joi, 18 noiembrie 2010
Fursecuri tunisiene
Asa cum am spus si la pliculetele cu ton, habar n-am daca reteta e intr-adevar tunisiana, dar asa scrie in " Kiskegyed Konyha ", pentru ca de acolo am pescuit si reteta asta. Am facut fursecurile astea din curiozitate si au iesit, foarte, foarte bune. Ma bucur ca le-am descoperit.
- 1 kg curmale, eu am pus 600 g
- 350-400 ml suc de mere, de portocale, sau alt suc acrisor
- 100 g migdale
- 50 g alune
- 50 g fistic
- 500 g gris
- 100 g unt
- 2 linguri ulei de masline
Se spala curmalele, se taie fiecare in doua, se scot samburii si se pun la fiert cu suc acrisor ( de mere, de portocale ) pana devin ca o pasta ( destul de repede ).
Se lasa sa se racesca. Migdalele, alunele si fisticul se macina si se prajesc intr-o tigaie, fara grasime cam 10 min ( dupa ce s-a infierbantat tigaia ). Tot in tigaia fierbinte se prajeste si grisul, pana capata o aroma de prajit ( cam 10 min ). Se topeste untul si se adauga peste gris. Apoi se adauga migdalele, alunele si fisticul si in final curmalele. Se amesteca, apoi se intinde pe o folie unsa cu ulei de masline. Se fac diferite forme. Trebuie facute formele imediat, intrucat daca se lasa prea mult sa stea, coca se usca si nu se mai poate bine taia.
curmalele puse cu suc de mere, pe foc
dupa foc, trebuia sa le blenduiesc putin sa fie si mai pasta, dar adta viitoare
semintele
macinate
si prajite, si amestecate cu grisul prajit si cu untul
pusa si pasta de curmale
foaia intinsa
fursecurile
si poza pentru Oana
In reteta initiala, curmalele erau macinate si doar atat. eu am vazut schema asta la Anna Olson, care spunea ca atunci cand foloseste curmale in prajituri, le pregateste in felul asta, pentru ca le mai ia din dulceata. Fara sa aiba deloc zahar, fursecurile au fost destul de dulci si asa. Sunt foarte bune, dar nu " to die for ".
O RETETA INTERESANTA,AM SA O INCERC.PUPICI SI O SEARA FRUMOASA!!
RăspundețiȘtergereInteresanta propunerea, Yvonne! Pai, curmalele puse de tine sunt destul de dulci cred eu, asa ca imi imaginez ca ua un gust excelent. Iar faptul ca nu mai au adaos de zahar ma incanta mult. Numai ca, daca nu se mananca imediat nu se intoresc oare? Nu ca ar fi sansa sa stea!
RăspundețiȘtergereSuper! Are toate ingredientele unei retete tunisiene. Eu cand am fost acolo, m-am indragostit de Makroud, care se face tot cu pasta de curmale, migdale, etc.
RăspundețiȘtergeretare bine arata :)
RăspundețiȘtergereImi inchipui ca sunt un deleciu! Yumm
RăspundețiȘtergereExcelente fursecuri cu aroma orientala, imi plac de mooor! Mi-a cazut fatza la 1kg de curmale, parca la 600g mai merge...puuup
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, sunteti foarte dragute, ca de fiecare data de altfel.
RăspundețiȘtergereMirela, ma bucur mult ca vrei s-o incerci.
Elena, ai dreptate, curmalele sunt dulci, nu mai trebuie zahar deloc.Dupa trei zile tinute neacoperite nu erau tari.
Criss, stiam c-o sa-ti placa.Astept si reteta makroud.
Bosco, multumesc mult.
ChefChilly, sa stii ca sunt tare bune.
Liana, ma bucur mult ca-ti plac.Si mie-mi cazuse lafel, dar 600 g ag lejer.Cu 1 kg cred ca erau mult prea dulci.
Va pup pe toate si va doresc weekend placut.
ce dragute sunt,vreau si eu,mi-ai facut o pofta
RăspundețiȘtergereUn alt dulce care ma atrage aici la tine ..of ce ma fac eu!
RăspundețiȘtergerePuse pe lista si de sarbatori le fac .
Acum sunt si la regim...ce sa-i faci..mici probleme de sanatate...nimic dulce :-((
weekend placut ..ciao!
Doinitza, cu multa placere pentru tine, cate doresti.
RăspundețiȘtergereNicoleta ma bucur mult ca-ti place.Sanatate multa iti doresc, sunt sigura ca totul va fi bine pentru tine.
va pup si va doresc o seara cat mai frumoasa.
OO Micule iar ceva bun!cand vin aici in casuta ta, nu ma mai satur sa tot privesc.Fursecurile arata atat de bine.Te pup dulce
RăspundețiȘtergereFrumos de tot! :)
RăspundețiȘtergereTe rog frumos, daca doresti sa ma ajuti, o sa iti solicit un minim efort, acela de a inlocui in blogroll-ul tau Cuina Banateana cu Retete ca la mama (asa se numeste blogul meu de azi) si linkul este www.retetecalamama.ro. Iti multumesc din suflet. Laura Laurentiu - Retete ca la Mama.ro
Nela, multumesc mult, ma bucur ca-ti plac, dar pe langa torturile tale......
RăspundețiȘtergereCu multa placere am sa modific Laura.Multumesc ca mi-ai atras atentia.
Sa aveti o seara frumoasa in continuare.
Dupa ingrediente cred ca sunt divine aceste fursecuri.
RăspundețiȘtergereSa ai o saptamana cat mai placuta!!
Pupici si multumesc pentru urari :)
Cu drag
Lory
Lory, esti o scumpete.Multumesc frumos si multi pupici si de la mine.
RăspundețiȘtergereSa ai o zi minunata.