miercuri, 10 noiembrie 2010

Prajitura televizor



De ce s-o fi numind asa, nu-mi dau seama. Am auzit de multe ori despre ea, dar cumva eu nu am reusit s-o gust. In familia noastra nu se facea, iar pe la prieteni nu tin minte s-o fi vazut.
Eu am luat reteta de pe culinar, pusa de Afrodita, si mi-a placut mult de tot. E insiropata si tare buna.

Pt. blatul alb

- 4 oua

- 4 linguri mari apa

- 8 linguri zaahar, eu am pus 4

- 8 linguri faina, eu am pus 5

- 1 pachetel praf de copt

Pt.cele doua blaturi cu cacao

- 250 g faina

- 5 oua

- 120 g unt

- 120 g zahar

- 150 ml lapte

- 3 lingurite cacao

- 14 g bicarbonat

Pt. crema

- 200 ml lapte

- 4 linguri faina, eu am pus 2 faina+2 amidon

- 250 g unt

- 250 g zahar

- 2 lingurite cacao, astea de la mine

- rom

- un borcanel gem de visine

Pt. sirop

- 3-4 linguri zahar

- cam 500 ml lapte

- putin rom

Pentru blatul alb, se separa ouale, se bat albusurile cu zaharul, se adauga pe rand, galbenusurile, apoi faina omogenizata cu praful de copt. Se toarna in tava unsa si tapetata ( 25x35 cm ), si se lasa pana trece testul scobitorii.
Pentru cele doua blaturi maro, se separa ouale si se bat albusurile cu zaharul. Galbenusurile se mixeaza cu untul, cacaoa si alternativ vu faina si laptele. La sfarsit se adauga albusurile batute spuma. Compozitia se imparte in doua si se coc doua blaturi in acceasi tava ( 25x35 cm ) tot pana trec testul scobitorii.
Pentru sirop se caramelizeaza zaharul, se adauga laptele, apooi romul si se lasa, la foc foarte mic, sa se lege.
Pentru crema se amesteca laptele cu faina si amidonul, apoi se pun la fiert. Se lasa pana devine ca budinca, apoi se raceste. Separat se mixeaza untul moale, cu zaharul, cacaoa si romul. Se adauga budinca cate putin in crema de unt.
Pentru asamblarea prajiturii se pune un blat maro, se insiropeaza, se pune 1/2 din crema, apoi blatul galben insiropat si el, gemul , restul de crema si se acopera cu celalalt blat maro.
Se glazureaza dupa preferinta.
Daca faceti prajitura in tava mai mica, reduceti corespunzator cantitatile, pentru ca altfel va iesi prea " aluatoasa ".

primul blat maro, insiropat



jumatate din crema



pus si blatul galben, insiropat si intins si gemul



pusa jumatatea cealalta de crema apoi celalalt blat maro insiropat si el



prajitura gata



si poza pentru Oana ( prietenii stiu de ce )



E foarte important s-o insiropati bine, altfel iese mai uscata. Dar bine insiropata, e una din cele mai bune prajituri.
Multumesc Afrodita pentru reteta.

vineri, 5 noiembrie 2010

Tort de cacao, cu branza si visine



Reteta de la care am pornit, e luata de pe " Pagina Vulpii ", dar e tortul Adrianei Nicoleta. Eu am mai adaugat visinele, si tare bun a iesit.
Tortul l-am facut de ziua Lucicai, l-am inceput in Targu Mures,iar de terminat, l-am terminat in Satu Mare. Partea faina a fost ca din motive tehnice ( "decedarea " bateriei ), a trebuit sa mergem cu microbusul din Tg.Mures in Bistrita, de unde am luat-o pe Catalina, plus masina din dotare, si am pornit spre Satu Mare. Despre calatoriile mele cu microbusul am mai povestit, si pot sa va spun ca nici de data asta nu a fost mai frumos. Lume mult mai multa decat locuri, la vreo patru le-a zis soferul " eu va iau in picioare, nu va tai bilet decat in Bistrita, dar daca ma opreste ARR-ul, va dau jos, nu va suparati asa-i ? ". Macar nu erau " mirositori " de care am mai povestit alta data. In fine, noi am avut loc, in sensul ca eu eram tocazlita de geam si nu stiam cum sa tin blatul + discul de ciocolata sa nu se rupa, iar Omul a prins un scaun al carui spatar, nu statea, asa ca el cu valizuta noastra in brate, se tinea de scaunul din fata, sa nu cada pe spate. Am zis bogdaproste cand am ajuns in Bistrita.
Deci tortul asta, ma rog, blatul lui, e umblat.


