duminică, 3 aprilie 2011
Keema cu mazare
Sincera sa fiu, cu ce este de fapt keema, din moment ce asta e cu mazare, habar n-am, n-am prea gasit informatii despre acest subiect, decat ca ar fi mancare indiana.
Eu sunt o sceptica in ceea ce priveste bucataria aia, aia, aialalta. Am vazut destule feluri de mancare, super renumite din oaresce bucatarie, mancare care se gateste si in alte bucatarii, dar poate nu asa de renumite. Cu toate astea, normal ca admit anumite diferentieri, dar nu-mi plac lucrurile duse la extrem.
Initial cand am facut felul asta, chiar ziceam, keema asta e de fapt mazare cu carne, dar cu alte condimente. Dar mi-am dat seama ca totusi nu e chiar asa de simplu cum mi se pare mie. In sensul ca tocmai condimentele care noi nu le punem, dar in reteta de keema sunt, fac diferanta intre o bucatarie sau alta.
Reteta din " good food ".
- o ceapa mare tocata
- 2 catei de usturoi tocati
- 1 bucatica de 4 cm de ghimbir, data prin razatoare
- 2 ardei iuti verzi, eu nu am pus
- 3 linguri ulei
- 500 g carne de miel tocata, eu am pus de vitel, si am taiat-o marunt
- 2 lingurite de garam masala, in revista scrie ca se gaseste la Ki-Life, probabil in Bucuresti, in provincie nu stiu de unde se poate cumpara, eu mi-am cumparat cand am fost in concediu pe acolo
- 2 lingurite turmeric
- 200 g rosii din conserva tocate, eu am pus suc de rosii
- 200 g mazare congelata
- 1 legatura de coriandru, eu am pus patrunjel
Se toaca ceapa, usturoiul si ardeiul iute. Se adauga ghimbirul ras si se pun la prajit in ulei. Se adauga si carnea si se lasa pana incepe sa se rumeneasca. Se adauga condimentele si se lasa inca un minut. Se pun rosiilesi se aduce la punctul de fierbere. Se fierbe constant un minut se adauga iaurtul, sare si piper proaspat rasnit, putina apa, si se lasa pe foc pana se face carnea. Se adauga apoi mazarea, se lasa pana se inmoaie, apoi se pune patrunjelul tocat. Se serveste cu lipii, chutney si iaurt.
E foarte, foarte buna mancarea asta. Miculinul e mare, mare fan. Voi face si cu carne de miel, cu siguranta.
de aproape
Vin si eu la o portie.
RăspundețiȘtergereDuminica placuta!
Fain ca incerci preparate din alte bucatarii decat romaneasca, eu sunt mai reticenta putin desi stau in Toronto, un fel de Babylon modern...aici vezi oameni din toate colturile lumii, si printre ei foarte multi indieni; mie de lene sa incerc aceste mancaruri, mai bine merg si cumpar, caci aici gasesti localuri din toate culturile posibile :) trebuie sa incerc si eu totusi! Te pup si iti doresc o saptamana frumoasa!
RăspundețiȘtergereOho, ati trecut pe arome indiene, Yvonne! Pacat ca nu pot combina carnea cu mazare... Dar, ca sa-mi delectez narile macar, poate fac si eu pentru ceilalti macar o data. Felicitari!
RăspundețiȘtergereCred ca-i tare buna,,,,mie nu-mi place mielul,,,dar imi place mazarea,,,pupp si o seara faina!!
RăspundețiȘtergerearata foarte bine! eu fac de obicei ceva asemanator, dar cu carne de pui! cu siguranta este foarte apetisanta, nu as refuza deloc o portie :d... o saptamana placuta si frumoasa va doresc!
RăspundețiȘtergereArata foarte bine. Mie imi plac retetele din diverse bucatarii internationale.
RăspundețiȘtergereMaria te astept cu mare, mare drag, la mai multe portii.
RăspundețiȘtergereExplora, sunt mare fan al diverselor incercari.Bine poate ca daca le-as putea testa direct ca tine, as fi altfel, dar in general imi place sa incerc diverse chestii.
Elena, eu trec pe te miri ce mi se pune pata.Daca incerci sa-mi spui neaparat cum le-a placut.La noi tare, tare mare succes a avut.
Mirela, e foarte, foarte buna.
Adela, eu cu aceste condimente n-am mai incercat.Cu placere pentru tine, mai multe portii.
Criss, multumesc.
Va pup cu drag pe toate si va doresc o zi frumoasa.
micule,e faina reteta.am citit despre keema asta si m-am lamurit.credca ei folosesc smantana de cocos ca sa-i ia iuteala,ca ei evident manaca iute.merge si iaurtul nostru.eu am mai postat niste condimente la mine pe blog,ca sa nu dati banii aiurea la kilife sau cum ii zice.e un magazin scump.am sa fac un post si cu garam masala,a carui reteta o am de la o prietena indianca,nascuta ce-i drept in america,dar o stia de la mama ei care era nascuta in india,in zona bombay,ca sa pare ca si astea difera de la o zona la alta.la fel ca la chinezii si la fel ca la noi:ca samamlele facute in ardeal nu sunt la fel ca alea moldovenesti si alea oltenesti.ca alea oltenesti au un condiment care nu le are nici un fel de sarma in tara :schinduful.schinduf folosesc indienii si de aici si englezii in mancarurile lor.si eu am devenit fana al acestui condiment la sarmale.fenugreek pe englezeste fenugrec pe frantuzeste.pe romaneste zice ca e cimbrisor.am mirosit cimbrisorul.am vazut cum arata ca ceai dar nu seamana cu schinduful primit de mine din oltenia.gustul e total diferit.
RăspundețiȘtergereArata bine.. si daca zici ca face diferenta.. am sa incerc si eu!!...
RăspundețiȘtergerePansy, foarte, foarte interesant tot ce mi-ai scris, multumesc pentru informatii.Am sa incerc sa gasesc si eu schinduf.
RăspundețiȘtergereFelis, merita sa incerci, eu am incercat si ramane in favorite.
Va pup si va doresc seara faina.
Micule, sper ca mi-ai pastrat un loc la masa!
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa iti doresc!
Alexandrina, sigur ca ti-am pastrat si te astept cu mare drag.
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc o zi faina.
Dementiala tre' sa fie! Eu gatesc mai tot timpul mancaruri din diverse bucatarii, dar nu ma duc la restaurantele cu specific din zona din cauza mizeriei.. Bucataria indiana e favorita baietilor de la mine din casa si eu folosesc lapte sau smantana de cocos de obicei. Neaparat o sa incerc bunaciunea asta!
RăspundețiȘtergerePupicei multi :)
Vale, nu ma asteptam sa fie chiar asa de buna, dar e demntiala intr-adevar.
RăspundețiȘtergerePup gasca din Aussie, cu mult drag.