luni, 28 noiembrie 2011
Chec cu mere
Sigur in revista ii spune guguluf, dar el este de departe un chec cu mere. Gugelhupf are aluat cu drojdie, si cu siguranta ii vine randul la executat, ca-s curioasa daca e diferit fata de o briosa normala.
Acuma chec, nechec asta din revista " torturi si prajituri " de unde am luat reteta, cert e ca le-a placut Catalinei si prietenelor ei, pentru mine insa e prea chec. Iar pentru Miculinul e cu ciocolata, adica e foarte bun, da nu mai poate ca e plin. Cam asta e textul cand ceva nu corespunde.
- 2 mere, eu am pus 3 ca erau mici, dupa mine mergeau si 4
- 250 g unt
- 180 g zahar
- 5 oua
- 350 g faina
- 100 g amidon
- putina sare
- 1 pliculet praf de copt
- 1 pliculet zahar vanilat, eu pun cam o lingura mare rasa
- 150 ml lapte
- 50 g migdale macinate
Untul se bate spuma cu zaharul, vanilia si sarea. Se adauga pe rand ouale. Apoi se pune faina omogenizata cu praf de copt, amidon si migdale macinate, alternand cu laptele. Se adauga si merele rase pe razatoarea mare si se omogenizeaza. Se toarna aluatul in forma si se coace pana trece testul scobitorii.
Pentru ornat se foloseste glazura de ciocolata, se bate putina frisca si se pun cateva felii de mere.
untul batut spuma, apoi adaugate ouale pe rand
faina cu amidonul si praful de copt
alternand cu laptele
migdalele, initial am zis ca nu pun, apoi totusi le-am adaugat
merele date pe razatoare
si checul
si felia
vineri, 25 noiembrie 2011
Prajitura " Alba ca Zapada "
La noi i se mai zice si " lamaita ", si face parte dupa mine din categoria " prajituri de nunta ". Adica se face atunci cand e multa lume penntru ca e o prajitura spornica. Dar e tare buna, acrisoara. Mai mult de doua, trei bucati nu poti manca odata, dar alea pica bine. Ma rog eu chiar as putea, dar prefer sa n-o dovedesc. Am facut si varianta cu ulei la foi, dar asta imi place mai mult.
Reteta de la verisoara Miculinului.
pt. foi
- 350- 380 g faina
- 1 ou
- 100 g unt
- o lingurita amoniu pentru prajituri, eu de asta n-am pus ca n-am avut
- 100 g zahar
- 100 ml lapte
- putina sare
pentru crema
- 500 ml lapte
- 4 linguri amidon
- 250 g unt moale
- 200 g zahar pudra, sau dupa gust
- zeama si coaja de la doua lamai, eu am pus lime
Pentru foi se bate oul cu zaharul pana cand acesta se topeste. Se adauga untul moale, laptele, apoi celelalte ingrediente si se framanta un aluat omogen. Se imparte aluatul in 5 si se coc 5 foi pe dosul tavii. Tava in care am copt eu are 30x20 cm. Pentru crema se pun 300 ml lapte pe foc. Restul de lapte se omogenizeaza cu amidonul, apoi se adauga in laptele de pe foc. Untul moale se bate cu zaharul, apoi se adauga cate putin in amidonul cu lapte racit prin ametstecare. Se potriveste de lamaie, eu pun lime pentru ca ne palce gustul si nu are nici samburi, se pune coaja de lamaie si se umplu foile. Prajitura se inveleste in folie transparenta si se lasa intr-un loc racoros, de preferat nu la frigider. In frigider se intareste untul din crema si foile nu se mai inmoaie cum ar trebui. Se taie doar a doua zi.
oul batut cu zahar, adaugat si untul moale
laptele
faina
initial am vrut sa fac 6 foi, dar mi-a fost imposibil
pentru ca mie mi se pare mai usor, intind doar in lung aluatul, il pun pe dosul tavii si acolo il aranjez
aranjat pe dosul tavii
una din foi, gata coapta
crema
si prajitura
Normal ca la mine straturile de crema nu-s la fel, in veci nu-mi iese ceva egal, daca nu masor. Asta cu " din ochi " la mine e defecta.
miercuri, 23 noiembrie 2011
Fursecuri austriece
Weihnachts Tazten chiar nu am stiut sa traduc de asta le-am spus asa cum le-am gasit pe situl sehr lecker.de. Nu m-am apucat inca de fursecarit dar astea mi-au cazut sub mana, si am fost curioasa. Tare bune au iesit.
Si sa nu pierd ocazia sa scriu si aici, feriti-va de un volovo negru cu numar de sibiu, arunca coji de portocale pe geam. Ce-o fi asa de greu in a le arunca la gunoi, nu inteleg, din pacate nici nu pot face mai mult decat atat in privinta lui.