Pt. blat

- 4 linguri zahar

- 4 oua

- 4 linguri faina

- 2 linguri cacao

- 1 lingurita praf de copt

Eu am pus doar 2 linguri faina+ 2 cacao

Pt. sirop

- 250 ml apa

- 250 g zahar

- 1 lingurita cacao

- zeama de pe visine

in reteta era un pic altfel siropul, dar eu am pus cum am facut

Pt. crema

- 750 g branza de vaci

- zahar pudra dupa gust

- vanilie

- 250 ml frisca batuta

- 300 g visine din congelator

- 2 linguri amidon

- 2 linguri zahar

Pt. discul de ciocolata

- 60 g ciocolata, eu am pus de lapte

Se bat albusurile spuma tare impreuna cu zaharul, pana se intaresc ca pentru bezea. Pe rand se adauga galbenusurile, apoi faina amestecata cu cacaoa si praful de copt, si se amesteca de sus in jos. Se toara in tava de fi 26 cm si se coace, pana trece testul scobitorii. Rece se taie in trei, pe orizontala.
Se topeste ciocolata pentru disc, si pe o foaie de copt, se deseneaza din ciocolata un cerc, de marimea blatului. Se lasa la intarit. Dureaza destul de mult.
Pentru sirop se pune zaharul la caramelizat, se stinge cu suc de pe visine, si se adauga o lingurita cacao.
Branza de vaci, se amesteca cu zahar si cu vanilie, apoi cu frisca batuta.
Visinele se pun dinainte cu zahar, sucul se foloseste la insiropat, apoi visinele se pun pe foc, iar pe urma se adauga amidonul dizolvat in doua linguri de apa. Daca nu ma aveti destul suc de pe visine, se completeaza cu apa.
Pentru montarea tortului, se pune discul de ciocolata, o felie de blat, se insiropeaza, visine cu amidon, jumatate din crema de branza, apoi se repeta operatia.
Pentru glazura am folosit ciocolata.

aici am intors discul de ciocolata lipit de blat, ca sa se vada, de fapt discul va veni jos



aici se vede corect, discul meu a fost putin mai gros, am pus mai multa ciocolata



prima felie de blat, insiropata



jumatate din visine



jumatate din crema de branza



blatul doi insiropat, si repetata operatiunea



tortul cu tentativa de glazura de ciocolata



mai de aproape



felie nu am pentru ca nu prea voia sa stea in picioare, si m-am dat batuta, in schimb se vede sectiunea



Combinatia visine, branza sau visine, branza, ciocolata, la noi totdeauna a fost castigatoare. Ne plac in general toate combinatiile branza + fructe, dar visinele cu branza, in special.

luni, 1 noiembrie 2010

Rulada aperitiv Aurica



Inainte sa postez reteta de rulada, pregatita cu aceeasi ocazie ca si bomboanele Brigadeiro, am sa scriu ceva legat de aceasta periaoda.
In 2 noiembrie se sarbatorerste la noi " Ziua mortilor ". Nu numai cu aceasta ocazie imi aduc aminte de ai mei, dar acum mi s-a parut potrivit sa scriu ceva ce ma apasa de mult.
Bunicilor mei, din partea tatalui, li se spunea Tatuca si Mamuca, si au locuit cu noi. Asa le spunea toata lumea. Cu Mamuca nu am multe amintiri, dar Tatuca a fost cel mai bun bunic pe care as fi putut sa-l am. Am fost pentru el lumina ochilor, si a facut tot ce a fost omeneste posibil pentru mine. Nu atat faptul ca-mi dadea de fiecare data bani cand mergeam la scoala, nici ca-mi punea lunar pe cec, din pesnsia lui, ci cum se ingrijora el ca nu mancam " fata asta a muri de foame ", si cum se agita cand incepusem a ies la discoteca si nu apaream destul de devreme acasa, sau cum imi gatea paine cu ou sau gris in lapte cu mult zahar si cacao deasupra, astea sunt fapte si gesturi, care nu le voi uita niciodata. Stia ca-l iubesc, dar imi pare enorm de rau, ca a murit, cand eu eram la varsta, la care ti se pare ca e destul sa stie ca-i iubesti, nu trebuie sa le-o si spui. As vrea sa mai traiasca doar putin, atat, cat sa pot sa-i spun, cat de mult l-am iubit si cat de mult apreciez tot ce a facut pentru mine, si ca nu-l voi uita niciodata.
Si acum sa trec la reteta de rulada, care am luat-o de pe culinar, dar nu mai stiu de cine pusa.
Nu e ceva to die for, dar e buna, si arata tare bine pe platoul cu aperitive.

