vineri, 4 martie 2011
Papanasi cu branza
Dupa aproximarile Lucicai, pentru ca ea ii face dupa ochi, am incropit reteta asta de papanasi cu branza. Faza cu pusul romului in apa, am citit-o la Michelle, si-i multumesc pentru tip. Chiar s-a simtit si a fost bun.
In legatura cu papanasii cu branza vreau sa va povestesc doua lucruri; in primul rand vreau sa va spun, ca eu am aflat de existenta papansilor prajiti, pe la douazeci si ceva de ani, cand lucram deja si am fost trimisa la un curs la Sinaia. Pana atunci pentru mine papanasi cu branza erau doar astia.
In al doilea rand tin minte ca prin 1986 am fost in tabara de schi la Vatra Dornei, si nu mica ne-a fost mirarea, cand pe centru am gasit un lacto bar, unde se vindeau papanasi de astia, si mamaliga cu branza si smantana. Nu ne venea sa credem ca este de cumparat, la liber asa ceva, asta in conditiile in care in Satu Mare, nu mai existau baruri lacto vegetariene, sau branza si smantana in magazin, de ce stiu eu cati ani inainte. Aaaa, ca Puiu si Lucica se dadeau peste cap sa-mi faca rost de smantana, de care devenisem mare amatoare, asta e alta poveste. Dar in magazin, la liber nu se mai gasea deloc asa ceva. Zilnic dupa ce veneam de pe partie mergeam sa mancam papanasi sau mamaliga cu branza si smantana.
- 250 g branza de vaci
- 70 g gris
- o lingura mare de zahar
- vanilie
- putina sare
- un ou
- 40-50 g unt
- pesmet, Catalina mai foloseste uneori pesmet din biscuiti
- zahar, daca mai trebuie
- 2-3 linguri de rom, pentru pus in apa in care fierb papanasii
Se sfarma branza si se amesteca cu grisul, zaharul, vanilia, sarea si oul. Se lasa sa se odihneasca cel putin 1/2 h. Se formeaza apoi, cu mana umeda bile sau bastonase, si se pun in apa care a fost pusa la fiert impreuna cu romul. Se face focul mic, si se lasa pana cand papanasii se ridica singuri la suprafata. Se topeste untul, se adauga pesmetul, zahar daca mai trebuie si se dau papanasii imediat ce au fost scosi din apa, prin acest amestec. Se servesc goi, cu smantana, dulceata, sau dupa preferinte. Mie-mi plac cu dulceata. Colegului de camera, oricum. I-a bobinat, la foc continuu.
gata de mancat
si o bucatica pentru voi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce bunaciune Micule! imi face cu ochiul .Te pup
RăspundețiȘtergereSuper gustosi, mi-e dor de papanasi adevarati...trebuie sa ma apuc sa fac acasa branza de vaca, ca altfel nu am acces la asa ceva pe aici :(
RăspundețiȘtergereEu vreu dar fara gris......cate am vazut fataindu-ma pe ici,pe colo nu stiu ce o sa fac maine!
RăspundețiȘtergereO seara minunata!
Ei draga mea,papanasi am vrut sa fac si eu astazi,dar m-am razgandit din motiv ca eu trebuie sa fac multi(ca doar suntem 2 in casa)glumeam,,,sunt preferatii sotului si nu aveam decat 200 gr branza,,,,ai las pe altadata,,,,dar al trimit la tine sa se infrupte,,,,puppp si o seara frumoasa1!!!
RăspundețiȘtergereWow! ce bine arata!ai mei papanasi nu se fierb doar se prajesc ,asa fierti am gombotii cu prune,din cartofi,reteta ta e o combinatie din amadoua retetele :-))))
RăspundețiȘtergereuite ca am sa incerc si eu gombotii cu branza fierti in apa cu rom!
RăspundețiȘtergereFoarte buni! Si eu ii fac mai ales ca lui Alex ii plac tare mult. El ii prefera doar cu pesmet si zahar.
RăspundețiȘtergereCat de bine arata, sigur sunt deliciosi!
RăspundețiȘtergereFetelor, multumesc mult, tare dragute sunteti, ca de altfel de fiecare data.
RăspundețiȘtergereva pup si va doresc duminica placuta in continuare.
amintiri din copilarie,ce buni erau facuti de mama,aici nu gasesc branza de vaci,am inlocuit-o eu cu alte feluri dar nu sant ca cei cu branza de vaci,au alt gust,o seara buna
RăspundețiȘtergereYaya, imi pare rau ca nu gasesti branza.Eu sunt moarta dupa ea.
RăspundețiȘtergerete pup si-ti doresc o saptamana frumoasa.