vineri, 15 octombrie 2021
Cremes cu mere
joi, 14 octombrie 2021
Din nou Cremes cu mere
Normal ca toamna fac prajituri cu mere.Fac si in alte anotimpuri, dar parca toamna e vremea lor.
Varianta asta, de prajitura cu mere este alaturi de porlos, cea mai apreciata, asa ca atunci cand am timp, le-o fac.
Reteta este asta.
Pozele de acum.
joi, 26 august 2021
Prajitura cu prune si farmituri
E prea buna, ca nu pastrez reteta. Am luat ieri niste prune, care s-au dovedit nu excelnte de mancat, asa ca am sacrificat niste timp, sa fac o prajitura.
In ultimul timp, hobbyul asta al meu, prajituresc, are mult de suferit, dar ce sa facem, nu putem fi cu toate.
Reteta de aici.
pentru aluat:
- 225 g branza de vaci uscata
- 500 g faina
- 200 g zahar
- un plic zahar vanilat, eu am facut de mine, si pun o lingura
- un pachetel praf de copt, eu folosesc din alea de la DM fara fosfati
- 9 linguri lapte
- 9 linguri ulei
- putina sare
pentru umplut
- 1 kg prune
- 4 linguri zahar
- 1 lingura scortisoara macinata
pentru farmituri
- 300 g faina, eu am pus cam 280 g
- 200 g unt rece
- un pachetel zahar vanilat
- 125 g zahar
- putina sare
Eu am facut un pic diferit fata de reteta din link.
Pentru aluat, se amesteca toate ingredientele, se intinde aluatul in tava si se baga la cuptor la 180 C.Intre timp, se spala prunele, se scot samburii si se taie felii.Se pot lasa si jumatati, dar mie imi plac mai mult taiate.Se scoate tava din cuptor, se pun prunele si se presara cele 4 linguri de zahar amestecate cu scortisoara.Se baga tava la cuptor si se pregatesc farmiturile.Se amesteca ingredientele pentru farmituri, se scoate tava din cuptor si se presara peste prune.Se baga tava din nou in cuptor si se lasa pana farmiturile devin ferme, si prajtura este coapta.Asta depinde de fiecare cuptor.
Se poate servi cu frisca.
Poze din timpul prepararii, nu am, decat astea finale.
luni, 3 mai 2021
Cartofi frantuzesti
Sunt preferatii mei, de cand eram mica.Si-mi plac simpli, doar cu ou, unt si smantana.Fara cascaval ras deasupra, fara carnati, fara sosuri, asa simpli.
In a doua zi de |Paste totdeauna se faceau la noi cartofi frantuzesti, cu ouale fierte ramase.
- cartofi fierti, depinde de cantitatea dorita
- oua fierte
- 50 g unt
- 200 g smantana
- sare
- putin pesmet
Se fierb ouale si cartofii, se racesc si se curata.Intr-un vas rezistent la cuptor, uns cu unt si tapetat cu pesmet, se pune un rand de cartofi fierti, taiati felii.Se sareaza apoi se pune un rand de oua fierte taiate felii.Se mai pune putina sare, se taie bucatele mici de unt si din loc in loc se pune smantana.Se repeta operatia, ultimul rand sa fie de cartofi.Peste cartofi se pune smantana.Se baga la cuptor pana se rumenesc.
primul strat de cartofi+oua
unt si smantana
gata de cuptor
si scosi din cuptor
Cozonacul cu mac de anul asta Paste 2021
Inca nu am gasit reteta perfecta, din punctul de vedere al aspectului.La gust sunt de fiecare data minunati, dar din pacate nu si la aspect.
Anul acesta am facut dupa aceasta reteta, dar am pus 200 g unt si 3 galbenusuri, iar zahar 150 g.
Sarbatori luminate!Paste fericit!