miercuri, 19 ianuarie 2011

Cinnamon rolls



Am tot vazut peste tot melcii astia cu scortisoara, dar am amanat sa-i incerc. Pana cand int-unul din concediile noastre am gustat facute de lantul ala american ' cina bon ' sau cum il cheama. De acolo in colo m-am indragostit de ele. Na, dar de fapt ce e cu aluat, ingrasa, si sa nu-mi placa mie. Cam nimic. Toate-mi plac din pacate.
Reteta de pe un blog american, foarte faina, ies rulourile minunate, dar cu mult mai putin zahar. Eu am o problema in privinta asta.

- 500 ml lapte

- 100 ml ulei

- 140 g zahar

- 1 pachetel drojdie uscata

- 450-500 g faina

- 1/2 lingurita praf de copt

- 1/2 lingurita bicarbonat

- 1/2 lingurita sare

- 100 g unt moale sau topit

- scortisoara praf

pt. glazurat

- 200 g zahar praf

- 2 linguri sirop de artar

- 100 ml lapte

- 50 g unt topit

Se amesteca laptele cu uleiul si cu zaharul si se pune pe foc pana incepe sa fiarba. Se ia apoi de pe foc si se lasa la racit cam 45 min, sau pana e caldut. Se adauga drojdia ( in niciun caz sa nu mai fie fierbinte laptele ) si se lasa putin sa se inmoaie. Se adauga apoi 380 g faina. Se amesteca, se acopera si se lasa o ora la loc caldut. Apoi se adauga si restul de faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Se amesteca. Apoi sunt doua variante: fie se fac rulourile, fie se pune aluatul in punga la frigider si se lasa pana a doua zi. Eu am ales a doua varianta. Sa le fac cap coada, dupa ce vin de la servici e mult, asa ca mi se pare super sa impart in doua zile. Deci a doua zi se scoate aluatul din frigider s se intide foaie. Se unge foaia cu unt topit , se presara zahar si scortisoara si se ruleaza. Se taie apoi felii si se aranjeaza in tava unsa si tapetata. Se mai lasa la loc cald, la crescut apoi se coc pana devin aurii. Pentru glazurat se amesteca ingredientele ssi se toarna peste rulourile caldute. La tanti pe blog glazura era mai groasa din cauza ca eu am pus mult mai putin zahar.

laptele cu uleiul si zaharul, si apoi pusa drojdia



puse si cele 350 g faina



aluatul lasat o ora la odihnit



restul de faina, praf de copt, bicarbonat si sare



aluatul a doua zi, scos din frigider; el este destul de moale dar nu adaugati multa faina pentru ca prin bagarea lui la frigider se cam rezolva problema, nu se mai lipeste, dar ies rulourile mai pufoase



cu unt, zahar si scortisoara, eu nu am mai topit untul, dar e mai bine daca il topiti



lasate inca o ora la crescut



gata de copt



gata coapte



cu glazura



sectiune



si poza pentru Oana

duminică, 16 ianuarie 2011

Prajitura cu mere si sos caramel



O prajiturica simplu de facut, destul de buna, si potrivita pentru o dupa amiaza de duminica. Reteta de pe un blog american, dar modificata intrucat pt. mine cantitatile de zahar din retetele americane sunt aberante. Chiar nu pot sa-mi dau seama cum pot manca prajituri atat de dulci. Sau poate zaharul nu are asa putere, habar n-am nu-mi prea pot imagina.

- 100 g zahar brun

- 90 g zahar tos

- 190 ml ulei

- 2 oua

- 250 g faina

- 1/2 lingurita bicarbonat

- 1/2 lingurita sare

- 2 lingurite scortisoara macinata, eu nu am pus

- 1/2 lingurita nucsoara macinata, nu am pus

- 3 mere mari

- 100 nuca taiata

- 2 lingurite extract de vanilie, eu am pus zahar vanilat o lingura

pt. sosul caramel

- 60-70 g unt

- 90 g zahar

- putina sare

- 100 ml frisca

Se bate uleiul cu cele doua feluri de zahar, sare si vanilie. Se adauga pe rand cele doua oua, si se bate bine dupa fiecare adaugare. Se omogenizeaza faina, bicarbonatul, scortisoara, nucsoara si se adauga la amestecul cu oua. Se adauga apoi merele taiate bucati, nucile, si vanilia daca folositi extract. Se pune aluatul in tava unsa si tapetata si se coace pana devine aurie. Se prapara sosul prin caramelizarea zaharului, stins cu untul, iar apoi cu frisca. Se adauga putina sare si se toarna sosul peste prajitura.
Cantitatile la zahar sunt cele folosite de mine.

