joi, 9 decembrie 2010

Prajitura cu mac si gem



Macul este un ingredient cu mare, mare trecere la noi. Cozonacul cu mac, prajiturile cu mac, si mai ales aluaturile cu mac. Cand a intrat Ungaria in UE, stiu ca erau ceva discutii, erau nemultumiti, ca vroiau sa nu-i mai lase sa cultive mac. Na bine, ma gandeam si asta-i chiar asa de mare problema. Pai, acum nu mi-ar place sa nu gasesc mac de cumparat. In Ungaria mancam destul de des makos guba, un desert din cornuri inmuiate in lapte, si presarate cu mac.
Reteta prajiturii de azi, am luat-o din " Kiskegyed Konyha ".

pt. foile cu miere

- 300 g faina

- 50 g unt de la frigider

- 100 g zahar

- putina sare

- 1 lingura de miere

- 1 galbenus

- 1 lingura bicarbonat

- atata lapte cat sa se poata lega ingredientele

pt. piscotul cu mac

- 6 oua

- 350 g zahar, eu am pus 280 si a fost mega ok

- 250 g faina

- 200 g mac intreg

- 1/2 pliculet praf de copt

pt. crema

- 2 pachete praf de budinca de vanilie

- 7 dl lapte

- 3 galbenusuri

- 2 pliculete zahar vanilat

- 200 g zahar praf

- 200 g unt

pt. glazura

- 2 linguri zahar

- 50 g unt

- 50 g nuca putin prajita si taiata

- 100 g ciocolata

- in plus un borcan de gem, asta e de la mine

Pentru foile cu miere se framanta ingredientele cu atata lapte cat sa se lege aluatul. Se imparte in doua si se coc doua foi pe dosul tavii, unsse cu unt si tapetata cu faina. Pentru piscotul cu mac se bat albusurile cu zahar, se adauga galbenusurile, apoi macul amestecat cu faina si praf de copt.Pentru crema se amesteca praful de budinca cu laptele si cu galbenusurile, se pun pe foc, pana se ingroasa, apoi se adauga margarina si zaharul praf. Pentru montarea prajiturii se pune o foaie cu miere, se unge cu gem, se pune jumatate din crema, piscotul cu mac, din nou gem, cealalata jumatate de crema, si foaia numarul doi. Pentru glazura, se caramelizeaza zaharul, se adauga untul, si inca cald se toarna peste prajitura. Se presara nuca, apoi ciocolata topita.

ingredientele pentru aluat



una din foile cu miere, coapte



piscotul cu mac, gata de copt



pentru montarea prajiturii se pune prima foaie si se unge cu gem



se pune jumatatate din crema



apoi piscotul cu mac



din nou gem si crema



si prajitura



de aproape



Din punctul meu de vedere nu e " to die for ", dar degustatorii s-au declarat foarte multumiti. Dupa mine piscotul cu mac ar trebui facut din trei oua, ca e prea mult aluat. In schimb cantitatea pentru foi e potrivita.

15 comentarii:

  1. Nici nu imi vine sa ma uit la ea ,cat de bine arata si cata pofta mi-ai putut face in seara asta Micule .O seara placuta !

    RăspundețiȘtergere
  2. micule, imi place rau prajitureaua asta...si eu sunt fan mac, as manca ...cu lingura dar nu e voie :)) am salvat reteta si o fac, si intr-adevar cred ca blatul de mac tb facut din 3 oua! te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  3. Auuuu ce buna tre' sa fie.. Foarte binevenita acum de sarbatori!
    Va pupacim cu drag

    RăspundețiȘtergere
  4. Super prajitura ...as inhata o bucata!
    Si eu sunt fan de prajituri cu mac.
    Un sfarsit de saptamana placut..te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nela, esti o scumpa, stiu cat de mult iti place macul si tare te-as fi servit.
    Diamnod multumesc, esti o draguta.Clar o fac si eu din trei oua.
    Vale, cu mult drag as face-o pentru voi.
    Nico, poate ne intalnim la un moment dat si inhati o bucata reala.
    Va pup pe toate cu mare drag si va doresc weekend cat mai placut.

    RăspundețiȘtergere
  6. și noua ne place macul foarte mult,iar dacă are și foi ,prăjitura are mare trece la hus,el numai asa ar vrea,iar eu nu reușesc sa-i fac decît o dată pe an!super arată,sper sa nu o visez!sa aveți un week-end plăcut!

    RăspundețiȘtergere
  7. In cazul asta imi notez si daca ne intalnim ii fac lui Hus o surpriza.
    Va pupam si noi si va dorim weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Super arata,,,,sunt fan mac,,,al pot manca cu orice (aluaturi,paste,prajituri))A ta arata de nota 15 ,super,,am sa o fac si eu.Pupici si o zi frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si io sunt fan maaaac! M-ai innebunit cu prajitura asta, vin sa-ti sparg usa!! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere
  11. Mirela, Liana multumesc, sunteti dragute tare.
    E chiar foarte buna prajitura, cu siguranta va va placea daca o faceti.
    Vincent, ma inscriu multumesc mult, dar inca n-am apucat.
    Duminica placuta sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
  12. cat de faina este,iti vine sa furi,nu una ci mai multe bucatele,o duminica placuta

    RăspundețiȘtergere
  13. Yaya, te rog sa furi cate iti pica tie bine.Multumesc, esti o dulce.
    O duminica placuta sa aveti si voi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata superb prajitura, am s-o incerc si eu. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. Alexandrina iti multumesc.N-o sa regreti dac-o incerci.
    te pup cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere