marți, 31 decembrie 2013
La multi ani 2014 !
Va doresc ca toata bucuria din lume şi toată fericirea de pe Pământ sa va insoteasca in 2014! La multi ani cu noroc, bucurii si implinirea tuturor dorintelor !
sâmbătă, 28 decembrie 2013
Polos
Desi vazusem reteta pe mai multe pagini nemtesti, m-am hotarat sa le fac, doar dupa ce le-au facut fetele de pe arta culinara, si dupa ce am citit toate variantele si comentariile fetelor de pe forum. Au iesit bune de tot, atat cu crema de portocale, cat si cu crema de ciocolata alba.
Reteta de pe forumul arta culinara.
- 250 g unt moale la temperatura camerei
- 140 g zahar praf
- 25 g cacao
- o lingura zahar vanilat, sau un pliculet
- putina sare
- doa oua medii
- 200 g faina
pentru crema de ciocolata alba
- 300 g ciocolata alba
- 200 ml frisca
pentru crema de portocale, reteta pusa de Maya
- 200 ml suc de portocale
- 1,5 lingura amidon
- 200 g zahar pudra, eu am pus dupa gust
- 100 g unt moale
- coaja de portocale razuita fin, eu nu am pus
Pentru aluatul de fursecuri se bate untul cu aharul praf, vanilia si sarea, pana devine spuma. Se adauga pe rand ouale, apoi faina amestecata cu cacaoa. Se pune aluatul in posh si se fac gramajoare rotunde pe hartia de copt, in tava. Se baga la cuptor si se lasa pana se incheaga.
Pentru crema de ciocolata se infierbanta frisca si se topeste in ea ciocolata alba. Nu se lasa sub nicio forma sa fiarba frisca. Eventual dupa ce s-a pus si ciocolata, daca nu s-a topit de tot, se mai pune putin pe foc mic, mic, pana se topeste bine de tot. Se lasa la rece pana a doua zi cand se bate cu mixerul, apoi se umplu fursecurile. Pentru cantitatea de fursecuri care mi-a iesit, crema a fost cam multa, data viitoare reduc putin cantitatile.
Pentru crema de portocale se dizolva amidonul si zaharul in sucul de portocale si se pune pe foc, pana se incheaga. Se lasa la racit, apoi se amesteca cu untul moale.
marți, 24 decembrie 2013
luni, 2 decembrie 2013
Paine umpluta cu sunca, oua si salata
De fapt in formula as de unde am luat reteta, ii zicea placinta, dar cum pentru mine placinta inseamna altceva, i-am zis paine umpluta. Si daca tot a venit vorba de placinte nu pot sa nu va povestesc ce teapa am luat eu, cand stateam la Iasi. Una din verisoarele Miculinului s-a stabilit acum j de ani la Roman iar noi normal ca mai mergeam in weeknduri la ea. Intr-o sambata ne cheama ca face placinte.De abia asteptam sa ajungem, nu mai mancasem placinte ca la noi, demult.Adica din aluat dospit, subtiri, umplute cu branza sarata, cartofi, varza etc,coapte in tigaie, cu putin ulei. Ne punem noi la masa, ea aduce ciorba, apoi felul doi, placintele din parti. Ce naiba da cand ne da placintele, la desert ? Ei da, chiar la desert. Pentru ca ei spun placinte la ceea ce noi spunem branzoiace. Si teapa. De altfel ea face cele mai bune branzoaice care le-am mancat vreodata, doar ca noi atunci aveam pofta de placinte, si eram setati pe placinte. Dar vorba aia, astea sa fie cele mai mari tepe, si am sa zic mersi.
Si acum reteta:
- 400 g aluat de paine, eu l-am facut ca aici marind cantitatile
- 6 oua + un galbenus, eu am pus doar 4 + galbenusul pentru uns deasupra
- 250 g sunca Praga, eu am pus cam 150 g
- cam doua salate verzi, eu am pus una
- 150 g cascaval, eu am pus 100 g
- condimente pentru omleta, sare, piper, patrunjel uscat, cozi de ceapa verde
Ouale se bat intr-un bol, se condimenteaza si se fac doua omlete, punand cozile de ceapa verde la calit in putin ulei, apoi turnand amestecul de ou. Se scot din tigaie si se pun pe hartie absobanta. Salata verde se spala, se usca, se taie fasii si se amesteca cu cascavalul ras pe razatoarea mare. Pentru a monta painea umpluta se imparte aluatul in doua parti, una mai mare , una mai mica. Din bucata mai mare se intinde o foaie cu care se imbraca frundul si marginile unei forme de tort cu baza detasabila. Se pune un rand de sunca, apoi salata cu cascaval, omleta, salata din nou, omleta, salata si din nou sunca. Se acopera cu alta foaie de aluat, se face o gaura in mijloc, se unge cu galbenus batut cu putin lapte si se baga la cuptor, pana se aureste.
La noi intra in categoria to die for, cu siguranta. Nu mi-as fi imaginat ca salata poate fi asa de buna dupa ce vine la cuptor. Cu toate ca supa de salata mancam des.
prima foaie de aluat
apoi un rand de sunca
salata
omleta
si se repeta, se acopera apoi cu aluat si se face gaura
iar asta e painea dupa ce s-a copt
o felie
marți, 19 noiembrie 2013
Chec cu lapte condensat si cacao
Pentru cineva care nu e mare fan checuri, fac destul de multe. Merg repede si sunt destul de apreciate. Eu raman la ideea mea, si anume - checul e o prajitura din paine - dar daca cei din jurul meu il apreciaza, am sa-l fac in continuare. Acum vorbind serios, unele sunt mai putin painoase decat altele. La asta mi-a placut aroma data de laptele condesat in combinatie cu cacaoa. Data viitoare pun in toata cantitatea cacao.
Reteta de pe acest blog.
- 300 g faina
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura zahar vanilat, am pus eu
- 120 g zahar, eu am pus 100 g si a fost super ok
- 120 ml lapte condensat, dezavantajul e ca n-ai ce face cu restul de conserva, eu am folosit-o la cafea
- 90 ml lapte, eu am pus cam 110 ml
- 1 ou batut
- 90 g unt topit
- 1 lingura cacao
Se amesteca faina, sarea, praful de copt, bicarbonatul, zaharul si zaharul vanilat. Se adauga oul batut, laptele, laptele condensat si untul topit. Se amesteca pana se omogenizeaza. Nu se insista cu amestecatul. Se toarna in tava 2/3 din aluat. In restul se pune cacaoa si se toarna peste aluatul alb. se marmoreaza si se baga la cuptor, la foc mediu, pana trece testul scobitorii.
aici checul gata
iar aici feliile
nu-s foarte marmorate, dar la gust e bun
marți, 12 noiembrie 2013
Mars cookies
Ceea ce mi se pare foarte important la prajiturelele astea, e timpul de coaere. Ca de altfel la orice prajitura cu ciocolata in ea. Din trei tavi, doar una am reusit s-o fac cum trebuie. Prima am lasat-o prea mult, a doua a iesit super faina, iar ultima s-a copt un pic prea mult, dar aici am o scuza, hraneam copilul. Nu-s foarte rele nici daca se coc mai mult, dar daca se coc doar pana se incheaga, ies perfecte. Nu pot sa spun timpi, sau temperaturi pentru ca am un aragaza mai vechiut, dar pot sa spun ca verificandu-le din 10 in 10 minute se lasa doar pana cand se incheaga. Nu trebuie sa fie foarte ferme la atingere, doar cat sa fie inchegate.Oricum asta doar dupa o experienta poate sa-si dea seama fiecare.
Reteta de aici.
- 150 g ciocolata amaruie
- 200 g batoane mini de ciocolata,, eu am folosit normale, mars
- 125 g unt moale
- 175 g zahar, eu am pus 150 si au fost suficient de dulci
- 1 pachetel zahar vanilat, eu am pus cam o lingura rasa
- putina sare
- un ou
- 200 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingura cacao
Se topeste ciocolata pe baie de abur si se lasa sa se raceasca usor. Batoanele de ciocolata se toaca marunt.
Untul moale se bate cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana se topeste zaharul. Faina se omogenizeza cu praful de copt si cu cacaoa si se adauga la unt. Se adauga si ciocolata topita, si cam 2/3 din batoanele tocate. Se amesteca, apoi se ia cu lingura si se pun gramajoare pe hartia de copt cu destul spatiu intre ele. Pe fiecare prajitura se mai pun cateva cubulete din batoanele tocate si se baga in cuptorul incins, dar la foc mijlociu spre mic. Se tot verifica si cand sunt cat de cat inchegate, se scot. In felul asta vor ramane umede si "cauciucoase".
cam astea sunt ele, iar la noi intr in categoria to die for
miercuri, 30 octombrie 2013
Prajitura cu mere ca-n Tessin
Tessin sau Ticino in limba italiana, si Tesin in lombarda, e un canton din Elvetia, la granita cu Italia. Numele vine de la raul Ticino un rau care curge in Italia si Elvetia. Aceasta prajitura este specifica acestei zone, si dupa ce am incercat-o pot sa spun ca se mananca praituri foarte bune in zona.
Reteta din revista germana Lecker.
pentru o forma de fi 26 cm
- 6-7 mere acrisoare
- 125 g unt moale la temperatura camerei
- 125 g zahar, eu am pus cam 100 g
- 2 plicuelete zahar vanilat
- putina sare
- 5 oua medii
- 200 g faina
- 3 ingurite praf de copt
- 200 g smantana pentru frisca
- 5-6 linguri miere fluida
- zahar pudra pentru ornat
optional gem acrisor pentru servit, asa cum imi place mie
Se bate untul moale ccu zaharul, un pliculet de zahar vanilat si sarea pana se topeste zaharul. Eu am zahar vanilat facut de mine si consider o lingura rasa echivalentul unui pliculet. Se adauga apoi pe rand doua oua si se bate bine dupa fiecare ou adaugat. Faina se omogenizeaza cu praful de copt si se adauga si ea in amestecul de unt. Aluatul se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, si se niveleaza.Merele se curata de coaja si se casuta samburilor si se taie in doua. Eu le-am taiat in patru. Partea bombata a merelor se cresteaza cu cutitul ( pentru a se face mai bine merele la cuptor ) si se incrusteaza in aluat cu partea bombata in sus. Se baga la cuptor pentru cam 20 min la foc mediu. Intre timp se despart cele trei oua ramase. Galbenusurile se freaca cu mierea, cu zaharul vanilat ramas si cu frisca lichida. Albusurile se bat spuma tare si se adauga in reprize la acest amestec. Se scoate prajitura din cuptor si se toarna acest amestec. Se mai coace aproximativ 30 min. Daca partea de sus se maroneste prea tare, se acopera cu hartie de copt. si se coace pana trece testul scobitorii.
Observatia mea este ca dupa mine ar fi foarte buna si cu smantana putin acrisoara, in loc de frisca, desi gustul de la frisca naturala a fost super, super bun.
nu am poze pas cu pas dar e usor de facut, asa arata prajitura gata
iar aici o felie
luni, 7 octombrie 2013
Umm Ali
Inainte de a incepe sa scriu despre acest desert, am sa va povestesc cat de tare m-a emotionat duminica o studenta. Stateam pe o banca la soare cu caruciorul, Matei dormea. Fata venea spre camine si tara dupa ea un geamantan destul de mare. Cand am vazut-o ca vine, primul meu gand a fost ca se trezeste Matei, dar nu mai aveam unde sa ma refugiez, asa ca asta e. Cred ca ar fi fost super interesant sa-mi filmeze cineva fata, cand am vazut ca ea plina de bunsimt, si-a luat geamantanul in mana sa nu faca galagie. I-am multumit, dar mi s-a parut prea putin, fata de gestul ei. Si spun asta cu atat mai mult, cu cat in cele, hai sa nu zic noua ca nu se vede de la inceput, dar in patru luni de sarcina o singura data un tanar m-a lasat in fata lui la rand. Ba mai mult la Ikea, unde este casa pentru gravide, am stat frumos la coada fara ca cineva sa fi schitat macar un gest. Poate ca pentru multi sunt copilarii, sau nimicuri aceste gesturi. Pentru mine insa sunt foarte importante si pot sa ma binedispuna sau prostdispuna pentru o intreaga zi.
Sia cum sa revenim la oile noastre. Asa cum in Italia, am mancat la desert cam doar panna cota, in Portugalia doar pasteis de nata, intr-una din tarile arabe in care am fost, am bagat la greu Umm ali, adica o budinca egipteana de paine. Ea nu se face cu paine acum ci cu foi filo, dar in lipsa se pot inlocui cu foietaj.
Reteta este dupa John Wood Chef la restaurantul hotelului Burj al Arab. Este un desert egiptean, dar care se face in toate tarile arabe. Daca intrebati de ce se cheama asa ( mama lui Ali ) raspunsurile vor fi, in fiecare tara, altele.
Aici pe situl de unde am luat eu reteta doua dintre povesti.
In timpul mamelucilor in palatul din Cairo era o bucatareasa foarte economa, pe care o chema Umm Ali ( mama lui Ali ) dupa numele primului nascut. In loc sa arunce resturile de la mesele regale, le strangea pentru familia ei. In timpul unui asediu, cand mancarea era pe terminate, a fost nevoita sa improvizeze. Sultanului ii era foame iar ea a luat resturile de paine, lapte, migdale si stafide si a improvizat. Sultanului i-a placut atat de tare incat in fiecare dimineata si seara a cerut doar Umm Ali.
Pe scurt a doua poveste spune ca Umm Ali avea o casnicie fericita si lunga cu sotul ei, cand brusc acesta s-a indragostit de o dansatoare. Vroia s-o paraseasca pe Umm Ali, dar aceasta l-a rugat ca inainte sa plece, s-o lase sa-i gateasca ceva nou. I-a facut aceasta budinca, omul a fost incantat si a spus, " asa ceva poti doar tu Umm Ali, sa faci". A uitat de dansatoare si a ramas cu fami;ia lui.
Reteta o pun ca pe site, dar eu am facut dupa ochi si gust.
- 400 g foietaj, eu am folosit mult mai putin
- 500 g lapte
- 4 linguri zahar, eu dupa gust
- 4 linguri fistic taiat marunt, eu am pus cam 100 g
- 4 linguri migdale taiate marunt, eu am pus cam 150 g
- 4 linguri stafide, eu cam doua linguri
- 4 linguri cocos ras, eu cam doua linguri
- 4 linguri scortisoara macinata, eu ma pus mult, mult mai putin
- 125 g frisca, eu am pus 200 g frisca naturala
Dupa cum vedeti eu am folosit cantitate mult mai mica decat in reteta. Probabil intr-o tava mai mare merge toata cantitatea, desi e cam multa. Bine in retet scrie ca se fac cam trei straturi dar vasutele mele sunt mai joase si am pus doar un strat.
Se coace foietajul taiat patratele. Data viitoare il tai si mai mic. Se macina fisticul si migdalele cat de marunt vreti. In vasul pregatit, eu am folosit forme mici, se pune un rand de aluat, apoi amestec de migdale si fistic, stafide, cocos si scortisoara. Laptele se incalzeste cu zahar si se toarna peste ele. Se bate frisca cu zahar dupa gust si se pune deasupra. Se orneaza cu stafide si amestec de migdale si fistic. Eu am presarat deasupra si putin zahar brun. Se baga la cuptor, sub gril pentru 10 minute.
aluatul in forme
migdalele si fisticul
stafidele, cocosul si scortisoara
turnat si laptele, data viitoare pun putin mai mult
frisca si din nou migdale cu fistic, zahar brun
si dupa ce a stat la cuptor
" sectiune "
vineri, 20 septembrie 2013
Bastonase de paine umplute cu branza
Va plac aluaturile dospite, sarate cu diverse umpluturi ? Noua ne plac mult de tot si ca urmare imediat ce am vazut reteta asta, am si incercat-o.
Mi-au iesit niste chestii minunate pe care am sa le repet cu siguranta mai ales sunt bune si pentru copii.
Reteta de pe blogul http://www.girlversusdough.com/
pentru aluat
- 180 ml apa calduta
- 2 lingurite rase zahar
- 2 1/4 lingurite drojdie uscata, eu am pus un pliculet intreg de drojdie uscata si asa fac si data viitoare pentru ca prea bune au iesit
- 2 linguri ulei de masline
- 250 g faina ungureasca tip BL55 am folosit eu, data viitoare fac cu faina integrala
- 3/4 lingurita sare
- 1 lingura faina de malai
pentru umplut
- 100 g mozzarella rasa
- 100 g branza cheddar rasa
- 100 g edam
- 2 linguri bune de branza asiago
- 1 lingurita praf de usturoi
- putina sare
- 1/ lingurita fulgi de patrunjel, eu nu am pus, dar daca ii gasiti pe undeva spuneti-mi si mie va rog
- eu am pus si ceapa ciorii
la umplutura, parerea mea, e bine sa fie branze care nu se intaresc atunci cand bastonasele, se racesc
data viitoare poate fac cu telemea, cantitatile la branza eu le-am pus dupa ochi
Se pune intr-un bol mai mic apa calduta cu zaharul si deasupra se presara drojdia. Se lasa cam 10 min sau pana cand incepe sa faca bulbuci. Se adauga si uleiul. Intr-un castron mai mare se amesteca faina cu sarea iar in mijloc se face o gropita. Se adauga apoi treptat amestecul cu drojdie si se framanta pana iese un aluat elastic. Se formeaza o bila se pune intr-un vas, se acopera cu folie pentru ca sa nu se usuce si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. In reteta scria cam 1 h 1/2. La mine a mers mai repede, poate de ce am pus tot plicul de drojdie, care de fapt corespundea la 500 g faina, dar data viitoare fac la fel. Se imparte aluatul in doua, se presara putina faina de malai, se intind doua dreptunghiuri, se umplu, se pliaza si se taie bastonasele, apoi se mai presara branza deasupra. Se coc pana se auresc.
Pentru umplutura se amesteca ingredientele.
aluatul intins si presarata branza
pliat si taiat, presarat din nou cu branza
gata copt
si bastonasele de aproape
sâmbătă, 7 septembrie 2013
Sufleu de branza cu gem de visine
Nu mai e noutate ca ne plac deserturile cu branza. Printre ultimele chestii testate, este si sufleul asta care ne-a placut foarte mult. Faptul ca l-am facut intr-o saptamana de doua ori, este destul de relevant, zic eu. Seamana mult cu prajitura de branza, dar nu are unt. In cuptor de umfla asa de frumos, iar cand se raceste se lasa, dar ramane tare buna la gust.
Reteta de pe un blog german.
- 250 g branza de vaci
- 50 g praf de budinca de vanilie sau amidon, eu cumpar budinca bio de la magazinele DM
- o lingura de zahar vanilat
- 2oua
- putina sare
- 2 linguri rom, eu nu am pus
- coaja rasa de la o lamaie
- 50 zahar
in plus
- unt moale pentru uns formele
- faina pentru tapetat
- gem acrisor pentru servit
Se amesteca branza cu vanilia, sarea, coaja de lamaie, praful de budinca si galbenusurile. Albusurile se bat spuma cu zaharul si se adauga la compozitia de branza amestecand de sus in jos. Se pune compozitia in trei forme mici unse cu unt si tapetate cu faina sau intr-o singura forma mare. Se baga la cuptor, la foc mediu, si se lasa pana se auresc. Se servesc reci sau caldute cu gem acrisor.
