joi, 24 martie 2011

Supa crema Parmentier



" Aceasta supa poarta numele agronomului francez Antoine Augustin Parmentier care a demonstrat ca tuberculii de cartof sunt potriviti si la hrana oamenilor, nu numai in cea a animalelor. Ideea a fost de-a dreptul revolutionara la acea vreme, daca ne gandim ca in 1748 Parlamentul francez a emis un act prin care se interzicea cultivarea cartofilor, despre care se credea ca transmit lepra."
Eu m-am distrat teribil cum a reusit Parmentier sa convinga gaspodinele sa foloseasca cartofii, gospodine foarte suspicioase inca in privinta lor.
" Ludovic al XVI-lea i-a oferit lui Parmentier doua terenuri pentru a cultiva cartofi. Cand cartofii de pe aceste terenuri, erau gata de recoltat, el a cerut ca in timpul zilei sa fie paziti de soldati. Noaptea, in schimb acestia se retrageau. Curioasi sa vada oamenii ce pazeau soldatii cu atata sarg, au atacat cultura noaptea, au furat tuberculii pretiosi si i-au fiert."

Oare despre noi cum o sa povesteasca generatiile viitoare ? Precis nu suntem mai brezi nici noi.
Reteta si citatele din " bucataria pentru toti ".

- 600 g cartofi

- 2 fire de praz

- 1 l supa de legume

- 40 g unt

- smantana

- crutoane

Cartofii si prazul curatati si taiati cuburi se calesc in unt. Se adauga apoi supa de legume, se condimenteaza si se lasa pana fierb cartofii si prazul. Se paseaza, se adauga smantana si se serveste cu crutoane.



Noua tare mult ne-a placut.

10 comentarii:

  1. o supa-crema delicioasa,sunt prima care vreau o portie!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Simplu dar gustos :) O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. o adevarata istorie a cartofului! foarte interesant! chiar nu am stiut ...cate poate invata omul? i bine de stiut si de incercat reteta, avand in vedere caci are o istorie in spate...cred ca fiecare lucru in parte are cate o istorioara... o zi frumoasa sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  4. Alison, cu multa placere pentru tine, cate portii vrei.
    Explora, multumesc mult, esti draguta.
    Adela nici eu n-am stiut, ma bucur ca ti-a placut.
    Weekend placut va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am mai invatat ceva despre cartof....Usor si la indemana oricui de facut!
    o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Janet, si eu la fel.
    Weekend placut iti doresc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  7. aha, deci asa se cheama ce am facut eu azi, fara sa cunosc postarea ta :))! multam fain ca m-ai luminat :))! ce coincidenta! (eu am facut si un piure in care am pus praz, ca, mde, daca tot fierbeam cartofi...)

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumoasa si interesanta introducere.
    O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  9. Este un deliciu. Eu o fac cam odata la 10 zile ..baiatului meu ii place tare mult..si nu numai lui. ;-)
    In loc de praz cateodata pun ceapa ..dar cu praz parca imi place mai mult.
    te pup ,weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  10. Zazu, si eu acum am aflat, am invatat ceva in plus.
    Maria, multumesc, ma bcuur ca ti-a placut.
    Nicoleta, te pup si eu cu drag si-ti doresc weekend minunat.

    RăspundețiȘtergere