De ce s-o fi numind asa, nu-mi dau seama. Am auzit de multe ori despre ea, dar cumva eu nu am reusit s-o gust. In familia noastra nu se facea, iar pe la prieteni nu tin minte s-o fi vazut.
Eu am luat reteta de pe culinar, pusa de Afrodita, si mi-a placut mult de tot. E insiropata si tare buna.
Pt. blatul alb
- 4 oua
- 4 linguri mari apa
- 8 linguri zaahar, eu am pus 4
- 8 linguri faina, eu am pus 5
- 1 pachetel praf de copt
Pt.cele doua blaturi cu cacao
- 250 g faina
- 5 oua
- 120 g unt
- 120 g zahar
- 150 ml lapte
- 3 lingurite cacao
- 14 g bicarbonat
Pt. crema
- 200 ml lapte
- 4 linguri faina, eu am pus 2 faina+2 amidon
- 250 g unt
- 250 g zahar
- 2 lingurite cacao, astea de la mine
- rom
- un borcanel gem de visine
Pt. sirop
- 3-4 linguri zahar
- cam 500 ml lapte
- putin rom
Pentru blatul alb, se separa ouale, se bat albusurile cu zaharul, se adauga pe rand, galbenusurile, apoi faina omogenizata cu praful de copt. Se toarna in tava unsa si tapetata ( 25x35 cm ), si se lasa pana trece testul scobitorii.
Pentru cele doua blaturi maro, se separa ouale si se bat albusurile cu zaharul. Galbenusurile se mixeaza cu untul, cacaoa si alternativ vu faina si laptele. La sfarsit se adauga albusurile batute spuma. Compozitia se imparte in doua si se coc doua blaturi in acceasi tava ( 25x35 cm ) tot pana trec testul scobitorii.
Pentru sirop se caramelizeaza zaharul, se adauga laptele, apooi romul si se lasa, la foc foarte mic, sa se lege.
Pentru crema se amesteca laptele cu faina si amidonul, apoi se pun la fiert. Se lasa pana devine ca budinca, apoi se raceste. Separat se mixeaza untul moale, cu zaharul, cacaoa si romul. Se adauga budinca cate putin in crema de unt.
Pentru asamblarea prajiturii se pune un blat maro, se insiropeaza, se pune 1/2 din crema, apoi blatul galben insiropat si el, gemul , restul de crema si se acopera cu celalalt blat maro.
Se glazureaza dupa preferinta.
Daca faceti prajitura in tava mai mica, reduceti corespunzator cantitatile, pentru ca altfel va iesi prea " aluatoasa ".
primul blat maro, insiropat
jumatate din crema
pus si blatul galben, insiropat si intins si gemul
pusa jumatatea cealalta de crema apoi celalalt blat maro insiropat si el
prajitura gata
si poza pentru Oana ( prietenii stiu de ce )
E foarte important s-o insiropati bine, altfel iese mai uscata. Dar bine insiropata, e una din cele mai bune prajituri.
Multumesc Afrodita pentru reteta.