gta de servit
si " sectiune "
vineri, 23 august 2013
Prajiturele cu piersici
In varianta '' la tava '' , fie cu mere, fie cu piersici, o facea destul de des Lucica, cand eram eu copil. Se servea cu frisca si ne placea tare mult. De data asta le-am facut insa altfel, dupa o reteta si idee de pe un blog american, in forme individuale. La uns si pregatit formele e mai mult de bibilit asa, dar dupa ce e gata, e fain ca nu mai trebuie portionata. Aaaaaa si cea facuta de Lucica era cu pandispan, asta are aluat cu lapte batut si fara oua.
Reteta de pe blogul daisy's world.
pentru unsul formelor
- 70 g zahar
- 25 g unt moale
pentru umplut
- 5 piersici
- 20 g ghimbir confiat
pentru aluat
- 140 g faina
- 50 g migdale macinate
- 300 ml lapte batut
- 70 g unt topit
- 1 lingurita praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat
- putina sare
- 100 g zahar
A folosit aceste cantitati pentru zece forme de aluminiu asa cum se vad in poze.
Fiecare forma se unge cu un strat generos de unt moale. Se pun cam doua lingurite rase de zahar, apoi se pune cate o jumatate de piersica. Peste piersica se pune ghimbirul tocat. Pentru aluat se amesteca faina, migdalele macinate, praful de copt, bicarbonatul si sarea. In alt vas se omogenizeaza laptele batut cu zaharul si untul topit. Ingredientele umede se adauga cate putin la cele uscate. Nu se insista cu amestecatul, doar pana se leaga cat de cat. Se toarna aluatul peste piersici si se baga la cuptor pana trec testul scobitorii.
formele unse si pus zaharul
cu piersicile
ghimbirul
ingredientele umede puse in cele uscate
si cam astea ar fi prajiturelele
se pot servi simple
cu inghetata sau cu frisca, sau ce vreti voi
si aici o poza u prajitura masacrata
sâmbătă, 10 august 2013
Cheesecake cu afine
Tot scriu ca n-am timp de nimic si tot postez. Da, am profitat de faptul ca e mama la mine si ma ajuta cu copiii si am facut rapid un cheesecake cu afine. Afinele din congelator de anul trecut, ca anul asta si la piata ajung mai greu.
Reteta de pe un blog estonian, blog pe care am gasit multe retete faine.
pentru blat
- 200 g biscuiti digestivi
- 50 g ciocolata cu lapte
- 75 g unt topit
pentru umplutura
- 400 g crema de branza, eu am pus philadelphia
- zahar pudra dupa gust
- 200 g frisca nebatuta
- 2 linguri mari amidon
- zeama de la 1/2 lamie, eu am pus de la o lamaie intreaga
- 250 g afine
pentru stratul de deasupra
- 200 g frisca nebatuta
- zahar pudra dupa gust
- 3 foite de gelatina
Pentru blat se macina biscuitii si se amesteca cu ciocolata bucatele, eu am dat ciocolata pe razatoarea mare. Se adauga untul topit si se amesteca. Se repartizeaza amestecaul pe fundul unei tavi cu baza detasabila si se baga la cuptor pentru 10 min. Pentru umplutura se baga la procesor toate ingredientele, sau se amesteca ingredientele mai putin afinele, apoi se adauga afinele blenduite, dar nu de tot. Se toarna peste blat si se baga la cuptor pentru 30-40 min. Dupa ce e gata si s-a racit se pune peste ultimul strat pentru care se inmoaie gelatina, se topeste pe baie de abur si se amesteca cu frisca indulcita. Eu a indulcit-o prea tare asa ca nu am pus decat foarte putin.
asa arata amestecul de blat
asa arata umplutura
prajitura inainte de cuptor
dupa cuptor
si felia
cu sectiunea