vineri, 3 ianuarie 2014

Islere




Islerele se faceau la greu, la noi de sarbatori. Doar ca spre deosebire de siturile germane si austriece de unde am luat reteta, si unde sunt umplute cu gem, la noi se umpleau cu crema de ciocolata. Mie nu-mi prea placeau, spre deosebire de acuma, si  nu prea aveam treaba cu ele. Dar se gaseau pana si in cofetarii. Banuiesc ca la aluat se punea nuca ca migdale nu prea tin minte sa fi vazut pe vremea lui Ceau la alimentara.
Si cum tot ce nu mi-a placut atunci se razbuna acum pe mine, si-mi place de mor, islerele au trecut printre primele. Foarte, foarte bune au fost, atat cele cu gem, cat si cele cu ciocolata.
Reteta de pe siteul kochbar.de

pentru biscuit

- 200 g faina

- 100 g zahar praf

- o lingura zahar vanilat

- 180 g unt rece

- 100 g migdale macinate

- putina sare

pentru umplut

- gem acrisor, eu am avut de zmeura

- 200 ml frisca

- 200 g ciocolata cu lapte

pentru glazura

- 250 g ciocolata amaruie

- 3 linguri de ulei

Pentru aluat se amesteca faina, migdalele, zaharul praf, vanilia, sarea si untul taiat cubulete. Se amesteca pana cand ingredientele sunt bine omogenizate, altfel aluatul se va sfarma. Dezavantajul amestecand mult, este ca se incalzeste untul din aluat, dar se remediaza lasandu-l pe urma la rece. Eu una prefer sa tai biscuitii din aluat inainte de a-l baga la frigider, apoi bag la frigider cu tava cu tot. Iarna nu-i problema, ca se poate acoperi tava si pune pe balcon. Se lucreaza destul de greu cu aluatul, dar se presara bine faina, si se iau apoi biscuitii taiati cu ajutorul unui cutit cu lama mai lata. Se pun intava, pe hartie de copt si se baga la frigider. Se coc, apoi se lipesc cate doi biscuiti cu gem sau cu crema de ciocolata. Pentru crema de ciocolata se pune frisca la infierbantat, fara sa fiarba, si se adauga ciocolata. Se amesteca pana se topeste ciocolata, apoi se pune la rece. Dupa ce s-a racit se bate crema cu mixerul, apoi se umplu biscuitii. Se glazureaza cu ciocolata topita pe baie de abur cu trei linguri de ulei.



glazura nu prea mi-a iesit faina, dar au fost minunate la gust



sectiune la cele cu gem


si la cele cu ciocolata




9 comentarii:

  1. Le ador!! Le-am facut si eu de Craciun si o sa postez curand reteta.
    Nu mai concep nici un Craciun fara islere, asa de mult ne plac.
    Numai bine Micule, o sambata placuta iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. pe cat de frumoase pe atat de delicioase!
    o zi buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani si un An Nou fericit, draga Yvonne!! Minunate sunt islerele!! Si mie imi plac foarte mult, le-am facut si eu, intr-adevar blatul e cu nuca si crema de ciocolata ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumusele si bune.
    Un an nou cu bucurii si impliniri va doresc. Sa cresteti mari si sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt delicioase dar eu nu le-am facut niciodata! Pun reteta pe lista...intr-o zi sper sa le fac. O saptamana buna..te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Any precis incerc si eu reteta ta. Am sa le fac des de acum inainte. Te pup cu drag.
    Maria multumesc, is chiar bune.
    Liana te pup si eu, esti o scumpa.
    Criss doamne ajuta, si voua va dorim numai bine si impliniri in 2014.
    Nico, tare cu drag te-as invita la islere, tu stii.
    Dia cu drag pentru tine, sa stii ca si mie cele cu ciocolata mi-au placut putin mai mult.
    Va pup cu drag si va doresc numai bine in noul an.

    RăspundețiȘtergere
  7. La vi multumesc mult. Esti tu prea draguta. Sa ai un an 2014 minunat.

    RăspundețiȘtergere