marți, 19 iulie 2011

Tort cu ciocolata si zmeura



Ciocolata si visine, portocale, zmeura sau orice alt fruct acrisor, este o combinatie perfecta pentru noi. Nu-i asadar nicio mirare ca ne-a placut foarte tare acest tort, cu toate ca blatul a fost putin disproportionat fata de crema. Data viitoare stiu cum sa fac, dar prima data cand incerc o reteta, incerc sa fac cat mai aproape de ceea ce scrie. Uneori chiar exagerez cu chestia asta. Imi dau seama ca n-o sa fie ok, cu toate astea, fac cum scrie ca " daca are totusi un skepsis care nu l-am prins eu, ia sa ma conving ". Si nu m-am linistit nici dupa ce am facut o " prajitura frantuzeasca " in care mi-am dat seama ca e prea putina faina, dar am zis ca asa o fi la francezi. Numai ca atunci cand o intorceai trebuia sa stea ferma, iar a mea curgea. Mai ca nu-mi venea sa cred ca era totusi gresita reteta.
Reteta din " formula as ".

pentru blat

- 120 g faina

- 30 g cacao

- 175 g zahar

- putina sare

- 6 oua

- 90 g unt

- 90 g ciocolata de menaj, eu am pus amaruie

pentru crema

- 500 g zmeura

- 600 g frisca, eu am pus 400 g si a fost prea putin

- 3 foi gelatina, la mine nu s-a intarit destul de tare, mergeau 4

- 120 g zahar pudra, eu pun dupa gust

- zmeura, ciocolata si cacao pentru ornat

Pentru blat se bat galbenusurile cu zaharul si sarea pana se albesc. Se adauga ciocolata si untul, topite pe baie de abur. Apoi se adauga faina omogenizata cu cacaoa si praful de copt. In reteta nu era, eu am pus, mai bine nu puneam. Se toarna aluatul in tava unsa si tapetata, se baga la cuptor si se lasa pana trece testul scobitorii.
Pentru crema se blenduieste zmeura si se strecoara , sa se separe samburii. Gelatina hidratata si topita pe baie de aburi se adauga la pireul de zmeura. Se potriveste de zahar, apoi se adauga frisca batuta.
In reteta nu scria de insiropat, dar eu am insiropat, cu zahar caramelizat stins cu putina apa si cu putin pireu de zmeura.
Blatul rece se imparte in trei. Se pune primul blat, se insiropeaza, se pune 1/3 de crema, blatu doi, insiropat, din nou 1/3 din crema, al treilea blat insiropat si ultima 1/3 de crema. Se baga la frigider pana se intareste crema, apoi se orneaza dupa preferinta.

galbenusurile batute cu zaharul si sarea, adaugate ciocolata si untul topit



faina, cacaoa si praful de copt



omogenizate



adaugat albusul batut



aluatul in tava, inainte de copt



piureul de zmeura in care am adaugat gelatina



apoi frisca batuta



cam asa arata crema



primul blat insiropat



prima parte de crema



al doilea blat insiropat



a doua parte de crema



si tortul







si felia



duminică, 17 iulie 2011

Prajitura cu crema de iaurt



In perioada asta fac cu placere prajituri cu fructe, cu fructele care le gasesc la piata. Si totusi de data asta am facut altceva. Nu pentru ca m-as fi abatut de la principiile mele, ci pentru ca draga de matusa mea, frunzarea una din reviste si mi-a zis ca ar manca asa ceva. Cum s-o refuz, cand tin minte copil fiind cum imi cumpara guma de la ungurii care aduceau de vanzare, cum eu pe urma le bagam toate in gura, sa pot face balon cat de mare. Asa ca pentru draga de matusa mea prajitura cu iaurt.
Reteta din " kiskegyed konyha ".

