joi, 29 decembrie 2011
Saratele, covrigei
Nu stiu daca ma credeti, dar au fost primele care s-au terminat. Bine am facut doar o portie, dar daca fac doua n-am rabdare la copt. Reteta e una dupa care ne-a facut Lucica ani de zile, saratele sub forma de covrigei. Tin minte ca eu ii preferam tari si srocanti, iar dragul de tati, mai moi. Asa ca o tava o lasa mai mult la copt sa iasa crocanti, alta o scotea mai repede, sa fie mai moi, si tot asa. ii tinea ii spait, unde ma tot duceam sa-mi mai umplu o farfurie, pana constatam cu dezamagire ca nu mai sunt.
- 600 g faina
- 1 unt ( 250 g ) + 100 g untura ( se poate inlocui cu margarina )
- 3 linguri smantana
- 1 lingura sare ( depinde si de branza care o puneti )
- 1 pachet praf de copt ( nu e musai sa puneti, am facut de multe ori fara, dar de cand am descoperit Weinsteinbackpulver, fara fosfati si gluten, pun fara retineri, in Ro se gaseste la magazinele DM )
- 150 g cascaval si 500 g branza de vaca
- 2 galbenusuri
- am uitat sa scriu de chimen ( eu il pun macinat in aluat, dar se pot folosi seminte de chimen puse pe covrigei )
- un ou pt.uns covrigeii
- cascaval pentru presarat deasupra
in funcite de tipul de faina, de grasimea untului si branzeturilor folosite, poate sa mai necesite faina, sau dimpotriva unt sau smantana; cand le fac in SM folosesc branza de vaci luata din piata iar aia e mai uscata, in Mures insa folosesc din aia de magazin care e mai uda, in fuctie de asta mai adaug fie faina, fie smantana
Se amesteca ingredientele si se baga la frigider peste noapte. A doua zi se intinde foaie, se decupeaza covrigeii, se ung cu ou batut si se presara cu cascaval ras. Mai nou presar si mac sau susan, dar Lucica ii facea doar cu cascaval.
ingredientele in vas, ce se vede verde e de la cascaval, am folosit un cascaval cu verdeata, luat de la ceva magazin cu produse traditionale, nu mi-a placut pe paine, dar in saratele a fost ok
branza de vaci, daca vi se pare prea sec aluatul, mai puneti branza de vaci sau smantana, in niciun caz lapte
pus la rece pana a doua zi
si super aparatul de facut covrigei, fabricat pe vremea aia la 23 august sau Unio, ca atunci cam asa era, nu se gasea la magazin, da-ti fabrica Nelu de la scularie, orice
in tava inainte de cuptor
cam asa-s de grosi
dupa copt
si gata
yamy.... ce bune trebuie sa fie...
RăspundețiȘtergereAn nou fericit iti doresc..
Acompaniate de un pahar cu bere sunt minunate.
RăspundețiȘtergereN-am facut demult covrigei si la mine se mananca rapid,eu obisnuiesc,sa fac printre atatea dulciuri si ceva sarat,anul asta n-am facut nimic,am fost ocupata cu cele doua torturi,pe care,le-am facut,dar la anul nu le ratez,ce bine arata presarati cu cascaval si mac,eu pun chimen,altadata faceam haiose umplute cu cas de oaie,is tare bune si alea,mi-ai facut o pofta m-am saturat de atata dulce,un an plin de impliniri,te pupic dulce
RăspundețiȘtergereSi la mine se termina repede...sunt o bunatate!
RăspundețiȘtergereLa multi ani ,un an nou bun si cu realizari in toate!
te pup
Is foarte bune, Bianca.Multumesc, la multi ani si un an nou plin de bucurii iti doresc si eu tie.
RăspundețiȘtergereMaria, sincera sa fiu, la noi merg foarte bine si fara, dar cu bereeeeee
Doinitza, de abia astept sa vad cum faci haiose cu branza sarata.Si noua ne plac mult " saraturile ".Un an nou plin de bucurii si fericire iti doresc si eu tie.
Nico, multumesc mult, la fel iti doresc si eu tie.
Va pup cu drag si va doresc ca 2012 sa fie plin de bucurii pentru voi.
Micul sunt tare apetisanti.
RăspundețiȘtergereSa aveti Un An Nou fericit si imbelsugat!
La multi ani draga mea ! Tot ce-ti doresti sa-ti aduca 2012 ! te pup
RăspundețiȘtergereMaria, multumesc.Si eu va doresc voua la fel.
RăspundețiȘtergereMihaela te pup si eu si-ti doresc si tie la fel.