duminică, 26 august 2012
Prajitura cu caise si alune
Titlul nu e chiar corect pentru ca in aluat am pus migdale macinate, nu alune, dar pentru ca deasupra am presarat alune, am lasa si titlul cu era. Categoric dupa visine, caisele imi plac cel mai mult in prajiturile astea simple, apoi prunele. A fost delicioasa prajitura si devorata de copiii de la Fundatie, pentru ca lor am avut placerea de a le-o duce.
Reteta din " secretele bucatariei ".
pentru aluat
- 300 g unt moale, eu am adaptat toat cantitatile la 200 g unt, cat am pus eu
- 4 oua, eu am pus 3
- 1 plic zahar vanilat, eu am pus o lingura mare
- 300 g zahar, eu am pus 200 g
- putina sare
- 250 g faina, eu am pus 160 g
- 2 lingurite praf de copt
- 5 linguri lapte batut, eu am pus 3
- 100 g alune macinate, eu am pus migdale
penru umplut
- 1,2 kg caise, eu nu le-am cantarit
- 1-2 linguri aluna tocate
- 75 g gem de caise, eu nu am mai folosit
Se bate unutl moale cu 100 g zahar, zahar vanilat si sarea. Se adauga cate unul galbenusurile, apoi faina omogenizata cu praf de copt si migdalele mainate, alternativ cu laptele batut.Se bat albusurile cu restul de zahar si se adauga amestecand de sus in jos. Se toarna aluatul in tava pregatita cu hartie de copt, se presara pesmet si se pun jumatatile de caise spalate si curatate de samburi. Se presara alunele si se baga la cuptor pana se coace si trece testul scobitorii. Pentru glazura se fierbe gemul cu 2 linguri de apa, amestecand, se unge prajitura si se las la racit.
untul, zaharul, zaharul vanilat si sarea, adaugate apoi galbenusurile pe rand
cu faina, migdalele macinate si laptele batut, eu nu le-am mai alternat
apoi albusurile batute
asa arata in final aluatul
in tava cu caisele, n-am mai pus pesmet
presarate alunele
si prajitura gata de mancat
de aproape
si o muscatura
sâmbătă, 11 august 2012
Crema de mure
Minunata crema asta de mure. Chiar nu ma gandeam ca va fi asa de buna. Eu am tinut neaparat s-o incerc datorita culorii. Mi-a placut mult de tot culoarea de pe pozele din " secretele bucatariei ". Da, eu incerc unele retete si datorita faptului ca arata bine in poza, sau ca apare un ingredient care-mi place, dar multe pur si simplu pentru ca sunt curioasa.
- 650 g mure, la mine a fost mai putin
- 2 plicuri zahar vanilat, eu am facut de mine si am pus doua linguri cu varf
- 60 ml suc de coacaze negre, nu am pus
- 35o g branza de vaci, eu am pus 250 g
- 50 g zahar
- 150 ml frisca, eu am pus 200 ml
- cateva picaturi de zeama de lamaie
- 50 g biscuiti amarettini
Se spala murele si se pun deoparte 125 g pentru ornat. Restul se paseaza cu suc de coacaze. Eu n-am pus mure pentru ornat si am pasat cam 300 g cat am avut eu. Se trece pireul prin sita pentru a indeparta samburii. 1/3 din pireu se repartizeaza in 4 pahare de desert. Eu am adaugat in pireu putin zahar si am pus in trei pahare. Din restel de pireu se pun deoparte 3 linguri. Restul se amesteca cu branza de vaci, zaharul, zaharul vanilat si frica batuta. Eu am pus si putina zeama de lamaie. Peste pireul din pahare se pune crema de branza, apoi cate o lingura din pireul pus deoparte. Se orneaza cu amarettini si boabe de mure.
branza cuzahar, zahar vanilat, si frisca batuta
adaugat pireul de mure, dat prin strecuratoare pentru a indeparta samburii
si crema in pahare
si pentru voi
joi, 9 august 2012
Parmigiana de vinete
Am o reteta tare faina de astfel de vinete, dar putin mai complicata, asa ca varianta asta prinde bine atunci cand timpul e mai putin. Cel mai mult insa m-a incantat faptul ca seamana perfect cu vinetele care mi le comandam mai demult la pizza hut. Acum nu le mai au in meniu, dar atunci cand le aveau, le comandam de fiecare data. Si inca o chestie importanat e ca ii plac si Miculinului.
In revista " secretele bucatariei " reteta are titlul sufleu de vinete cu rosii.
- 2 vinete
- 6 rosii mari, la mine au ajus 2
- 1/2 legatura busuioc, eu am avut doar uscat
- ulei de masline
- 50 g parmezan, eu am pus o branza de napolact
- 1 catel de usturoi, eu am pus doi
- 400 ml smantana, eu am pus 200 g iaurt grecesc
- 2 oua, eu nu am pus
- 50 g cascaval, nu am pus
ce am pus eu in plus si s-a potrivit perfect, a fost cimbru
Se curata vinetele si se taie felii de 1/2 cm grosime. Se sareaza si se lasa sa se scurga aproximativ 30 min. Se sterg apoi si se prajesc in tigaia cu ulei. Se scurg bine de ulei pe prosoape de hartie. Se unge un vas rezistent la cuptor, se presara pesmet, apoi se pun feliile de vinete alternand cu cele de rosii. Se presara busuioc, se pipereaza, se pune usturoi, apoi parmezan si din nou un rand de vinete si rosii. Din nou se pune parmezan, busuioc, usturoi, apoi iaurtul si se baga la cuptor. In reteta se amesteca smantana cu ouale, usturoiul si parmezanul. Peste se presara cascaval ras.
feliile de vinete puse la scurs
vasul uns cu unt si presarat cu pesmet
vinetele si rosiile presarate cu ierburi, eu am pus si cimbru si mi-a placut enorm de mult gustul
presarata si branza
pus al doilea strat apoi iaurtul, aveam niste mozzarella asa ca am ras deasupra
scoase din cuptor
de aproape
si servita cu paine prajita
de aproape
marți, 7 august 2012
Piersici prajite cu inghetata de vanilie
Piersicile sunt trase in zahar ars, o pojghita subtire, subtire si care se sparge tare placut atunci cand musti din ea. Seamana cu bananele de la chinezi, dar mie mi-au placut mai mult.
Reteta din " nok lapya konyha ".
- 4 piersici
- 30 g unt
- 3 linguri zahar brun
- inghetata de vanilie
Se taie piersicile in doua, se scoate samburele si pe partea bombata a fiecarei jumatati se taie o " talpa " astfel incat sa poata sta, fara sa se miste. Se pune untul la topit, se adauga zaharul, se lasa un pic sa se caramelizeze, apoi se pun piersicile care se trag in acest unt, la foc mic cateva minute. Se pun cu partea taiata pe farfurie. Peste untul cu zahar se adauga 10 ml apa si se lasa sa fiarba putin. Peste fiecare jumatate de piersica se pune un glob de inghetata, apoi se stropesc cu caramel si se servesc.
cam astea ar fi
si pentru voi
sâmbătă, 4 august 2012
Galuste de gris cu piersici coapte si sos de visine
Miculinul e cel mai mare fan din lume, gris in lapte. Imi plae si mie ce-i drept, dar evit sa mananc.
E foarte, foarte bun. Reteta din " secretele bucatariei".
- 1 l lapte, eu am facut din 500 ml si a iesit destul de mult
- putina sare
- 250 g gris, eu am pus doar 125 g
- 50 g zahar
- 2 oua, le-am pus amandoua pentru grisul era destul de tare
- 500 g visine din compot, eu am pus congelate
- 1 lingura buna amidon
- 2 piersici
- 50 g unt
- 1 lingura miere
- esenta de vanilie sau miezul unei pastai
Se face un gris tarisor din lapte, gris, 30 g zahar si sare. Se raceste foarte putin si se adauga cele doua oua. Se intinde intr-o tava unsa, sau captusita cu hartie de copt si se lasa la racit cam 30 min. Se pune zeama de pe visine la fiert, mai putin doua, trei linguri, cu 20 g zahar. Se dizolva amidonul in zeama ramasa, iar apoi se pune peste zeama de pe foc impreuna cu visinele. Se lasa pana se incheaga si devine transparent. Se incalzesc 20 g unt cu mierea si cu putina vanilie, se dau piersicile curatate si taiate sferturi, prin acest amestec, se pun pe hatie de copt si se baga la cuptor. Din gris se taie discuri care se prajesc in restul de unt. Se servesc alaturi de pirsici coapte si sos de visine.
grisul in care se adauga ouale
intins in tava lasat la racit
piersicile gata de bagat la cuptor
discurile care se decupeaza din gis si se prajesc in unt
si desertul gata
de aproape
si pentru cine se incumeta
miercuri, 1 august 2012
Piersici in aluat foietaj
De cand au aparut piersicile aromate in piata fac deserturi cu piersici. Vanzatorii din piata zic ca-s romanesti, de Oradea, eu habar n-am si sincera sa fiu nu prea ma intereseaza atata timp cat sunt aromate. De data asta reteta din " kiskegyed konyhaja ".
- un pachet aluat foietaj, mi-au iesit 12 buc.
- 1 lingura unt
- 50 g zahar brun
- 100 ml frisca nebatuta
- 100 g masa martipan
- 50 g gem de caise
- 50 g piscoturi macinate
- 1 ou
- 1 lingura buna de miere
- seminte de susan, eu n-am avut
Se pune untul la topit si se adauga zaharul. Se lasa sa se caramelizeze, apoi se trec jumatatile de piersici curatate de coaja si taiate in doua prin caramel. Se scot piersicile si se adauga frisca, apoi martipanul ras si se lasa pana se topeste martipanul. Se ia de pe foc si se adauga atatea piscoturi macinate cat sa rezulte o masa necurgatoare. Foile de foietaj se decongeleaza, si se taie in patrate. Pe fiecare patrat se pune o jumatate de piersica apoi putin gem de caise, apoi amestec de martipan. Se strang foietajele, se pun pe hartie de copt, se ung cu galbenus si se baga la cuptor. Se coc cam 20 min, se stropesc cu miere si se presara cu seminte de susan, apoi se mai coc pana se auresc.
masa de martipan
foietajul taiat
pe fiecare bucata se pune o jumatate de piersica si putin gem de caise
peste gem se pune masa de martipan
se inchid si se pun pe hartie de copt, apoi se ung cu galbenus
se pune mierea si semintele de susan apoi se mai coc pana sunt gata
de aproape
si sectiunea