sâmbătă, 28 aprilie 2012

Placinta cu carne II





Placinta cu carne, care ziceam ca a umbrit putin checul n-are nimic deosebit. Ma rog, ceapa se pregateste putin altfel, asa mi-a si atras reteta atentia, dar nu sunt chiar sigura ca asta e motivul. Poate doar s-a nimerit sa ne placa noua mai mult, habar n-am, cert e ca a fost foarte, foarte buna, parerea e unanima. E buna si rece, bagata insa putin la microunde e perfecta.
Reteta de pe culinar.ro, mai putin aluatul care l-am facut eu dupa reteta de aici.

pentru umplutura

- 400 g carne macra, la mine a fost mai mult si am pus amestec porc+vita

- 1 ceapa mai mare, eu am mai pus una mica

- 1 lingura untura, eu am folosit ulei

- 1 ou

- 1 lingura smantana

- condimente sare, piper

- verdeata tocata

- galbenus pentru uns deasupra

Se taie carnea ca si pentru tocanita si se pune la calit in ulei. Eu am pus-o la calit si cu o ceapa mica taiata marunt. In reteta scria ca ceapa se baga la cuptor, asa am facut si eu cu ceapa mai mare, dar nu puteam sa nu pun putina ceapa si cu carnea la calit. Eu am pus si un catel de usturoi, condimente, apa, putin vin si am  lasat pana s-a inmuiat carnea. Ceapa mai mare se baga la cuptor sa se coaca. Eu facand placinta in aceeasi zi cu checul am bagat cepa la cuptor odata cu checul cu ciuperci. Carnea rece se toaca, se gusta de sare si piper si se amesteca cu ceapa tocata si ea. Se dau prin masina de tocat, eu am facut cu robotelul. Se adauga putina smantana si se umple plcinta. Se unge cu galbenus si se baga la cuptor pana devine aurie.


carnea si ceapa tocate


 

adaugat oul, smantana  si verdeata tocata

cam asa arata umplutura

aici placinta inainte de a fi bagata la cuptor

si placinta gata


luni, 23 aprilie 2012

Chec cu ciuperci



Tot pentru Pasti am facut si checul cu ciuperci, care a fost bun mai ales dupa ce am ghicit sa-l bagam la microunde si sa punem un pic de smantana pe el. Altfel mi s-a parut putin cam sec, sau poate doar a fost umbrit de placinta cu caren care a iesit demential de buna. Si checul a fost ok, dar am facut si aperitive mai bune.
Reteta am luat-o de pe culinar.ro, din pacate nu stiu cine a pus-o.Oricum multumesc pentru reteta.

- 4 cepe, eu am pus 2 mai mari

- 2 cutii de ciuperci , eu am avut de padure, am pus cam 400 g net

- 5 oua

- sare, piper

- marar, patrunjel

- 3 linguri cu varf de faina

Se caleste ceapa taiata marunt in putin ulei. Se adauga ciupercile si se calesc impreuna. Se condimenteaza, si dupa ce s-au racit, se adauga faina, galbenusurile, mararul si patrunjelul tocate. Separat se bat albusurile, apoi se adauga la ciuperci si se amesteca de sus in jos. Se toarna apoi in tava de chec unsa cu unt si tapetata cu faina. Se lasa la cuptor pana se aureste.


vineri, 20 aprilie 2012

Cornulete


Incep postarea seriei de retete de Pasti, cu saratelele, care cu toate ca nu se prea vad in poze, au existat. E adevarat ca n-au viata lunga, din astea toata lumea bobineaza. Foarte rar se intampla sa nu placa cuiva saratele, cel putin prin cercurile noastre. Reteta din " practic in bucatarie " si daca nu ma gaseam eu isteata sa completez ceva, erau perfecte.

 - 500 g faina
 - 125 g cascaval
 - 3-4 linguri untura -
 - 2-3 linguri smanatana
 - o lingura mare, rasa sare
 - chimen macinat
 - ou si lapte sau iaurt pentru uns deasupra
 - chimen, susan, mac pentru presarat

 Se amesteca toate ingredientele si se framanta pana se obtine un aluat elastic. Se inveleste in folie si se baga la frigider pentru cel putin o ora. Se imparte apoi in mai multe bucati egale, care se intind in foaie rotunda, dupa care se formeaza cornuletele. Se ung cu galbenus amestecat cu lapte sau iaurt si se presara seminte. ingredientele pentru aluat


aluatul intins, eu am pus cascaval pe el si ar fi fost ok asa, dar....


mi-a venit mie ideea ca e mai simplu sa fac asa cum se vede in poza, dar ideea n-a fost cea mai buna pentru cascavalul ala s-a intarit dupa ce s-au racit cornuletele, asa ca la mijloc aveau ceva tarisor, data viitoare nu mai pun la mijloc cascaval, poate pun putin mai mult in aluat in schimb


in tava, inainte de copt


gata coapte


si sectiunea

joi, 19 aprilie 2012

Tort cu mousse de ciocolata si banane



Tot pentru weekendul cu familia am facut si tortul asta cu banane. Ideea e din " practic din bucatarie " dar reteta de mousse am luat-o din " secretele bucatariei ".

pt. blat

- 5 oua

- 5 linguri de ulei

- 5 linguri faina

- 5 linguri zahar

- putina sare

pt. mousse

- 200 g ciocolata, eu am pus cu lapte

- 4 oua

- 190 g zahar

- 125 ml frisca

- 2 linguri mari zahar vanilat

in plus

- 3 banane

- zeama de pe un compot de caise am avut eu

- ciocolata pentru glazurat

Pentru blat se bat galbenusurile cu 1/2 cantitatea de zahar si cu uleiul. Se adauga faina si sarea si se omogenizeaza. Separat se bat albusurile cu restul de zahar si se adauga apoi la galbenusuri amestecandu-se de sus in jos. Se coace pana trece testul scobitorii, apoi rece se taie in doua pe orizontala. Pentru mousse se bat galbenusurile cu 1/2 din cantitatea de zahar si cu zaharul vanilat pe baie de abur. Se adauga cicocolata topita si ea pe baie de abur. Se raceste putin, apoi se adauga frisca batuta. Se adauga apoi si albusurile batute cu restul de zahar. Pentru montarea tortului se pune blatul de jos si se insiropeaza. In jur se pune inelul de tort. Peste blatul insiropat se pun bananele taiate in doua pe jumatate si stropite cu zeama de lamaie. Peste banane se pune mousseul apoi blatul doi insiropat. Se acopera cu glazura de ciocolata si se orneaza cu felii de banana.

blatul nu l-am mai pozat, aici galbenusurile cu ciocolata, adaugata frisca batuta



apoi albusurile batute



peste primul blat insiropat puse feliile de banane



pus si mousseul de ciocolata



si blatul doi tot insiropat



cam asta a fost tortul



asta e felia, eu l-am taiat cam repede pentru ca plecam si apoi nema poze, dar mai tarziu mousseul s-a mai intarit

marți, 17 aprilie 2012

Aluat foietaj cu branza sarata




Inainte de a pune retetele de la Pasti, pun ce am pregatit cu o saptamana inainte. Am fost la Catalina, si pentru ca am avut o intalnire si cu verii nostri am pregatit un tort si niste aluat foietaj cu umplutura sarata.
Ideea din " kiskegyed konyha ".

- aluat foietaj

- branza de vaci

- telemea

- eu am pus si un pic de almette cu verdeata

- sare, piper

- ceapa ciorii

- un galbenus pentru uns deasupra

- seminte de mac pentru presarat

Se intinde aluatul si se aplatizeaza chiar putin. Se decupeaza discuri din aluat, pe jumatate se pune umplutura de branza, se acopera cu alte discuri, se ung cu galbenus, se presara mac si se coc pana se auresc frumos.

aluatul decupat si pusa crema de branza



acoperite cu alt disc, unse cu galbenus si presarate cu mac si susan



gata coapte



si sectiune

luni, 16 aprilie 2012

Meniu Pasti 2012




De Pasti am fost din nou la Satu Mare, la Lucica. Foarte frumos si foarte, foarte scurt. Ea a pregatit cu Catalina, ca de obicei de fapt, friptura, ciorba, unele aperitive, eu am dus dulciurile si o placinta cu carne. Aaaa si un chec cu ciuperci.

aici cateva poze

checul cu ciuperci



placinta cu carne



oua umplute, care sunt facute special pentru mine



tzatziki, rucola cu ridichi, feta si ulei de dovleac



branza galbena, ii place Miculinului



friptura de miel



dulciuri am avut prajitura Zserbo



prajitura cu aluat turnat, cu cacao, cu branza



tort cu crema de vanilie si visine, cu blat de cacao



cozonac nepozat si am mai avut saratele, normal.

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Paste fericit!



Paste fericit va doresc, plin de bucurii, de voie buna, de cadouri, de vreme frumoasa, si nu in ultimul rand, va doresc sa nu fiti prea obositi, astfel incat sa va puteti bucura din plin de momentele frumoase ale acestei sarbatori.

HRISTOS A INVIAT !

luni, 9 aprilie 2012

Salata de avocado cu grapefruit



Super faina salata asta. Oare v-a trebui sa merg la postarea de la salata de sfecla si sa sterg ce-am scris. Adica sa scriu ca-mi plac foarte, foarte mult toate salatele ? No way. Salata asta chiar e super buna, dar pana nu se inventeaza salata cu gust de langos, sau de tot felul de prajituri, nu modific nimic.
Reteta din " secretele bucatariei ".

