miercuri, 31 decembrie 2014

La multi ani 2015 !





Ce repede a trecut si anul asta. Fie ca 2015 sa va aduca doar bucurie, fericire, impliniri, si tot ce stiti ca va mai lipseste ! LA MULTI ANI !

miercuri, 24 decembrie 2014

Craciun fericit!




Craciun fericit tuturor, plin de bucurii si de tot ce va doriti!

marți, 16 decembrie 2014

Tort cu crema de iaurt, ciocolata si zmeura



Sau tortul Denisei cand a implinit 2 ani. Cu cateva luni bune in urma, dar de abia acum reusesc sa-l postez.  Si o mare satisfactie, ca i-a plcut si a mancat.
Reteta de pe situl nosalty.hu.

pentru blat

- un piscot din trei oua, dimensiune fi 26 cm

pentru crema de iaurt cu zmeura

- 250 g iaurt gras lasat la scurs intr-un tifon

- 3 linguri zahar brun

- 10 g gelatina

- zeama de la o lamaie

- 250 ml frisca

- 500 g zmeura proaspata sau congelata

pentru crema de ciocolata

- 200 ml frisca

- 100 g caramele cu lapte

- 200 g ciocolata cu lapte

- 250 ml frisca

- putina sare

Pentru crema de iaurt se amesteca iaurtul scurs cu zmeura pasata si trecuta prin sita. Se adauga zaharul si zeama de lamaie. Gelatina se hidrateaza si se topeste pe baie de abur. Se adauga la iaurt si cand incepe sa se inchege se adauga si frisca batuta. Se pune crema peste blatul de tort in jurul caruia s-a pus inelul de tort, si se baga la frigider.
Pentru crema de ciocolata se pune frisca pe foc, fara a se lasa sa fiarba. Se adauga caramele si ciocolata si se lasa sa se topeasca. Se baga la frigider si cand incepe sa se intareasca se bate cu mixerul. Se pune peste crema de iaurt si se baga la frigider pana se intareste. Se orneaza dupa imaginatie, talent si preferinta. La mine mai putin din toate, dar important e ca i-a placut Denisei.

cam asta ar fi






si felia




marți, 2 decembrie 2014

Biscuiti sarati cu branza cheddar



Am luat de la Lidl, acum ceva timp ( cand a fost saptamana britanica ) o branza cheddar foarte, foarte buna. Pentru gustul nostru, cel putin. N-o fi fost ea cine stie ce, dar noua ni s-a potrivit perefect. Cu siguranta mai iau, daca repeta saptamana britanica. Ii unul din chestiile care ma enerveaza la magazinul asta. Nu te poti baza pe un anumite chestii. Cand ti-e lumea mai draga, l-au retras de la raft. Ei, asta e. Reteta e de pe un site american, dar nu mai stiu care.


- 200 g faina

- 200 g branza cheddar

- 200 g unt

- putina sare

- daca e nevoie 3-4 linguri apa rece ca gheata

Se amesteca toate ingredientele, untul rece taiat cubulete, si se formeaza o bila. Se pune la rece pentru cel putin o ora, apoi se intinde foaie si se taie cu forma de biscuiti. Se coc in tava tapetata cu hartie de copt, pana se auresc.

aici biscuitii sarati cu branza cheddar



de aproape


marți, 18 noiembrie 2014

Prajitura cu aluat dospit si visine



Da, o prajitura cu gust de cozonac cu visine. Foarte buna.
Butterkuchen este o prajitura cu aluat dospit si mult unt. Varianta asta are si visine in compozitie si e cu atat mai buna. Din pacate nu e dietetica deloc. Aici puteti citi cate ceva despre aceasta prajitura.
Iar reteta este de pe situl german  lecker.de

