vineri, 30 decembrie 2011

La multi ani

joi, 29 decembrie 2011

Saratele, covrigei



Nu stiu daca ma credeti, dar au fost primele care s-au terminat. Bine am facut doar o portie, dar daca fac doua n-am rabdare la copt. Reteta e una dupa care ne-a facut Lucica ani de zile, saratele sub forma de covrigei. Tin minte ca eu ii preferam tari si srocanti, iar dragul de tati, mai moi. Asa ca o tava o lasa mai mult la copt sa iasa crocanti, alta o scotea mai repede, sa fie mai moi, si tot asa. ii tinea ii spait, unde ma tot duceam sa-mi mai umplu o farfurie, pana constatam cu dezamagire ca nu mai sunt.

- 600 g faina

- 1 unt + 100 g untura ( se poate inlocui cu margarina )

- 3 linguri smantana

- 1 lingura sare ( depinde si de branza care o puneti )

- 1 pachet praf de copt ( nu e musai sa puneti, am facut de multe ori fara, dar de cand am descoperit Weinsteinbackpulver, fara fosfati si gluten, pun fara retineri, in Ro se gaseste la magazinele DM )

- 150 g cascaval si 500 g branza de vaca

- 2 galbenusuri

- am uitat sa scriu de chimen ( eu il pun macinat in aluat, dar se pot folosi seminte de chimen puse pe covrigei )

- un ou pt.uns covrigeii

- cascaval pentru presarat deasupra

in funcite de tipul de faina, de grasimea untului si branzeturilor folosite, poate sa mai necesite faina, sau dimpotriva unt sau smantana

Se amesteca ingredientele si se baga la frigider peste noapte. A doua zi se intinde foaie, se decupeaza covrigeii, se ung cu ou batut si se presara cu cascaval ras. Mai nou presar si mac sau susan, dar Lucica ii facea doar cu cascaval.

ingredientele in vas, ce se vede verde e de la cascaval, am folosit un cascaval cu verdeata, luat de la ceva magazin cu produse traditionale, nu mi-a placut pe paine, dar in saratele a fost ok




branza de vaci, daca vi se pare prea sec aluatul, mai puneti branza de vaci sau smantana, in niciun caz lapte



pus la rece pana a doua zi



si super aparatul de facut covrigei, fabricat pe vremea aia la 23 august sau Unio, ca atunci cam asa era, nu se gasea la magazin, da-ti fabrica Nelu de la scularie, orice



in tava inainte de cuptor



cam asa-s de grosi



dupa copt



si gata



miercuri, 28 decembrie 2011

Foi cu miere



sau Mezes, sau Albinita, cine cum s-a obisnuit sa-i spuna. Facea Muni la aproape fiecare sarbatoare. Nu am facut reteta ei, ci una din " kiskegyed konyha " dar sunt incantata ca a avut exact acelasi gust ca si cand ne-o facea ea. A bobinat si Miculinul la greu, nu inainte insa de a o " dezbraca " de glazura. Iar despre asta pot sa va spun multe. In timp ce biscuitii pudrati cu zahar se bat de farfurie, de pe cremes nu merge chiar asa de usor si se apeleaza la furculita cu care se rade pe cat posibil tot zaharul pudra. Eiii la foiile cu miere este alta tactica, se culca prajitura in farfurie si cu furculita se desprinde stratul care contine glazura.
In caz ca aveti amatori le-am dat niste idei.

pt.foi

- 4 linguri miere

- 150 g zahar

- un varf de cutit sare

- 500 g faina + pentru intins

- 60 g unt

- 1 lingurita moka bicarbonat

- 2 oua

pt. crema

- 300 ml lapte

- 4 linguri gris

- putina sare

- 250 g unt moale

- zahar pudra dupa gust, in reteta scria 300 g dar eu ma pus mai putin

- 1 plic zahar vanilat, eu o lingura

- in reteta nu mentiona dar eu am pus zeama de la o jumatate de lamaie

- gem de caise

pt. glazurat

- 200 g ciocolata

- 5 linguri ulei

Se topeste mierea impreuna cu zaharul. Se lasa foarte putin la racit si se adauga untul, faina, sarea, bicarbonatul si cele doua oua. Se framanta un aluat omogen si se imparte in patru. In reteta scria ca se face o bila se inveleste in folie si se baga peste noapte la frigider. Eu nu am indraznit pentru ca stiu ca dupa ce se intareste aluatul e foarte greu de intins. Mai exista varianta de a fi bagat apoi la microunde, dar ma gandesc ca atunci dispare efectul statului in frigider, pentru ca se inmoaie din nou untul, si atunci ce rost mai are.In fine eu le-am intins pe loc si a iesit tare buna. Pe dosul tavii unse si tapetate cu faina se coc patru foi. Pentru crema se pune laptele la fiert, se adauga sarea si grisul si se amesteca, pana cand se intareste. Unutl moale se bate " foarte " spuma cu zaharul pudra si cu vanilia, apoi lingura cu lingura se adauga grisul racit. Grisul se raceste amestecand continuu, astfel incat sa nu se faca bot, pentru ca atunci e mult prea greu de desafcut in unt.  Se adauga zeama de lamie. Pentru montarea prajiturii se pune o foiae, apoi jumatate din crema, din nou foaie, apoi gemul, din nou foaie, cealalta jumatate de crema si ultima foaie. Pentru glazura se topeste pe baie de abur ciocolata cu uleiul, apoi se toarna peste prajitura si se lasa sa se intareasca.

