miercuri, 5 ianuarie 2011

Tort Sacher



Tortul Sacher a fost creat pentru prima data de Franz Sacher, un ucenic cofetar de doar 16 ani, in anul 1832. Printul Metternich a comandat un desert special, seful cofetarilor era bolnav, iar Sacher ii tinea locul. E un tort dens cu ciolata si unt in blat, deci nu ceva insiropat si usor, dar este foarte bun. Intre foile de blat este gem de caise, iar deasupra glazura de ciocolata. Cel mai bun tort Sacher se serveste la Hotel Sacher in Viena, dar probabil nici cel de la cofetaria Demel nu e mai prejos. Intre cele doua cofetarii au avut loc un sir de procese, cunoscute sub numele de " razboiul celor sapte ani dulci ", intrucat Sacher pune gem intre blaturile de tort iar Demel imbraca tortul in gem si glazura. Eu am facut tortul pentru verii nostri din Timisoara, si ma bucur tare mult ca le-a placut. Daria, Dana, Marius, tare bine ne-am simtit la voi.
Reteta din " secretele bucatariei ", dar il voi mai face si voi incerca si alte variante.

- 75 g ciocolata amaruie

- 200 g unt

- 175 g zahar

- 7 oua

- 2 cl rom

- 1 lingurita zahar vanilat

- 175 g faina

- 3 lingurite praf de copt

- 40 g cacao

- 75 g migdale macinate

pt. umplut

- 250 g gem de caise

pt. glazurat

- 100 g ciocolata amaruie

- 200 g ciocolata cu lapte

- 50 ml frisca

Se topeste ciocolata la bain marie. Untul se bate cu 75 g zahar. Se adauga ciocolata topita si putin temperata, romul si zaharul vanilat. Apoi pe rand galbenusurile. Albusurile se bat cu restul de zahar spuma tare. Apoi se pun in unt alternand cu amestecul de faina, cacao, praf de copt si migdale macinate. Se toarna compozitia in forma de tort unsa si tapetata si se coace. Blatul racit se taie pe trei nivele si se ung cu gem de caise topit. Se topesc apoi ciocolatile in frisca si se glazureaza tortul.


untul cu zahar, rom, vanilie si galbenusurile pe rand, trebuia intai ciocolata



ciocolata topita



faina cu migdalele si praful de copt



cacaoa, eu nu le pun alternativ cu albusurile ci le pun toate odata



apoi sacrific o lingura buna de albus si amestec fara sa tin cont de bule, pana se inmoaie aluatul, de abia apoi pun restul de albus si amestec de sus in jos



aluatul inainte de cuptor



primul blat cu gem de caise topit



al doilea blat tot cu gem de caise



si pentru ca imi ramasese gem am pus si peste ultimul blat



dupa ce s-a uscat putin gemul, am pus glazura





felia

9 comentarii:

  1. Delicios tortul! O sa-l fac si eu cu prima ocazie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea, arata foarte bine tortul! L-am vazut si eu in revista, dar cand am sugerat sa-l fac - fiul meu fiind un fan inrait ciocolata - m-a refuzat. M-a intrebat daca merge insiropat si i-am zis ca asta-i tot spilul la Sacher, dar ca se mai inmoaie blaturile de la gemul de caise moale si caldut. Nttt, am primit refuz, asa ca doar mie imi place. Dar ce dieta e aia, daca fac un tort doar pentru mine? La altele am noroc, eu doar gust de pofta, iar ceilalti se "sacrifica" si ma salveaza... Poate doar sa-l fac intr-o forma de savarina! Tare mi-ar placea o felie de la tine, mai ales ca cea virtuala nu ingrasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mama mia cat de bine arata... EU cu sotul am aceeasi problema cu Elena... trebuie sa fie insiropat... Dar lasa.. poate il pacalesc odata...

    RăspundețiȘtergere
  4. Criss multumesc, ma bucur ca vrei sa-l incerci.
    Elena, pentru multe chestii trebuie si eu sa astept ocazia potrivita ca sa pot incerca.Cu multa placere si trei felii.
    Felis, multumesc, poate ii place lui Mihai.
    Mono, multumesc mult si ma bucur ca ai revenit.
    Va pup si va doresc seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  5. unul dintre preferatele mele! esti o adevarata maestra! delicios!

    RăspundețiȘtergere
  6. Zazu, nu sunt, dar iti multumesc mult.
    Cat despre tort, cine stie, cunoaste.
    Te pup si-ti doresc o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine arata!
    Felicitari pt. tort si blog!

    Intrebare: spuneti-mi va rog diametrul formei caci vreau sa il fac la o onomastica.

    Multumesc anticipat si spor la bucatarit!
    Madalina

    RăspundețiȘtergere
  8. Madalina, multumesc mult pentru aprecieri, esti draguta.
    Forma mea are fi 24 cm.Cu toate ca nu am scris in reteta ( de atunci am mai capatat experienta ) incearca sa nu coci blatul foarte, foarte mult. Testul cu scobitoarea aici nu e relevant. Nu prea stiu sa explic, trebuie lasat sa fie copt, dar nu exagerat.
    Iti doresc spor la tortarit si distractie placuta la petrecere.
    Sa ai o seara faina.

    RăspundețiȘtergere