Un tort cu ciocolata care mie-mi place tare mult, si despre care am mai scris
aici,iar Johann Lafer este un Chef austriac, ale carui retete imi plac mult de tot. Acum ca e autosugestie sau chiar asa e, dar si tortul Sacher dupa reteta lui mi-a placut mai mult decat cel facut inainte. Sau poate intre timp ma orientez mai bine la timpul de coacere al blaturilor cu ciocolata, nu stiu exact dar egal,e tare bun tortul asta, si e un tort care se preteaza sa-l faci cu cateva zile inainte de a-l servi, pentru ca devine tot mai bun.
Reteta de
aici.
pentru blat
- 8 oua
- 260 g zahar ( eu am pus 180 g si a fost foarte ok )
- 200 g ciocolata semiamaruie,adica cu un continut mai scazut de cacao
- 200 g unt moale
- 50 g zahar pudra
- 200 g faina+ 1 lingura cacao
- 1/2 pachetel praf de copt
pentru umplut
- 250- 300 g gem de caise acrisor
pentru glazurat
- 200 g ciocolata semiamaruie
- 220 ml frisca
- 40 g unt
- 1 lingura rom
Pentru blat se topeste ciocolata pe baie de abur, apoi se lasa putin la racit. Albusurile se bat spuma cu 1/2 din cantitatea de zahar si cu sarea. Unutl moale se bate spuma cu restul de zahar,se adauga galbenusurile , ciocolata topita apoi alternativ amestecul de faina, cacao si praf de copt., si albusurile batute spuma. Se coace pana devine ferm, dar nu foarte uscat. Rece se taie in doua pe orizontala si se umple cu gemul incalzit si trecut prin sita. Sepoate pune gem si peste batul de deasupra. Pentru glazura se topeste ciocolata in frisca incalzita ( fara sa fiarba ) se puen untul si romul. Se lasa putin la racit apoi se glazureaza tortul.
tortul
inca una
si felia
Minunat! Imi place stratul generos de glazura. De mult il am pe lista si o sa-l fac si eu cat de curand.
RăspundețiȘtergereToti am pornit de jos si toti am simtit la un moment dat ca nu ne apreciaza nimeni, ca munca noastra nici nu este observata, ca nu insemnam nimic si ca ne pierdem in marea asta de oameni si idei. Eu va propun ca in fiecare luna sa sustineti intr-o postare un alt blog. Fie ca este un blog mic, aflat la inceput de drum, sau un blog pe care il apreciati si-l urmariti cu regularitate, sau un blog de pe care v-ati inspirat adesea pentru meniul zilnic, pomeniti-l intr-o postare si faceti-i o surpriza. Va asigur ca gestul vostru va pune un zambet pe fata unui om, iar in ziua de azi, cand zambetele sunt atat de rare, cum sa refuzi sa fii tu cel care daruieste zambete?
RăspundețiȘtergereTe astept cu mare drag la provocarea "Virtual hug" http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2013/11/provocarea-virtual-hug.html
Multumesc anticipat! :D
Ti-a iesit minunat, brava ! De cand tot zic ca vreau si eu sa-l fac...si nu apuc. :-(
RăspundețiȘtergerete pup !
Criss multumesc, sunt sigura ca si al tau va fi minunat.
RăspundețiȘtergereCrisitna, admir ceea ce faci, si ma bucur mult ca faceti asa ceva, Din pacate deocamdata nu ma pot angaja la provocari, dar va veni si vremea aia. Spor si multumesc mult ca te-ai gandit si la mine.
Nico, nu mi-a iesit el tare fain, dar e bun de tot. Te pup cu drag.
Sa aveti o zi excelenta.