- 200 g faina
- 150 g amidon
- 250 g unt moale
- 1 pliculet zahar vanilat
- 2 oua
- 200 g zahar era in reteta, eu am pus 170 g , dar tot prea dulci mi s-au parut, data viitoare pun 150 g
- 100 g migdale macinate
- putina sare
- coaja rasa de la o lamaie
- 160 g gem acrisor
- glazura de ciocolata
Untul moale se bate cu zaharul, vanilia, sarea si coaja de lamaie pana devine spumos. Se adauga pe rand cele doua oua, apoi faina amestecata cu amidonul. Apoi se pun si migdalele macinate. Se pune aluatul in posh cu ajutorul caruia se pun pe hartia de copt sin tava la distanta unele de altele. Se baga la cuptor si se lasa pana incepe sa li se maroneasca marginea. Reci se lipesc cate doua cu gem, apoi se glazureaza de catre cine vrea, cu ciocolata. Miculinul n-a vrut, asa ca eu doar le-am mazgalit. Sunt mai crocante pe margini si mai moi in mijloc. Daca le vreti foarte crocante se pune aluatul in posh apoi se baga la frigider, sau dupa ce s-au pus pe tava, se baga tava la frigider. Pentru consistenta mai moale, se coc fara a fi racite.
untul batut in care se adauga ouale pe rand
adaugata faina
puse si migdalele, am pus de ala cumparate de la Rewe gata macinate, data viitoare pun macinate de mine, chiar daca nu-a albe, ca-s cu coaja
in tava, pe hartia de copt
la racit pentru a fi lipite cu gem
gata lipite
si glazurate, trei imbracate in ciocolata, alea au fost cele mai bune, dupa mine
de aproape
si sectiune
glazura a fost cam moale dar atat de buna la gust
sâmbătă, 19 noiembrie 2011
Supa crema de dovleac
Printre " traditiile de toamna ale familiei Miculinilor " se numara executarea supei crema de dovleac, dupa reteta dragutei de Vale. Nu ma intrebati care-s celelalte traditii, ca acum nu-mi vine in minte nici una. Aaa sau ar fi zilele noastre de nastere, dar astea-s datini. Ca-s date de la DD, sau de la ai nostri ?
Iar de data asta supa e facuta nu cu taranescul " dovleac placintar " de la Kaufland, ci cu mult mai nobilul " Hokkaido Kurbiss " importat de mine de pe aeroportul din Munchen. Exact, ca si fructele de padure si deodata cu ele.
Na, trebuia sa vad si eu cum e Kurbissul asta, si trebuie sa spun ca e foarte, foarte bun.
Vale, multumim si pupam cu drag gasca.
- 1 kg de dovleac taiat cubulete
- 1 ceapa
- 1 pastarnac, eu pun patrunjel cand n-am
- 1/2 telina
- 1/2 ardei rosu
- 2 morcovi potriviti
- 4-5 catei de usturoi
- 2-3 linguri de smantana
- un galbenus de ou
- patrunjel tocat la sfarsit
- sare si piper
Se pun ceapa si usturoiul la calit, in putin ulei. Se adauga apoi pastarnacul, morcovul, telina si ardeiul taiate cubulete. Se calesc un pic, apoi se adauga dovleacul si se toarna apa cata sa-i acopere, poate o idee mai mult, daca va place supa mai subtire. Se fierb bine de tot, apoi se paseaza cu mixerul bat. Se adauga apoi galbenusul batut cu smantana, se potriveste de sare si piper, si se presara cu patrunjel tocat. Se serveste cu crutoane, sau paine prajita cu usturoi si branza, sau ce vi se pare ca se potriveste. Eu tot dupa ideea lui Vale, am copt aluat foietaj cu cascaval.
n-am poze decat cu supa in farfurie, ca nu m-am gandit sa fac la aragaz
miercuri, 16 noiembrie 2011
Crema de branza de capra cu rodie
Sambata trecuta am avut in vizita unii din dragii nostri prieteni din Mures, si pe langa lasagna si niste mizelicuri, am facut si crema asta de branza, care ne-a fermecat pur si simplu, atat pe noi cat si pe musafirii nostri.
Reteta din " good food ".
