multumesc, si cu care am impresionat pentru cateva minute asistenta, pana le-am dezvaluit adevarata provenienta. " Stii sa faci asa ceva ? ", nu, dar am prietene care stiu, si care se gandesc la mine.
Multumesc Nela, mult, mult de tot.
blatul
prima parte de blat, insiropata
pusa prima jumatate de crema
pusa urmatoarea foaie de blat si gemul de zmeura
din nou blat si cealalta jumatate de crema
ultimul blat
cam asa a aratat tortul, datorita Nelei
sectiunea tortului
si felia
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte frumos e...initial am crezut ca e un tort cu zapada pe el asa bine arata.
RăspundețiȘtergereCe tort aromat ai pregatit! Mie una imi place foarte mult!
RăspundețiȘtergereFelicitari si pentru blat, e perfect!
super si tortuletul asta.
RăspundețiȘtergereS la multi ani Lucicai
Super tortul si foarte frumoase florile. Eu cred ca stii sa faci si tu flori. Sunt sigura ca stii, ;) numai sa iti faci timp sa incerci. Si eu am zis ca n-am sa pot face niciodata si uite ca pot.
RăspundețiȘtergerela multi ani doamnei Lucica,sa fie sanatoasa si sa o bucuri mereu cu asa torturi care pe linga ca sint delicioase ca si compozitie,sint si ornate cu originalitate!
RăspundețiȘtergereMultumesc dragute sunteti.
RăspundețiȘtergereHa, ha Bianca ce m-ai distrat.Ma bucur mult ca ti-a placut.
Alexandrina, multumesc mult, ii departe de ce se pregateste pe aici pe bloguri, dar asta am putut eu.
Multumesc, esti de fiecare data tare, tare draguta.
Mara, iti multumesc mult, esti o scumpa.Am sa-i transmit.
Criss, eu sunt un caz pierdut, dar multumesc pentru incurajari.
Alisuc, multumim ii transmit sa stii.Esti tu foarte draguta, multumesc.
Va pup cu mare drag si va doresc duminica minunata.
Un tort frumos si buuun.Te pup!
RăspundețiȘtergereDia multumesc, esti tu tare draguta.
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc seara faina.
Tare gustos trebuie sa fie!!... Felicitari!!!
RăspundețiȘtergerece nebunie delicioasa trebuie sa fie acolo! iar prezentarea e de exceptie, micule! te pup!
RăspundețiȘtergereFelis multumesc, draguta esti.
RăspundețiȘtergereZazuzici, nu e de exceptie, dar tu esti o scumpica.
Va pup cu drag si va doresc seara faina.
Este superb, rau de tot!!!!Felicitari:x
RăspundețiȘtergereSunt incantata ca-ti place Maria.Multumesc.
RăspundețiȘtergereSa ai o seara faina.
am sa incerc tortul apoi va voi spute cum e caci la aspect ma dat gata
RăspundețiȘtergereSunt incantata si astept parerea.Dupa mine gustul a fost foarte bun, dar acum astept si parerea dvs.
RăspundețiȘtergereLa multi ani si numai bine.
asamblarea tortului a fost buna dar frisca ai puso ca pe un rahat la cum arata nu as manca din el
RăspundețiȘtergereLa un asemenea comentariu nu cred ca trebuie sa raspund.Poate doar sa spun ca nu tin minte sa te fi servit.
RăspundețiȘtergeresi in afara de frisca cu ce mai poate fi ornat???vreau sa ii fac o surpriza iubitului de Dragobete:))
RăspundețiȘtergereScuze ca nu mi-am scris numele dar nu a mers:(pot sa pun mai putine oua???arata tare bine tortul dar am un moment de criza financiara si nu cred ca am atatea oua si frisca...de asta te intrebam cu ce sa il ornez altceva ...iti multumesc frumos
RăspundețiȘtergereScuze ca de abia acum am vazut mesajele tale.
RăspundețiȘtergerePai ai putea sa-i faci o glazura de ciocolata, sau sa iei frisca vegetala care nu e asa de scumpa ca si cea naturala.Sau poti sa faci putin mai multa crema si sa-l imbraci in crema, apoi presari fulgi de ciocolata.
Cat priveste paandispanul, al meu din 8 oua a fost destul de mare.Depinde pt. cate persoane vrei sa-l faci.Poti sa-l faci din 5 oua, sau chiar 4, doar ca va fi mai mic.Albusurile care-ti raman de la crema, poti sa le pui la pandispan, si-l mai ajuta si alea sa cresca.
Sa ai succes cu tortul, si sambata faina iti doresc.
Daca folosesti mai putine oua, dar vrei sa-ti iasa inalt, sa-l poti taia frumos in trei, fa-l intr-o forma nu mai mare de 20 cm diametru.Poti sa-l faci si intr-o cratita, in care pui hartie de copt, ca sa-l poti scoate dupa ce s-a copt.
RăspundețiȘtergereIntre timp mi-a mai venit o idee, poti folosi piscoturi in loc de pandispan.Tortul va fi cu siguranta la fel de bun.Le insiropezi, dar nu prea tare sa nu devina mamaliga, si e ok.
RăspundețiȘtergeresuper...merci frumos!!!
RăspundețiȘtergereCu multa placere.
RăspundețiȘtergereIti doresc sa aveti o zi faina de Dragobete.
Spre deosebire de ceilalti care si-au exprimat admiratia pt cum arata tortul, eu am si incercat reteta dvs si pot sa va spun ca gustul amar al cremei nu provine din faptul ca era vreun fruct amar ci pt ca se produce cumva o reactie intre kiwi si crema. Fructele nu erau sigur amare pt le-am gustat. Nu stiu daca publicati retele pt a fi incercate dar mie mi-a placut ideea de a combina crema de vanilie cu fructe si din acest motiv am si preluat ideea dvs. Maine voi sti cum a iesit, si sper ca gustul amar sa nu strice gustul tortului.
RăspundețiȘtergereLa reactia intre kiwi si crema nu m-am gandit, e posibil sa aveti dreptate.Am sa incerc reteta si cu alte fructe pentru ca noua ne-a placut mult acest tort.
RăspundețiȘtergereCat despre retete nu le public neaparat pt. a fi incercate, dar daca cineva are placerea de a le incerca, si mai ales daca va si plac, sunt deosebit de incantata.Daca ajut cu o reteta o singura persoana, deja sunt multumita.
Multumesc pentru comentariu, si imi doresc mult sa va fi placut tortul.
Weekend placut va doresc.