luni, 20 decembrie 2010

Cadoul meu, de la Lia





Mi-a placut tare mult " jocul " cu cadourile, si sunt foarte incantata sa primesc de la Mosul ( Lia ), o prajitura asa de apetisanta. Lia iti multumesc tare mult, prajitura este exact pe gustul meu.
Mosul a stiut ca-mi plac mult prajiturile cu mere, si daca au si sos de ciocolata.....sunt the best.
By the way, " Mosul e tare destept ". Raman la parerea mea, formata in anii de camin. Venise Mosul, ne daduse cadourile, si cand a ajuns la mine, m-a intrebat printre altele " da tu de ce nu prea mananci ? " Tin minte perfect, cu cata admiratie, m-am gandit apoi " Mosul e super destept, pentru ca eu chiar nu prea mananc ".
Nu va mai spun cat de dezamagita am fost cand in clasa a III a cred, am aflat ca nu exista. Nu-mi venea sa cred, parca tot asteptam sa spuna Lucica ca a glumit. Bine mi-era clar ca nu intra pe geam si lasa brad, cadouri, alea, alea; sau pe horn ( desi am trecut si prin perioada in care ma prefaceam ca dorm in camera unde stiam ca va veni, doar, doar il zaresc ), dar parca nici ca nu exista nu-mi era la indemana. Ba stiam si unde locuieste. Cand mergeam la mare ai mei imi spuneau ca locuieste la crucea de pe Caraiman.
Sunt incantata acum sa constat ca datorita Furnicutei, si a tuturor celor care au participat la aceasta actiune minunata, Mosul exista.

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Sufleu de ciocolata



In marea mea naivitate ( asta ca sa ma exprim mai bland ), a avea blog insemna ca nu scrii retetele pe un forum, ci le tii intr-un fel de jurnal, pe calculator. Din cauza asta la inceput nici nu m-a interesat, pentru ca mi se parea mult mai plictisitor decat pe forum, unde vizitatorii interactioneaza. Datorita Alisucai, am descoperit ca de fapt si cu blogul poti la fel de bine sa interactionezi, ca si pe un forum.
Sigur ca pentru a avea loc actiuni, de genul celei in care suntem implicate si acum, e nevoie de oameni cu idei, de renuntarea la unele chestii, in favoarea altora, dar ma bucur enorm ca datorita Furnicutei, si altor persoane ca ea, am ajuns la cadourile de Craciun.
Elena, sufleul de ciocolata este cadoul pe care Mos Craciun l-a lasat la mine, pentru tine, si pe care sunt tare mandra sa ti-l ofer. Sunt deosebit de incantata ca am ajuns sa "cunosc" oameni ca voi, si cine stie, poate vom ajunge vreodata sa ne si intalnim.
Reteta de sufleu am luat-o din " torturi si prajituri ", un numar mai vechi.

- 60 g unt moale

- 80 g migdale macinate + pentru tapetat formele

- 75 g ciocolata amaruie

- 40 g zahar pudra

- 1 lingurita ghimbir macinat

- 3 oua

pt. sosul de visine

- 500 g visine din compot, eu am pus congelate

- 500 g zahar, eu am pus infinit mai putin

- 1 lingurita scortisoara

- 2 lingurite amidon

Se ung formele cu putin unt moale si se tapeteaza cu migdale macinate. Se topeste ciocolata in bain marie. Se bate spuma untul cu zaharul praf si cu ghimbirul. Eu am pus si putina sare. Se inglobeaza pe rand, in compozitie galbenusurile, apoi ciocolata topita, migdalele macinate si la urma albusurile batute spuma. Se toarna compozitia in forme, eu am facut in tava de muffins compozitie dubla, si se coc pana devin mai ferme.
Pentru sos, se pun visinele cu zahar pe foc, mai putin cateva linguri de suc. Cand s-a topit zaharul se adauga amidonul dizolvat in sucul de visine ramas.
Se orneaza si se servesc cu sos de visine.

untul cu zahar si cu galbenusurile puse unul cate unul



cu ciocolata topita



migdalele macinate



albusurile batute spuma




asa arata aluatul



formele pregatite



si gata sufleul cu sos de visine



inca una



si mai de aproape




Elena, puteam sa fac un sos caramel ca sa am chiar toate ingredientele tale, dar mi s-a parut mai bun, cu sos de visine.

vineri, 17 decembrie 2010

Fursecuri simple



Sincera sa fiu la noi de sarbatori se fac prajituri cu crema, cu nuca, adica asa mai elaborate. De cativa ani insa am preluat de dincolo obiceiul de a face mai mult fursecuri, si prajiturele de astea mai uscate, ca sunt mai practic de pastrat, si sunt tare, tare bune. Bine ca si fursecurile pot fi in n forme si variante, dar eu mai am mult pana acolo.
Din aceasta serie, am inceput cu simplele fursecuri cu unt, taiate floricele si inimioare.
Reteta am luat-o din " dulciuri de craciun " editia, toamna ploioasa, ca nu mai are nici coperti.