- 3 oua

- 100 g zahar

- 100 g faina

- 1 lingurita praf de copt

- 2 linguri cacao

- putina sare

pentru crema

- 6 foi gelatina

- 1 lamaie

- 1 portocala

- 300 g iaurt

- zahar, dupa gust

- 1 plic zahar vanilat

- 1 lingura lichior de portocale

- 400 ml frisca batuta

Se bat ouale cu zaharul si sarea, pana se albesc. Se adauga faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si se amesteca cu grija de sus in jos. Se toarna aluatul in tava, se baga la cuptor pana trece testul scobitorii. Blatul racit se taie in doua pe orizontala.
Pentru crema se scurge iaurtul de apa. Se amesteca apoi cu zaharul, vanilia, zeama de lamaie, de portocale si cu lichiorul. Se topeste gelatina pe baie de baur, dupa ce a fost inmuiata, si se adauga la iaurt. Se baga la frigider pana se bate frisca, apoi se omogenizeaza cele doua. Se pune crema intre cele doua blaturi si se lasa la frigider pana se intareste crema.

poza la blat n-am mai facut, dar am scriu ca l-am facut in tava mijlocie dintre cele trei, am s-o masor ca sa pot scrie exact

ingredientele pentru crema



cu gelatina



cu frisca batuta



gata prajitura



de aproape



e asa de buna

miercuri, 13 iulie 2011

Tarta cu visine si branza


Ca sa egalam situatia la " tarte ", postez reteta de tarta cu visine si branza, desertul care la-m avut cand au fost finii la noi. Iulia nu s-a atins de ea, dar la cei mari a avut mare succes.
Reteta din " secretele bucatariei ".

-250 g faina

- 125 g zahar, sau mai bine, dupa gust

- 125 g unt de la frigider, taiat cubulete

- 1 galbenus

- 1 lingura cacao

- putin praf de copt, eu nu am pus

pentru umplut

- 750 g branza de vaci

- zahar si vanilie dupa gust

- 2 oua+ 2 galbenusuri

- 40 g amidon

- 200 ml frisca batuta

- 500 g visine, eu nu le-am cantarit

Se amesteca ingredientele pentru blat, se formeaza bila, se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider pentru 1 ora. Se scoate apoi aluatul se intinde in tava si se baga la cuptor pentru 10-15 min. Se scoate apoi, se presara pesmet, se pun visinele scurse, apoi se pune umplutura. Pentru umplutura se amesteca branza cu zaharul si vanilia, cu amidonul si ouale, apoi cu frisca batuta. Se baga din nou la cuptor, pana se aureste.

ingredientele pentru aluatul fraged



eu intind aluatul in tava, infoliez si asa bag la frigider, mi se pare mai usor



aluatul precopt, pus pesmetul si visinele scurse



ingredientele pentru crema de branza



crema pusa peste visine



si tarta gata





felia



de aproape

duminică, 10 iulie 2011

Ardei umpluti cu branza



Saptamana trecuta s-au oprit finii pe la noi, asa ca m-am grabit si eu sa mai incerc o reteta noua. Iulia, finuta, nu a gustat ardeii, dar parintii ei, da, si tare mult le-au placut, noua la fel. Cand ma gandesc ca mai demult nu-mi puteam inchipui ca ardeii se pot umple cu altceva, decat cu carne. Na, dar cat traieste omul invata.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- 60 g paine nu foarte proaspata

- 30 g unt

- 80 g sunca

- 30 g ceapa verde

- 1 rosie

- 150 g ardei gras rosu, verde inchis sau portocaliu

- 250 g branza de vaci

- 60 ml smantana

- 1 galbenus

- 1 lingura patrunjel tocat

- 1 catel de usturoi

- sare, piper

- 8 ardei grasi pentru umplut

- 25 g cascaval ras

- 80 ml supa de legume

Se taie painea cubulete si se prajeste in 15 g unt topit. Ceapa se taie marunt si se pune la calit. Se adauga sunca taiata cubulete, ardeiul tot cubulete si se calesc putin impreuna. Se ia amestecul de pe foc si se raceste. Branza de vaci se amesteca cu rosia taiata cubulete, cu amestecul de ceapa, cu usturoiul dat razatoarea mica, cu condimentele, cu smantana galbenusul si painea. Se taie cate un capacel de la fiecare ardei, se umplu cu amestecul de branza, se pun intr-un vas rezistent la cuptor uns cu putin unt, se presara cu cascaval ras, se stropesc cu restul de 15 g de unt, topit, se toarna supa si se dau la cuptor pentru 20-30 min.

