joi, 5 mai 2011
Prajitura cu pireu de castane
Pentru mine toamna inseamna si castane coapte, care se vand la colt de strada, in cosuri mari, acoperite cu multe pleduri, si la care noi copii cand ieseam de la scoala stateam la coada ca sa ne luam 100 g de castane coapte.
Sigura ca prajitura asta e cu pireu de castane, care nu e chiar preferatul meu, si afara e primavara nu toamna, dar cu toamna asociez eu castanele si trebuia sa va spun.
In schimb Miculinul e mare fan pireu de castane, si de Paste i-am facut prajitura asta, care chiar mult i-a placut.
Reteta din " lumea femeilor " sau asa ceva, ca nu am decat fliegende Blatter.
pt. blat
- 6 oua
- 125 g ciocolata neagra
- 100 g curmale taiate marunt
- 100 g stafide
- 180 g faina
- 1/2 pachetel praf de copt
- 150 g zahar
- 3 linguri piure de castane
- putina sare
pt. crema nr.1
- 250 g branza de vaci
- 1 budinca de vanilie
- 400 ml lapte
- doua linguri de zahar
pt. crema nr.2
- un borcan pireu de castane
- 250 g frisca
- putin rom
Pt, blat se pun stafidele si curmalele taiate marunt, in apa calduta, la hidratat. Ciocolata se topeste pe baie de abur si se amesteca cu pireul de castane. Galbenusurile se bat cu 1/2 din cantitatea de zahar apoi se adauga ciocolata topita cu pireul de castane, faina amestecata cu praful de copt, stafidele si curmalele, iar ultimele albusurile batute cu cealalta jumatate de zahar. Se toarna aluatul in tava si se coace pana trece testul scobitorii. Rece se taie in trei felii pe orizontala.
Pentru prima crema se face budinca de vanilie, cu 400 ml lapte apoi se amesteca cu branza de vaci. Daca va place mai dulce, faceti budinca mai dulce, sau adaugati zahar praf. Pentru a doua crema se amesteca pireul de castane cu frisca batuta si cu romul. Peste primul blat se pune 1/2 din crema de castane, apoi blatul doi, crema de vanilie, blatul trei si peste se pune cealalta jumatate de crema de castane. Se orneaza dupa preferinta.
blatul taiat in trei si pus pentru montare
pusa jumatate din crema de castane
crema de vanilie si blatul urmator
pusa si cealalta jumatate de crema de castane
si prajitura
de aproape
Aoileu ce pofta mi-ai facut!!... Cat de bine arata!!
RăspundețiȘtergereMinunata trebuie sa fie! SI mie imi place mult piureul de castane, notat reteta. puuup
RăspundețiȘtergereFoarte delicioasa arata! imi place piureul de castane , in schimb inca nu am mancat prajitura cu castane, nu am facut... o zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereMultumesc dragutelor.
RăspundețiȘtergereFelis, esti o scumpa.
Liana, foarte buna, ma bucur ca-ti place.
Adela, multumesc.
Va psi va doresc o zi frumoasa.
de cand asteptam reteta asta... te pup! weekend fain!
RăspundețiȘtergereelaborata,cremoasa,inmiresmata...ce noroc pe capul unora sa te aiba prin preajma!:)
RăspundețiȘtergereArata super si trebuie sa fie tare buna! Mie imi plac mult castanele.
RăspundețiȘtergereweekend placut! pup
nici nu ma gandesc ce gust are ,la cat de mult imi plac mie castanele,vreau o bucatica macar,Micul ce program ai folosit cand ai facut blogul? ai gasit un sablon gata facut?,pupicei
RăspundețiȘtergereArata bestial!la gust nu vreau sa ma gandesc...
RăspundețiȘtergereTe pup!
Zazu, ma bucur tare mult ca-ti place.
RăspundețiȘtergereAlisuc, draguta ca intotdeauna.
Nicoleta, multumesc, esti o scumpa.
Doinitza da erau sabloane din care mi-am ales, dar foarte multe nu pot sa-ti spun pentru ca de fapt Alisuc a facut totul pentru mine.
Cu multa placere te-as invita Alynus, la o prajitura, ca de altfel pe toate fetele.
Va pup si va doresc si eu weekend placut.
Ma inscriu si eu la o portie, tare bine arata!
RăspundețiȘtergereAlexandrina, te astept cu mare drag, la mai multe portii.
RăspundețiȘtergereSeara faina sa ai.
ce curioasa m-ai facut micule as vrea sa gust,bestiala.te pup
RăspundețiȘtergeresi io ma inscriu la 2 portii !
RăspundețiȘtergereNela, cu multa placre te-as servi.
RăspundețiȘtergerePansy, baimareanca fiind eram sigura ca-ti plac castanele.
Va pup cu mult drag, si va doresc weekend minunat.
Castanele! Ador castanele!
RăspundețiȘtergereOfff si noua ne plac mult de tot.Fierte, coapte iar Miculinului si pireul de castane foarte tare.
Ștergeream facut-o si eu dar nu mi-a iesit blatul asa de inalt de ce oare?
RăspundețiȘtergereS-ar putea sa fi copt blatul intr-o tava mai mare decat am facut-o eu. De acum am sa trec la fiecare prajitura si dimensiunea tavii, conteaza mult. Macar la gust ti-a placut ? Sa ai un Craciun minunat si plin de bucurii, iti doresc.
RăspundețiȘtergere