luni, 30 mai 2011

Altfel de prajitura cu ananas



Adica are ananas in blat, si nu in crema. Curioasa cum sunt, am incercat-o. Dezamagirea a venit din faptul ca nu e aromat blatul ( poate pt. ca am folosit compot ), dar a urmat bucuria, ca e tare pufos, ud si bun. Deci probabil rolul ananasului nu e cel care mi-l inchipuiam eu, dar un rol are cu siguranta, pentru ca a fost tare buna prajitura. O voi mai face, cu siguranta, dar am sa folosesc ananas proaspat.
Reteta din " blikk nok konyha ".

pentru blat

- 4 oua

- 120-130 g compot de ananas

- 150 g zahar

- 1 pliculet zahar vanilat

- putina sare

- 250 g faina

- 100 g nuca macinata

- 2 lingurite bicarbonat

pentru crema

- 200 ml frisca

- 500 g branza de vaci

- zahar praf dupa gust si dupa ce frisca folositi

- coaja rasa de lamaie

Se bat galbenusurile cu 1/2 din cantitatea de zahar, vanilie, si sare. Se adauga compotul de ananas scurs de zeama si blenduit cu mixerul bat. Apoi se adauga faina amestecata cu nuca macinata si cu bicarbonat, apoi albusurile batute spuma cu cealalta jumatate de cantitate de zahar. Se toarna aluatul in tava unsa si tapetata si se baga la cuptor pana trece testul scobitorii.
Se raceste si se unge cu crema facuta din branza amestecata cu frisca batuta, zahar dupa gust si coaja de lamaie. Se orneaza cu ciocolata topita.

galbenusurile batute in care se adauga ananasul blenduit



faina, nuca macinata si bicarbonatul



albusul batut



inainte de cuptor



dupa cuptor



ingredientele pentru crema, mai putin frisca



cu frisca



si prajitura gata



de aproape

sâmbătă, 28 mai 2011

Muffins cu fructe de padure si kiwi



Reteta initiala era cu zmeura, dar cum legile lui Murphy functioneaza din plin, acum ca aveam nevoie, nu am gasit zmeura congelata. Cu toate ca in rest ma " ciocnesc " cu ea, destul de des, acum ca aveam nevoie am gasit doar fructe de padure. Dar asta nu era un motiv ca eu sa nu incerc reteta. Asa ca muffins cu fructe de padure, reteta din " blikk nok konyha ".

- 100 g fructe de padure congelate, eu am pus mai mult

- 60 g unt moale

- 100 g zahar, eu am pus si brun

- 3 oua

- un plic zahar vanilat

- 3 linguri ulei

- putina sare

- 4 linguri apa fierbinte

- 250 g faina

- 1/2 pliculet praf de copt

- 4 buc kiwi, eu am avut 3

Se bate untul cu zahar, vanilie si putina sare. Se adauga galbenusurile, pe rand, uleiul si apa fierbinte. Apoi se pun faina si praful de copt, fructele, kiwi curatate si taiate, fructele de padure nedecongelate, iar ultimele albusurile batute cu 2 linguri zahar. Se amesteca de sus in jos, se pune aluatul in forme, si se baga la cuptor. Bune, bune dar nu TDF.

untul cu zaharul, vanilia si sarea



puse galbenusurile, apa, uleiul



faina si praful de copt



adaugate fructele



albusul batut



inainte de cuptor



gata copti



sectiunea

miercuri, 25 mai 2011

Melcisori cu cascaval



O reteta de saratele un pic mai inedita, cel putin pentru mine, a fost asta de melcisori cu cascaval, care am gasit-o in " kiskegyed konyha ". Nu-s chiar " to die for " dar is buni, si ii voi mai face.

- 200 g unt

- 150 g cascaval ras

- 1 lingurita boia

- 1 varf de cutit praf de copt

- 250 g faina

- 100 ml lapte

Untul moale, se imparte in doua parti egale. Una din parti se amesteca cu cascavalul ras, cu boiaua si cu putina sare.Sarea se pune in functie de cat e de sarat cascavalul.
Cealalta parte de unt moale se amesteca cu faina, praful de copt si putina sare. Se adauga laptele si se framanta un aluat. Se imparte aluatul in trei si fiecare bucata se intinde foaie de aprox.0,5 cm, se unge cu crema de cascaval si se ruleaza. Se inveleste fiecare rulou in foile transparenta si se baga la frigider pana a doua zi. A doua zi se taie feliute subtiri din cele trei rulouri se pun pe hartie de copt, si se baga in cuptorul preancalzit pana se coc.

faina cu untul moale, sarea si praful de copt



adaugat cate putin laptele



umplutura, eu am pus si ceapa ciorii



aluatul impartit in trei



intinsa fiecare bucata si unsa cu umplutura



rulate, infasurate in folie transparenta si bate la frigider pana a doua zi



in tava inainte de a le baga la cuptor



gata coapte

luni, 23 mai 2011

Prajitura cu aluat dospit si rabarbar



Asta e cea de-a doua reteta cu rabarbar de anul acesta. Bine, ca in ton cu ce povesteam despre denumirile prajiturilor, in revista se numea " tarta surpriza cu guler de bezea " , asta deja e altceva.
Reteta din " secretele bucatariei ", si m-a cam dezamagit, in sensul ca e un aluat de cozonac cu rabarbar si bezea, si pentru mine e cam putin. Pentru gustul meu lipsea o crema de vanilie sau de branza, sau chiar o crema de ciocolata. Si rabarbarul nu a fost rosu ca-n revista, si nici aspectul asa de frumos.
Cu toate astea, au fost si din cei carora le-a placut mult de tot.

pentru aluat

- 125 ml lapte

- 250 g faina

- 1/2 pliculet drojdie uscata

- 50 g zahar

- 1/2 lingura coaja de lamaie

- putina sare

- 50 g unt moale

pentru umplut

- 750 g rabarar roru, al meu a fost roz si mai putin

- 75 g fistic macinat

- 75 g migdale macinate

- 1 albus, eu am avut doua

- 200 g zahar

- 50 g fulgi de migdale

- 3 linguri gem de caise

Pentru aluat se framanta un aluat de briosa, si se lasa la crescut. Eu l-am facut in masina de paine. Dupa ce a crescut se intinde foaia de aluat pe fundul si marginile unei tavi rotunde de tarta. Peste aluat se pune putin pesmet, apoi rabarbarul curatat si taiatsi se baga la cuptor pentru 25 min. Se bate intre timp albusul cu zahar, se adauga fisticul si migdalele macinate si se spriteaza pe prajitura. Se mai baga la cuptor pana se coace. Se ung marginile cu gem topit si se orneaza cu felii de migdale prajite, fara grasime.

aluatul cu rabarbarul



albusurile batute



adaugate semintele macinate



inainte de a fi bagata cu bezeaua la cuptor



scoasa din cuptor; by the way, daca stiti alta metoda de a " lipi " diverse chestii pe lateralele unu tort ( prajituri ) please explicati-mi, ca metoda asta cu aruncatul, care o aplic eu, e cam naspa



felia

vineri, 20 mai 2011

Mini tarte cu praz si branza de capra



Sa fac primavara tarte cu cepa verde, praza sau alte verdeturi, este deja o obisnuinta. Incerc tot felul de retete noi, de pe unde apuc, apoi unele raman in caiet, altele nu. DE data asta am luat reteta din "lecker" si va ramane in caiet cu siguranta, cu toate ca nu pentru toata lumea, a fost ok branza de capra. Unora li s-a parut, cam tare. Data viitoare o fac cu branza proaspata de capra, asa cum si prevede reteta.

