Alfajores sunt niste fursecuri specifice tarilor Americii Latine, in special Argentinei. Cica ar fi de fapt de origine araba. Sunf foarte, foarte fragede si se umplu cu dulce de leche, dar se pot umple cu orice e pe placul vostru. Pe placul Omului, e gemul, deci dulcele de leche e deja pe coapsele mele. Dar nu-mi pare rau deloc, pentru ca a fost un dulce de leche argentinian, adica de la mama lui, a carei fericita posesoare am fost. Seamana cu cel facut din lapte condensat, dar are mult mai tare gust de caramele, de alea vechi de pe vremea lui Ceausescu, care se lipeau de dinti, si care mie-mi placeau cel mai mult. Si mi-ar place si acum, dar nu mai gasesc.
- 150 g unt moale
- 80 g zahar praf, in reteta erau 100 g dar noua ne-a placut asa
- 1 plic zahar vanilat sau o lingurita extract de vanilie
- 150 g amidon
- 150 g faina
- 5 g praf de copt, normal ca nu l-am cantarit
- 4 galbenusuri
- putina sare, asta e de la mine
pt. umplut
- dulce de leche
- gem acrisor
Untul moale se bate cu zaharul praf, vanilia si sarea. Cand devine spumos se adauga pe rand cele patru galbenusuri, iar apoi dintr-o data faina omogenizata cu amidonul si praful de copt. Nu se insista cu amestecatul, doar pana se unesc ingredientele. Se da forma de bila, si se inveleste in folie transparenta. Se baga la frigider pentru cel putin 2 h. Se intinde aluatul foaie de 0,5 cm, si se taie cu formele. Se coc pe hartie de copt, in cuptorul preancalzit, la 180 C, cam 10 min, pana incep sa-si schimbe culoarea dar raman deschise la culoare.
Se umplu cu dulce de leche sau gem.
ingredientele pentru aluat
adaugate galbenusurile pe rand
cu faina, amidonul si praful de copt
gata de frigider
protagonistul
faceti cunostinta cu el
bune, bune, foarte bune
mai de aproape
O arata tare,tare bine si gustul cred ca e tare plcut!
RăspundețiȘtergereIti trimit eu niste caramele grozave!
ce deliciu,un desert pe cinste!
RăspundețiȘtergereArata minunat,
RăspundețiȘtergerecred ca-s delicioase fursecurile tale!
Buuuune!!!!Caramelele acelea erau si preferatele mele.....mancam un kg pe zi,imi cumparam dimineata o jumate de kg si dupamasa alta jumatate,vorba ta si acum mi-ar place dar nu mai sunt!!!
RăspundețiȘtergereBunatatile astea sigur o sa le incerc,dulcele de leche este la ea acasa si aici asa ca nu astept prea mult!!!Brava!!!
Foarte faine fursecurile si desigur delicioase. N-am facut niciodata dulce de leche.
RăspundețiȘtergereFrumusele si dragastoase.........hihihi.
RăspundețiȘtergereO sear buna!
Mariana, esti o draguta tare, iti multumesc oricum.
RăspundețiȘtergereAlison, Mono multumesc mult, sunteti dragute tare.
Judy, te pup, sa-mi spui daca ti-au placut.
Criss, pupic lui Alex, multumesc.Sa incerci sa faci, mai ales daca va place caramelul.
Maria, esti draguta, multumesc.
Va pup cu drag pe toate si va multumesc.
O bunatate de fursecuri...cu dulce de leche le-as prefera si eu . Cu nutella ..ce ai zice ..nu ar fi rele?
RăspundețiȘtergereciao!
Micule... foarte frumoase... cred ca au fost delicioase
RăspundețiȘtergereDragalase fursecurile tale! Dulce de lecce am facut si eu, are intr-adevar ceva din gustul acelor caramele. Cred insa ca sunt foarte bune si cu altceva unse acele fursecuri iubarete. Bine te-am regasit!
RăspundețiȘtergereEste toamna, este vremea culesului......te invit asadar la cules de premii.
RăspundețiȘtergereUnde ai fost pana acum?? Eu de ce descopar blogul tau minunat abia acum?Superb totul! Ma adaug si eu acum la tine in persoane interesate. Treci si pe la mine daca iti face placere.
RăspundețiȘtergereWaouuuu! ce bunatati! Pupicei
RăspundețiȘtergerearatoase fursecuri !dulce de leche n-am mancat niciodata.aici nici lapte condensat nu se gaseste in mod curent.
RăspundețiȘtergerePfoai!!! Ce mai pot sa zic? Dulcele asta de leche e demential, iar cand il combini in prajitura e afrodisiac!
RăspundețiȘtergereHmmm Micule ce bine arata ...delicioase!Iti doresc o zi placuta ,te pup
RăspundețiȘtergereMultumesc mult.Nicoleta cred ca merg perfect si cu nutella.
RăspundețiȘtergereFelis, multumesc mult, esti o scumpa.Pupic lui Mihai.
Elenaaa, ce ma bucur sa am vesti de la tine.Te pup cu drag.Sunt foarte bune fursecurile si cu gem, sa stii.
Maria, iti multumesc, esti draguta ca de obicei.Am sa trec sa le iau cu placere.
Andreea, multumesc mult, esti o scumpa.Cu multa placere voi trece, doar sa am adresa ta.
Yafa, te spup si eu, multumesc.
Pansy multumesc mult.Da, stiu faza cu lpatele condensat, si ma enerveaza, eu iau din Germania cand am ocazia.
Happylik, pup cu drag Biculina si Andy, normal ca pe toti patru de fapt.
Nela, multumesc, esti scumpa ca de obicei, te pup si eu cu mult drag.
Weekend plcut va doresc la toate.
Eu sunt fan inimioare, asa ca vreau o farfurie plina!!!
RăspundețiȘtergereDulce de leche n-am mancat niciodata, dar sunt convinsa ca mi-ar place, ca doar cu caramelele alea comuniste mi-am stricat eu dintii...scuzati cacofonia, am ochii ca cacao...;-))
ce bune pot fi ?!!yumyyyy si tare simptice la privire
RăspundețiȘtergereLiana, cu multa placere pentru tine, o farfurie plina.
RăspundețiȘtergereAnca mutumesc mult, esti o scumpa.
Va pup si va doresc o duminica cat mai frumoasa.
Caramelele alea erau incredibil de bune, eu mancam pana nu mai puteam! Foarte frumoase fursecurile tale!
RăspundețiȘtergereKadia multumesc mult, esti o scumpa.Da, erau tare bune.
RăspundețiȘtergereSeara frumoasa iti doresc.
Cele mai bune fursecuri pe care le-am gustat in viata mea! Happy de mai devreme nu stiu cine e... dar noi va pupam pe voi oricum :)
RăspundețiȘtergereVale, esti o scumpica.Pup si eu gasca cu Biculina in frunte.
RăspundețiȘtergereV-am confundat, Happy e o draguta de fata pe care tare ma bucur ca o intalnesc din nou.
Va pup si va doresc o zi frumoasa.
buna ziua!
RăspundețiȘtergereAm facut fursecurile ieri si au iesit grozave! am mancat o buna parte simple si pe cateva le-am umplut cu gem de caise. Foarte bune si simplu de facut. Cu siguranta le voi face iar.
Lumi, ma bucur enorm ca v-au placut.
RăspundețiȘtergereOmului meu ii plac tot cele cu gem cel mai mult.
Multumesc pentru vizita si-ti doresc o zi cat mai frumoasa.