- 300 ml lapte

- 3 linguri faina

- putina sare

Se fierb pana se ingroasa. Dupa racire se adauga 5 galbenusuri si albusurile batute spuma. Se amesteca de sus in jos, si se toarna in tava unsa si tapetata cu faina. Dupa ce s-a copt, se scoate, se pune pe un servetel umed, si se ruleaza.

Pt. umplut

- o cutie pateu

- 100 g unt moale

- o lingura de mustar

- patrunjel verde tocat

- sare, piper

- 3 oua fierte

- putina sunca

- ceapa verde sau arpagic

- gogosar copt din borcan

Se amesteca, se umple rulada si se baga la frigider, pana se intareste.

Din pacate nu am decat poza finala.

joi, 28 octombrie 2010

Tort cu ananas



Sambata trecuta am avut intalnire de gradul zero. Adica, ne-au vizitat Lucica si Catalina. N-am putut rata ocazia de a face un tort, mai ales ca amandoua sunt mari amatoare. Cu toate ca daca le-as fi intrebat inainte daca sa fac sau nu tort, amandoua ar fi zis, ca nici vorba, ca sa nu ma obosesc, ca alea, alea. O data am sa le fac figura, si o sa ma fac ca ploua. Sunt curioasa daca mi-ar spune ceva.
Reteta de pe un site german, culinar.

pt. blat

- 4 oua

- 120 g zahar

- putina sare

- 3 linguri lichior de portocale

- 95 g faina

- 55 g amidon

pt. sirop

- 3 linguri zahar

- zeama de la o 1/2 de ananas

- 2 linguri lichior de portocale

pt. crema

- 5 foi gelatina

- 0,5 l frisca

- 4 galbenusuri

- 4 linguri lichior de portocale

- putina sare

- 80 g zahar, sau dupa gust

- 1 cutie branza mascarpone

- coaja rasa si zeama stoarsa de la o lime

- un ananas

Se bat albusurile cu zahar si sare. Se adauga pe rand galbenusurile, apoi lichiorul, si ultimele, faina si amidonul. Se amesteca de sus in jos, se toarna in tava unsa si tapetata si se baga la cuptor, pana trece testul scobitorii.
Pt. sirop se taie marunt 1/2 de ananas si se blenduieste. Se trece apoi prin tifon si se staorce bine, bine de tot. Se pune zaharul la caramelizat, se stinge cu lichior si zeama de ananas, si se lasa pe foc sa dea cateva clocote.
Pentru crema se pune 1/2 din frisca la infierbantat. Cand incepe sa fiarba, se ia de pe foc. Galbenusurile se bat cu sare si zahar, pana devin spuma. Se toarna frisca, luata de pe foc si racita putin, in fir subtire, peste galbenusuri. Se adauga lichiorul, zeama si coaja de lime, apoi mascarpone batut cu mixerul. Se pune apoi gelatina, inmuiata si topita, se baga la frigider si se lasa pana incepe putin sa se intareasca. Apoi se adauga restul de frisca, batuta.
Pentru montarea tortului, se taie blatul in doua pe orizontala, se insiropeaza cu siropul rece, se pune crema, apoi ananasul taiat bucatele, si cealalta jumatatae de blat. Se baga la frigider pana se intareste crema, apoi se orneaza.

din pacate, poze am tare putine

galbenusurile cu zahar si sare



batute spuma si adaugata frisca infierbantata



cu coaja rasa si zeama stoarsa de lime, plus lichiorul



cu gelatina si mascarpone, si adaugata frisca



tortul gata



inca una



felia



si felia de aproape

marți, 26 octombrie 2010

Bomboane Brigadeiro



Numele acestor "bomboane", vine de la portughezul multumesc, obrigado. Asa incantata eram in Portugalia, ca un cuvant pe care-l foloseam des, se pronunta asa de usor. Asta spre deosebire de multele cuvinte cu sh, sau s ( pronuntat interesant de tot ) la spanioli, pe care n-o sa le pot invata veci, asa de complicat mi se pare. Imparteam la obrigado, prin hotel, restaurant si magazine, de n-aveam treaba. Dar acum la bomboane. Reteta e de la Monica, buna mea prietena de pe Retete in imagini, si imi pare tare, tare rau, ca n-am incercat-o mai devreme.O mica scuza am, necesita lapte condensat, dar draga de Monica, a rezolvat si problema asta.Multumesc pentru tot, Monica. Am facut bomboanele, sa ajut pe cineva, si-mi pare tare bine ca au fost apreciate.

