joi, 27 octombrie 2011

Tortulet cu crema de mere



Daca stiam ce bun e, il faceam demult. Nu stiu de ce am tot ocolit reteta. Egal, in sfarsit am incercat reteta si tare bun a fost. Bine in revista titlul era tort cu mere si fistic, dar intrucat fisticul e doar decor, eu nu l-am inclus in titlu. Si la chestia " tort " asa avea de comentat, dar na treaca de la mine.
Reteta din " torturi si prajituri ".

pt. blat

- 2 oua

- 60 g zahar

- 70 g faina

- putina sare

- 1 lingura de apa fierbinte

pt. crema

- gelatina aferenta 500 ml lichid

- 1 kg mere + 4 mere

- 2 plicuri zahar vanilat

- zahar dupa gust

- scortisoara

- 4 galbenusuri

- 200 g zahar, dupa mine 150 g sunt mega destule

- 250 ml lapte, eu am pus 150 ml

- 100 ml vin alb dulce

- zahar 2-3 linguri

- zeama de lamie

- fistic tocat

Pentru blat se separa ouale. Se bat galbenusurile cu zaharul, sarea si 1 lingura de apa fierbinte. Se adauga faina, apoi albusul batut si se amesteca de sus in jos. Se toarna in tava unsa si tapetata si se coace pana trece testul scobitorii.
Se curata merele si se dau pe razatoare. Se calesc cu zahar dupa gust, vanilie, iar la sfarsit se adauga scortisoara, tot dupa gust. Se lasa la racit. Galbenusurile se bat cu 150 g zahar si laptele, pe baie de abur pana se umfla. Se raceste putin si se amesteca cu merele calite. Se adauga apoi gelatina hidratata si topita pe baie de abur.
Se pune inelul in jurul blatului, iar peste blat se pune crema de mere. Nu trebuie insiropat blatul, chiar daca pare tare, pentru ca inainte de a se inchega, crema inmoaie suficient blatul. Se baga la frigider si se lasa cateva ore. Restul de mere se taie felii subtirele si se fierb putin in apa cu vin, zahar si zeama de lamaie. Se aranjeaza apoi feliile de mere peste crema si se orneaza cu fistic tocat.

galbenusurile batute



adaugata faina



albusurile batute



in tava, inainte de copt



merele calite



galbenusurile batute pe baie de abur



galbenusurile cu merele



adaugata gelatina



asamblarea tortuletului, aici se vede ce stramb era blatul



pusa crema



apoi feliile de mere si fisticul



de aproape



felia



20 de comentarii:

  1. Superb tortuletul de mere. Cred ca e foarte bun, ca orice desert cu mere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata super apetisant!!!
    mi se pare un dulce racoritor..te pup!
    Alynusa

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunaciune de tort ai facut.Imi lasa gura apa.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place mult cum arata tortuletul tau! Frumos si delicios!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Criss, e chiar foarte, foarte bun.
    Alynusa, esti o draguta, multumesc.
    Dia, te poftesc la o felie, cu mult drag.
    Kadia, multumesc, esti tare draguta.
    Alexandrina, esti o scumpa, multumesc.
    Va pup cu drag si va doresc weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Superb tortulet!!! si delicios .. sa nu uitam!

    RăspundețiȘtergere
  7. Yaya multumesc, ma bucur mult ca-ti place.
    Anto esti o scumpa, multumesc.
    Va pup si va doresc weekend fain.

    RăspundețiȘtergere
  8. Desertul asta cu mere arata excelent, cred ca am sa-l incerc si eu, dar fara fistic, care nu-mi place decat in inghetata.

    Weekend placut si linistit iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Oana multumesc, ma bucur mult ca vrei sa-l incerci.
    Duminica faina sa ai si tu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Zazuzici, danke dir.Tu esti totdeauna tare draguta.
    te pup cu mult, mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  11. ce minunatie...cred ca e un deliciu!

    RăspundețiȘtergere
  12. Demential! Fabulos! Delicatesa de tort! Tare mult imi place si cred ca pt zilele de vara care vor veni peste noi curand o sa fie numai bun..
    Pupici multi de la noi toti :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Michelle, esti tu tare draguta, multumesc.
    Vale,Michelle, e usurel si tare bun.
    Va pup cu drag si va doresc o zi excelenta.

    RăspundețiȘtergere
  14. Super tortulet si imi place ca e atat de original fata de clasicele si banalele torturi cu mere. Si mai imi place ca te inspiri doar din carti si reviste-majoritatea unguresti, daca am retinut bine, unde-s retete de 10x mai faine ca-n alea romanesti.Sunt cu ochii pe tine, Micule!!! ;-) puuup

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc Liana, ma bucur mult ca-ti place.Sincer ma inspir de peste tot, si din reviste unguresti, si romanesti, si nemtesti, de unde apuc.Tortuletul asta e din " secretele bucatariei ".
    Te pup cu mult drag Liana, dar mai ales pe Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  16. arata atit de delicat,imi si inchipui gustul,la fel de rafinat!:)nici nu stiu de unde mai scoti atitea si atitea minunatii de gateli!:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Alisuc, e super, super bun.Retetele le iau de peste tot, iar ornatul la fel.De altfel la mine totul e simplu.
    Pupici multi Iepului.

    RăspundețiȘtergere