sâmbătă, 7 octombrie 2017

Szekely gulyas





Habar n-am daca am scris corect, dar sper ca da. Denumirea s-ar putea sa va induca in eroare, pentru ca nu prea are nimic in comun cu gulyasul normal. Este o tocanita normala de carne, amestecata cu varza acra calita si cu smantana, dar atat de buna incat as putea manca saptamanal. Varza acra insa trebuie sa fie din aia marunta, si nu capatana acra si taiata pe urma marunt. Stiu ca unii vor spune ca e acelasi lucru, dar nu e deloc. In zona noastra cand se pune varza la murat se pun si capatani, si marunta. Ei din asta marunta n-am prea vazut in alte zone. La noi iarna in piata, gasesti de vanzare varza acra marunta.
Reteta e una mostenire de la strabunica, ea cine stie de unde, si cu siguranta nu e originala, dar e cea care ne place nua mult, mult de tot. Cantitatile sunt in functie de fiecare cat vrea sa faca, dar la noi oricata varza ai pune, e prea putina.

- carne de porc putin mai grasa, dar nu foarte tare

- o ceapa

- ulei

- sare

- piper

- putina boia

- varza acra, marunta

- smantana

Se pune uleiul pe foc si se adauga ceapa taita cubulete. Se pune putia sare, astfel incat ceapa sa se inmoaie doar. Se adauga carnea taiata cubulete si se lasa pana se prajeste putin. Se toarna apoi apa tot cate putin, se mai lasa apoi iarputina apa, si tot asa pana e carnea gata. Separat se caleste varza acra, tot adaugand foarte putina apa, pana se inmoaie de tot. Se condimenateaza carnea cu piper, boia, si poate putin chimen macinat, apoi se amesteca cu varza. Se adauga smantana si se mai potriveste la gust. La restaurant, se pune pe farfurie carnea, langa ea varza si intr-un vas smantana. Noua ne place sa le amestecam de la inceput pe toate.

nu e ceva aspectuos, dar e foarte, foarte bun







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu