joi, 23 decembrie 2010

Ciocolata de casa



De fapt am pornit de la " kalter hund ", o prajitura nemteasca cu ciocolata si biscuiti. De ce o fi chemand-o " caine rece " nu-mi dau seama, dar ce parca la prajitura tv mi-am dat. Am aplicat metoda " kalter hund ", dar cu ciocolata de casa, reteta la ei e cu ciocolata cumparata si topita. Pentru ca am vrut sa se poata taia, am pus putin mai mult lapte praf, dar sincera sa fiu, de placut imi place cel mai mult varianta originala, ca nu se intareste de tot si se intinde. Si fara ceva prin ea, mie imi place simpla. Cred ca am ramas cu sechele, de la aia de pe vremea lui Ceau, din care intai trebuia sa scot bucata cu bucata stafidele, apoi sa mananc farame de ciocolata. Bine ca la ce mare mancatoare eram, nu era chiar o mare problema.
Reteta de cioco nu mai tin minte de la cine o am, iar ideea din Lisa.

- 200 g unt

- 300 g lapte praf cernut, daca vreti ciocolata foarte intarita mai puneti 100 g lapte praf

- 100 g cacao

- 500 g zahar, eu nu pun mai mult de 300-350 g

- vanilie

- 3 pliculete de nes pudra

- nuci, alune, migdale, stafide, ce va place

Din zahar 250 ml apa, cacao, vanilie si nes, se face un sirop, care se lasa sa se lege ca cel pentru dulceata. Acest amestec se toarna in laptele praf, cate putin sa nu se faca cocoloase. Apoi se adauga 120 g unt si alte ce vreti voi. Se toarna apoi intr-un vas uns cu restul de unt si se lasa la intarit.

intr-o tava de chec captusita cu folie transparenta am pus un strat de ciocolata, eu am facut-o cu grasime de cocos de aia se vede asa



apoi un rand de biscuiti si cateva visine



apoi se repeta operatiunea si se orneazadupa ce sta cateva ore la frigider



sectiune, puteam sa mai pun macar un rand de biscuiti, dar data viitoare

7 comentarii:

  1. Fie ca Nasterea Domnului sa va lumineze sufletele si casa, sa aveti parte de sanatate, belsug si fericire!
    Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  2. Faceam in zilele apuse,,,,,era o bunatate,acum nu am facut de cativa ani,,,,mi-ai facut pofta asa ca vin cu colinda la tine.Te pup si-ti doresc Sarbatori fericite!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. wauuu,ce faina e!!! de o mie de ori mai buna cred decat cea din comert,sarbatori pline de sanatate si fericirre

    RăspundețiȘtergere
  4. cat de bine poate sa arate :P

    Craciun Fericit :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Aoleo ce vad eu la 12 noaptea...o sa visez numai ciocolata!
    Arata super...inghit in sec .
    Craciun minunat si un An Nou plin de realizari si bucurii!
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Yvonne, minunat mai arata! Faceam si eu cioco de casa, dar nu m-am gandit niciodata sa o fac " in straturi", cu biscuiti in ea. Ma limitam la alune sau nuci, desi fiul meu cerea asa ceva cand era mai mic. Nu stiu nici acum de ce imi imaginam ca n-ar fi putut iesi asa de bine... Voaiam sa-ti mai fac o marturisire: Craciunul asta a fost mai frumos ca niciodata si din cauza ca am primit la tanc siropul de agave de la tine si un telefon surpriza de la Yafa (din Elevetia). Multumesc din inima pentru gestul tau si iti doresc numai cele bune, sanatate, bucurii cat mai multe retete din astea grozave ei si... ce-ti mai doresti tu!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult fetelor. Suntteti tare, tare dragute de fiecare data.
    Elena, si Craciunul meu a fost foarte frumos din cauza ca am putut sa-ti trimit ceea ce0ti doreai. Sa-l foloseti sanatoasa, si sa ai parte doar de bucurii si fericire in Noul An.

    RăspundețiȘtergere