uleiul cu zaharul



adaugat primul ou



al doilea ou



amestecul de faina



merele



si prajitura cu sos de caramel



de aproape

vineri, 7 ianuarie 2011

Aluat danez



Despre aluatul danez am aflat destul de recent. Na bine dar despre multe n-am aflat inca nici acum, asa ca nu-i mare chestie. In fine, dupa ce am aflat despre el, mi-am dorit sa-l incerc. Cand am vazut ca-i cu impachetari si pus la rece, m-am mai calmat, pentru ca astea nu-s chiar simpatiile mele. Dar in zilele astea libere mi-am adunat tot curajul din dotare si l-am incercat. L-am mai si framantat cu mana. Dupa cateva peripetii mi-a iesit o minunatie de aluat pe care am sa-l fac destul de des, pentru ca tare, tare bun e. A bobinat Herr Mitu la el, intr-o veselie.
Peripetiile au fost doar din cauza mea, in sensul ca prima impletitura am facut-o frumos pe blatul de la bucatarie, dar cand sa-l pun in tava mi s-a parut un pic complicat ( pe urma mi-am dat seama ca era vax albina, pe langa ce-am stiut sa fac dupa ), asa ca la al doilea ce m-am gandit, sa-l intind direct pe hartia de copt. Ce nu m-am gandit a fost ca se lipeste aluatul de hartie ca si cu super glue. Si cand sa-l impletesc eu, dezlipeste maica fasiile alea de hartie cum poti, ca nu lasau nicicum. M-am enervat, le-am ras cumva de acolo, si le-am trantit peste branza cu visine, le-am pictat cu putin ou si alles Gute. In final insa a fost demential de bun, mai ales cel cu visine.
Reteta de pe un blog american.

pt. aluat

- 28 g drojdie proaspata

- 100 ml lapte caldut

- 115 g zahar

- coaja rasa de la o portocala

- 3/4 lingurita de cardamom

- 1 1/2 lingurita extract de vanilie

- 2 oua la temperatura camerei

- zeama de la o portocala

- 450 g faina

- o lingurita rasa de sare

pt. unt

- 230 g unt moale

- 35 -40 g faina

pt. uns deasupra

- un ou batut, sau galbenus

Pentru aluat se face maiaua din drojdie, putin lapte si lapte cat sa o acopere. Dupa ce a crescut maiaua se toarna in mijlocul fainii, se adauga ouale si retul ingredientelor, mai putin laptele, care se tot pune treptat. Se framanta pana rezulta un aluat fin, elastic si placut la atingere. Se pune intr-o punga de nailon, se strange sa nu patrunda aerul si se baga pentru 30 min. la frigider. Se scoate apoi se lasa 30 min la temperatura camerei, apoi se intinde foaie. Se unge apoi pe 3/4 din suprafata cu untul batut cu mixerul cu faina. Apoi se ia partea neunsa cu unt si se pliaza peste cea cu unt, pana la jumatatea untului. La urmatoarea miscare se pliaza partea cu untul peste cele doua. Prima impachetare e gata. Se baga la frigider pentru 30 min, si se repeta operatiunea de 4 ori. Dupa ultima impachetare se lasa la frigider cel putin 5 ore, sau peste noapte. Eu am ales varianta a doua pentru ca altfel trebuie sa te trezesti la 5, sa poti coace seara aluatul. deci a doua zi, aluatul e gata si se poate folosi. se umple dupa preferinta, se pune in tava, se acopera, se lasa 2 ore la crescut, se unge cu ou batut ( sau galbenus ), si se coace. Eu le-am umplut cu mere, si cu branza si gem de visine.

maiaua pusa peste faina



in timp ce framantam adaugam laptele



aluatul scos din frigider



intins



untul batut cu faina



" uns " peste aluat



partea din stanga peste jumate din suprafata cu unt



apoi partea cu untul, peste cele doua



in folie pentru frigider



cand se scoate din frigider, capetele deschise trebuie sa fie in stanga si dreapta



si se incepe din nou, se intinde aluatul se face prima impachetare



apoi a doua si la frigider pt. 30 min.



