sâmbătă, 31 iulie 2010

Muffins cu zmeura si branza philadelphia



La fel de plimbati ca si foietajul cu branza de capra, au fost si muffinsii astia.
Dar le-a priit pentru ca tare au fost apreciati. Si de cel care i-a mancat neplimbati ( Herr Mitu ), si de Lucica si Pusa.
Reteta o aveam scoasa demult de pe culinar, unde a fost postata de Salmida, daca nu confund. Este exceptionala si o voi mai face de multe ori, si cu alte umpluturi.
O postez cu cateva modificari de ale mele, printre care putin mai multa faina.

- 150 g unt topit si racit

- 175 g zahar

- 3 oua

- putina sare

- 50 ml lapte

- 210 g faina

- 1 lingurita praf de copt

- zmeura

- 100 g branza philadelphia

- 30 g zahar vanilat

Untul topit si racit, se bate cu zaharul si sarea. Se aduaga ouale pe rand, laptele apoi faina omogenizata cu praful de copt. Se umolu formele de muffins pana la jumatate cu aluat, se pune branza amestecata cu zahar vanilat, cateva boabe de zmeura, si se acopera din nou cu aluat. Se pune din nou zmeura si se baga la cuptor pana trec testul scobitorii.

Untul topit.



Batut cu zaharul si sarea.



Adaugate ouale pe rand si laptele.



Apoi faina si praful de copt.



Aluatul pus pana la jumatatea formelor.



Umplutura.



Cealalta jumatate de aluat.



Gata copti.



Sectiune.



E una din cele mai bune retete de muffins, facuta de mine. Multumesc Salmida.

miercuri, 28 iulie 2010

Foietaj cu branza de capra



Pentru ca sa execut aperitivele astea, a trebuit sa gasesc o ocazie speciala, pentru ca domnul Mitu stiam ca nu o sa sara intr-un picior de bucurie ca fac asa ceva. Ocazia s-a ivit, cand a trebuit sa duc niste acte la SM, si prin urmare i le-am facut Lucicai. De fapt si Pusei, si tare m-am bucurat ca le-au placut mult de tot. Deci foietajele astea, ca si muffinsii care o sa-i pun, au calatorit, nu gluma.
Reteta din " nok lapja konyha ".

- aluat foietaj

- un galbenus

- branza de capra, nu din cea tartinabila

- 1 lingura unt

- 4 linguri miere

- cateva boabe de piper rosu

Din aluat se taie forme, eu am taiat rotunde, si se ung cu galbenusul frecat. Pe fiecare foietaj se pune cate o felie de branza de capra, se stropesc cu ametscul de unt topit cu miere, si se presara cu boabe de piper rosu. Se baga la cuptor pana se auresc. Sunt deosebit de bune. Branza este sarata, dar merge perfect cu mierea.

Se decupeaza aluatul.



Se ung formele cu galbenus frecat.



Se pune cate o felie de branza pe fiecare bucata de aluat.



Se ung cu amestecul de unt si miere.



Se servesc.



O poza de aproape.

luni, 26 iulie 2010

Chec cu ciocolata si visine




Intrucat muffinsii cu strugurei nu ar fi ajuns si pentru Catalina, si pentru verii lui Mitu, am facut repede si un chec cu visine, sa pot lasa oamenilor sa manance desert, nu doar sa se amagesca.
Pentru chec am folosit o reteta din " Formula as ". In reteta nu erau si visinele, dar mie combinatia ciocolata - visine imi place tare mult.

- 200 g ciocolata amaruie sau cu lapte

- 180 g unt

- 220 g faina

- 3 oua

- 200 g zahar

- 1 plic zahar vanilat

- putina sare

- 100 g smantana, nu foarte acra

- 2 lingurite rase praf de copt

- 4-5 piscoturi

- visine, congelate sau proaspete

- putin lapte pentru piscoturi

- 8 linguri lichior de migdale

Se rupe ciocolata bucatele si se topeste pe baie de aburi impreuna cu untul. Ouale se bat cu zaharul, vanilia si sarea pana devin cremoase. Apoi se incorporeaza ciocolata topita si untul, smantana, faina omogenizata cu praful de copt, si visinele.
Se toarna jumatate din compozitie in tava unsa si tapetata, se pun pisocturile de-a lungul checului, se toarna cealalta jumatate de aluat si se baga la cuptor pana trece testeul scobitorii.

Ouale batute cu zahar, vanilie si sare.



