miercuri, 5 ianuarie 2011
Tort Sacher
Tortul Sacher a fost creat pentru prima data de Franz Sacher, un ucenic cofetar de doar 16 ani, in anul 1832. Printul Metternich a comandat un desert special, seful cofetarilor era bolnav, iar Sacher ii tinea locul. E un tort dens cu ciolata si unt in blat, deci nu ceva insiropat si usor, dar este foarte bun. Intre foile de blat este gem de caise, iar deasupra glazura de ciocolata. Cel mai bun tort Sacher se serveste la Hotel Sacher in Viena, dar probabil nici cel de la cofetaria Demel nu e mai prejos. Intre cele doua cofetarii au avut loc un sir de procese, cunoscute sub numele de " razboiul celor sapte ani dulci ", intrucat Sacher pune gem intre blaturile de tort iar Demel imbraca tortul in gem si glazura. Eu am facut tortul pentru verii nostri din Timisoara, si ma bucur tare mult ca le-a placut. Daria, Dana, Marius, tare bine ne-am simtit la voi.
Reteta din " secretele bucatariei ", dar il voi mai face si voi incerca si alte variante.
- 75 g ciocolata amaruie
- 200 g unt
- 175 g zahar
- 7 oua
- 2 cl rom
- 1 lingurita zahar vanilat
- 175 g faina
- 3 lingurite praf de copt
- 40 g cacao
- 75 g migdale macinate
pt. umplut
- 250 g gem de caise
pt. glazurat
- 100 g ciocolata amaruie
- 200 g ciocolata cu lapte
- 50 ml frisca
Se topeste ciocolata la bain marie. Untul se bate cu 75 g zahar. Se adauga ciocolata topita si putin temperata, romul si zaharul vanilat. Apoi pe rand galbenusurile. Albusurile se bat cu restul de zahar spuma tare. Apoi se pun in unt alternand cu amestecul de faina, cacao, praf de copt si migdale macinate. Se toarna compozitia in forma de tort unsa si tapetata si se coace. Blatul racit se taie pe trei nivele si se ung cu gem de caise topit. Se topesc apoi ciocolatile in frisca si se glazureaza tortul.
untul cu zahar, rom, vanilie si galbenusurile pe rand, trebuia intai ciocolata
ciocolata topita
faina cu migdalele si praful de copt
cacaoa, eu nu le pun alternativ cu albusurile ci le pun toate odata
apoi sacrific o lingura buna de albus si amestec fara sa tin cont de bule, pana se inmoaie aluatul, de abia apoi pun restul de albus si amestec de sus in jos
aluatul inainte de cuptor
primul blat cu gem de caise topit
al doilea blat tot cu gem de caise
si pentru ca imi ramasese gem am pus si peste ultimul blat
dupa ce s-a uscat putin gemul, am pus glazura
felia
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Delicios tortul! O sa-l fac si eu cu prima ocazie.
RăspundețiȘtergereDraga mea, arata foarte bine tortul! L-am vazut si eu in revista, dar cand am sugerat sa-l fac - fiul meu fiind un fan inrait ciocolata - m-a refuzat. M-a intrebat daca merge insiropat si i-am zis ca asta-i tot spilul la Sacher, dar ca se mai inmoaie blaturile de la gemul de caise moale si caldut. Nttt, am primit refuz, asa ca doar mie imi place. Dar ce dieta e aia, daca fac un tort doar pentru mine? La altele am noroc, eu doar gust de pofta, iar ceilalti se "sacrifica" si ma salveaza... Poate doar sa-l fac intr-o forma de savarina! Tare mi-ar placea o felie de la tine, mai ales ca cea virtuala nu ingrasa!
RăspundețiȘtergereMama mia cat de bine arata... EU cu sotul am aceeasi problema cu Elena... trebuie sa fie insiropat... Dar lasa.. poate il pacalesc odata...
RăspundețiȘtergerece frumos e! si cred ca bun la maxim!
RăspundețiȘtergereCriss multumesc, ma bucur ca vrei sa-l incerci.
RăspundețiȘtergereElena, pentru multe chestii trebuie si eu sa astept ocazia potrivita ca sa pot incerca.Cu multa placere si trei felii.
Felis, multumesc, poate ii place lui Mihai.
Mono, multumesc mult si ma bucur ca ai revenit.
Va pup si va doresc seara faina.
unul dintre preferatele mele! esti o adevarata maestra! delicios!
RăspundețiȘtergereZazu, nu sunt, dar iti multumesc mult.
RăspundețiȘtergereCat despre tort, cine stie, cunoaste.
Te pup si-ti doresc o zi minunata.
Ce bine arata!
RăspundețiȘtergereFelicitari pt. tort si blog!
Intrebare: spuneti-mi va rog diametrul formei caci vreau sa il fac la o onomastica.
Multumesc anticipat si spor la bucatarit!
Madalina
Madalina, multumesc mult pentru aprecieri, esti draguta.
RăspundețiȘtergereForma mea are fi 24 cm.Cu toate ca nu am scris in reteta ( de atunci am mai capatat experienta ) incearca sa nu coci blatul foarte, foarte mult. Testul cu scobitoarea aici nu e relevant. Nu prea stiu sa explic, trebuie lasat sa fie copt, dar nu exagerat.
Iti doresc spor la tortarit si distractie placuta la petrecere.
Sa ai o seara faina.