duminică, 4 ianuarie 2015

Tarta cu prune si migdale



Nu n-am facut-o de Craciun si nici de Revelion. E din toamna, cu ultimele prune, dar acum a ajuns la rand. Ca mi-s foarte ordonata.
Reteta e de pe situl Lisa kochen un backen, si a fost minunata.

pentru blat :

- 100 g unt rece taiat cuburi

- 150 g faina

- 1 galbenus

- putina sare

- 50 g zahar

pentru umplut

- 60 g mus de prune, au am avut din Austria, dar se poate inlocui cu un gem de prune  nu foarte curgator

- 700 g prune

- 6 buc.piscoturi

- 60 g zahar

- 2 oua

- 100 g migdale macinate

 - 250 g frisca batuta pentru ornat

- putina cacao

Ingredientele pentru blat se omogenizeaza, se intinde o foaie si se pune in tava de tarta, unsa si tapetata. Se inteapa cu o furculita si se baga la frigider pentru cel putin 1 h.
Se unge aluatul cu mus de prune, se pun prunele, si se presara piscoturile maruntite. Se separa ouale. Galbenusurile se bat cu 1/2 cantitate de zahar si se adauga migdalele macinate. Albusurile se bat cu restul de zahar si se adauga la galbenusuri amestecand de sus in jos. Se pune crema peste prune si se coace cam 40 min. Se lasa la racit si se orneaza cu frisca batuta si cu praf de cacaco.

aici tarta







felia


de aproape


si inca una


miercuri, 31 decembrie 2014

La multi ani 2015 !





Ce repede a trecut si anul asta. Fie ca 2015 sa va aduca doar bucurie, fericire, impliniri, si tot ce stiti ca va mai lipseste ! LA MULTI ANI !

miercuri, 24 decembrie 2014

Craciun fericit!




Craciun fericit tuturor, plin de bucurii si de tot ce va doriti!

marți, 16 decembrie 2014

Tort cu crema de iaurt, ciocolata si zmeura



Sau tortul Denisei cand a implinit 2 ani. Cu cateva luni bune in urma, dar de abia acum reusesc sa-l postez.  Si o mare satisfactie, ca i-a plcut si a mancat.
Reteta de pe situl nosalty.hu.

pentru blat

- un piscot din trei oua, dimensiune fi 26 cm

pentru crema de iaurt cu zmeura

- 250 g iaurt gras lasat la scurs intr-un tifon

- 3 linguri zahar brun

- 10 g gelatina

- zeama de la o lamaie

- 250 ml frisca

- 500 g zmeura proaspata sau congelata

pentru crema de ciocolata

- 200 ml frisca

- 100 g caramele cu lapte

- 200 g ciocolata cu lapte

- 250 ml frisca

- putina sare

Pentru crema de iaurt se amesteca iaurtul scurs cu zmeura pasata si trecuta prin sita. Se adauga zaharul si zeama de lamaie. Gelatina se hidrateaza si se topeste pe baie de abur. Se adauga la iaurt si cand incepe sa se inchege se adauga si frisca batuta. Se pune crema peste blatul de tort in jurul caruia s-a pus inelul de tort, si se baga la frigider.
Pentru crema de ciocolata se pune frisca pe foc, fara a se lasa sa fiarba. Se adauga caramele si ciocolata si se lasa sa se topeasca. Se baga la frigider si cand incepe sa se intareasca se bate cu mixerul. Se pune peste crema de iaurt si se baga la frigider pana se intareste. Se orneaza dupa imaginatie, talent si preferinta. La mine mai putin din toate, dar important e ca i-a placut Denisei.

cam asta ar fi






si felia




marți, 2 decembrie 2014

Biscuiti sarati cu branza cheddar



Am luat de la Lidl, acum ceva timp ( cand a fost saptamana britanica ) o branza cheddar foarte, foarte buna. Pentru gustul nostru, cel putin. N-o fi fost ea cine stie ce, dar noua ni s-a potrivit perefect. Cu siguranta mai iau, daca repeta saptamana britanica. Ii unul din chestiile care ma enerveaza la magazinul asta. Nu te poti baza pe un anumite chestii. Cand ti-e lumea mai draga, l-au retras de la raft. Ei, asta e. Reteta e de pe un site american, dar nu mai stiu care.


