sâmbătă, 7 mai 2011

Tort cu ananas si mousse de ciocolata



Anul acesta de Paste am avut acest tort, care spre surprinderea mea, a fost foarte bine primit de toata lumea, inclusiv de Miculin, de la care chiar nu ma asteptam. De fapt anul asta toate " noutatile " i-au placut. Ori se " maturizeaza ", ori au fost foarte, foarte bune. Iar eu modesta.
Reteta e o combinatie de tort cu ananas de pe " pagina vulpii " si " revista ioana ", de unde am luat reteta de mousse.

pentru blat

- 6 oua

- 4 linguri faina

- 2 linguri cacao

- 6 linguri zahar

- putina sare

- 4 linguri ulei

pentru insiropat

- 3 linguri zahar

- zeama de pe un compot de ananas

pentru " gemul de ananas "

- 2 compoturi de ananas

- zahar dupa gust

- un pliculet de zahar vanilat

pentru mousse de ciocolata

- 200 g ciocolata amaruie

- 200 g frisca batuta

- 50 g unt

- 4 oua

- 120 g zahar

Pentru blat se bat galbenusurile cu 1/2 din zahar si sare, se adauga apoi uleiul, faina amestecata cu cacaoa, apoi albusurile batute cu cealalta jumatate de zahar. Se toarna in tava unsa si tapetata si se coace oana trece testul scobitorii.
Pentru sirop se caramelizeaza cele trei linguri de zahar, se sting apoi cu zeama de compot si se lasa pana se topeste zaharul.
Pentru " gemul de ananas " se pun cele doua compoturi intr-un vas, cu zeama cu tot, se blenduiesc, se amesteca cu zahar dupa gust si se pun pe foc, pana devine ca un gem.
Pentru moussele de ciocolata, se topeste ciocolata la bain marie, se adauga untul, si se amesteca pana untul si ciocolata se topesc perfect. Tot pe bain marie se bat galbenusurile cu 80 g zahar. Se adauga apoi la galbenusuri ciocolata cu untul. Aici eu am facut o modificare. In reteta se adaugau albusurile batute cu restul de zahar. Eu am batut frisca cu zahar si am adaugat-o. Albusurile nu le-am mai pus.
Pentru montarea tortului se taie blatul in doua, se pune primul blat pe un platou, se inconjoara cu un inel de tort, se insiropeaza, se pune gemul de ananas, apoi moussele de ciocolata si blatul doi, tot insiropat. Se orneaza si glazureaza dupa preferinte. Eu l-am glazurat cu ciocolata.
E foarte, foarte bun.

galbenusurile in care se adauga ciocolata topita



se adauga apoi frisca batuta



primul blat, insiropat



pus si gemul de ananas



pus si moussele de ciocolata



pus si blatul superior, insiropat



tortul



si felia

23 de comentarii:

  1. O combinatie absolut delicioasa.. Sa va fie de bine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. arata, nici nu mai am cuvinte...:)) imi place asa ciocolatos, as vrea si eu o feliuta mica de tot... Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. WOW,ce bine arataaaaa....
    interesant gemul de ananas....
    Te pup si iti doresc o duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. si ciocolata si ananasul amandoua sant super bume,tortul e minunat,o seara buna

    RăspundețiȘtergere
  5. cum sa refuzi un asa tort,mie imi place tare cum l-ai facut,si gustul cred ca mi-ar place ananasul e fructul meu preferat,o seara minunata

    RăspundețiȘtergere
  6. Antonina multumim mult, esti draguta.
    Adela cu multa placere pentru tine mai multe felii.
    Alynusa multumesc mult, esti draguta.
    Yaya si noi suntem mari fani ananas.Multumesc pentru aprecieri.
    Va pup si va doresc duminica placuta.

    RăspundețiȘtergere
  7. ce deliciosenie! la cum arata nici nu e de mirare ca domnul n-a avut de comentat :)). te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  8. Zazu, multumesc mutl, esti o draguta.Te pup si eu si-ti doresc o duminica faina.

    RăspundețiȘtergere
  9. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere
  10. Miculina... tare bine arata!!! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce bunaciune de tort! Mi-a placut gemul de ananas, trebuie sa-l aplic si eu ;-)
    Langa puisorul de pe tort, e o oita? Si outele sunt din martipan? deh, mici curiozitati...merci!puuup

    RăspundețiȘtergere
  12. Felis, esti tu draguta, multumesc.
    Liana, multumesc mult.Langa puisor e un iepure.Outele sunt din napolitane umplute cu ciocolata.
    Va pup si va doresc o zi faina.

    RăspundețiȘtergere
  13. Maiculita ce tort bun, nu mai pot zice nimic....

    RăspundețiȘtergere
  14. Miculina cum arata ,bestial !Te pup

    RăspundețiȘtergere
  15. Criss, multumesc.
    Oana, esti tu tare draguta.
    Nela, multumesc, esti tare scumpa.
    Va pup si va doresc dupa amiaza minunata.

    RăspundețiȘtergere
  16. si pe mine dc nu mai chemat sa gust?egoisto:-)))pupicei

    RăspundețiȘtergere
  17. Scuze Doinitza, data viitoare esti invitata de onoare.Te pup si eu si-ti doresc o seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  18. Salivez! Ce faci cu mine, ca eu vreau sa scap de kile, nu sa pun!

    RăspundețiȘtergere
  19. Ralu, o feliuta mica nu face niciun rau.Te pup si-ti doresc o zi faina.

    RăspundețiȘtergere
  20. cred ca a fost divin,pur si simplu!

    RăspundețiȘtergere
  21. Pansy, Alison sunteti tare dragute de fiecare data.
    Va pup si va doresc o zi minunata.

    RăspundețiȘtergere