luni, 3 octombrie 2011
Tort cu prune si krant
Nu postez tortul asta pentru aspect, ca e jalnic, ci pentru ca mie mi-a placut. Nu l-am gustat in final, pentru ca l-a dus Miculinul la servici, dar din " gustarea " diferitelor ingrediente mi-am dat seama ca e bun. Si mi-a confirmat si Miculinul.
Reteta din " secretele bucatariei ".
pt. blat
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
- putina sare
- 1/2 lingurita scortisoara
pentru crema de prune
- 500 g prune
- zahar dupa gust
- 2 linguri mari amidon
- 2 linguri rom, sau esenta de rom
- zeama de pe 1/2 de compot de prune
pentru crema de branza
- 250 branza de vaci
- 125 g brnaza philadelphia
- 200 g mascarpone
- zahar dupa gust
- zeama de la 1/2 lamaie
- 200 g frisca
pentru krantz
- 3-4 linguri zahar
- 200 g nuca
pentru insiropat
- 3 linguri zahar
- zeama de pe 1/2 compot de prune
Pentru blat se albusurile cu zahar spuma tare, apoi se adauga galbenusurile si ultima se adauga faina omogenizata cu praful de scortisoara si sarea. Se amesteca de sus in jos, apoi se toarna in tava unsa si tapetata. Se coace pana trece testul scobitorii, iar rece se taie in doua pe orizontala.
Pentru insiropat se pune zaharul la caramelizat, apoi se stinge cu jumatatea din zeama de pe un compot mare de prune. Pentru crema de branza se omogenizeaza branzeturile cu zaharul, apoi se adauga zeama de lamaie si nucile caramelizate. Pentru krantz, se pune zaharul la caramelizat, se adauga nucile si se pun pe o hartie de copt. Dupa ce s-au racit se pun intr-o punga si se sparg cu sucitorul, sau cu batatorul de snitele.
Pentru crema de prune se pun prunele cu zaharul si vanilia pe foc. Cand incep sa lase zeama se adauga amidonul dizolvat in cealalta jumatate de zeama de compot, apoi romul si se lasa pana incepe sa se ingroase.
Pentru montatul tortului se pune primul blat, se insiropeaza, se pune crema de prune apoi celalalt blat insiropat si el. Se pune crema de branza in care s-au adaugat nucile caramelizate. Se orneaza dupa preferinte, nu ca mine.
prunele puse pe foc cu zaharul si vanilia
crema de branza
pusa si frisca batuta
adaugate si nucile caramelizate
primul blat insiropat
crema de prune
blatul doi insiropat l-am intors peste crema de prune
crema de barnza cu krantz
si tortulica
de aproape
si felia
Un deliciu !!
RăspundețiȘtergereDeja imi ploua in gura de bine ce arata.Te pup!
RăspundețiȘtergereUnde vezi tu ca e jalnic? Ba chiar nu e jalnic deloc ci arata foarte bine.
RăspundețiȘtergerecred ca a fost o bunatate! arata superrr!
RăspundețiȘtergerete pup dulce!
Alynusa
Multumesc Antonina, esti o draguta.
RăspundețiȘtergereDia multumesc, n-arata el asa de bine, dar sunteti voi dragute.
Criss, e urat, dar voi ma incurajati de fiecare data.
Alynusa, tu esti o scumpa.
Va pup cu mult drag si va doresc o zi minunata.
Micule, esti fara mila :)))
RăspundețiȘtergereZazuzica, sunt cu mila, nu vezi ca doar le postez.Daca eram fara mila, ti le trimiteam cu dhl, bas pana-n Viena.Si-apoi sa te vad la genoflexiuni si abdomene.
RăspundețiȘtergerete pup cu drag.
Aceea este felia mea?Sau cum? Dupa cum zice retetaaaa.......l as manca pe tot!!!
RăspundețiȘtergereCu multa placere iti ofer felia.
RăspundețiȘtergereSeara frumoasa iti doresc.
eu zic ca esti mult prea dura cu tine.tortul arata foarte bine si sigur gustul a fost divin.pupici
RăspundețiȘtergereSarah multumesc, esti tu mult prea draguta.
RăspundețiȘtergereTe pup si-ti doresc o zi faina.
cred ca a fost o bunatate! arata superrr!
RăspundețiȘtergereMultumesc Dana, da e foarte bun.
RăspundețiȘtergereO saptamana faina sa ai.