- 150 g branza de capra moale
- 250 g ricotta, eu am pus branza de vaci
- semintele de la o 1/2 de rodie
- 1/2 legatura mica de ceapa ciorii
- 1 lingura de miere lichida
- 2 lingurite de otet de vin alb sau rosu
- paine cu coaja crocanta pentru servit
Se amesteca branza capra cu cea de vaci, eu am pus si putina sare. Se intinde amestecul pe o farfurie plata, se presara semintele de rodie si ceapa ciorii tocata mai marunt. Inainte de a se servi, se stropeste cu amestecul facut din miere si otet. Se serveste cu paine cu coaja crocanta.
si asta e crema
de aproape
si cu paine
luni, 14 noiembrie 2011
Chec cu fructe uscate I
Sau cum e data reteta in carticica din Austria, Fruchtekuchen. Era reteta cu care vroiam sa particip la calendarul Zazuzicai, dar din pacate cineva, ceva, a suparat-o si s-a retras. Mie imi pare deosebit de rau, si sper ca la un moment dat, sa revina.
Nu e nici lumea virtula, o lume asa cum vrem noi, ca doar acces la net are aproape toata lumea, sau cum povestea cineva cand am intrebat cum e in Canada " au emigrat si aici si din aia care scuipa coji de seminte pe jos ", dar poate pentru cei care te indragesc si care nu te-au suparat, merita sa te mai gandesti. Te pup oricum cu mare drag.
- 1 lingurita lapte praf, eu am pus pentru ca, chiar aveam, dar cred ca merge lejer si fara
- 325 g faina
- 250 g zahar fin
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita amestec de mirodenii pentru turta dulce
- 1 lingurita sare
- 190 g unt rece taiat cuburi
- 175 ml apa calda
- 1 1/2 lingura sirop de agave, daca nu aveti se inlocuieste cu miere foarte lichida
- 3 oua
- 250 g pesmet din piscoturi, din resturi de prajitura, biscuiti, eu am avut doar 150 g
- 40 g zahar brun
- 175 g Korinthen
- 100 g sultanine
- 50 g cirese confiate
- 1 bucatica ghimbir confiat, eu am pus 325 g diferite fructe uscate
Se amesteca laptele praf, zaharul, praful de copt, faina, mirodeniile si sarea. Se adauga untul rece taiat cubulete si se amesteca cu varfurile degetelor pana devin ca niste farmituri. Se bat ouale si se amesteca cu apa si siropul de agave. Se macina piscoturile sau biscuitii. Se adauga 15 g zahar brun si fructele confiate, taiate marunt. Se adauga apoi la amestecul de faina. Se face o gaura in mijloc si se toarna amestecul de oua cu sirop. Se omogenizeaza. Se pune aluatul in forma unsa cu unt si tapetata cu faina. Cu o lingura muiata de mai multe ori in apa rece, se netezeste. Se presara restul de zahar brun si se baga la cuptor pana trece testul scobitorii.
primele ingrediente amestecate cu untul rece
ouale batute cu apa si cu siropul de agave
fructele uscate adaugate la faina
pus si pesmetul
ouale batute adauagate in mijlocul aluatului
aluatul omogenizat
in tava
gata copt
si de aproape
miercuri, 9 noiembrie 2011
Tarta Bourdaloe
Tarta asta a fost inca un dulce cu care am contribuit la ziua Lucicai, si am fost foarte incantata ca a avut mare succes. Reteta din " formula as " si nu e una originala, intrucat crema e de vanilie cu migdale, dar perfecta pentru gustul nostru.
aluatul la fel ca la tarta simpla cu branza
pentru umplut
- 3-4 pere
- zahar dupa gust
- zeama de la o lamaie
- 400 ml lapte
- 3 linguri amidon
- 2 oua intregi+4 galbenusuri
- zahar dupa gust
- putinsa sare
- 100 g pudra de migdale
- un baton de vanilie
- fulgi de migdale
Pentru crema se pun 300 ml lapte pe foc impreuna cu semintele din batonul de vanile, zaharul si sarea. Se bat ouale cu galbenusul, amidonul si laptele ramas. Apoi se ia de pe foc laptele cu vanilie, se adauga la oua si se pune din nou pe foc, pana se ingroasa. Se adauga apoi pudra de migdale. Perele se curata, li se scoate cotorul, se injumatatesc si se pun intr-un vas. Se acopera cu apa, zahar si zeama de lamaie, si se lasa sa se inmoaie putin. Aluatul se intinde in tava unsa si tapetata de tarta, si se coace pe jumatate. Eu am pus linte, dar se poate si doar intepa cu furculita. Apoi se presara pesmet, se pune crema, apoi jumatatile de pere scurse si se baga la cuptor. Spre sfarsit se punsi fulgii de migdale si se lasa pana se prajesc putin si fulgii.
aluatul pe jumatate copt
ouale batute amestecate cu amidonul
adaugata la sfarsit si pudra de migdale
perele, care desi le-am stropit cu zeama de lamie, s-au innegrit, dar la gust n-a contat deloc
crema pusa peste aluat
apoi perele
si tarta
de aproape
si sectiune