- 50 g fistic nesarat

- 1 ceapa

- 2 grapefruituri

- 2 linguri otet de vin alb, eu nu am pus

- sare, piper

- 2 linguri ulei

- 100 g germeni de soia, eu am pus de praz dar data viitoare nu mai pun de nici unii

- 2 avocado

Se prajeste fisticul fara adaos de grasime si se toaca. Se decojesc fructele si se pastreaza zeama. Se taie ceapa rondele. Zeama de pe fructe se amesteca cu ulei, sare si piper. Se adauga ceapa. Se taie avocado, se ameseca cu fructele, cu germenii si se toarna peste zeama de fructe cu ulei. Se presara fisticul si se bobineaza, la greu, asa cum am facut noi doi. E foarte, foarte buna.

salata



de aproape

vineri, 6 aprilie 2012

Aripioare de pui in aluat cu bere



Cand am facut aripioarele astea, am pus in tava langa ele si doua pulpe normal facute simplu, ca nu stiam cum vor iesi aripioarele si sa am ceva de rezerva. Nici unul din noi n-a vrut pulpa, am bobinat amandoi aripioare in aluat cu bere, asa de bune au fost.
Reteta din " secretele bucatariei ".


- 16 aripioare de pui, eu am facut mai putine

- 1 lingura pasta de hrean, eu am pus 1 lingura buna la 8 aripioare

- sare, piper, boia ( eu am pus condiment pentru pui gata cumaparat )

- 2 oua

- 4 linguri ulei

- 200 g faina

- 200 ml bere

astea sunt cantitatile din revista, eu am facut jumatate cantitate de aripioare si in mod normal ar fi trebuit sa injumatatesc si restul ingredientelor, dar eu am facut dupa ochi, hrean am pus mai mult, restul cum mi s-a parut mie astfel incat sa iasa ok aluatul

Se spala, se curata si se sterg aripioarele de pui se ung cu crema de hrean, se presara sare si piper, si se lasa la frigider cel putin 30 min, eu am sa le las data viitoare peste noapte.
Se amesteca 150 g faina ( eu mai putin ) cu 1/2 lingurita sare, se adauga ouale ( eu ma pus un ou ) si uleiul ( eu am pus doua linguri ) si se amesteca. Se pune apoi bere cat sa se obtina un aluat asemanator cu cel de clatite. Se lasa si aluatl la odihnit 30 min. Aripioarele se dau prin faina, apoi prin aluatul cu bere si se prajesc in ulei incins. Eu le-am pus pe hartie de copt, in tava si le-am bagat la cuptor. O data tot le-oi face si in ulei. Si le voi da si prin pesmet.


cam asta am combinat eu



aici am pus si uleiul



aripioarele date prin aluatul care are deja si bere



aici in tava inainte de cuptor, am pus si putin ulei si putin vin, dar merge foarte bine, si fara, eu am pus pentru ca langa erau pulpele " normale "



si gata de bobinat, cu pireu de cartofi si sfecla



de aproape

joi, 5 aprilie 2012

Tort cu mere



Sunt sigura ca foarte multe dintre voi, ati facut sau mancat tort din acesta cu mere. La noi in familie nu se facea, iar eu l-am facut acum pentru prima data, datorita Oanei, una din prietenele mele de pe forumul " retete in imagini ". Am mai modificat una, alta ca nu degeaba vad tot felul pe siturile culinare pe unde " umblu ", dar Oana m-a facut sa-l fac si-i multumesc.

- 7 mere

- 6 linguri zahar pentru zaharul ars

- cam 100 g gem, eu am pus de piersici

- 1 lingura zahar+scortisoara praf pentru dat merele

- 6 oua

- 6 linguri foarte rase zahar

- 6 linguri faina

- putina sare

- 600 g frisca, eu am avut doar 400 si a fost cam putina

Se pun cele 6 linguri de zahar intr-o cratita la caramelizat. A mea are fi 24 cm. Se poate face si in tava cu fundul detasabil, doar ca trebuie captusita cu hartie, iar caramelul se face in alt vas, apoi se toarna pe hartie in tava cu fund detasabil. Se unge caramelul pe peretii cratitei, nu trebuie foarte sus. Se pun merele curatate, scobite de mijloc si umplute cu gem, date prin zahar cu scortisoara, peste caramel. Se baga cratita la cuptor, iar intre timp se face pandispanul, dar cu mult mai putin zahar, din cauza caramelului. Se toarna aluatul peste mere, se lasa pana trece testul scobitorii, se scoate din cuptor, se lasa foarte putin la racit, apoi se rastoarna pe un platou. Se orneaza cu frisca. La mine nu a iesit prea dulce pentru ca am redus mult zaharul din blat si pentru ca am folosit frisca naturala pe care am indulcit-o foarte putin. Mie mi se pare foarte faina varianta asta pentru ca nu mai trebuie insiropat blatul.
E foarte, foarte bun, multumim Oana. Miculinul a bobinat 3 felii intr-o singura zi. Deci, ai inteles.

merele curatate si scobite le-am pus in apa cu zeama de lamaie sa nu se oxideze, desi la reteta asta chiar nu prea conta, bine la una la care ar conta, precis as uita sa fac asta



caramelul in cratita, e bine sa fie mai deschis la culoare sa nu se amareasca



merele date prin zahar cu scortisoara, mi-am adus aminte de la muffinsii cu cartof dulce



merele dupa ce statusera deja o tura, la cuptor



cu aluatul



scos din cuptor, mai bine il lasam asa



frisca nu mi-a ajuns, si nici nu le am eu cu ornatul




felia e cam curgatoare pentru ca nu am avut rabdare si l-am taiat cam repede



de aproape