vineri, 25 noiembrie 2011
Prajitura " Alba ca Zapada "
La noi i se mai zice si " lamaita ", si face parte dupa mine din categoria " prajituri de nunta ". Adica se face atunci cand e multa lume penntru ca e o prajitura spornica. Dar e tare buna, acrisoara. Mai mult de doua, trei bucati nu poti manca odata, dar alea pica bine. Ma rog eu chiar as putea, dar prefer sa n-o dovedesc. Am facut si varianta cu ulei la foi, dar asta imi place mai mult.
Reteta de la verisoara Miculinului.
pt. foi
- 350- 380 g faina
- 1 ou
- 100 g unt
- o lingurita amoniu pentru prajituri, eu de asta n-am pus ca n-am avut
- 100 g zahar
- 100 ml lapte
- putina sare
pentru crema
- 500 ml lapte
- 4 linguri amidon
- 250 g unt moale
- 200 g zahar pudra, sau dupa gust
- zeama si coaja de la doua lamai, eu am pus lime
Pentru foi se bate oul cu zaharul pana cand acesta se topeste. Se adauga untul moale, laptele, apoi celelalte ingrediente si se framanta un aluat omogen. Se imparte aluatul in 5 si se coc 5 foi pe dosul tavii. Tava in care am copt eu are 30x20 cm. Pentru crema se pun 300 ml lapte pe foc. Restul de lapte se omogenizeaza cu amidonul, apoi se adauga in laptele de pe foc. Untul moale se bate cu zaharul, apoi se adauga cate putin in amidonul cu lapte racit prin ametstecare. Se potriveste de lamaie, eu pun lime pentru ca ne palce gustul si nu are nici samburi, se pune coaja de lamaie si se umplu foile. Prajitura se inveleste in folie transparenta si se lasa intr-un loc racoros, de preferat nu la frigider. In frigider se intareste untul din crema si foile nu se mai inmoaie cum ar trebui. Se taie doar a doua zi.
oul batut cu zahar, adaugat si untul moale
laptele
faina
initial am vrut sa fac 6 foi, dar mi-a fost imposibil
pentru ca mie mi se pare mai usor, intind doar in lung aluatul, il pun pe dosul tavii si acolo il aranjez
aranjat pe dosul tavii
una din foi, gata coapta
crema
si prajitura
Normal ca la mine straturile de crema nu-s la fel, in veci nu-mi iese ceva egal, daca nu masor. Asta cu " din ochi " la mine e defecta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
prajitura aceasta imi place sa o fac si eu, mai ales ca are crema de lamaie :D
RăspundețiȘtergeree o idee buna de dulce pentru week-end!
O fii "defecta" cum zici tu dar este f. buna! Cunosc prajitura asta ..putin diferita ...are crema cu gris ,lapte, unt si lamaie ,si fac doar 4 foi. O cunosc de cand ma stiu cu numele de "Capriciu". De cand tot zic sa o fac ..si nu apuc :-(
RăspundețiȘtergereweekend placut! te pup
Mi-ai adus aminte de ea.Nici nu mai stiu de cand nu am facut-o.Este tare buna.Pupici!
RăspundețiȘtergereSuperba ti-a iesit! Mie imi place tare mult aceasta prajitura si de mult ma pregatesc sa o fac. Singura problema e sotul meu care nu mananca prajituti cu creme facute cu unt. Dar tot am s-o fac intr-o buna zi...
RăspundețiȘtergerece prajitura frumoasa, plina de amintiri placute :*
RăspundețiȘtergereArata super bine! Vreau si eu! Pupicei!
RăspundețiȘtergereUna din preferatele mele!! Astea din poza sunt pentru mine?
RăspundețiȘtergereAndreea ma bucur mult ca te-am insiprat.
RăspundețiȘtergereNico se face si la noi prajitura cu crema de gris, dar are foi cu miere si asa ii si spunem " foi cu miere ".De Capriciu eu n-am auzit.
Dia, multumesc, ma bucur ca ti-am adus aminte de ea.
Emily multumesc, ma bucur ca iti place.
Adela cu multa, placere te servesc.
Alexandrina cu mare drag si nu doar cele din poza.
Va pup cu drag si va doresc weekend minunat.
Asta-i dulcegaria copilariei mele !! minunat arata si gustoasa tare ! pupici
RăspundețiȘtergereIntradevar ,in partile noastre pot sa zic ca ocupa un loc fruntas si este aproape nelipsita de pe mesele oamenilor(mai ales de sarbatori),deci inseamna ca e foarte buna!!!!!!!!Pupici;x
RăspundețiȘtergereAnto multumesc mult draguto.
RăspundețiȘtergereDa Maria, e buna acrisoara.
Va pup si va doresc weekend placut in continuare.
P-asta am facut-o si eu mai demult, merci ca mi-ai amintit, chiar ar trebui sa o refac. pupici multi :*
RăspundețiȘtergereCe-mi place mie praji asta demult n-am facut-o,Micule,as face numai retete noi sa am ce posta,nu sti cat imi storc creierul sa-mi mai amintesc vreuna,ca stiu atatea,fetita ma cearta ca nu le mai fac pe alea care-i plac :-))pupici
RăspundețiȘtergereDe mult n-am mai mancat prajiturica asta ! mi-ai dat o idee pentru sarbatori!pup!
RăspundețiȘtergereLiana, ma bucur ca ti-am adus aminte de ea.
RăspundețiȘtergereDoinitza din cand in cand merge si una din asta veche, mai ales daca-i place fetitei tale.
Pansy, ma bucur mult si te-as servi cu mare placere.
Va pup cu drag si va doresc duminica faina.
Cred ca multi am copilarit cu prajitura asta. Mamele si bunicile se pare ca aveau mai multa rabdare la facut foi si creme. Este foarte buna.
RăspundețiȘtergereAsa e Ghiocel, ai mare, mare dreptate.
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag.
Asta este prajitura pe care o savuram in copilarie.Delicioasa.
RăspundețiȘtergereAsa cum zicea Ghiocel.Chiar delicioasa.Multumesc de vizita.Seara faina in continuare.
RăspundețiȘtergereO prjitura ffff buna. In locul cremei de unt merge destul de bine si crema de rahat multicolor, topit si frecat cu unt, bineinteles si cu zeama de lamie. Felicitari.
RăspundețiȘtergereAm uitat, fursecurile austriece arata ffff bine.
RăspundețiȘtergerebuna prajitura asta!
RăspundețiȘtergereIonela multumesc ma bucur ca-ti place.Cu siguranta ar fi tare buna si cu crema de rahat.
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca-ti plac si fursecurile.Multumesc.
Ophelia, esti tare draguta multumesc pentru vizita si apreciere.
Va pup si va doresc o saptamana cat mai faina.
Micule arata foarte bine si e atat de buna!
RăspundețiȘtergereNela, esti tu o draguta, multam mult.te pup cu mult drag.
RăspundețiȘtergerePrajitura alba ca zapada si prajitura inteligenta sunt preferatele mele. Mereu mi-au iesit super bune, iar sotul meu le termina imediat :)
RăspundețiȘtergerePrajiturile mentionate de tine plac multora.Adevarul e ca sunt si tare bune.
ȘtergerePai fa portie dubla sa-ti ramana si tie.
Te pup cu drag si-ti doresc Paste Fericit.