vineri, 7 ianuarie 2011

Aluat danez



Despre aluatul danez am aflat destul de recent. Na bine dar despre multe n-am aflat inca nici acum, asa ca nu-i mare chestie. In fine, dupa ce am aflat despre el, mi-am dorit sa-l incerc. Cand am vazut ca-i cu impachetari si pus la rece, m-am mai calmat, pentru ca astea nu-s chiar simpatiile mele. Dar in zilele astea libere mi-am adunat tot curajul din dotare si l-am incercat. L-am mai si framantat cu mana. Dupa cateva peripetii mi-a iesit o minunatie de aluat pe care am sa-l fac destul de des, pentru ca tare, tare bun e. A bobinat Herr Mitu la el, intr-o veselie.
Peripetiile au fost doar din cauza mea, in sensul ca prima impletitura am facut-o frumos pe blatul de la bucatarie, dar cand sa-l pun in tava mi s-a parut un pic complicat ( pe urma mi-am dat seama ca era vax albina, pe langa ce-am stiut sa fac dupa ), asa ca la al doilea ce m-am gandit, sa-l intind direct pe hartia de copt. Ce nu m-am gandit a fost ca se lipeste aluatul de hartie ca si cu super glue. Si cand sa-l impletesc eu, dezlipeste maica fasiile alea de hartie cum poti, ca nu lasau nicicum. M-am enervat, le-am ras cumva de acolo, si le-am trantit peste branza cu visine, le-am pictat cu putin ou si alles Gute. In final insa a fost demential de bun, mai ales cel cu visine.
Reteta de pe un blog american.

pt. aluat

- 28 g drojdie proaspata

- 100 ml lapte caldut

- 115 g zahar

- coaja rasa de la o portocala

- 3/4 lingurita de cardamom

- 1 1/2 lingurita extract de vanilie

- 2 oua la temperatura camerei

- zeama de la o portocala

- 450 g faina

- o lingurita rasa de sare

pt. unt

- 230 g unt moale

- 35 -40 g faina

pt. uns deasupra

- un ou batut, sau galbenus

Pentru aluat se face maiaua din drojdie, putin lapte si lapte cat sa o acopere. Dupa ce a crescut maiaua se toarna in mijlocul fainii, se adauga ouale si retul ingredientelor, mai putin laptele, care se tot pune treptat. Se framanta pana rezulta un aluat fin, elastic si placut la atingere. Se pune intr-o punga de nailon, se strange sa nu patrunda aerul si se baga pentru 30 min. la frigider. Se scoate apoi se lasa 30 min la temperatura camerei, apoi se intinde foaie. Se unge apoi pe 3/4 din suprafata cu untul batut cu mixerul cu faina. Apoi se ia partea neunsa cu unt si se pliaza peste cea cu unt, pana la jumatatea untului. La urmatoarea miscare se pliaza partea cu untul peste cele doua. Prima impachetare e gata. Se baga la frigider pentru 30 min, si se repeta operatiunea de 4 ori. Dupa ultima impachetare se lasa la frigider cel putin 5 ore, sau peste noapte. Eu am ales varianta a doua pentru ca altfel trebuie sa te trezesti la 5, sa poti coace seara aluatul. deci a doua zi, aluatul e gata si se poate folosi. se umple dupa preferinta, se pune in tava, se acopera, se lasa 2 ore la crescut, se unge cu ou batut ( sau galbenus ), si se coace. Eu le-am umplut cu mere, si cu branza si gem de visine.

maiaua pusa peste faina



in timp ce framantam adaugam laptele



aluatul scos din frigider



intins



untul batut cu faina



" uns " peste aluat



partea din stanga peste jumate din suprafata cu unt



apoi partea cu untul, peste cele doua



in folie pentru frigider



cand se scoate din frigider, capetele deschise trebuie sa fie in stanga si dreapta



si se incepe din nou, se intinde aluatul se face prima impachetare



apoi a doua si la frigider pt. 30 min.



