duminică, 5 decembrie 2010

Prajitura cu nuca si gem



Un nou episod din seria " prajituri de nunta " este prajitura asta cu nuca. De ce de nunta ? Pentru ca e genul de prajitura spornica, si din care nu mananci foarte mult deodata, spre deosebire de prajiturile cu branza si fructe, care sunt preferatele noastre, si din mancatul carora nu ne putem opri. Dar cum Catalina e mare iubitoare de nuca, nu puteam sa-i fac prajitura cu branza, asa ca din " kiskegyed konyha " am pescuit reteta asta si vreau sa va spun ca e tare, tare buna prajitura. Bine, Miculinul nici n-a gustat-o, dar m-as fi mirat s-o faca, asa ca totul a fost normal.

- 200 g unt

- 250 g zahar praf, eu am pus tos 180 g

- 1 ou+ 1 pentru uns deasupra

- 1-2 linguri smantana

- coaja rasa si zeama de la o lamaie

- 400 g faina, eu am pus 100 g de faina integrala si 300 g alba, dar in functie de cat de tare iese aluatul se mai poate pune putina smantana

- 1 praf de copt

- putina sare

- 2-3 linguri gem de caise, eu am pus de visine un borcan mic intreg

pt. umplutura

- 4 oua

- 200 g zahar praf, eu tot tos

- 200 g nuca macinata, eu am pus 350 g

- 1 pliculet zahar vanilat

- putina sare

Pentru blat se amesteca untul cu zaharul, cu oul, smantana, coaja rasa si zeama de lamaie, apoi cu faina amogenizata cu praful de copt. Se formeza o bila si se pune pentru 30 min. la frigider. Apoi se scoate si iau 3/4 din aluat si se intind in tava unsa si tapetata. Restul de aluat se mai lasa la frigider, pana se pune si umplutura. Peste aluatul din tava se intinde gemul. Pentru umplutura se bat albusurile cu sarea spuma tare. Galbenusurile se bat cu zaharul si vanilia, apoi se adauga nuca macinata si ultimele albusurile batute. Dupa gust se mai adauga, sau nu, zahar. Se intinde umplutura peste stratul de gem, iar din restul de aluat se fac gratii, peste umplutura. Se ung gratiile cu galbenus batut si se baga la cuptor, pana se aureste.

intentionam sa fac asa ca in reteta, dar faptul ca am uitat sa scot untul din frigider m-a facut sa schimb modul de operare, asa ca am amestecat faina cu untul alea, alea



galbenusurile cu zahar si cu coaja de lamaie, pentru umplutura, mie tare-mi place coaja de lamaie in umplutura de nuca



adaugata nuca macinata la galbenusuri



apoi albusurile



aluatul intins in tava



intins gemul



peste gem, crema de nuca



cu gratiile



cam asa arata

16 comentarii:

  1. Woww ce prajitura faina, e si cu nuca ,exact pe gustul meu .Te pup Micule si ma bucur ca ai aparut

    RăspundețiȘtergere
  2. Nela, si eu ma bucur sa fiu printre voi.Ma bucur ca-ti place prajitura.
    Te pup si eu cu mult drag si-ti doresc o seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte faina prajitura. Exact pe gustul sotului meu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Criss, multumesc.Si Catalina a zis ca e cea mai buna prajitura cu nuca.E simpla, dar se potriveste bine nuca cu gemul acrisor.
    Pupic lui Alex.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este delicioasa,,,sunt sigura,,,,eu am facut-o simpla doar cu gem ,,,,fara nuca,o sa incerc si varianta asta(desi sunt cam alergica la nuca,,,,dar ma risc,fac 1/2 de portie)pupici si nu uita de ghetute,,,,,ca la mine te asteapta o felie de parjitura in dar de Mos Nicolae,,,,,si ia una si pentru domnul Micu!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mirela multumesc, esti o draguta.Cu mare placere iau de la tine prajitura.
    Te pup si-ti doresc o zi cat mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. incerc sa comentez in front de nush cand, dar sa vezi ca azi reusesc :)). am mancat si eu prajitura din asta - sau ceva similar, e delicioasa, iar combinatia de gem cu nuca imi place tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  8. nuca si gem acrisor,mmm,o combinatie tare buna,merge excelent si de craciun facuta!te pupam si ne e dor de tine!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Zazu, multumesc esti o draguta.
    alisuc, si noua ne e, si tare mi-ar place sa va mutati mai aproape.
    Va pup si va doresc o seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc, esti tare draguta.
    Seara faina sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am si eu o prajitura cu gem si nuca, dar ii zice Figaro...o sa ma uit peste reteta...oricum e delicioasa, am facut-o saptamani la rand. puuup

    RăspundețiȘtergere
  12. Liana, multumesc.Ma uit si eu la tine sa avd Figaroul tau.
    Te pup si-ti doresc duminica placuta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Poti sa te uiti, scumpo, da' n-o sa-l gasesti ;-) Cand am facut io prajitura asta saptamani la rand nu aveam blog, dar ma pun pe treaba, sa stii, si-ti dau un bip ;-))puuup

    RăspundețiȘtergere
  14. Am si eu o intrebare... cand ai spus 400 grame faina, eu am pus 100 faina integrala... asta ce inseamna? ai pus 400 faina alba + 100 faina integrala sau in loc de 400 faina alba ai pus 100 integrala sau 300 alba + 100 integrala? te rog sa ma lamuresti... ma bate gandul sa fac prajitura si vreau sa stiu exact care sunt ingredientele

    RăspundețiȘtergere
  15. Scuze pentru neclaritate.Am pus 300 g faina ala si 100 g faina integrala.De oicei cand fac inlocuiri din astea, in functie de cat de tare e aluatul, mai pun putin lichid, sau nu.Daca ti se va parea mult prea vartos aluatul, mai pune chiar putina smantana.
    La multi ani si numai bine iti doresc.

    RăspundețiȘtergere