marți, 11 octombrie 2011
Prajitura cu cocos
Noi asa-i spuneam acestei prajituri, si este una din prajiturile care se faceau destul de des si pe vremea lui Ceausescu. De tavalita am aflat de abia recent, de pe forumuri, bloguri.
Cea mai super denumire e in schimb, de departe cea din carticica aia mica, veche cu 250 de prajituri de casa:
nu stiu daca se vede, dar daca nu, va spun eu " prajitura congoleza ". Il si vedeam pe culegatorul de folclor ( de retete de prajituri ) plimbandu-se prin Congo, si adunand retete de prajituri. Bine stiu ca nu de acolo-i vine numele, dar oricum m-am distrat.
De data asta am facut prajitura dupa reteta din " kiskegyed konyha ", dar urmeaza si aia congoleza, ca am mai facut-o si a fost buna de tot.
Aici reteta e pentru 500 g faina, eu am facut din 300 g asa ca langa trec ce am folosit eu.
- 300 g zahar, eu am pus doar 180 g dar mergea 200 g
- 100 g margarina rama, eu am pus 60 g unt
- 2 oua, tot 2 am pus si eu
- 100 g miere, eu am pus 60 g
- 200 ml lapte, eu am pus 120 ml
- 500 g faina, eu am pus 300 g
- 1 plic praf de copt, eu am pus mai putin de un pachetel
- putina sare
pentru glazurat
- 100 g cacao, eu am pus 60 g
- 150 ml lapte, eu am pus 90 ml
- putin rom sau esenta
- 250 g zahar, eu am pus 180 g
- 400 g margarina rama, eu am pus 200 g unt
- 250 g razatura de cocos
Untul moale se bate cu zaharul si cu sarea pana devin spumoase. Se adauga pe rand ouale, apoi mierea la temperatura camerei, laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. Se pune aluatul in tava unsa si tapetata cu faina, sau cu hartie de copt, si se baga la cuptor pana trece testul scobitorii. Se scoate din tava si se pune la racit.
Pentru glazura se amesteca cacaoa cu lapte putin cate putin sa nu faca cocolosi, apoi se adauga romul, zaharul si untul. Se fierbe cam 15-20 min invartind continuu. Cu toate ca am redus cantitatile glazura mi-a iesit putin mai multa decat trebuia, dar mi-a placut mult de tot ca a fost mai grosuta, dar totusi lichida. Foarte fain se prindea de prajitura.
Blatul racit se taie cuburi, care se dau prin glazura si apoi prin cocos razuit.
Tava in care am copt prajitura are 23x32 cm.
untul batut cu zahar si sare, adaugate ouale cate unul
adaugata mierea
laptele
si faina cu praful de copt
blatul la racit
cacaoa, zaharul, laptele si romul
adaugat untul
cu ajutorul unei furculite se dau prin glazura
apoi prin cocos si gata prajitura
si sectiune
mi-a placut tare mult proportia dintre aluat si glazura, data viitoare fac din 500 g faina, sa am mai multa prajitura, dar in tava mai mare, ca sa iasa tot ca acum de inalta
Buna tare,imi place cocosul.Pupici!
RăspundețiȘtergereDelicioase !!
RăspundețiȘtergereSimpla si buna,cocosul e foarte bun!
RăspundețiȘtergerehahahaha, prajitura congoleza!!! din cauza nucii de cocos, banuies. oare acolo, in Congo, or sti de prajiturica asta? oricum, pare delicioasa!
RăspundețiȘtergereFoarte buneee!!!
RăspundețiȘtergereTe pup!Alynusa
Dia, esti in asentimentul nostru, si noua ne place.
RăspundețiȘtergereAnto, multumesc.
Asa e Teo, multumesc.
Zazuzici, eu ma indoiesc ca stiu ei de ea.E tare, tare buna.
Alynusa, multumesc.
Va pup cu drag si va doresc o zi super faina.
Arata tare bine prajitura! Seamana cu tavalita noastra romaneasca. :))
RăspundețiȘtergereMultumesc Miha, esti o draguta.Pai aia si e, dar sub acoperire.
RăspundețiȘtergereSa ai o zi faina.
foarte faina.are gust minunat de copilarie.pup
RăspundețiȘtergereImi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!
RăspundețiȘtergereFoarte buna ,o faceam si eu pe vremea lui Ceausescu .Te pup
RăspundețiȘtergereAsa este Sarah si ma bucur sa te revad dupa cate o " disparitie " de cateva zile.
RăspundețiȘtergereDragos, multumesc esti tu prea dragut.
Nela, multumesc.
Va pup si va doresc seara faina.
Ahhh, ce-mi place prajiturica asta! Nu am mai facut-o demult. O s-o încerc cu faina de orz. Sper sa-mi iese ceva comestibil :D
RăspundețiȘtergereMaya cu siguranta are sa fie buna si cu faina de orz.Chiar sunt curioasa.
RăspundețiȘtergereO duminica frumoasa sa ai.