Se adauga ciocolata topita cu untul.



Asa arata amestecul.



Adaugata si frisca. Mie imi place sa pun smantana in loc de frisca, dar sa nu fie foarte acra. De data asta am pus frisca, dar cel mai mult imi place cu smantana acrisoara, de asta am si scris in reteta.



Apoi faina cu praful de copt.



Aluatul, dupa ce am pus si visinele.



In tava se pune jumatate de aluat.



Apoi piscoturile inmuiate in putin lapte cu lichior amaretto. In revista scria sa fie inmuiate cu lichior, dar eu am pus si lapte.



Se acopera cu cealalata jumatate de aluat.



Se coace la foc mic, pana trece testul scobitorii. Daca se face prea repede in partea de sus, se acopera cu hartie de copt.



De aproape, nu stiu de ce stau piscoturile in off said, pentru ca eu le-am pus frumos.



E asa de bun, incat as fi putut manca lejer jumatate din el, atunci cand a fost gata.

duminică, 25 iulie 2010

Muffins cu coacaze rosie



Am scris eu in titlu coacaze rosie, dar la noi numai asa nu i se spune. Cel mai des le spunem strugurei, dar si ribizke. Mie imi plac tare mult, mai iau uneori iarna adusi de prin alte tari, de la metro sau alte hipermarketuri, daca pretul e acceptabil. Omul mananca si el, cruzi, da' nu-i place sa ii pun in prajituri pentru ca au samburi. In schimb pe Catalina, si nici pe verii Omului, nu i-au deranjat catusi de putin. Si daca tot nu erau meniti Omului, am pus si nuca.
Reteta din Ioana.

- 280 g faina

- 100 g zahar brun

- 80 g zahar tos

- 2 lingurite praf de copt

- 100 g nuca macinata

- 1 lingurita scortisoara, eu nu am pus

- putina sare

- 1 ou

- 1 lingurita coaja de portocale

- 100 g unt

- 100 ml lapte

- 150 g coacaze rosie, congelata

sau la borcan, eu am ales a treia varianta, proaspata

Se incalzeste cuptorul si se pregatesc formele. Untul se bate cu cele doua feluri de zahr, cu coaja de portocale si cu sarea pana devin spuma. Se adauga oul si se inglobeaza foarte bine. Apoi se pune laptele, aluatul va aspect de taiat, dar n-are nimic, se repara dupa ce se pune faina. Se adaua acum amestecul de faina si praf de copt, dintr-o data, si nu se insista prea mult cu amestecatul. Asa ies muffinsii mai pufosi. Se pune apoi nuca macinata, si ultimii strugureii. Se umplu formele si se coc pana trec testul scobitorii.

Untul, zaharul, sarea si coaja de portocale se bat spuma.



Se adauga oul.



laptele



amestecul de faina cu praf de copt



nuca macinata



strugureii, care arata ca niste perle rosii



gata de copt



si gata copti



mai de aproape



si sectiune

joi, 22 iulie 2010

Fructe gratinate



M-am reantors la " gatit ", dupa ce am revenit din concediu, destul de greu. Asta mi se intampla de fiecare data. Pentru a ma reobisnui, am inceput cu o reteta foarte simpla, sin " secretele bucatariei ", de fructe gratinate. As putea sa mananc zilnic asa ceva, si i-au placut si Omului. Contine ingredientele noastre preferate, asa ca e de explicat.


- 2 oua

- 70 g zahar, eu am pus dupa gust

- zahar vanilat

- putina sare

- 250 g branza de vaca

- 2 linguri lichior de portocale, merge si fara

- fructe, dupa preferinta

Se bat galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Se adauga branza de vaci si se amesteca. Apoi se pune lichiorul, iar la final albusurile batute spuma. Se amesteca cu grija. Se ia o farfurie rezistenta la cuptor si se pune branza in ea. Peste branza se pun fructele si se baga la cuptor, pana se inmoaie fructele. Se raceste si se presara cu zahar praf.

Galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat.



Se adauga branza de vaci.



Lichiorul.



Se adauga albusul batut.



Amestecul rezultat se pune pe o farfurie rezistenta la cuptor. Folositi o farfurie mai adanca, pentru ca la cuptor branza se umfla. Apoi se lasa, dar sa nu dea pe dinafara in cuptor.



Peste branza se pun fructele.



Se baga la cuptor si se lasa pana se inmoaie fructele. Rece se pudreaza cu zahar.



Mai de aproape.



Si " sectiunea ".