- 200 g faina

- 200 g branza cheddar

- 200 g unt

- putina sare

- daca e nevoie 3-4 linguri apa rece ca gheata

Se amesteca toate ingredientele, untul rece taiat cubulete, si se formeaza o bila. Se pune la rece pentru cel putin o ora, apoi se intinde foaie si se taie cu forma de biscuiti. Se coc in tava tapetata cu hartie de copt, pana se auresc.

aici biscuitii sarati cu branza cheddar



de aproape


marți, 18 noiembrie 2014

Prajitura cu aluat dospit si visine



Da, o prajitura cu gust de cozonac cu visine. Foarte buna.
Butterkuchen este o prajitura cu aluat dospit si mult unt. Varianta asta are si visine in compozitie si e cu atat mai buna. Din pacate nu e dietetica deloc. Aici puteti citi cate ceva despre aceasta prajitura.
Iar reteta este de pe situl german  lecker.de

- 550 g faina

- drojdie aferenta fainii, eu pun un cub

- 5 linguri + 175 g zahar

- 200 g unt

- 1/4 l lapte

- 1 ou

- 500 g visine

- 100 g fulgi de migdale, eu nu am pus

- unt pentru uns tava

Se freaca drojdia cu putin zahar si se dilueaza cu putin lapte. Se lasa la loc cald sa creasca. Eu nu pregatesc faina, decat dupa ce vad ca drojdia e ok. Daca nu e buna drojdia, nu mai stric restul ingredientelor. Se pune faina si sarea intr-un castron. Se adauga in mijloc drojdia crescuta 75 g zahar, 75 g unt topit, oul si laptele. Se framanta, api se lasa aluatul intr-un loc caldut sa cresca 30-60 min. Eu il las cam o ora. Dupa ce a crescut se imparte in doua parti. 2/3 din aluat  intinde  foaie in tava unsa, se presara cu  linguri zahar si se pun visinele curatate. Se intinde si restul de aluat si se acopera visinele. Cu degetul se fac adancituri in foaia de deasupra. In fiecare adancitura se distribuie unt taiat cubulete ( cele 125 g ramase ). Se presara cu 100 g zahar si fulgi de migdale. Se mai lasa 1/2 de ora la crescut, apoi se baga la cuptor pana se aureste.

aici aluatul presarat cu pesmet, asta e de la mine



puse si visinele, la mine au fost mai mult de 500 g, cam 800 g



pusa si a doua foaie si untul, eu nu am mai pus zahar si migdale



si aici prajitura



marți, 4 noiembrie 2014

Lasagna cu dovlecel si branza



E de departe cea mai buna lasagna mancata de mine ever. Stiu ca suna foarte "infatuat" dar daca cititi continuarea veti vedea ca nu e deloc asa. N-am mancat lasagna la restaurante renumite, n-am mancat lasagna in Italia ( cumva tot pizza sau peste mananc acolo ) , n-am mancat lasagna facuta de cineva care se pricepe foarte bine, deci am mancat lasagna facuta mai mult de mine, sau la  restaurantele hotelurilor pe unde am umblat in concedii, iar asta nu e foarte relevant.
De data asta reteta de Anne Burrell .


eu am modificat pe ici colo, dar tot buna a iesi; de exemplu n-am avut carnati proaspeti italieni, si am facut cu carne tocata iar sosul l-am facut bechamel si nu cel rosu facut de ea; cu siguranta insa am sa incerc si cat de aproape de reteta ei
cantitati nu am pentru ca am facut mai multa carne, care am pus-o la congelator

- carne totcata amestec vita + porc, eu am avut 1 kg

-  o ceapa mare

- 3 catei de usturoi

- sare, piper

- 2 linguri de rosii in suc propriu

- ciuperci champignons

- 2 zucchini

- un pachetel branza de vaci pilos

- 100 g parmezan ras, eu am pus branza pentru paste de la Napolact

- 1 ou

- sos bechamel

Pentru amestecul de carne se caleste ceapa in putin ulei, se adauga carnea si usturoiul si se lasa pana carnea devine moale. Se adauga condimentele si rosiile si se mai lasa putin sa scada apa din rosii.
Se pune intr-o tigaie putin ulei si se adauga ciupercile si 1, 5 catei de usturoi. Se lasa sa se inmoaie putin ciupercile, apoi se scot si se adauga restul de usturoi si feliutele de zucchini. Dupa ce s-au inmuiat putin se scot si se pun deoparte.
Pentru sosul bechamel se topesc 60 g unt, se adauga 30 g faina si se stinge apoi cu 300 ml lapte. Se sareaza si se pipereaza. Sosul astfle facut e mai " lung ", si se preteaza bine la reteta mea pentru ca eu  nu fierb foile de lasagna.
Pentru asamblare se pune in vasul termorezistent un strat de foi de lasagna si din nou se unge cu putin sos bechamel. Apoi se pune un strat de carne si nou sos bechamel, foi de lasagna, din nou sos, ciuperci si zucchini calite, si din nou sos, foi de lasagna, sos amestec de branza de vaci cu ou si parmezan si nou sos, foi de lasagna. Adica foile trebuie sa aiba si dedesubt si deasupra sos. Ultimul strat este de foi unse cu sos si presarate cu putin parmezan. Pentru a fi sigura ca foile nu raman tari, pun in lateralul vasului, o canita de cafea mica, mica, de apa.De fiecare data a functionat foarte bine.



si pozele





si de aproape