- 400 g lapte condensat

- 100 g unt

- 2 linguri miere

- 2 linguri cacao

- 10-15 biscuiti

Pt, glazurat bomboanele, nuca macinata, cocos, cacao, fulgi de ciocolata etc.

Laptele condensat, untul si mierea se pun intr-un vas, la foc, foarte, foarte mic. Se amesteca continuu si cand incepe sa se maroneasca ( 20-25 min ), se adauga cacaoa. Se ia amestecul de pe foc si se adauga biscuitii rupti bucati. Se pune amestecul pe o farfurie, eu l-am lasat in vas, si se baga la frigider pana sa intareste. Cu mana umeda se formeaza apoi bile, care se dau prin cacao, cocos, nuca macinata, alea, alea.

Pentru asta, iti multumesc mult de tot, Monica.



laptele condensat, untul si mierea pe foc



adaugata si cacaoa, dupa 20-25 min de amestecat



asa arata inainte de biscuiti



astia-s biscuitii care-mi plac mie, ii iau de la Kaufland



pusi si biscuitii sfarmati, dar nu de tot



amestecul inainte de a-l baga la frigider



si bomboanele



o poza cu amprenta mea, daca voi cadea vreodata cu avionul, poza asta se va putea folosi, sa ma identifice

luni, 25 octombrie 2010

Premiu de la Mari



Am primit acest premiu de la Mari, care-mi urmareste postarile cu interes, si careia ii multumesc ca s-a gandit la mine, cand a dat mai departe premiul.
Il ofer la randul meu prietenelor mele virtuale si reale, lista care spre satisfactia mea, se tot mareste:

Alison
Alina
Laura ( Casuta Laurei )
Claudia
Sarah
Zazuza
Criss
Nela
Primii pasi
Nicoleta
Michelle
Felis
Furnicuta
Pansy
Victoria ( Gradina pasiunea mea )
Just me
Mimi
Naina
Yafa
Ghiocel
Ariana
Paradis
Olgutza
Narnia
Alexandrina
Kadiavsdutzu
Diamond
Geta
Ralus ( Pitici cu lipici )
Yaya
Maria Elena
Mirela

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Prajitura cu crema de prune si branza



Stiu ca titlul suna bleahhhhhh, prune si branza..........Nu stiu cum de m-am hotarat s-o incerc. Poate pentru ca m-a intrigat. In orice caz am facut prajitura si n-am regretat absolut deloc. A placut la toata lumea, inclusiv domnului Miculin, care a bobinat foarte bine prajitura.
Reteta din " Torturi si prajituri " - burda special.
In reteta era sub forma de tort, eu am facu-o prajitura pentru ca mi sa pare mai simplu de portionat.

- 2 foi aluat foietaj

- 2 galbenusuri

- 100 g fulgi de migdale

pt. crema de prune

- 500 g prune

- 200 mlsuc de prune, eu am pus putina apa

- 40 g zahar, eu am pus dupa gust

- 1/2 plic praf de budinca de vanilie

pt. crema

- 15 g gelatina

- 400 g crema branza de vaci

- coaja rasa de la o lamaie

- 50 g zahar pudra, eu dupa gust

- 250 ml frisca

Se decongeleaza foile de aluat, se ung cu galbenusurile batute cu putin lapte, se presara fulgi de migdale si se baga la cuptor, pana se umfla si se auresc. Prunele se presara cu zahar si se pun pe foc. Eu am pus si putin zahar vanilat si putin rom. Se adauga sucul de prune, eu apa, si se lasa pana se inmoaie prunele. Amidonul dizolvat in doua linguri de apa, se adauga si el, si se lasa pana crema devine translucida. Se raceste. Pentru crema de branza se amesteca ingredientele. Eu n-am mai pus gelatina pentru ca nu mi s-a parut necesara.
Pentru finalizarea prajiturii, se pune prima foaie, apoi crema de prune, foaia urmatoare si apoi crema de branza. Se orneaza cu felii de prune.

prunele cu zahar, vanilie si rom, gata de pus pe foc



foaia de aluat, cu galbenus si fulgi de migdale



adaugat praful de budinca dizolvat in putina apa; praful de budinca se poate inlocui cu amidon



aluatul gata copt



pentru finalizarea prajiturii se pune o foaie de aluat, peste ea se pune crema de prune



din nou foaie, si crema de branza



prajitura gata



inca una



si de aproape