- 550 g faina

- drojdie aferenta fainii, eu pun un cub

- 5 linguri + 175 g zahar

- 200 g unt

- 1/4 l lapte

- 1 ou

- 500 g visine

- 100 g fulgi de migdale, eu nu am pus

- unt pentru uns tava

Se freaca drojdia cu putin zahar si se dilueaza cu putin lapte. Se lasa la loc cald sa creasca. Eu nu pregatesc faina, decat dupa ce vad ca drojdia e ok. Daca nu e buna drojdia, nu mai stric restul ingredientelor. Se pune faina si sarea intr-un castron. Se adauga in mijloc drojdia crescuta 75 g zahar, 75 g unt topit, oul si laptele. Se framanta, api se lasa aluatul intr-un loc caldut sa cresca 30-60 min. Eu il las cam o ora. Dupa ce a crescut se imparte in doua parti. 2/3 din aluat  intinde  foaie in tava unsa, se presara cu  linguri zahar si se pun visinele curatate. Se intinde si restul de aluat si se acopera visinele. Cu degetul se fac adancituri in foaia de deasupra. In fiecare adancitura se distribuie unt taiat cubulete ( cele 125 g ramase ). Se presara cu 100 g zahar si fulgi de migdale. Se mai lasa 1/2 de ora la crescut, apoi se baga la cuptor pana se aureste.

aici aluatul presarat cu pesmet, asta e de la mine



puse si visinele, la mine au fost mai mult de 500 g, cam 800 g



pusa si a doua foaie si untul, eu nu am mai pus zahar si migdale



si aici prajitura



marți, 4 noiembrie 2014

Lasagna cu dovlecel si branza



E de departe cea mai buna lasagna mancata de mine ever. Stiu ca suna foarte "infatuat" dar daca cititi continuarea veti vedea ca nu e deloc asa. N-am mancat lasagna la restaurante renumite, n-am mancat lasagna in Italia ( cumva tot pizza sau peste mananc acolo ) , n-am mancat lasagna facuta de cineva care se pricepe foarte bine, deci am mancat lasagna facuta mai mult de mine, sau la  restaurantele hotelurilor pe unde am umblat in concedii, iar asta nu e foarte relevant.
De data asta reteta de Anne Burrell .


eu am modificat pe ici colo, dar tot buna a iesi; de exemplu n-am avut carnati proaspeti italieni, si am facut cu carne tocata iar sosul l-am facut bechamel si nu cel rosu facut de ea; cu siguranta insa am sa incerc si cat de aproape de reteta ei
cantitati nu am pentru ca am facut mai multa carne, care am pus-o la congelator

- carne totcata amestec vita + porc, eu am avut 1 kg

-  o ceapa mare

- 3 catei de usturoi

- sare, piper

- 2 linguri de rosii in suc propriu

- ciuperci champignons

- 2 zucchini

- un pachetel branza de vaci pilos

- 100 g parmezan ras, eu am pus branza pentru paste de la Napolact

- 1 ou

- sos bechamel

Pentru amestecul de carne se caleste ceapa in putin ulei, se adauga carnea si usturoiul si se lasa pana carnea devine moale. Se adauga condimentele si rosiile si se mai lasa putin sa scada apa din rosii.
Se pune intr-o tigaie putin ulei si se adauga ciupercile si 1, 5 catei de usturoi. Se lasa sa se inmoaie putin ciupercile, apoi se scot si se adauga restul de usturoi si feliutele de zucchini. Dupa ce s-au inmuiat putin se scot si se pun deoparte.
Pentru sosul bechamel se topesc 60 g unt, se adauga 30 g faina si se stinge apoi cu 300 ml lapte. Se sareaza si se pipereaza. Sosul astfle facut e mai " lung ", si se preteaza bine la reteta mea pentru ca eu  nu fierb foile de lasagna.
Pentru asamblare se pune in vasul termorezistent un strat de foi de lasagna si din nou se unge cu putin sos bechamel. Apoi se pune un strat de carne si nou sos bechamel, foi de lasagna, din nou sos, ciuperci si zucchini calite, si din nou sos, foi de lasagna, sos amestec de branza de vaci cu ou si parmezan si nou sos, foi de lasagna. Adica foile trebuie sa aiba si dedesubt si deasupra sos. Ultimul strat este de foi unse cu sos si presarate cu putin parmezan. Pentru a fi sigura ca foile nu raman tari, pun in lateralul vasului, o canita de cafea mica, mica, de apa.De fiecare data a functionat foarte bine.



si pozele





si de aproape


marți, 21 octombrie 2014

Spaghete cu sos de lamaie



Sunt o mancatoare de lamaie inca din burta Lucicai. Se gaseau greu pe vremea aia, dar la bufetul partidului, mai aduceau. Ea lucra la ziar, in aceeasi curte cu sediul partidului, si putea cumpara de acolo. Prin anii ' 75 a inceput sa nu mai fie nici acolo mai nimic, cel putin nu pentru oamenii de rand. Dar cand gasea lua un kilogram de lamaie si-l termina pana pleca acasa. Mai tarziu am inceput eu sa le mananc la greu. Mi le curatam ca portocalele si mancam. Cine ma vedea se stramba de zor, ba unii din prietenii de familie le recomandau alor mei sa ma duca la medic, ca mi se poate gauri stomacul. Deci sunt o mare mancatoare de lamaie. Si cu toate astea nu m-au prea incantat aceste spaghete. Le-am mancat, dar nu cred ca le mai fac. Cata introducere ca sa spun ca nu mi-au prea placut.
Reteta Nigella Lawson.

ea a facut cu linguine, eu cu spaghete si am facut cantitate mai mica
aici trec cantitatile ajustate de mine

-  80 spaghete

- 2 galbenusuri

- 50 g parmezan

- 70 g  smantana

- coaja rasa de la o lamaie, sucul de la 1/2 lamaie, sau dupa gust

- sare

- piper

- 2  linguri unt

- patrunjle tocat

Se fierb pastele al dente.  Se scurg si se pastreaza o ceasca din apa cu sare in care au fiert. Untul se pune peste pastele inca calde, astfel incat untul sa se topeasca. Pentru sos se amesteca galbenusurile, parmezanul, coaja, zeama de lamaie, sarea si piperul si se bate cu o furculita. Dupa ce pastele sunt bine acoperite cu unt, se pune amestecul de galbenusuri si cate putin din apa in care au fiert, pana se obtine consistenta dorita. Se servesc cu patrunjel proaspat tocat. Eu le-am mai pus un pic pe foc, sa n-am senzatia ca nu-i gatit galbenusul, Nu asta a fost ce nu mi-a placut la ele, ci pur si simplu gustul.


de aproape


marți, 7 octombrie 2014

Porlos cu visine



In zona noastra toata lumea are o reteta de porlos. Difera ca-i cu unt sau untura, ca are ou sau mai mult smantana, dar tot reteta de porlos e. E drept ca se face mai degraba cu mere sau branza, dar si cu visine e minunata. Si Muni facea destul de des, dar asa cum am mai scris, pe vremea aia chiar nu ma interesau retetele, asa ca reteta mea de pe situl nosalty.huhttp://www.nosalty.hu/recept/meggyes-pite.


pentru aluat

- 500 g faina

- 250 g margarina

- putina sare

- 1 lingura untura

- 1 ou

- 1 galbenus

- 1 pachetel praf de copt

- 3 linguri smantana, sau cat ia

pentru umplut

- 1 kg visine

- 30 g zahar praf

- 3 linguri gem de visine

- 50 g nuca macinata, eu nu am pus

- 1 varf de cutit scortisoara

- 3 linguri pesmet

pentru presarat deasupra

-  zahar praf

Visinele se curata, se presara cu zaharul praf  si se lasa pana se face aluataul.
Pentru aluat se amesteca faina, praful de copt, sarea, margarina, untura, oul si galbenusul, cu atata smantana cat sa rezulte un aluat moale si usor de intins. Se lasa la odihnit 1-2 h. Se imparte apoi aluatul in doua. Se intinde o foaie si se pune in tava. Se unge cu gem si se preara cu pesmet. Se pun visinele scurse si se presara cu nuca si scortisoara. Se pune cealalta foaie, se inteapa cu furculita si se baga la cuptor pana se aureste. Se serveste presarata cu zahar praf.