mierea si zaharul, topite



adaugat untul



apoi restul ingredientelor



aluatul impartit in patru



una din foi inainte de cuptor


foile gata coapte



untul spuma cu zaharul si adaugat grisul




prima foaie si jumatate din crema



a doua foaie si gemul, in reteta era gem de prune dar Muni tot cu gem de caise
o facea si mie asa imi place



din nou foaie si cealalta jumatate de crema



ultima foaie si glazura



de aproape



Am copt foile pe tava de 34x26 cm si mi-a placut ca proportia dintre aluat si crema a fost exact pe gustul nostru.

luni, 26 decembrie 2011

Cozonac cu nuca



Nu am facut multe pregatiti de Craciun, pentru ca mancarea o pregatesc Lucica si Catalina, iar dulciuri se mananca destul de putin. Am facut totusi cozonac cu mac si nuca, si ma bucur tare mult ca am gasit reteta dupa care reusesc sa-i fac la fel cum ii facea Muni. Poza cu amandoi deodata inca n-am reusit sa fac, pentru ca imi crapa la copt. Ba ala cu mac, ba ala cu nuca, ba amandoi. De data asta poza la cel cu nuca.
aluatul dupa reteta de aici

pentru umplutura

- 280 g nuca macinata

- zahar dupa gust

- o lingura mare de zahar vanilat

- putina sare

- coaja rasa de lamaie cat mai multa, cel putin asa imi place mie

- lapte cat sa lege nuca

In mod normal se pune laptele la fiert cu zaharul si zaharul vanilat, si apoi se adauga nuca si restul ingredientelor. Intrucat eu am patit ca laptele pus la fiert sa fie prea mult, si sa n-am ce face cu laptele indulcit, ramas, prefer sa pun laptele neandulcit la foc si apoi sa torn peste nuca cu zahar, atat cat trebuie ca sa se lege nuca. Se unge umplutura peste aluatul intins, se ruleaza, se mai lasa in tava acoperit, la cresctu, cam o 1/2 de ora, apoi se unge cu galbenus si se coace.



vineri, 23 decembrie 2011

Craiun luminos



"Fie ca sarbatorile de anul acesta sa va umple sufletul de bucurie, incredere, speranta si iubire.Iar Mosul sa aduca cele mai dorite si neasteptate cadouri voua si celor apropiati. LA MULTI ANI CU SANATATE! "

Fursecuri spritate cu migdale




Asa le-am gasit in cartea " bunatati la cuptor ", si seamana foarte mult cu fursecurile austriece.
N-am prieteni pe FB pentru ca nu intru. N-am motive foarte " explicabile " dar nu imi place.
Am in schimb prietene/prieteni din copilarie, scoala, liceu cu care mai tin legatura, si cu care chiar daca nu traim in acelasi oras, ne vizitam de cate ori avem ocazia, sau ne intalnim cand ni se intersecteaza drumurile.
De la Claudia si Cristina, carora le multumesc mult, am cartea cu bunatatile la cuptor, si sunt tare mandra, ca ma numar printre prietenele lor. Multumesc.

- 250 g unt moale

- 150 g zahar

- 2 galbenusuri

- o lingura rom

- 1 plic zahar vanilat, eu o lingura mare

- 100 g migdale macinate

- 350 g faina

- putina sare

- 2-3 linguri lapte

pentru glazurat

- 100 g ciocolata

- 2-3 linguri ulei

Se bat cu mixerul untul moale, zaharul, vanilia si sarea, pana devin spumoase.Se adauga galbenusurile pe rand si se bate bine din nou. Se adauga romul apoi faina si migdalele macinate, urmate de lapte. Se pune aluatul in posh si se spriteaza rotunduri, pe foaia de copt in tava. Se baga pentru 1 h la frigider, apoi se baga la cuptor pana se auresc. Se racesc, apoi se glazureaza cu ciocolata topita pe baie de abur impreuna cu uleiul. Se lasa pe un gratar pana se intareste ciocolata.


untul cu zahar, vanilie si sare, apoi adauagate galbenusurile pe rand



cu galbenusurile si romul



faina si migdalele macinate



asa arata aluatul dupa ce am pus si laptele



n-a fost usor sa-l pun cu poshul, dar a meritat oboseala, cu cat se pune mai putin lapte cu atat sunt mai fragede, daca nu reusiti sa puneti aluatul cu poshul mai bine puneti-l cu lingurita, decat sa mai adaugati lapte

in tava inainte de copt



poze cam urate, ca la noi e tare intuneric



da-s foarte, foarte bune

duminică, 18 decembrie 2011

Vanillekipferl



Pentru prima data i-am facut de vreo 15 ani, dupa o reteta din prima carticica luata de mine, cu dulciuri de Carciun de la editura Aquila, tradusa ca vai de lume, dar cu care m-am descurcat. Am facut doua ture si i-am luat cu noi la Borsa intr-o cutie de pantofi, ca nu aveam din alea de tabla. Pritenii nostri nu au fost foarte interesati la inceput cand i-au vazut, dar dupa ce jucand carti, eu si Miculinul tot balotam cornulete cu vanilie, au gustat si tare repede s-au terminat. De atunci sunt cunoscuti si foarte apreciati in cercul nostru de prieteni.
De data asta am facut reteta din cartea " bunatati la cuptor ", si o sa mai incerc si alte retete cu siguranta.