a doua zi, sau dupa 5 ore, asa arata aluatul, se scoate si se imparte in doua



se intind si se fac forme dupa imaginatie, eu am facut ce era pe blogul respectiv



am umplut una cu mere, una cu branza si visine



de pozat am pozat-o doar pe asta cu mere, e lesne de inteles daca ati citit introducerea, de ce





la faza asta mi-am dat seama ca va fi un pic greu s-o pun in tava, de unde si ideea " stralucita " pt. cea de-a doua



gata de copt



gata de bobinat




22 de comentarii:

  1. Foarte bine arata! De mult tot vreau sa incerc o "chestie" asa impletita.

    RăspundețiȘtergere
  2. arata tare tare bine:) acum ca ma citit ca ti-a placut mult si mai faci aluatul stii ce m-am gandit eu? dai si tu de stire cu 1-2 zile inainte ca vrei sa-l faci aduc si au ingredientele pentru 2 portii si daca tot framanti asa cu drag framanti mai mult si pentru altii. promit ca fac ce vrei tu apoi pentru o bucata de aluat :)
    am sa prind curaj si am sa-l fac si eu ,lenea ma doare dar pofta e ..sanatoasa tun si vrea :)

    RăspundețiȘtergere
  3. super fain,,,,mmm,,,cum sunt fan aluaturi,,,,demential de bun.pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Criss, multumesc.Si mie imi place mult modelul asta.
    Boscodino, esti o scumpa.Cu mare, mare drag ti-as framanta no o portie, ci doua.Imi pare tare rau ca esti asa de departe.
    Mirela multumesc, sunt sigura ca o sa-ti placa.
    Va pup si va doresc weekend minunat.

    RăspundețiȘtergere
  5. BLOGUL ESTE SUPER
    MERITA UN PREMIU
    AM SA-L ROG PE BUNUL DUMNEZEU,IN 2011,SA VA INDELINEASCA TOATE DORINTELE.
    VA TRIMIT DRAGOSTEA SI RESPETUL MEU.
    FERICIRE
    DRAGOSTE
    SANATATE
    FLORI
    MULTE FLORI

    VA IMBRATISEZ CU MULT DRAG

    MARI

    RăspundețiȘtergere
  6. Prajiturile cu mere sunt la mine in top 10! Încă o rețetă de pus "la caiet". Mulțumiri!

    RăspundețiȘtergere
  7. Maria iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase.Si eu iti doresc tot ce e mai bun in 2011 din toate punctele de vedere.
    Happy, si la noi sunt in top, mai alesc la colegul de apartament.
    va pup si va doresc o seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum adica, numai dl Mitu sa bobineze la greu? Si io vreauuuu...si din al cu mere si din al cu visine...doamne, tare bine arata!! puup
    p.s. azi te-am pomenit :*

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca de obicei, ajung tarziu ;)
    Cred ca nu mai ai fir de aluat danez :))

    Totusi, pot sa iti doresc un An Nou mai bun decat orice an ai avut pana acum :D
    La multi ani, draga mea!!!
    LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  10. Liana, ce sa fac daca esti departe.Gaseste o metoda sa-ti trimit la pachet si sa se pastreze, si s-a facut.n-am sughitat, deci nu mi-am dat seama ca am fost pomenita.Sper ca de bine.
    Alina, ma bucur mult sa te vad din nou si-ti multumesc tare mult pentru urare.
    Si eu iti doresc tie la fel si ma bucur tare mult ca ai avut Sarbatori frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  11. Wow, m-ai lasat fara cuvinte, Micule! Arata superb impletitura ta, iar povestea ma face sa vreau sa incerc si eu reteta. Cat de curand, sper.
    Te tzuc!

    RăspundețiȘtergere
  12. ce inceput minunat in saptamana :)! cu asa arome sa te tot trezesti!