foaia in tava unsa cu gem


cu pesmetul


cu visinele scurse


inainte de cuptor


si prajitura gata



Nu am mai folosit margarina de o suta de ani, dar aici am respectat reteta si e super, super frageda.
Gemul este foarte binevenit, formeaza o pelicula in cuptor, iar eventuala zeama de visine, nu mai poate incruzi foaia de jos de aluat.

marți, 23 septembrie 2014

Aperitiv cu zucchini si morcov




Aperitivul asta face parte din categoria " imi pare rau ca nu am incercat reteta mai devreme " , nu de alta, dar as fi putut profita de ea mai demult. Am facut aperitivul asta la ziua lui Matei, dar n-am reusit sa fac poze, dar l-am facut de atunci de multe ori asa ca am si poze.
Reteta este de pe blogul lui Any, un blog de pe care voi mai face multe retete, numai sa le vina randul.
Mersi Any pentru reteta.


- 5 oua

- 120 g faina

- 110 ml ulei de floarea soarelui

- 1 1/2 lingurita praf de copt

- 120 g parmezan, sau alt fel de branza tare

- 1/2 ceapa

- 500 g zucchini

- 120 g morcov

- sare, piper

Se dau pe razatoaremare zucchini si morcovul, ceapa pe razatoarea mica, eu le-am amestecat, apoi se storc. Se bat ouale cu uleiul, apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt. Cu telul se amesteca bine, sa nu ramana cocoloase. Se adauga legumele stoarse, branza, sarea si piperul. Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie, e mai sigur ca nu se prinde, si se baga la cuptor pana se aureste.
Mie imi place super tare s-o mananc cu iaurt grecesc, dar si goala e super buna.
Any iti multumesc mult pentru reteta asta faina.

cam asa arata gata



de aproape




marți, 9 septembrie 2014

Cornuletele cu branza ale Theodorei




Daca n-ar fi destul de migaloasa reteta le-as face foarte des. Asa le fac mai rar, dar le savurez pana la ultima imbucatura. Mor dupa aluaturile cu branza, indiferent ca-s sarate sau dulci.
Astea sunt sarate si am luat reteta de pe culinar.ro unde a fost postata de Theodora. Multumesc mult pentru reteta faina.

pentru aluat:

- 800 g faina

- 200 ml apa calduta

- 200 ml lapte caldut

- 200 ml ulei de masline

- 1 cub de drojdie proaspata sau 1 pliculet de drojdie uscata

- 1 lingurita zahar

- o lingurita sare

pentru umplut :

- un ou

- 500 g branza de care va place, eu pun feta sau telemea + branza de vaci

pentru uns deasupra :

- 2 linguri de iaurt gros

- doua galbenusuri

pentru presarat :

- mac

- susan

- chimen

Eu fac de obicei jumatate de cantitate, cam asta-i limita rabdarii mele. De mai mult nu-mi ajunge.
Se face maiaua din drojdia frecata cu zahar si putin lapte. Dupa ce a crescut se pune in mijlocul fainii, se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat elsatic. Se imparte in 8 bucati si se intind cercuri, din care se fac cornuletele. Se pune pe fiecare cate o lingurita buna de umplutura se ruleaza, se ung cu iaurt si galbenus si se presara cu seminte. Se coc pana se auresc. Sunt delicioase tare, crocante in exterior si moi in interior.


cam asa arata




sectiunea



pacat ca nu pot sa pun o poza cu gustul lor

marți, 26 august 2014

Tarta cu piersici



Umpluturile de fructe cu amidon, nu ma prea convinsesera pe mine. Ma refer la umplutura de fructe care vine la cuptor, ca la tortul " padurea neagra " fac doar crema de visine cu amidon. Mi se pare mai bun tortul decat cel cu visine proaspete si frisca La tarte insa ma gandeam ca fructul in sine e de ajuns, de ce sa-l mai stric cu amidon. Totusi am incercat inca o data varianta asta si la piersici m-a convins.
Reteta de pe un blog american.