painea taiata cubulete si prajita in unt



branza de vaci si restul ingredientelor



ardeii umpluti cu acest amestec si pusi in vasul uns cu unt



presarat cascavalul, pus untul topit si supa de legume



scosi din cuptor, gata de mancat

joi, 7 iulie 2011

Inimioare umplute cu cascaval



Mare trecere au dulciurile la noi, recunosc ( de parca as putea sa nu recunosc, doar se vede ), dar asa cum trec saratelele, nu trece nicio prajitura, poate doar budinca de gris. Calde nu ne-au placut aproape deloc inimioarele astea, reci insa au trecut in cateva ore, e drept ca am facut doar jumatate de portie. Sunt super, super bune.

- 500 g faina

- 400 g margarina, eu am pus 150 g unt, pentru jumatate de portie

- 400 g branza de burduf

- sare daca mai trebuie avand in vedere ca barnza e sarata

pentru umplutura

- 300 g cascaval ras

- 1 lingura coniac, eu nu am pus

- 1 ou, pentru uns deasupra

Pentru aluat se amesteca ingredientele, se formeaza o bila, se inveleste in folie transparenta si se baga pentru cel putin o ora la frigider. Se scoate apoi aluatul, se intinde foaie destul de subtire, se decupeaza sub ce forma vrea fiecare, se ung marginile cu ou, in mijloc se pune umplutura si se acopera cu alta inimioara decupata. Cu furculita se apasa marginile pentru a se lipi, se ung cu ou, se presara cu mac sau susan si se baga la cuptor, pana se auresc.
Eu nu citisem foarte atent, si unele le-am lasat mai groase. Cele mai subtiri au fost dementiale.

ingredientele pentru aluat



inimioarele umplute



unse cu ou si presarate cu mac



gata coapte



si sectiune

duminică, 3 iulie 2011

Kaiserschmarren cu cirese



Este de departe desertul preferat al Miculinului, asa ca ma scot cu el, oricand are chef de ceva dulce. Cu cirese, mere, prune, egal, Kaiserschmarren sa fie. Nu s-a intamplat inca sa ramana din el, chiar daca fac din patru oua.
Retet am postat-o aici.

vineri, 1 iulie 2011

Mini tarte cu mazare si branza



Am reusit sa mai descopar o reteta tare faina, cel putin pentru noi, mari amatori de mazare. Mazare, branza , sunca, pentru noi o combinatie tare faina.
Reteta din " fanny konyha ".

pentru aluat

- 300 g faina

- 200 g unt

- putina sare

- un galbenus

pentru umplut

- 200 g mazare congelata

- putin unt pentru calit mazarea

- 250 g branza de vaci

- un albus

- o lingura de pesmet sau gris

- 1 lingura patrunjel tocat, eu am pus marar

- 12 feliute de sunca

- 50 g cascaval pentru ras deasupra

Se farmiteaza untul cu faina si cu sarea, apoi se adauga galbenusul. Se omogenizeaza, se imparte in 12 si se captusesc formele de muffins cu cate o foita de aluat. Se baga la frigider pentru cel putin 30 min. Se scoate apoi tava, se inteapa aluatul cu furculita si se baga pentru 5-10 min la cuptor. Se scoate si se bune sunca taiata in fiecare forma. Sunca are si rolul de a nu lasa blatul sa se inmoaie din cauza umpluturii. Apoi se imparte umplutura formata din branza amestecata cu albusul batut, mazarea si condimentele, se rade deasupra cascaval si se baga la cuptor, pana se auresc.

formele captusite cu aluat, dupa ce au stat in frigider



aluatul precopt si pusa sunca



pusa si umplutura



servite alaturi de sos de iaurt cu marar



de aproape



si sectiunea