marți, 3 ianuarie 2012
Tort Dobos
Sunt oameni in jurul meu pentru care fac cu deosebit drag, cu deosebita placere, bucurie, ceva bun. Marius, Dana si Daria sunt categoric din aceasta categorie. Pe Daria imi vine s-o mananc de-a dreptul, cand o vad cu cata placere imi spune ce bun e tortul.
Dobosul nu a fost niciodata pentru mine foarte atragator, poate din cauza glazurii, dar cun la Timisoara se mananca ciocolata, m-am gandit sa incerc sa-l fac. Si bine am facut. Iar daca mai spun si ca a mancat Miculinul doua felii, treaba-i oabla.
Dobosul a fost inventat de bucatarul- patiser maghiar Dobos C.Jozsef. De numele lui se leaga si cartea de bucate maghiaro-franceza, totusi renumele lui se datoreaza tortului.
pt. foi
- 40 g unt
- 8 oua
- 160 g zahar praf
- 160 g faina
- putina sare
pentru crema
- 7 oua
- 175 g zahar pudra
- 300 g ciocolata amaruie cu cel putin 70 % cacao
- 300 g unt moale
- 2 pliculete zahar vanilat, eu doua linguri mari
pt. glazura
- 1 lingura unt
- 150 g zahar
- zeama de la o 1/2 de lamaie
pentru ornat
- o mana de migdale prajite
pentru foi se pune unutl la topit, apoi se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se bat spuma cu 1/2 din cantitatea de zahar pana isi dubleaza volumul si se albesc. Albusurile se bat cu zaharul ramas si cu zarea pana devin spuma tare. Albusurile batute se adauga alternativ cu faina la galbenusuri si se amesteca de sus in jos. Se coc 8 foi in tava unsa si tapetata de fi 25 cm. Pentru crema se bat ouale cu zaharul pe baie de abur, pana isi dubleaza volumul. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se mai bate pana se topeste ciocolata. Untul moale se bate spuma cu zaharul vanilat. Ciocolata racita se adauga lingura cu lingura in untul batut. Se baga crema la frigider pana se intareste putin. Cea mai frumoasa foaie se pune deoparte, restul se umplu cu crema. Se pastreaza din crema pentru ornat. Pentru glazura se pune untul la topit, se adauga zaharul si zeama de lamaie si se lasa pana se obtine un caramel auriu. Se toarna peste foaia pusa deoparte. Cu un cutit trecut prin unt se intinde caramelul pe toata foaia. Se lucreaza repede intrucat se intareste in foarte scurt timp. CU cutitul trecut de fiecare data prin unt, se taie foaia in 8 felii. Din crema pastrata se fac 8 gramajoare pe care se va sprijini fiecare din bucatile foii cu caramel. Lateralele tortului se imbraca in migdale prajite si taiate cu cutitul.
La mine tortul a avut 6 foi dar mie mi s-au parut putine asa ca am scris direct reteta pentru 8 foi. Eu doar asa il voi mai face.
galbenusurile batute
albusurile batute
adaugate la galbenusuri
alternativ cu faina
asa arata amestecul
doar prima foaie am copt-o pe hartie pentru ca avea tendinta sa se prinda, apoi am trecut la forma de tort bine unsa si tapetata
untul batut pentru crema
ouale cu zaharul pe baie de abur
adaugata si ciocolata
lasate la racit
adaugate apoi in unt
crema gata sa mearga la frigider
pentru asamblare se pune prima foaie
apoi crema
din nou foaie
si tot asa pana se epuizeaza foile, mai putin cea pusa deoparte, si crema mai putin cea pentru ornat
ultima foaie se imbraca in caramel, la mine s-au indoit marginile si nu stiu de ce, poate pentru ca le-am umplut abia a doua zi, habar n-am dar oricum il mai fac si aflu eu pana la urma
apoi se taie
se orneaza
sectiune
si un copil fericit sa manance tort Dobos
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Wow!!!Sectiunea e dementialaaa!!!
RăspundețiȘtergereIar dupa pofta copilasului cred ca e si foarte bunnn!!!Te pup!
Iti doresc ca noul an sa iti aduca multa sanatate si realizari in toate!!!!
Un An Nou fericit iti doresc! Sa ai parte de tot binele din lume:x Felicitari pt. tort!!!!(si baiatul meu este f. fericit cand il pregatesc,o sa il fac pt. ziua lui...)La multi ani!
RăspundețiȘtergereFoarte faint tortul. Si foarte bun. N-am facut niciodata dobos, dar ar fi cazul sa incerc reteta.
RăspundețiȘtergereCopii adora ciocolata, si fetelor mele doar ciocolata le place, cea mare imi spune din start, ca daca nu-i cu cioco ea nu mananca :) Arata foarte bine, imi vine sa mananc tot!!! Pupicei!
RăspundețiȘtergerecred ca asa arat si eu cu o felie de dobos in farfurie :)))!
RăspundețiȘtergereDoamne Micule da-mi si mie o portie sa vezi ce copil cuminte sunt .E o scumpa si tortul o bunatate .te pup
RăspundețiȘtergereArata nemaipomenit...felicitari !
RăspundețiȘtergereMie imi place mult dobosul dar nu l-am facut niciodata :-(
o seara buna!
Si eu as zimbi la fel, daca mi-ai trimite o felie de tort...
RăspundețiȘtergereLa multi ani si-un an nou plin de bucurii !!!
Yummy, ce bunatate!! Si eu as fi fericita sa mananc tort Dobos. Imi place cum ti-a iesit, felicitari!
RăspundețiȘtergereO sa ma incumet si eu, candva, sa-l fac.
Deosebit tortul! Dobosul este febletea baiatului meu ,dupa cum vad si a domnisoarei tale .Sa ai un An Nou fericit alaturi de cei dragi!La multi ani!!!!!!(p.s. am mai trimis un comentariu, dar nu stiu de ce nu a aparut?)
RăspundețiȘtergereAlynusa, esti o scumpa, multumesc tare mult.
RăspundețiȘtergereMaria, multumesc din suflet, si eu va doresc voua la fel.
Criss, nu e nimic complicat.Ai facut torturi mult mai complicate.
Adela multumesc, esti tare draguta.Ce figura e fetita ta.
Zazuzici, daca vrei sa incercam te astept pe la mine.
Nela multumesc, esti tu o scumpa.
Nico, esti tu o draguita, multumesc tare mult.
Danile acu mult drag ti-as trimite mai multe felii.La fel va doresc si eu voua.
Alexandrina multumesc, esti o draguta.
Maria, multumesc din nou, esti o draguta.
va pup si va doresc cu drag o zi faina in continuare.
eu sunt fan ciocilata deci asta sigur e un tort de vis pentru mine...pacat ca e atat de mult de tras pana sa il vezi pe platou.arata super!
RăspundețiȘtergerepupici
hihihi, nu zice de doua ori, ca acu sunt la usa la tine :)). te pup!
RăspundețiȘtergereHai ma sarah ca nu-i deloc greu.Doar prima data.
RăspundețiȘtergereZazuzici, as fi incantata.Doar sa-mi spui dinainte sa ma pot pregati.
Va pup cu mult drag si va doresc seara faina.