pentru aluat am folosit reteta de aici

pentru umplut

- 7-8 piersici

- 1/4 lingurita scortisoara, eu am pus doar un varf mic de cutit

- un varf vde cutit sare

- 3 linguri amidon

- 2 linguri zeama de lamaie

- 1 lingura unt

- 60 g zahar

- 30 g zahar brun

- putin pesmet

Cantitatea de zahar depinde si de cat sunt, sau  nu, de dulci piersicile. Daca sunt foarte dulci, puneti mai putin zahar la inceput, si adaugati la sfarsit, dupa ce gustati, daca mai e nevoie.
Piersicile se curata si se taie cubulete. Se amesteca cu zaharul si se lasa sa stea cam o ora. Se scurge zeama si se amesteca treptat cu amidonul, punand tot cate o lingura. Se adauga sarea si scortisoara si se pune pe foc. Se pun si piersicile si se lasa cam 5 min. Se ia de pe foc si se adauga untul si zeama de lamaie.
2/3 din aluat se pune in tava unsa si tapetata si se baga la frigider pentru o ora. Se scoate, se presara putin pesmet ( fructele fiind deja fierte nu lasa multa zeama ) se pun piersicile, se fac gratii din aluatul ramas si se baga la cuptor, pana se aureste.
E foarte, foarte buna.

asa a aratat tarta





si felia




marți, 12 august 2014

Cheesecake cu merisoare



Pana dupa revolutie, ba chiar pana prin anii cand am inceput sa citesc internetul, habar n-aveam ca exista meriosare. Stiam de macese, stiam de coarne, de porumbe, dar de merisoare habar n-aveam. Pentru cheesecakul asta am folosit niste merisoare gasite in piata, jumatate din ele verzi, na dar asta-i filmul.
Reteta de pe blogul Dorinei, si-i multumesc. Foarte bun a fost.

pentru blat

- 200 g biscuiti, eu am pus leibnitz

- 100 g unt topit

- 30 g zahar brun

pentru crema de branza

- 500 g crema de branza, eu am pus lacteea

- 200 g lapte condensat indulcit

- 150 ml frisca lichida

- 10 g gelatina

- zahar pudra dupa gust, daca mai e nevoie, eu am pus foarte putin

pentru compozitia de merisoare

- 300 g merisoare

- 300 g zahar

- 100 ml apa

Se pun merioarele cu apa la foc, pentru 10 minute. Se paseaza si se adauga zaharul. Se mai pun pe foc cam 15-20 minute.
Se macina biscuitii se amesteca cu zaharul, apoi cu untul topit, si se omogenizeaza. Se preseaza amestecul pe fundul si marginile unei forme de tort cu baza detasabila. Pentru crema se amesteca branza cu laptele condensat si cu zaharul. Gelatina tinunta in apa rece, stoarsa si topita pe baie de abur se adauga la acest amestec, in mai multe etape. Intai se ia din amestec o lingura, se adauga in gelatina topita, se mai pune o lingura, se omogenizeaza, si cam asa vreo tre- patru linguri, apoi se pune acest amestec in crema de branza. Se pune putin la frigider si cand incepe sa se inchege se adauga si frisca batuta spuma. Se pun apoi straturi alternative de crema si merisoare. Se marmoreaza si se lasa la frigider sa se inchege.



felia. eu am pus frisca naturala si a durat mai mult inchegatul, ca nu reusesc s-o bat foarte tare

delicios



marți, 29 iulie 2014

Cuib de melci



Cu numele asta am gasit reteta intr-o carte veche de bucate. Stiam ca cele cu nuca sunt cuiburi de viespe, dar de astea nu stiam ca se cheama asa.
Pusa, ii multumesc mamei tale, ca ne rasfata cu cuiburile astea minunate. Tin minte perfect si prajitura chinezeasca  pe care o facea asa de buna.

pentru aluat:

- 1/2 kg faina

- 4 galbenusuri

- 2 linguri zahar

- putina sare

- 20 g drojdie proaspata

- 1 pahar lapte, cam 200 ml

- 50 g unt moale la temperatura camerei

pentru umplut:

- 200 g unt

- 8 linguri zahar

pentru insiropat:

