Tessin sau Ticino in limba italiana, si Tesin in lombarda, e un canton din Elvetia, la granita cu Italia. Numele vine de la raul Ticino un rau care curge in Italia si Elvetia. Aceasta prajitura este specifica acestei zone, si dupa ce am incercat-o pot sa spun ca se mananca praituri foarte bune in zona.
Reteta din revista germana Lecker.
pentru o forma de fi 26 cm
- 6-7 mere acrisoare
- 125 g unt moale la temperatura camerei
- 125 g zahar, eu am pus cam 100 g
- 2 plicuelete zahar vanilat
- putina sare
- 5 oua medii
- 200 g faina
- 3 ingurite praf de copt
- 200 g smantana pentru frisca
- 5-6 linguri miere fluida
- zahar pudra pentru ornat
optional gem acrisor pentru servit, asa cum imi place mie
Se bate untul moale ccu zaharul, un pliculet de zahar vanilat si sarea pana se topeste zaharul. Eu am zahar vanilat facut de mine si consider o lingura rasa echivalentul unui pliculet. Se adauga apoi pe rand doua oua si se bate bine dupa fiecare ou adaugat. Faina se omogenizeaza cu praful de copt si se adauga si ea in amestecul de unt. Aluatul se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, si se niveleaza.Merele se curata de coaja si se casuta samburilor si se taie in doua. Eu le-am taiat in patru. Partea bombata a merelor se cresteaza cu cutitul ( pentru a se face mai bine merele la cuptor ) si se incrusteaza in aluat cu partea bombata in sus. Se baga la cuptor pentru cam 20 min la foc mediu. Intre timp se despart cele trei oua ramase. Galbenusurile se freaca cu mierea, cu zaharul vanilat ramas si cu frisca lichida. Albusurile se bat spuma tare si se adauga in reprize la acest amestec. Se scoate prajitura din cuptor si se toarna acest amestec. Se mai coace aproximativ 30 min. Daca partea de sus se maroneste prea tare, se acopera cu hartie de copt. si se coace pana trece testul scobitorii.
Observatia mea este ca dupa mine ar fi foarte buna si cu smantana putin acrisoara, in loc de frisca, desi gustul de la frisca naturala a fost super, super bun.
nu am poze pas cu pas dar e usor de facut, asa arata prajitura gata
iar aici o felie
Foarte buna si usoara!
RăspundețiȘtergereO trec la fav.
Asa e Adina, ai dreptate.
RăspundețiȘtergereSa ai o duminica frumoasa.
Excelent arata, a crescut frumos si cred ca-i si foarte buna la gust. Cu siguranta.
RăspundețiȘtergereMultumesc Any, esti o draguta. E tare, tare buna.
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc sa ai o seara faina.
Una tarta riquísima me encanta tomo nota y me llevo un trozo,abrazos.
RăspundețiȘtergerefrumoas rumenita, frumos crescuta.
RăspundețiȘtergereRosita con amor me serviría.
RăspundețiȘtergereMaria multumesc pentru apreciere, esti o draguta.Te pup.
RăspundețiȘtergereTare buna trebuie sa fie!!
RăspundețiȘtergereLiana te astept cu drag, dar numai cu Tudor.
RăspundețiȘtergereEu locuiesc in Ticino, dar nu cunosc retete elvetiene, asa ca nu pot spune decit ca-mi place prajiturica ta...
RăspundețiȘtergereDaniela cu drag te astept oricand la prajitura. Cat despre Ticino nu pot spune decat ca te invidiez.
RăspundețiȘtergereTe pup cu drag.
Foarte buna tre' sa fie si usor de facut!
RăspundețiȘtergereVa pupacim cu mare drag :)
Da, Vale e tare, tare buna.Pupam si noi toata gasca cu mare drag.
RăspundețiȘtergere