- 275 g faina

- putina sare

- 200 g unt rece de buna calitate cu continut mare de grasime

- 100 g zahar

- 100 g migdale decojite macinate

- zahar pudra pentru presarat deasupra

Se amesteca faina cu sarea, se adauga untul rece taiat bucati, impreuna cu zaharul si cu migdalele. Se framanta totul rapid intr-un aluat faramicios. Se formeaza un sul, se inveleste in folie transparenta si se baga pentru cel putin o ora la frigider. Se scoate, se taie felii, se formeaza cornulete care se pun pe hartia de copt in tava si se coc pana devin aurii. Caldute se dau prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat. In carte era ceva mult mai complicat, adica de tinut de pe o zi pe alta, dar eu am simplificat.

ingredientele pentru aluatu



batonul de aluat



aluatul felii, se sfarma putin dar se poate modela



nu-s cea mai indemanatica la format cornuletele



gata coapte





sectiune

joi, 15 decembrie 2011

Pate de ficat de rata



Ma duc eu intr-o zi foarte hotarata la Metro, sa iau ficat de gasca. Cand am vazut insa ce mari erau, m-am razgandit instantaneu si am luat ficat de rata. Asa ca din pate de ficat de gasca, s-a transformat in pate de ficat de rata. Dar super bun.
Reteta din " kiskegyed konyha ".

- 200 g ficat de rata

- 2 cepe rosii, mai micute

- 2 catei de usturoi

- 100 g unt moale

- 1 crenguta de cimbru

- 1 foaie dafin

- cate un varf de cutit de nucsoara, cuisoara rasa si scortisoara

- 1 lingura coniac

- 2 linguri smantana

Se curata ficatul si se taie marunt. Se curata si se taie fin ceapa si usturoiul. Doua linguri din unt se pune la infierbantat intr-o tigaie. Se adauga ceapa si usturoiul. Se pune capac si la foc mic se lasa, pana devin sticloase. Se adauga apoi ficatul taiat, cimbrul, foaia de dafin si condimentele. Se adauga sare si piper si se lasa cam trei minunte, sau pana cand pe dinafara ficatul s-a inchis la culoare, pe dinauntru insa ramane roz. Se lasa la racit. Se scoate cimbrul si foaia de dafin. Se paseaza cu robotul, se adauga untul ramas, coniacul si smantana. Se potriveste de sare si piper si se serveste.

ficatul lasat la racit



in robotel



gata de bobinat



merge tare bine cu paine prajita, dar cine puii mei mai avea rabdare

marți, 13 decembrie 2011

Cei mai pufosi muffinsi cu cacao



Cel putin din ce am mancat sau facut eu. As fi vrut sa-i tai in doua si sa-i umplu cu ceva, dar n-a mai fost timp. Seara i-am terminat, dimineata i-a dus Miculinul la servici. Unul a ramas sa ma delectez eu si asa va pot spune ca au fost tare, tare pufosi.
Reteta din " prima konyha ".

- 300 g faina

- 3 linguri cacao, nu foarte, foarte pline, eu folosesc neagra, neagra olandeza "de zaan" parca se scrie

- 1/2 pliculet praf de copt fara nitrati

- 1 lingurita mokka de bicarbonat

- putina sare

- 1 ou

- 250 g in reteta, eu 200 g zahar

- 2 pliculete in reteta, eu o lingura mare nu foarte plina

- 100 g unt moale

- 125 g brnaza philadelphia light

- 300 ml iaurt natur

Untul moale se bate cu zaharul, vanilia si sarea pana devine spumos. Se adauga oulsi se bate pana se incorporeaza bin de tot. Se pune branza, apoi iaurtul si se omogenizeaza. Ultimele se adauga faina amestecata cu praful de copt, cu cacaoa si cu bicarbonatul. Se pune aluatul in forme, e adevarat ca iese destul de mult aluat, dar si creste foarte frumos, si se coc pana trec testul scobitorii. Reci se glazureaza cu ciocolata. Mie ciocolata alba cu care am vrut sa-i glazurez nu s-a topit nicicum, si a iesit o varza.

untul batut cu zahar, vanilie si sare, adaugat oul



apoi branza


iaurtul



faina, cacaoa, praful de copt si bicarbonatul



in tava inainte de cuptor



si muffinsul ramas acasa



din alta pozitie, din pacate lumina nu ma ajuta deloc



sectiunea