- 500 ml lapte

- zahar si zahar vanilat dupa gust

Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar, se toarna putin lapte caldut ( sa nu fie fierbinte ), cat sa o acopere si se lasa la crescut. Faina se pune intr-un castron, se face gaura la mijloc si se adauga zaharul, sarea si galbenusurile. Se framanata se adauga drojdia, laptele ramas, caldut si untul moale. Se face un aluat molcut. Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Se freaca intre timp untul moale cu zaharul. Aluatul se intinde foaie de grosimea uni deget, se unge cu crema de unt si se taie felii groase cam de un cm. Se pun in tava tapetata cu putin ulei sau unt si se mai lasa putin la crescut. Se baga la cuptor si se lasa pana se auresc. Se fierbe laptele cu zahar si zahar vanilat. Peste cuiburile racite se toarna 2-3 linguri de lapte caldut si se lasa sa se zvante.
Sunt excelente si foarte, foarte pufoase.

cam astea ar fi



mie imi place sa fie super insiropate



eu am pus si semintele unui baton de vanilie

duminică, 20 iulie 2014

Empanadas cu carne de miel



Am intarziat un pic cu postarea, nu de parca in rest as posta foarte des, din cauza de concediu. Am fost intr-un scurt concediu la Mamaia si timpul nu-mi prea permitea sa sciru pe blog, de fapt nici sa citesc. Nu ma apuc sa povestesc cum a fost, au fost chestii care mi-au placut ( mai putine ) si chestii care nu mi-au placut. N-am fost la noi la mare din 1994 si nu pot sa zic ca-mi pare foarte rau. Ceea ce insa m-a dezamagit cel mai tare, au fost vechile statiuni ( Saturn, Venus, Jupiter, Neptun, Olimp ) unde mergeam copil fiind aproape in fiecare an, si care acum sunt de nerecunoscut. Stiam ca nu mai sunt ce-au fost, dar parca nu ma asteptam sa arate atat de rau. Nu pot sa nu-mi amintesc cum ne plimbam seara prin statiuni, toata lumea imbracata frumos, totul curat, totul frumos. Din orice statiune locuiam, nu exista ca macar o seara sa nu ne plimbam pana pe terasa hotelului Amfiteatru din Olimp, unde mancam inghetata, si pana ai nostri beau ceva, noi coboram pe plaja si ne jucam la jocurile de pe plaja.  Poate doar copilaria facea sa mi se para atat de frumos. Cert e ca de atunci, multumesc lui Dumnezeu, am vazut locuri minunate, dar adevarat e ca la varsta aia, si pe vremurile alea, nu-mi puteam imagina ceva mai frumos decat sa mergi la mare si sa locuiesti la Belvedere, Panoramic sau Amfiteatru in Olimp. Na, dar destul cu astea. acum o reteta de pe un blog american de empanadas cu carne de miel. Le-am facut dupa Pasti, ca parca nu mai trece carnea de miel prea tare. Am reciclat-o ca alta sansa nu avea.

pentru aluat

- 320 g faina

- 1/ 4 lingurita sare

- 190 g unt rece din frigider

- 1 ou

- 4-5 linguri apa rece din frigider, eu bag repede un paharel cu apa la congi si-l tin cateva minute

pentru umplutura

- 300 g carne de miel

- ulei de masline

- 2 catei de usturoi taiati marunt

- 1 lingurita ghimbir macinat, eu am pus cam 1/2 lingurita

- partea alba de la un praz, taiat marunt

- 1/2 de zucchini taiat marunt

- 10 ciuperci

- un ardei iute, eu n-am pus

- mozzarella, eu am pus bilute mici de la Lidl, cam jumatate de cuite

- sare, piper

- un galbenus si putin lapte pentru uns deasupra

Pentru aluat se amesteca faina cu sarea, se adauga untul cubulete, oul, si apa si se formeaza o bila. Se inveleste in folie si se baga la frigider pentru 30 min.
Pentru umplutura se caleste prazul cu usturoiul, se adauga carnea, condimentele, ciupercile, zucchini, sare, piper, iar la sfarist mozzarella.
Aluatul se intinde foaie cam de 1/2 cm, se decupeaza cu o forma rotunda, se umplu si se lipesc in forma de semicerc. Se ung cu galbenus si se coc pana se auresc.

aici empanadas



si sectiunea