sâmbătă, 28 august 2010
Budinca de banane
Din primul moment in care am vazut reteta, am stiut ca va fi una castigatoare, pentru noi. Nu sunt o " descoperitoare " de retete noi, dar am un extra fler, in a le recunoaste dintre cele inventate deja, pe cele care sunt bune pentru noi. Mai dau si rateuri, as minti daca n-as recunoaste, dar de cele mai multe ori flerul meu functioneaza. Reteta asta am descoperit-o pe un blog amercian, si am fost foarte incantata de ea, si eu si Omul, si cine a mai gustat din budinca.
- 260 g paine briosa, se poate folosi cozonac, eu am pus cornuri din aluat de cozonac
- 4 oua
- 5 linguri faina, eu am pus 3 de faina si doua de amidon
- 150 g smanatana acrisoara, nu pentru frisca
- 400 ml+150 ml lapte
- 1 banana foarte coapta
- 8 linguri zahar normal
- 4 linguri zahar brun
- 3 linguri unt topit si racit, cam 50 g am pus eu
- coaja rasa de la o lamaie
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1 1/2 lingurita rom
- cateva stafide
Stafidele se oun pentru cateva ore, sau o noapte, la inmuiat in rom. Painea se taie cubulete si se stropeste cu 150 ml lapte rece. Se bat ouale cu faina, amidonul, smantana, laptele, pireul de banana, zaharul alb, untul topit si coaja de lamaie. Eu am pus si putina sare. Se unge un vas rezistent la cuptor cu unt si se pun bucatile de paine in vas. Se pun stafidele scoase din rom, iar peste stafide se toarna amestecul de ou. Se preseaza usor bucatile de paine, ca se se umezeasca. Se presara cu scortisoara si cu zahar brun. Se toarna si romul in care au stat stafidele si se baga la cuptor.
painea taiata cuburi
stropita cu lapte si pusa in vasul de cuptor
cu stafidele
amestecul de oua, eu n-am mai topit untul
eu am pus si o banana taiata felii, dar nu era in reteta
inainte de cutpor, stropita cu rom, scortisoara si zahar brun
gata coapta, am lasat-o un pic cam mult, dar a fost ok
portia mea
de aproape
Foarte, foarte buna. Initial ma vrut sa fac eu si painea, dar n-am avut timp si am cumparat cornurile. Data viitoare fac eu si painea briosa.
joi, 26 august 2010
Legume gratinate
Reteta asta am gasit-o in " Secretele bucatariei " si tare mi-a placut. E simpla si buna, usor de executat, ce mai, are toate calitatile.
- 150 g funduri de anghinare, din conserva
- 450 g cartofi fierti coaja, cu o seara inainte
- 200 g rosii cherry
- 40 g masline negre fara samburi
- 2 ardei grasi galbeni
- 350 g dovlecel
- 1 catel de usturoi
- 2 lingurite ulei de masline
- 3 linguri bulion
- 375 ml smantana
- 150 ml supa de legume
- sare
- piper
- oregano
70 g cascaval ras
Se taie toate legumele. Usturoiul netaiat se caleste in ulei incins. Se adauga apoi bulionul, smantana, si supa de legume.. Se condimenteaza sosul. Se incinge cuptorul si se pregateste vasul. Legumele taiate se amesteca cu sosul si se toarna in vasul pregatit. Se presara cascaval ras si se lasa la cuptor pana se rumenesc.
sosul
amestecat cu legumele
inainte de cuptor
dupa cuptor
si, portia mea
Am scris cantitatile din revista, dar cand am incercat reteta, va dati seama ca n-am cantarit nimic.
duminică, 22 august 2010
Prajitura cu mere si dulce de leche
Dragei de Lucica, n-a trbuit sa-i spun decat o data ca ne place laptele condensat, ca mi-a si adus din Ungaria. Doar ca e la tub si nu in conserva. Si e mai putin gras, ceea ce face ca dulcele de leche sa iasa mai moale. Cu toate astea am incercat o reteta gasita pe un blogg american. Nu am fost deosebit de incantata de reteta, poate si pentru ca dulcele de leche, era prea moale. Foarte buna prajitura doar, ca nu se simtea dulcele de leche.
