vineri, 29 iulie 2016

Prajitura cu fructe si bezea




Prajitura asta am mancat-o prima data, cu strugurei si a fost extraordinar de buna. Eu am facut-o cu visine si a fost la fel de buna. Merge si cu caie si cu mere sau prune. Ideea e sa fie fructele acrisoare, intrucat bezeaua e dulce.
Reteta o am de la una din verisoarele Catalinei, Ana, si ii multumesc mult. Eu am dublat cantitatile pentru ca am facut intr-o tava mai mare.

pentru blat:

- 160 g faina

- 120 g unt

- 80 g zahar

- 4 galbenusuri

- un pic de sare

- un varf de cutit praf de copt

pentru umplut

- 600-700 g fructe acrisoare

pentru pus deasupra

- 4 albusuri

- 4 linguri de zahar, eu le pun cam rase

- putia zeama de lamaie

Se amesteca ingredientele pentru aluat, si se intinde aluatul in tava unsa cu unt si presarata cu faina. Peste aluat se pun fructele, eu pun si putin pesmet. Se pune bezeaua peste fructe, apoi se baga la cuptor la foc mic, pentru a nu se arde bezeaua.

asa a iesit prajitura mea




mai de aproape



si pentru cine doreste


miercuri, 6 iulie 2016

Tort cu zmeura si ciocolata



Un tort cu zmeura si ciocolata, o data pe sezon, e deja obisnuit la noi. Ne place combinatia, iar asta a fost super. Nu arata asa cum ar reusi sa-l faca altele cu mai mult talent decat mine, dar la gust a fost minunat.
Reteta de pe eatsmarter.de.
.
pentru blat :


- 80 g migdale macinate, original sunt alune

- 4 oua

- 100 g faina

- coaja rasa de la 1/2 lamaie

- 1/2 lingurita scortisoara

- 2 linguri rom

- 100 g zahar

- 2 linguri zahar vanilat

- putina sare

- 1 lingurita praf de copt

- 50 g zmeura

pentru jeleu:


- 7 foi gelatina, alba si sau rosie, eu am avut alba

- 2 linguri sirop de zmeura

- 400 ml apa

- 250 g zmeura proaspta sau congelata

- 30 g zahar

- coja de lamaie dupa gust

- un varf de cutit cardamom

- 300 ml frisca, nu era in reteta dar mie asa imi place


pentru mousse de ciocolata

- 330 ml frisca

- 200 g ciocolata semiamaruie

- 2 oua mici

- 2 linguri rom

- 1/4 lingurita condiment pentru turta dulce, eu nu am pus


Se prajesc migdalele intr-o tigaie fara grasime, se racesc si se macina  fin.Se bat ouale cu zaharul si cu cel vanilat pana isi dubleaza volumul si se deschid bine de tot, la culoare. Se adauga coaja rasa de lamaie si restul condimentelor + romul. Faina, migdalele macinate si praful de copt se omogenizeaza apoi se adauga la oua. Se toarna aluatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina ( fi 20 cm ). Se coace pana trece testul scobitorii. Se raceste, se pune pe un platou, apoi se pune langa el un inel pentru torturi.
Pentru jeleu se pune gelatina in apa rece la inmuiat. Siropul se amesteca cu apa.Se adauga piureul de zmeura, zaharul, coaja de lamaie si cardamomul.Se stoarce gelatina, se topeste si se adauga la  amestec. Se adauga si frisca batuta. Se pune la rece si cand incepe sa se intareasca se pune peste blat, lasand o margine libera  de 2 cm. Eu am pus crema asta intr-un bol, si intentionam sa o las in bol la intarit, apoi s-o pun peste blat si jur imprejur mousse de ciocolata, dar nu mi-a prea iesit.
Pentru mousse se bate frisca si se topeste ciocolata pe baie de abur.Pe o alta baie de abur se bat ouale cu romul si cu condimentele, spuma. Se adauga ciocolata topita, apoi frisca batuta.Se pune moussul peste crema de zmeura si se lasa cateva ore bune la frigider.
Se orneaza dupa preferinta.

asa arata blatul inainte de cuptor




asa arata tortul






si felia