- 500 g faina

- putina sare

- 125 g zahar

- 250 g unt rece

- 2 pliculete zahar vanilat

- 2 oua

- gem acrisor

- un galbenus + putin lapte pt. uns

Pe planseta se amesteca faina cu sare, zahar si zahar vanilat. Se adauga untul cubulete si ouale. Se framanta rapid, se invelesc in folie si se baga la frigider pt. 60 min. Se taie cu formele preferate. Pentru suprapunere se ung cu galbenus batut cu lapte.

eu le-am taiat floricele de trei dimensiuni, le-am suprapus si am pus gem in gaura din mijloc



cu gem




si inimioare



pudrate cu zahar



de aproape

marți, 14 decembrie 2010

Muffins cu porumb



Tot pentru intalneala cu dragii mei colegi, am facut si muffinsii astia cu porumb, care s-au dovedit a fi foarte buni, si merg minunat la un pahar de vin sau bere.
Reteta din " good food ".

- 85 g unt topit + extra pt. calit ( 20 g )

- boabele taiate de pe un stiulete mare de porumb, sau o conserva mica de porumb fiert

- 1 ceapa mica taiata fin

- 1/2 ardei iute rosu, fara samburi, taiat tot fin

- 140 g faina

- 140 g faina de malai

- 2 lingurite praf de copt

- 50 g branza cheddar rasa

- 2 oua

- 285 ml lapte batut

- 100 ml lapte

- sare

Se pune ceapa in unt ( 20 g ), la calit, se adauga apoi boabele de porumb si ardeiul iute. Se lasa putin sa se inmoaie. Se amesteca faina cu faina de malai, cu praful de copt, cu sarea si cu branza data pe razatoarea mica. Ouale se bat cu laptele batut si cu laptele, apoi se adauga ingredientele uscate, untul topit ( 85 g ) si boabele de porumb cu ceapa si ardeiul. Se amesteca doar pana se omogenizeaza, nu se insista. Se umplu formele si se baga la cuptor, pana trec testul scobitorii.

ouale batute cu laptele si laptele batut



faina se amesteca cu praful de copt, sarea si cu branza rasa




peste ingredientele umede se adauaga cele uscate + untul topit + amestecul de porumb



gata copti




sectiune

duminică, 12 decembrie 2010

Piept de pui cu ciuperci si maioneza



Am facut aperitivul asta pentru intalneala cu colegii mei. Nu e o salata in acceptiunea moderna a termenului, in care salata este ceva cu multe frunze verzi, fructe si alte nebuneli ( care de altfel imi plac foarte mult ), ci o salata asa cum se faceau salatele pe vremea lui Ceausescu, cu maioneza, si care mie cu toata rusinea trebuie sa recunosc ca-mi plac.
Reteta nu stiu de unde e, mami o facea cu diferite ocazii, doar ca eu nu fierb pieptul de pui, ci il fac la gratar, in crusta de bere.


- piept de pui in crusta de bere facut la gratar

- ciuperci, iese mult mai bun cu ciuperci de padure, eu am avut hribi, gratie Catalinei

- maioneza, pe care eu o subtiez cu iaurt, o lingura de smantana, putin vin alb sec si multa zeama de lamaie

pieptul de pui taiat bucatele si ciupercile se pun peste maioneza



asta e cand e gata

joi, 9 decembrie 2010

Prajitura cu mac si gem



Macul este un ingredient cu mare, mare trecere la noi. Cozonacul cu mac, prajiturile cu mac, si mai ales aluaturile cu mac. Cand a intrat Ungaria in UE, stiu ca erau ceva discutii, erau nemultumiti, ca vroiau sa nu-i mai lase sa cultive mac. Na bine, ma gandeam si asta-i chiar asa de mare problema. Pai, acum nu mi-ar place sa nu gasesc mac de cumparat. In Ungaria mancam destul de des makos guba, un desert din cornuri inmuiate in lapte, si presarate cu mac.
Reteta prajiturii de azi, am luat-o din " Kiskegyed Konyha ".