- 180 g faina
- 1/2 pliculet praf de copt
- 1/2 de lingura bicarbonat de sodiu
- 3/4 lingurita scortisoara pudra
- 1/2 lingurita sare
- 115 g unt moale
- 225 g zahar
- 2 oua
- 1 plic zahar vanilat
- 2 mere maricele, curatate si taiate bucatele
- 1 tub lapte condensat
Faina, praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si sarea se amesteca. Untul moale se bate cu zaharul si vanilia. Se adauga ouale unul cate unul si se bate bine dupa fiecare ou. Se adauga amestecul de faina, iar apoi merele bucatele. Se toarna 3/4 din aluat in tava pregatita, se pune dulcele de leche, apoi din nou aluat, si se coace pana trece testul scobitorii.
Untul batut cu zaharul si vanilia.
Se adauga ouale pe rand.
Apoi merele taiate bucatele.
Prima parte de aluat pusa in tava si dulcele de leche peste el.
Acoperit cu cealalta parte de aluat.
Prajitura gata coapta.
De aproape.
vineri, 20 august 2010
Sandwich cu somon
Intr-unul din weekendurile de luna trecuta, am facut o iesire mai lunga, Brasov-Curtea de Arges, si inapoi pe Transfagarasean. Tare fain a fost, peisajele fiind noi pentru mine si pentru Herr Mitu. Ca sa luam cu noi, am facut un sandwich mare cu somon. Ideea si reteta din " Secretele bucatariei ".
- 400 g branza de vaci
- 200 g somon afumat
- 2 linguri marar tocat
- sare, piper
- 2-3 linguri hrean
- cateva frunze de salata
- o paine
Branza de vaci se imparte in doua. In prima jumatate se amesteca somonul, taiat bucatele, apoi mararul si condimentele. Eu le-am pus in robotel.
In cealalta jumatate de branza se adauga hreanul si condimentele.
Painea se taie transversal, in trei felii, se unge cu crema de somon, se pun frunze de salata, din nou o felie de paine, crema de branza cu hrean, din nou salata. Se acopera cu alta felie de paine si se serveste.
Branza amestecata cu somonul.
Branza amestecata cu hreanul.
Pe prima felie de paine se pune crema de somon si se acopera cu o frunza de salata.
Se pune felia urmatoare de paine si se unge cu crema de hrean. Se acopera din nou cu o frunza de salata.
Gata montat.
Sectiunea.
miercuri, 18 august 2010
Budinca de legume cu branza de vaci
Vazusem in " Practic in bucatarie " o reteta de budinca de legume cu branza, si ma tot invarteam pe langa ea, sa fac sau sa nu fac, dar imi era " simpatica ". Pana la urma m-am hotarat s-o incerc si tare bine am facut, pentru ca e tare fana reteta. Bine Herr Mitu nu a fost foarte incantat, dar mie mi-a placut foarte, foarte tare.
- 2 morcovi
- 1 patrunjel
- cateva boabe de mazare
- 150 g branza de vaci
- 2 oua
- 1 lingura buna smantana
- 2-3 linguri pesmet
- sare
- patrunjel, marar, cimbru sau alte verdeturi tocate
Morcovii si patrunjelul se fierb in apa cu sare ( eu i-am fiert in apa cu cub de legume bio ). Se dau apoi pe razatoarea mica se amesteca cu mazarea fiarta, cu ouale, cu branza de vaci, cu pesmetul, sarea, verdeturile tocate. In reteta se amestecau cu galbenusurile, iar la sfarsit se adaugau albusurile batute spuma. Eu n-as fi eu, daca n-as fi uitat de albusuri. Dar bine am facut pentru ca de atunci am refacut reteta cu albusurile batute spuma, dar mi-a placut mai mult prima varianta. Se pune amestecul in vase rezistente la cuptor, unse cu unt, si se lasa pana se auresc.
Legumele, branza, verdeata si pesmetul.
Adaugata si smantana.
Gata coapte.
Si sectiunea.
luni, 16 august 2010
Tarta cu dovlecel I
Am facut multe tarte cu dovlecel, dar asta mi s-a parut de departe cea mai buna. Tinand cont ca a si umbrit prajitura cu prune, inclin sa cred ca am mare dreptate.
Prajitura cu prune si tarta cu dovlecel le-a dus domnul Mitu la servici, sa udam masina. A venit acasa spunandu-mi ce buna a fost tarta, dar despre prajitura nimic.
"Pai bine, bine dar prajitura cu prune nu a fost bune ? Ba da, dar tarta cu dovlecel a fost asa de buna."
Reteta am luat-o din " Formula as ".
- 300 g faina
- 150 g unt
- putina sare
- un galbenus
- daca nu se leaga aluatul, putina apa de la gheata
Pt.umplutura
- 500 g dovlecei
- 2 rosii
- o ceapa mare
- 3 oua
- 200 g smantana
- 70 g cascaval ras
- frunze de menta, eu nu am avut
- ulei de masline
- sare, piper, cimbru, oregano, busuioc
Pentru aluatul de tarta, se amesteca faina cu untul rece taiat cuburi, si cu sarea. Se adauga galbenusul, si daca aluatul nu se leaga se pun una doua linguri de apa de la gheata. Se infasoara aluatul in folie transparenta si se baga la frigider pentru cel putin 1 h. Se scoate aluatul, se intinde in tava de tarta si se coace pe jumatate.
Ceapa tocata marunt se caleste in uleiul de masline. Se adauga dovleceii taiati felii subtiri, apoi rosiile taiate cubulete. Se condimenteaza si se lasa putin sa se inmoaie dovlecelul. Se scurge de licchidul care ramane, si se pune peste aluatul pe jumatate copt, peste care s-a pus si un strat de pesmet. Se bat apoi ouale cu smanatana si cascavalul, si se toarna peste legume. Se baga la cuptor pana se rumeneste.
Aluatul copt pe jumatate si presarat cu pesmet.
Tarta cu startul de pesmet si legumele puse.
Cu amestecul de ou si smantana, si cu putine decoratiuni.
Gata coapta.
Felia. Nu stiu daca se vede ca nu are deloc strat de " slaninuta ", asa cum au tartele care se " uda " de la umplutura. De asta pun eu pesmet.
vineri, 13 august 2010
Prajitura cu crema de prune
Am tot stat si m-am gandit, inainte de ama decide sa fac prajitura asta. Blat cu prune am tot facut, e foarte bun, dar cu crema de prune, cum puii mei o sa iasa. Pana la urma curiozitatea a fost mai mare si am facut prajitura. Super, super buna a iesit. Cu siguranta am s-o mai fac.
Reteta din " Practic in bucatarie ".
Pt. piscot
- 4 linguri faina
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- putina sare
Pt. crema
- 600 g prune coapte
- 1 ciocolata alba
- 5 foi gelatina
- 500 ml frisca
- 150 ml vin rosu
- putina scortisoara
- 100 g zahar, sau dupa gust, depinde si de cat sunt de dulci prunele
- un plic zahar vanilat
- o ciocolata cu lapte sau amaruie, pentru glazurat
Pentru piscot, se bat ouale cu zaharul si sarea, pana devin cremoase, se adauga faina in ploaie si se amesteca de sus in jos. Se coace pana trece testul scobitorii.
Pentru crema se pun prunele cu zaharul cu vanilia, scortisoara, si cu vinul la fiert. Se paseaza apoi cu mixerul bat, se adauga ciocolata topita pe baie de abur, gelatina hidratata si topita, apoi frisca batuta. Se intinde peste piscot si se lasa sa se intaresca. Se topeste apoi ciocolata amaruie, sau cu lapte si se glazureaza, prajitura rece.
Prunele cu zahar, vanilie si scortisoara.
Cam asa aratau cand le-am luat de pe foc.
Pasate si adaugata ciocolata topita si gelatina.
Apoi frisca.
Asa arata crema.
Pusa peste piscot.
Prajitura.
De aproape.