luni, 24 februarie 2014

Prajitura cu mere si fulgi cu martipan



Prajiturile cu mere si branza sunt favoritele noastre. Dar asta nu cred ca mai trebuie sa spun, se vede din retetele care le incerc. Inca n-am pus cea mai simpla reteta de prajitura cu mere, dar urmeaza si aia.
Reteta de acum de pe situl lecker.de. Si ii multumesc din nou lui Oti, o basarabeanca cu suflet mare, care mi-a trimis pentru prima data acum ani multi, martipan. Oti n-am sa uit niciodata gestul tau. Numai bine iti doresc.

- 750 g mere, eu nu tin niciodata cont de gramaj, pun cat mai multe

- 175 g unt

- 150 g zahar, dar merge macar 180 g, eu reduc tot timpul cantitatea la zahr, dar aici am redus prea mult

- 1 pachetel zahar vanilat, eu am pus o lingura

- putina sare

- 3 oua

- 300 g faina

- 1/2 pachetel praf de copt

- 2-3 linguri lapte

- 50 g migdale macinate

- 50 g masa de martipan

- zahar pudra pentru presarat deasupra

Merele se curata, se taie feliute subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie. Eu nu le stropesc ci le pun intr-un vas cu apa in care storc zeama de la o lamaie ( Ana Olson ). 125 g unt moale se bate cu 130 g zahar ( aici deja am inclus cele 30 g in plus ), zaharul vanilat si sarea. Se bate pana se topeste zaharul. Se adauga apoi ouale pe rand cate unul. 225 g faina se omogenizeaza cu praful de copt si se adauga la amestecul de unt. Apoi se pune laptele. Dupa mine mai bine reduceti un pic din cantitatea de faina ( 10-20 g ) si nu puneti lapte. Mi se pare mai buna asa. Se pune aluatul in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se presara utin pesmet si peste aluat, apoi se pun feliile de mere. Eu am pus doua randuri de felii de mere. Din restul de unt, faina, zahar, migdale si masa de martipan se framanta un aluat care se baga putin la frigider, ca sa se intareasca putin, apoi se da pe razatoarea mare peste feliile de mere. Se coace prajitura pana se aureste. Se presara cu zahar pudra.

asa arata gata coapta



si din profil


felia



si pentru cine vrea sa guste




10 comentarii:

  1. O felie asa cum trebuie, sa te saturi! Bravo Micule, imi plac si mie prajiturile cu mere, sunt printre preferatele mele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine se-aseamana, se-aduna. :) Şi eu sınt tot aşa, fan mere şi brınza. Greu rezist la aşa ceva. Azi am facut şi eu ceva cu mere. Sper sa reuşim s-o punem cıt de curınd pe blog. Neaparat s-o faci. Eu deja nu vreau sa mai ıncerc altceva, aşa-i de buna reteta asta. Şi cu aluatul poti face o mie de alte chestii .Pofta buna la prajitura ! Arata super. Feliutza aia sper ca nu-i pentru mine, ca nici n-am ce pune pe-o masea. :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Any, esti o scumpa.Multumesc si te astept oricand la o prajitura.
    Luminita, tot ce faci tu e minunat. Nu-mi dau seama cum poate cineva sa faca atatea chestii minunate. Cu siguranta am sa incerc daca nu toate, mute din retetele tale. Eiiii pai daca vii tu, fac ceva mai sofisticat si cu mult drag pentru tine.
    Va pup si va doresc o Primavara minunata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Thank you for the nice words. Your welcome an i wish you a very nice day.

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi place mult combinatia de mar cu martipan! Arata super!

    RăspundețiȘtergere
  6. Maya multumesc esti draguta.Prima prajitura cu mere si martipan am facut-o dupa tine, si e prajitura care se topeste pe limba. Asa c de fapt eu iti multumesc.
    Sa ai seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate Hapleo, e tare bunuta.
    Sa ai seara faina.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tot ce-i cu martipan imi place!! Si merele, desi eu prefer perele...au o aroma speciala pt. mine ;-) pup fata dulce si flacaii :* :*

    RăspundețiȘtergere
  9. Liana acum am vazut ce-ai scris, si te astept la o prajitura cu pere si martipan. Va pupam si noi cu mare drag.

    RăspundețiȘtergere