pt. foile cu miere

- 300 g faina

- 50 g unt de la frigider

- 100 g zahar

- putina sare

- 1 lingura de miere

- 1 galbenus

- 1 lingura bicarbonat

- atata lapte cat sa se poata lega ingredientele

pt. piscotul cu mac

- 6 oua

- 350 g zahar, eu am pus 280 si a fost mega ok

- 250 g faina

- 200 g mac intreg

- 1/2 pliculet praf de copt

pt. crema

- 2 pachete praf de budinca de vanilie

- 7 dl lapte

- 3 galbenusuri

- 2 pliculete zahar vanilat

- 200 g zahar praf

- 200 g unt

pt. glazura

- 2 linguri zahar

- 50 g unt

- 50 g nuca putin prajita si taiata

- 100 g ciocolata

- in plus un borcan de gem, asta e de la mine

Pentru foile cu miere se framanta ingredientele cu atata lapte cat sa se lege aluatul. Se imparte in doua si se coc doua foi pe dosul tavii, unsse cu unt si tapetata cu faina. Pentru piscotul cu mac se bat albusurile cu zahar, se adauga galbenusurile, apoi macul amestecat cu faina si praf de copt.Pentru crema se amesteca praful de budinca cu laptele si cu galbenusurile, se pun pe foc, pana se ingroasa, apoi se adauga margarina si zaharul praf. Pentru montarea prajiturii se pune o foaie cu miere, se unge cu gem, se pune jumatate din crema, piscotul cu mac, din nou gem, cealalata jumatate de crema, si foaia numarul doi. Pentru glazura, se caramelizeaza zaharul, se adauga untul, si inca cald se toarna peste prajitura. Se presara nuca, apoi ciocolata topita.

ingredientele pentru aluat



una din foile cu miere, coapte



piscotul cu mac, gata de copt



pentru montarea prajiturii se pune prima foaie si se unge cu gem



se pune jumatatate din crema



apoi piscotul cu mac



din nou gem si crema



si prajitura



de aproape



Din punctul meu de vedere nu e " to die for ", dar degustatorii s-au declarat foarte multumiti. Dupa mine piscotul cu mac ar trebui facut din trei oua, ca e prea mult aluat. In schimb cantitatea pentru foi e potrivita.

duminică, 5 decembrie 2010

Prajitura cu nuca si gem



Un nou episod din seria " prajituri de nunta " este prajitura asta cu nuca. De ce de nunta ? Pentru ca e genul de prajitura spornica, si din care nu mananci foarte mult deodata, spre deosebire de prajiturile cu branza si fructe, care sunt preferatele noastre, si din mancatul carora nu ne putem opri. Dar cum Catalina e mare iubitoare de nuca, nu puteam sa-i fac prajitura cu branza, asa ca din " kiskegyed konyha " am pescuit reteta asta si vreau sa va spun ca e tare, tare buna prajitura. Bine, Miculinul nici n-a gustat-o, dar m-as fi mirat s-o faca, asa ca totul a fost normal.

- 200 g unt

- 250 g zahar praf, eu am pus tos 180 g

- 1 ou+ 1 pentru uns deasupra

- 1-2 linguri smantana

- coaja rasa si zeama de la o lamaie

- 400 g faina, eu am pus 100 g de faina integrala si 300 g alba, dar in functie de cat de tare iese aluatul se mai poate pune putina smantana

- 1 praf de copt

- putina sare

- 2-3 linguri gem de caise, eu am pus de visine un borcan mic intreg

pt. umplutura

- 4 oua

- 200 g zahar praf, eu tot tos

- 200 g nuca macinata, eu am pus 350 g

- 1 pliculet zahar vanilat

- putina sare

Pentru blat se amesteca untul cu zaharul, cu oul, smantana, coaja rasa si zeama de lamaie, apoi cu faina amogenizata cu praful de copt. Se formeza o bila si se pune pentru 30 min. la frigider. Apoi se scoate si iau 3/4 din aluat si se intind in tava unsa si tapetata. Restul de aluat se mai lasa la frigider, pana se pune si umplutura. Peste aluatul din tava se intinde gemul. Pentru umplutura se bat albusurile cu sarea spuma tare. Galbenusurile se bat cu zaharul si vanilia, apoi se adauga nuca macinata si ultimele albusurile batute. Dupa gust se mai adauga, sau nu, zahar. Se intinde umplutura peste stratul de gem, iar din restul de aluat se fac gratii, peste umplutura. Se ung gratiile cu galbenus batut si se baga la cuptor, pana se aureste.

intentionam sa fac asa ca in reteta, dar faptul ca am uitat sa scot untul din frigider m-a facut sa schimb modul de operare, asa ca am amestecat faina cu untul alea, alea



galbenusurile cu zahar si cu coaja de lamaie, pentru umplutura, mie tare-mi place coaja de lamaie in umplutura de nuca



adaugata nuca macinata la galbenusuri



apoi albusurile



aluatul intins in tava



intins gemul



peste gem, crema de nuca



cu gratiile



cam asa arata