pentru aluat

- 200 g faina + 1 lingura pentru umplutura

- sare, piper

- 100 g unt rece+ 1 lingura pentru umplutura

- 1 galbenus

pentru umplutura

- 300 g praz

- 100 ml vin alb sec

- 150 g smantana

- 150 g branza de capra proaspata, sub forma de baton

- putin pesmet pentru presarat in tarte

- condimente dupa preferinta

Se ametsca faina cu untul taiat cubulete, cu galbenusul, piperul si sarea. Apoi se adauga 3 linguri, sau cat e nevoie ca sa se lege, de apa rece de la gheata. Se formeaza bila de aluat, se inveleset in folie transparenta si se baga la frigider pentru 1 h.
Intre timp se spala si se curata prazul, se taie inele. O lingura de unt se pune la topit intr-o tigaie. se adauga prazul si se lasa 3-4 minute. Se presara 1 lingura de faina si se mai lasa 1 minut. Se adauga apoi vinul si se lasa sa fiarba. Apoi se pune smantana, si ametscand continuu se mai lasa 5 minute. Se condimenteaza cu sare, piper + ce va place. Eu am pus chimen, cimbru, busuioc. Aluatul se scoate din frigider, se imparte in 6 si se captusesc cu el 6 forme mici de tarte. Se baga pentru 15 min la cuptor, apoi se scot. Din branza de capra se taie 6 feliute, restul se adauga la umplutura. Peste aluatul scos din cuptor se presara putin pesmet, apoi se pune umplutura, apoi cate o felie de branza si se baga la cuptor, pana se auresc.

ingredientele pentru aluat



bila de aluat gata de bagat la frigider



prazul curatat si taiat



prazul calit, adaugata smantana



aluatul in forme



eu am cumparat branza de capra mucegaita, dar data viitoare fac cu din aia proaspata



aluatul pe jumatate copt, umplut cu praz si pusa feliuta de branza



si tarta



joi, 19 mai 2011

Crema de iaurt cu compot de rabarbar



Despre ce si cum cu rabarbarul, am mai povestit, deci am lamurit-o, acum am in schimb alta problema. Mi-ar trebui rabarbar rosu, asa cum am vazut intr-un documentar de pe discovery ca avea o tanti din Australia, si facea gem, compot, asa faine si rosii, prajituri etc. Cica rabarbarul rosu nu e asa de acru ca cel verde. In piata la noi se gaseste doar verde si e cam acru, la Kaufland am gasit rozuliu, care e ceva mai dulce, iar la Real am vazut mai demult rosu, dar probabil ca atunci au cumparat oamenii stive, si de atunci nu mai aduc.
In fine eu am luat de la Kaufland si am incercat doua retete.Prima este crema asta din " secretele bucatariei ".Mie mi-a placut foarte, foarte tare dar Miculinul nu e fan.

- 1 portocala

- 10 foi gelatina, eu am pus cate corespund la 500 ml lichid

- 500 g iaurt gras, scurs de apa

- 2 linguri zahar, la mine a intrat mai mult

- 1 plic zahar vanilat

- 250 g frisca batuta

- 500 g rabarbar, eu am avut mai putin

- 1 lingura unt

- 2 linguri miere

- 2 linguri lichior de portocale

- sucul de la o lamaie, la mine nu a trebuit, a fost destul de acru rabarbarul

Se spala portocala, se rade coaja, se stoarce sucul. Iaurtul scurs de apa, eu il pin intr-un tifon, se amesteca cu zaharul, cu jumatate din cantitatea de coaja de portocala si cu zaharul vanilat. Se incalzeste sucul de portocala si se dizolva in el gelatina hidratata, si topita pe baie de abur. Sucul nu trebuie sa fie fierbinte. Se adauga apoi la crema de iaurt. Se baga la frigider. Cand incepe sa se inchege se adauga frisca batuta, si se toarna in forme mici individuale. Se baga la frigider pana se intaresc.
Rabarbarul se curata si se taie bucatele de 2 cm. Se pune unutl la topi, se adauga rabarbarul, mierea si lichiorul si se lasa sa fiarba putin. Se adauga din coaja de portocala rasa.
Crema scoasa din frigider se rastoarna pe o farfurie, se adauga compot de rabarbar si se orneaza cu restul de coaja de portocala.

iaurtul cu zahar, vanilie si coaja de portocala



cu sucul de portocala si gelatina



adaugata frisca batuta



si crema de iaurt cu compot de rabarbar