a doua zi, sau dupa 5 ore, asa arata aluatul, se scoate si se imparte in doua



se intind si se fac forme dupa imaginatie, eu am facut ce era pe blogul respectiv



am umplut una cu mere, una cu branza si visine



de pozat am pozat-o doar pe asta cu mere, e lesne de inteles daca ati citit introducerea, de ce





la faza asta mi-am dat seama ca va fi un pic greu s-o pun in tava, de unde si ideea " stralucita " pt. cea de-a doua



gata de copt



gata de bobinat




joi, 6 ianuarie 2011

Crackers cu mac si doua feluri de branza



V-am spus ca la noi drakurile astea sarate au cea mai mare trecere. Crackersii astia trebuiau sa ajunga la Timisoara. Dar ei sunt de vina, ne-au tot ispitit, pana n-a mai ramas decat o manuta din ei, pentru poza. Bina ca si cantitaea e mica din care i-am pregatit, trebuia sa fac dubla cantitate, dar data viitoare.
Reteta de pe un site german, kockmix.de.

- 130 g faina

- 40 g faina de malai

- 2 linguri mari de seminte de mac nemacinat

- putin praf de copt, eu nu am pus

- 60 g unt rece, sarat sau separat sare

- 100 g Gouda rasa

- 100 g Gruyere rasa

- 1 dl vin sec alb, de la gheata

pt.uns deaspura

- un ou

- o lingura de vin

Se amesteca faina cu faina de malai si praful de copt.Se adauga untul rece fulgi si se amesteca. Se adauga cele doua feluri de branza vinul si totul se omogenizeaza repede. Se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider pt. cel putin 30 min. Se intinde apoi foaie de 5 mm, se decupeaza, se ung cu ou amestecat cu vin si se coc.

eu am cam amestecat totul odata



bila de bagat la frigider



gata de copt



crackersii

miercuri, 5 ianuarie 2011

Tort Sacher



Tortul Sacher a fost creat pentru prima data de Franz Sacher, un ucenic cofetar de doar 16 ani, in anul 1832. Printul Metternich a comandat un desert special, seful cofetarilor era bolnav, iar Sacher ii tinea locul. E un tort dens cu ciolata si unt in blat, deci nu ceva insiropat si usor, dar este foarte bun. Intre foile de blat este gem de caise, iar deasupra glazura de ciocolata. Cel mai bun tort Sacher se serveste la Hotel Sacher in Viena, dar probabil nici cel de la cofetaria Demel nu e mai prejos. Intre cele doua cofetarii au avut loc un sir de procese, cunoscute sub numele de " razboiul celor sapte ani dulci ", intrucat Sacher pune gem intre blaturile de tort iar Demel imbraca tortul in gem si glazura. Eu am facut tortul pentru verii nostri din Timisoara, si ma bucur tare mult ca le-a placut. Daria, Dana, Marius, tare bine ne-am simtit la voi.
Reteta din " secretele bucatariei ", dar il voi mai face si voi incerca si alte variante.

- 75 g ciocolata amaruie

- 200 g unt

- 175 g zahar

- 7 oua

- 2 cl rom

- 1 lingurita zahar vanilat

- 175 g faina

- 3 lingurite praf de copt

- 40 g cacao

- 75 g migdale macinate

pt. umplut

- 250 g gem de caise

pt. glazurat

- 100 g ciocolata amaruie

- 200 g ciocolata cu lapte

- 50 ml frisca

Se topeste ciocolata la bain marie. Untul se bate cu 75 g zahar. Se adauga ciocolata topita si putin temperata, romul si zaharul vanilat. Apoi pe rand galbenusurile. Albusurile se bat cu restul de zahar spuma tare. Apoi se pun in unt alternand cu amestecul de faina, cacao, praf de copt si migdale macinate. Se toarna compozitia in forma de tort unsa si tapetata si se coace. Blatul racit se taie pe trei nivele si se ung cu gem de caise topit. Se topesc apoi ciocolatile in frisca si se glazureaza tortul.


untul cu zahar, rom, vanilie si galbenusurile pe rand, trebuia intai ciocolata



ciocolata topita



faina cu migdalele si praful de copt



cacaoa, eu nu le pun alternativ cu albusurile ci le pun toate odata



apoi sacrific o lingura buna de albus si amestec fara sa tin cont de bule, pana se inmoaie aluatul, de abia apoi pun restul de albus si amestec de sus in jos



aluatul inainte de cuptor



primul blat cu gem de caise topit



al doilea blat tot cu gem de caise



si pentru ca imi ramasese gem am pus si peste ultimul blat



dupa ce s-a uscat putin gemul, am pus glazura





felia