miercuri, 1 septembrie 2010
Tarta cu branza si afine
De fiecare data cand mergem la Bistrita sau Satu Mare incerc sa le fac, Lucicai si Catalinei, prajiturile care le plac. Catalinei ii plac in special cele cu nuca, iar Lucicai fara creme si sa fie foarte dulci. Ultima data cand am fost la Satu Mare, i-am facut Lucicai o tarta cu branza si afine, care a fost foarte pe gustul ei.
Reteta din " Secretele bucatariei ".
Pt. aluat
- 200 g faina
- 120 g unt rece din frigider
- 100 g zahar
- 1 galbenus
- pesmet pentru pus peste aluat
Pt.umplutura
- 750 g branza de vaci
- 200 g zahar
- 2 oua
- 1 plic zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingura de amidon
- 300 g afine
Se aseaza faina pe o planseta, se face o gaura in mijloc si se pune untul rece taiat cubulete si zaharul. Se amesteca pana rezulta niste farmituri, se adauga apoi si galbenusul si daca mai trebuie una doua linguri de apa rece de la gheata. Se da aluatului forma de bila, se infasoara in folie transparenta si se baga la frigider pentru cel putin o ora.
Se pregateste forma de tarta, se intinde aluatul, astfel incat sa aiba sa acopere si marginile tavii. Se baga la cuptor si se coace pe jumatate. Se scoate apoi si se presara pesmetul peste care se pune branza amestecata cu zahar, vanilie, amidon, coaja de lamie si oua. Afinele se paseaza cu doua, trei linguri de zahar pudra si se repartizeaza peste branza. Se mai baga la cuptor si se lasa pana se coace de tot.
ingredientele pentru aluat, eu pun deodata si galbenusul, cu untul
aluatul aranjat in tava, inainte de a fi bagat la cuptor
amestecul de branza
aluatul copt pe jumatate
pesmetul peste aluatul pe jumatate copt
afinele cu zahar praf
crema de branza pusa peste aluat si pesmet
afinele peste crema de branza
le-am bramburit putin pe suprafata branzei
si felia
Oricind as minca asa ceva!
RăspundețiȘtergereO bunatate!
mmmmm,,,,ce fain arata,,,,pupici si o seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereSi mie mi-ar place....mmmmm!!!!
RăspundețiȘtergereAm venit sa te salut si sa mai vad ce bunatati am pierdut.....iti doresc numai bine!!!
tare bine arata...trebuie sa fie tare gustoasa!
RăspundețiȘtergereCe textura faina are, asa feliuta arata cremoasa si buna! Pupicei
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, sunteti dragute ca de fiecare data.
RăspundețiȘtergereJudy, ma bucur sa te vad.
Va pup pe toate si va doresc o zi frumoasa.
ce bunatate! cred ca e un vis!
RăspundețiȘtergereCombinatia este pe gustul meu.
RăspundețiȘtergereDoua premii haioase te asteapta sa le ridici.
PuP!
Mono, Maria multumesc dragute sunteti tare.
RăspundețiȘtergereAm sa trec sa le ridic Maria, multumesc mult.
Va pup si va doresc o zi frumoasa in continuare.
tarta!?branza!?afine!?Doamne de ce trebuie sa sune atat de bine?Ti-am spus ca in ciuda tuturor eforturilor mele,inca nu am reusit sa slabesc?Nu pot rezista cand vad atatea bunatati..ma omorati cu zile.Apetisant..apetisant,de o mie de ori apetisant
RăspundețiȘtergereImi place cum ai "bramburit' afinele...;-)
RăspundețiȘtergereCraito esti simpatica foc, multumesc mult. Sunt sigura ca nu te incalzeste cu nimic daca-ti spun ca nici eu nu pot rezista dulciurilor.
RăspundețiȘtergereLiana, multumesc, asa sunt eu mai bramburita, afinele nu puteau fi altfel.
Foarte faina tarta. Super buna, si noua ne place in general tot ce e cu branza de vaci.
RăspundețiȘtergereDoamne cate bunatati ai facut si cat de bine arata toate!!!!!Micule sa stii ca imi este foarte dor de tine .Te pup dulce si un weekend placut la SM!
RăspundețiȘtergereCriss, Nela, multumesc mult.Sunteti tare dragute.
RăspundețiȘtergereNela, si mie mi-e dor de tine si-ti doresc numai bine.Te pup si eu cu mult drag.
Sa aveti un weekend cat mai frumos.
cum ai pregatit tava de tarta ( unsa si tapetata ) ? . apoi ai pus-o in alt vas si apoi in cuptor ? , multumesc , maria , bacau
RăspundețiȘtergereNu Maria, n-am pus tava in alt vas.Am pus tava cu tarta direct in cuptor.Am uns tava cu unt, si am tapetat-o cu faina, si apoi am pus aluatul.Sa-l lipesti bine pe margine, sa stea in sus, altfel el are tendinta sa se lase atunci cand coci alualtul pe jumatate.
RăspundețiȘtergereBanuiesc de ce intrebi tu, de faza cu alt vas.
Sufleurile de branza, dar alea cred eu nu au aluat, se coc asa cum spui tu, pentru a nu se crapa.Asta avand ai aluat nu cred ca s-ar coace bine aluatul.Pentru ca sa nu crape branza, coace tarta la foc mijlociu spre mic, si las-o in cuptor dupa ce s-a copt, pana se raceste.
Maria, sa-mi spui cum ti-a placut tarta.
O duminica frumoasa iti doresc.