luni, 23 octombrie 2017
Napolitane cu caramel si ciocolata
Nimic deosebit si totusi senzational de bune. Este un dulce pe care nu-l fac prea des petru ca stiu ca nu ma pot abtine, de la mancat. Si da sunt " to die for ". Mai am o reteta faina cu napolitane dar asta e dupa gustul meu, mai buna.
Reteta, dintr-o revista ungureasca dar habar nu mai am din care. E notata in caiet deci in patrimoniu.
- 6 foi de napolitana, se pateface si din patru
pentru crema de cicolata
- 400 ml frisca
- 350-400 g ciocolata de buna calitate
- 1 lingura de rom
pentru crema caramel
- 300 g zahar
- 50 g unt
- 400 ml frisca
- putina sare sau dupa gust daca va place caramelul sarat puteti pune putin mai multa sare
Pentru crema de cicolata se pune frisca pe foc si se aduce la punctul de fierbere fara a o lasa sa fiarba. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca, pana se topeste. Se pune romul si se lasa la racit.
Pentru crema caramel se pune zaharul la caramelizat, si se lasa pana are o culoare aurie. Se adauga untul apoi frisca si sarea. Se lasa la racit.
Se umplu foile de napolitane alternand cele doua creme.
sâmbătă, 7 octombrie 2017
Szekely gulyas
Habar n-am daca am scris corect, dar sper ca da. Denumirea s-ar putea sa va induca in eroare, pentru ca nu prea are nimic in comun cu gulyasul normal. Este o tocanita normala de carne, amestecata cu varza acra calita si cu smantana, dar atat de buna incat as putea manca saptamanal. Varza acra insa trebuie sa fie din aia marunta, si nu capatana acra si taiata pe urma marunt. Stiu ca unii vor spune ca e acelasi lucru, dar nu e deloc. In zona noastra cand se pune varza la murat se pun si capatani, si marunta. Ei din asta marunta n-am prea vazut in alte zone. La noi iarna in piata, gasesti de vanzare varza acra marunta.
Reteta e una mostenire de la strabunica, ea cine stie de unde, si cu siguranta nu e originala, dar e cea care ne place nua mult, mult de tot. Cantitatile sunt in functie de fiecare cat vrea sa faca, dar la noi oricata varza ai pune, e prea putina.
- carne de porc putin mai grasa, dar nu foarte tare
- o ceapa
- ulei
- sare
- piper
- putina boia
- varza acra, marunta
- smantana
Se pune uleiul pe foc si se adauga ceapa taita cubulete. Se pune putia sare, astfel incat ceapa sa se inmoaie doar. Se adauga carnea taiata cubulete si se lasa pana se prajeste putin. Se toarna apoi apa tot cate putin, se mai lasa apoi iarputina apa, si tot asa pana e carnea gata. Separat se caleste varza acra, tot adaugand foarte putina apa, pana se inmoaie de tot. Se condimenateaza carnea cu piper, boia, si poate putin chimen macinat, apoi se amesteca cu varza. Se adauga smantana si se mai potriveste la gust. La restaurant, se pune pe farfurie carnea, langa ea varza si intr-un vas smantana. Noua ne place sa le amestecam de la inceput pe toate.
nu e ceva aspectuos, dar e foarte, foarte bun