    RăspundețiȘtergere
  13. aha,mataluta impletesti si aluaturi acum,asa ,la marea arta,frumos inceput de an!:)ce-mi place ca-i pufos si are si umplutura la greu!:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Alexandrina, Zazuza, Alison, multumesc dragute sunteti.
    Alex, n-o sa-ti para rau daca-l incerci.
    Zazu, ma bucur mult ca-ti place.
    Alisuc, am impletit un pic.E pufos pe dinauntru si crocantel pe dinafara.
    Va pup si va urez seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dupa bucte strudelul asta apetisant e prioritatea mea zero pentru weekend-ul urmator. Poti te rog sa imi spui cum ai pregatit tu umplutura cu mere?
    Multumesc
    Vicky

    RăspundețiȘtergere
  16. Vicky ma bucur mult de tot ca vrei sa-l incerci.E foarte, foarte bun.
    Merele le-am taiat cubulete si le-am calit cu zahar, zahar vanilat iar la sfarsit scortisoara.Se presara zaharul si vanilia peste bucatelel de mere si se pune pe foc.Dupa ce scade zeama si merele se inmoaie, se pune scortisoara praf, dupa gust.Se lasa la racit, apoi se foloseste ca umplutura.
    Sa ai o duminica faina in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc frumos de raspuns, revin we urmator cu impresii. O saptamana cat mai placuta va doresc
    Vicky

    RăspundețiȘtergere
  18. Cu multa placere Vicky, oricand.
    Sunt incantata si te astept.Eu sunt Yvonne, deci ne tutuim.Seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  19. Maine gata ma apuc de el, spune-mi si mie te rog Yvone, tu dupa ce le-ai umplut le-ai mai lasat sa creasca putin in tava, sau ai lasat aluatul sa se mai odihneasca dupa ce l-ai scos din frigider?
    Multumesc
    Vicky

    RăspundețiȘtergere
  20. Dupa ce l-am scos din frigider l-am lasat cam 30 de min la odihnit, iar dupa ce l-am umplut inainte de-al baga la cuptor l-am lasat 2 ore intr-un loc caldut, dar tava sa fie neaparat acoperita cu folie transparenta, sa nu intre aerul pentru a nu se usca aluatul.Adica il pui in tava, tragi o folie peste tava, dar destul de temeinic sa nu intre aer, si-l lasi asa intr-un loc caldut 2 ore, apoi il bagi la cuptor.
    Tin pumnii sa-ti placa.
    Cu multa placere oricand, sa ai weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea iti multumesc din suflet pentru reteta asta extrem de buna.
      Jumatate din aluat l-am facut strudel dupa modelul tau, umplut cu ricota si visine, si jumatate croissante cu ciocolata. Ambele variante au fost foarte bune dar strudelul s-a bucurat de ceva mai mult succes. L-a frigider l-am lasat doar 3 ore si un sfert dupa ultima impachetare ca era deja tarziu si termitele din dotare m-au amenintat ca daca nu mananca azi croissante si strudel, vor avea cosmaruri, lesinuri si alte alea. Le-am lasat 2 ore la dospit in tava rezultatul extrem de bun ce mai nici nu vreau mai mult.Sotul a zis ca e una dintre cele mai bune prajituri pe care le-am facut. Multumesc din nou si multa sanatate iti doresc tie si la cei dragi
      Vicky

      Ștergere
  21. Ma bucur enorm de tare ca ti-a iesit, dar si mai mult ca bucur ca va placut, tie si celor dragi.Si la noi a avut mare, mare trecere, si mai am o gramada de varinate de umpluturi, dar inca n-am avut timp sa le fac.
    iti multumesc pentru cuvintele frumoase si-ti doresc din suflet o Primavara excelenta si numai Bine de acum inainte tie si celor dragi tie.
    Te pup cu mult drag si-ti doresc o duminica excelenta.

    RăspundețiȘtergere