marți, 26 ianuarie 2016
Cozonac cu mac si nuca
Nu exista la noi Craciun sau Paste, fara cozonacii astia. Nu stiu de ce imi tot crapa la cuptor, si nu pot sa le fac poze faine, dar la gust sunt foarte, foarte pe placul nostru.
Reteta de aici, mai tot jonglez cu ea, adica pun uneori mai putin unt, dar la aspect nu am realizat mare lucru.
Astia i-am avut anul trecut de Paste.
marți, 19 ianuarie 2016
Fursecuri Linzer cu mac, umplute cu curd de lamaie
Prajitura Linzer este o prajitura austriaca cu un aluat facut din faina, unt si zahar, si un adaos de nuci, migdale sau alte seminte. Se umple cu gem acrisor, de regula de coacaze, dar in unele zone se foloseste si de zmeura. In austria este raspandita si varianta "linzerului alb " care nu are adaos de seminte.
Fursecurile presupun ca sunt o adaptare, si mie imi plac foarte, foarte mult.
De data asta o varianta de pe nosalty, cu mac si curd de lamaie, o editie de Paste.
reteta este una simplu de tinut minte 3; 2; 1, adica trei parti faina, 2 parti unt si o parte zahar, de aici se pot face o multime de combinatii
- 500 g faina
- 200 g zahar praf, dupa gustul nostru ajunge 180 g
- 10 g mac nemacinat ( cam 2 linguri )
- 1 varf de cutit sare
- o lingurita praf de copt
- 250 g unt
- 2 oua
- zahar praf pentru presarat deasupra
Se amesteca faina cu zaharul, cu praful de copt, cu sarea si cu macul. Untul rece se taie cuburi si se faramiteaza impreuna cu amestecul de faina. E gata atunci cand nu mai sunt bucati mari de unt, ci doar niste farmituri. Se bat ouale si se adauga la acest amestec. Se omogenizeaza si se inveleste aluatul in folie. Se baga la frigider pentru o jumatate de ora. Se scoate, se intinde foaie de 1cm grosime, aproximativ, si se coc pe hartie de copt, pana se auresc. Se umplu dupa preferinta. Eu cu curd de lamaie, cumparat.
aici fursecurile de Paste
marți, 5 ianuarie 2016
Prajitura "Betiva cu rom"
La multi ani, cu sanatate, fericire, noroc si va las mai departe pe fiecare, sa completati ce vi se pare ca lipseste. Va doresc numai bine in 2016 si numai bucurii.
Iar pe plan " bucataresc " scriu despre " betiva cu rom " careia eu i-am adaugat si visine, si care la mine asa va si ramane.
Reteta de aici.
pentru blat:
- 100 g nuca macinata
- 50 g faina
- 2 linguri cacao
- 1 plic praf de copt
- 150 g unt
- 5 oua
- 150 g zahar praf, eu am pus tos
- putina sare
- gem de caise pentru uns blatul, eu am pus cam 500 g visine bine scurse de suc
pentru crema:
- 200 g nuca macinata
- 200 g zahar praf
- 20 ml rom
- 200 g unt
- 2 linguri cacao
- 3 galbenusuri
pentru glazurat:
- 100 g ciocolata
- 100 ml frisca
Pentru blat se bate untul cu zaharul si sarea, se adauga pe rand ouale, apoi nuca amestecata cu faina si praful de copt. Se omogenizeaza bine si se toarna in tava. Peste aluat se pun visinele si se baga la cuptor pana trece testul scobitorii. In reteta originala nu se pun visinele, iar blatul copt si racit se unge cu gem de caise.
Pentru crema se amesteca nuca macinata cu 100 g zahar, cu romul si cu o lingura buna de apa. Untul se bate cu 100 g zahar si se adauga pe rand galbenusurile. Se amesteca cele doua compozitii si se intinde peste blat. Pentru glazura se topeste ciocolata in frisca fierbinte, apoi se toarna peste prajitura.
Cantitatea de zahar de la crema este orientativa, eu pun treptat, si gust.
cam asa a aratat prajitura
si dupa masacru
pentru blat:
- 100 g nuca macinata
- 50 g faina
- 2 linguri cacao
- 1 plic praf de copt
- 150 g unt
- 5 oua
- 150 g zahar praf, eu am pus tos
- putina sare
- gem de caise pentru uns blatul, eu am pus cam 500 g visine bine scurse de suc
pentru crema:
- 200 g nuca macinata
- 200 g zahar praf
- 20 ml rom
- 200 g unt
- 2 linguri cacao
- 3 galbenusuri
pentru glazurat:
- 100 g ciocolata
- 100 ml frisca
Pentru blat se bate untul cu zaharul si sarea, se adauga pe rand ouale, apoi nuca amestecata cu faina si praful de copt. Se omogenizeaza bine si se toarna in tava. Peste aluat se pun visinele si se baga la cuptor pana trece testul scobitorii. In reteta originala nu se pun visinele, iar blatul copt si racit se unge cu gem de caise.
Pentru crema se amesteca nuca macinata cu 100 g zahar, cu romul si cu o lingura buna de apa. Untul se bate cu 100 g zahar si se adauga pe rand galbenusurile. Se amesteca cele doua compozitii si se intinde peste blat. Pentru glazura se topeste ciocolata in frisca fierbinte, apoi se toarna peste prajitura.
Cantitatea de zahar de la crema este orientativa, eu pun treptat, si gust.
cam asa a aratat prajitura
si dupa masacru
foarte buna, dar pentru mine e genul din care mananci o bucata, iar alta mai mananci maine, sau ma rog bine mai tarziu