marți, 15 februarie 2011

Prajitura Haios



Haioshul este in zona noastra o prajitura foarte apreciata. De sarbatori, mai ales cele de iarna, se face haiosh. Si noua ne facea Muni, cand traia. Lucica nu a ajuns cu performantele in materie culinara, pana la haoish, chiar daca unele prajituri le facea super bine. Dar cel mai tare ma voi distra cand le va povesti prietenelor ei, ca eu am facut aceasta prajitura. Nu de alta, dar ele ma cunosc de mica, si e greu sa-ti imaginezi ca cineva care nu iubea deloc sa manance sau sa stea in bucatarie, e acum pasionat de culinareala, si face haiosh. Cele care nu ma cunosc, explica: " probabil ai obisnuit-o de mica la bucatarie, sa te ajute ", iar pe Lucica o pufneste rasul. Daca le-ati vedea cum se mira, cand mai gusta prajituri facute de mine " asta a facut Ivona ? ; da Ivona stie sa gateasca ? ".
Ce nu ma distreaza absolut deloc, e faptul ca neplacanu-mi bucataria, n-am stat sa vad ce si cum gatea Muni, chestii si retete care acum mi-ar place sa le stiu.
Prin urmare si reteta asta, in loc sa fie de la Muni, e de pe un site unguresc, mindmegette.hu.

Pentru aluat:

- 500 g faina

- 2 galbenusuri

- o lingura de smantana

- o lingura de zahar

- putina sare

- o lingura otet

- o lingura rom

- 100 ml apa minerala

pentru aluatul cu osanza

- 400 g osanza

- 250 g faina

- linguri rom

Se amesteca ingredientele pentru aluat se formeaza o bila si se pune deoparte. Osanza se macina si se amesteca cu faina si romul. Se formeaza 4 bile. Aluatul se intinde foaie si se unge cu una din bilele de osanza. Se impatura apoi aluatul ca la cel frantuzesc si se baga la frigider pt. 30 min. Se repeta aceasta operatiune cu restul de trei bile si se lasa apoi aluatul la frigider peste noapte.
A doua zi se imparte aluatul in doua, se intind foi, se taie patrate se umplu cu gem sau ce va place, se pliaza si se baga la cuptor, pana se auresc. Reci se pudreaza cu zahar praf.

ingredientele pentru aluat



bila de aluat



asa arata osanza, pentru necunoscatoare ca mine; daca nu vedeam la macelarie ca scrie langa chestia asta, osanza, habar n-as fi avut ca asta e ce trebuie pentru haiosh



aluatul intins cu prima bila de osanza, partea asta mi-a displacut profund, mi se pare tare greu sa ung chestia asta



asa arata aluatul uns cu o parte de osanza



aluatul a doua zi scos din frigider si taiat in doua, asa arata sectiunea



si prajitura gata coapta



si una cu gemul scurs

15 comentarii:

  1. Am auzit de ele dar nu am mancat niciodata...........cred ca am sa-ti fac o vizita........hahaha.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Mama, cum arata!!!
    Bunica ne facea mereu aluat d-asta...
    Abia asteptam sa taie porcul ca stiam sigur ca avem hajose si cornulete cu osanza.
    Absolut delicios!

    Ps-am salivat indelung si tot nu mi-a trecut!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Si eu am regrete din astea! Mai ales ca am fost destul de selectiva cu adunarea retetelor, iar uneori m-am multumit sa asist si apoi sa fac din aduceri aminte. Dar, ale tineretii valuri! Eu cred ca arat superb si eu, care stiu doar de aici, nu-mi cred ochilor cand citesc si vad ca spui de lipsa de apetit pentru culinareala din adolescenta. Cand vad ce bunatati faci, nu-mi vine a crede, dar stiu ca se mai intampla sa capeti gust si pasiune pentru asta mai tarziu. Am venit sa aduc si o leapsa-concurs, tare interesanta, care priveste tot ce putem face pentru noi.

    RăspundeţiȘtergere
  4. si eu le fac reteta seamna cu a ta,sunt o bunatate asa calde mananc pana ma doare burtica,aia cu gemul scurs e super faina,ca-i mai interesanta,foarte bine ti-au crescut,te pricepi!!!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Cat de bine arata!.. EU nu am mai auzit aceasta denumire pana acum!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Maria, te astept cu drag.
    Alina, si la noi la fel era, o data pe an aveam prajituri de astea.
    Elena, si mama se mira, hai sa zicem s-a mai obisnuit, dar tot nu-i vine sa creada.
    Doinitza, nu ma prea pricep dar am respectat ce scria in reteta.
    Felis, te astept sa le gusti.
    va multumesc mult de aprecieri si va pup.

    RăspundeţiȘtergere
  7. Foarte buni haiosii tai, si povestesti asa frumos!!!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Oana, tu esti o scumpa, multumesc.

    RăspundeţiȘtergere
  9. wauu ce bine arata,ce pofta...bune trebuie sa mai fie,felicitari

    RăspundeţiȘtergere
  10. super arata,am mincat,dar nu stiam nimic de ei,acum m-am edificat!:)toate bune si pupici fierbinti de la iepurasul febros si mama lui insomnica de nevoie!:)

    RăspundeţiȘtergere
  11. Yaya, multumesc, ma bucur ca-ti place.
    Alison va pupam si noi cu drag.
    Sa aveti o zi minunata.

    RăspundeţiȘtergere
  12. am incercat si eu reteta si mi-au iesit , multumesc mult, sarbatori fericite

    RăspundeţiȘtergere
  13. Melinda, ma bucur tare mult ca ti-a reusit.Cu multa placere.
    Sarbatori fericite si numai bine.

    RăspundeţiȘtergere
  14. Am cautat mult reteta asta ptr ca mancam cand eram mica,ne facea mama,si nu stiam o reteta precisa...maine o sa le fac si eu si am sa-ti spun cum mi-au iesit...O zi faina!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Ma bucur tare mult ca vrei sa incerci reteta.Eu cred ca o sa-ti iasa.O zi excelenta iti doresc si eu.

    RăspundeţiȘtergere